Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Amerykańskie zegarki kieszonkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Dla urozmaicenia dwie ciekawostki - aby Paweł nie czuł się samotny ;)

1. Keystone z osłoną balansu.

7594d8267acaaf90med.jpg

455b20d1656b9184med.jpg

Niestety nie mogę znaleźć mu koperty, więc chyba idzie pod młotek...

2. Elgin - grade 169

Niestety bez posuwki, ale chodzi dobrze.

eb3def1017492da8med.jpg

088794a007a28a00med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... faktycznie strasznie tu cicho...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jednak ja :)

post-2232-0-95988700-1516795832_thumb.jpg

Mechanizm to Illinois z około 1875-1885 roku.

Sygnowany Springfield Watch Co. pochodzi z serii numerow przeznaczonych dla (niższej klasy, 7 kamieniowych) mechanizmów Bates.

Mechanizmy sygnowane w ten sposób pochodzą z kilku różnych bloków numerow seryjnych i nie występują w bazach danych - bazy danych zawsze podają inny model mechanizmu (Bates lub Dean).

Mechanizm ma balans kompensacyjny i podwyższona częstotliwość pracy balansu (do 18000bph).

Nie wiadomo, czy były to niegotowe mechanizmy wykańczane i sprzedawane pozniej, czy mechanizmy niesprzedane, wycofane, zmodernizowane i wypuszczone z powrotem. Cześć z nich posiada rownież (jak ten) stary monogram SWCo przed numerem, cześć nie...

Taka ciekawostka :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ruch jest - oznaczenia zaiste ciekawe :)

... przy okazji - gdyby ktoś miał taki mechanizm do rozbiórki to BARDZO jestem zainteresowany - zwłaszcza posuwką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam części do Illinoisów  z wcześniejszych rozbiórek - do wersji z płaskim włosem powinienem znaleźć...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amerykański chronometr "kolejowy" z 1952. roku...

post-2232-0-77165700-1520794621_thumb.jpg

Istnieje wiele modeli zdecydowanie kojarzonych z koleją, jednak do początku lat 50-tych dotrwało ledwie kilka...

Na pewno Hamilton 992B i 950B, Elgin B.W.Raymond i właśnie Vanguard z fabryki w Waltham.

post-2232-0-45226400-1520794708_thumb.jpg

Koperta jest typowa dla późnych zegarków kolejowych - prosta.

Tarcza - przede wszystkim czytelna.

Na deklu widać wyryty napis "Lord"... widać właściciel zegarka był bardzo (czy - nie obrażając - może nawet nieco patologicznie) wierzący, bo wewnątrz widzimy to:

post-2232-0-00696500-1520794788_thumb.jpg

Hmmmm... 

Mechanizm to wciąż sprawdzony model 1908...

post-2232-0-25527600-1520794845_thumb.jpg

Oczywiście model ewoluował w czasie i nieco się zmienił od czasu wcześniejszych Vanguardów...

post-2232-0-55082500-1520794928_thumb.jpg

Jak widać zmieniło się wykończenie, regulator, sposób mocowania kamieni, a przede wszystkim balans i włos.

post-2232-0-45171900-1520795002_thumb.jpg

Oczywiście era balansu kompensacyjnego bimetalicznego w zasadzie skończyła się i nadeszła era Elinvaru, Nivaroxu i tym podobnych stopów.

Mechanizm wciąż ustawiany jest dźwignią z boku tarczy - chodzi o to, żeby nie było możliwości przypadkowego przestawienia zegarka w kieszeni.

Zegarek nie jest w zasadzie zbyt ciekawy - tylko w tej serii powstało ich 15000 a serii było wiele.

Jednak jest to chronometr regulowany w 6 pozycjach, cechujący się perfekcyjną jakością wykonania.

To wada i zaleta amerykańskiego systemu produkcji i "kolejowych" wymagań dot. jakości - doskonały chronometr może być zarazem tani i pospolity :D 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie sobie cudo wyremontowałem :)

post-2232-0-57382900-1523986064_thumb.jpg

Mechanizm kupiłem w październiku 2016. roku i trafił l do kosza z częściami, bo złamałem balans.

post-2232-0-09380200-1523986053_thumb.jpg

W zasadzie szanse, że się nie złamie nie były duże.

Części wewnątrz mechanizmu wyglądały zresztą podobnie...

post-2232-0-15482000-1523986158_thumb.jpg

Mechanizm zrekonstruowałem z wykorzystaniem części z dwóch innych zegarków CWCo.

Oryginalne są wszystkie płyty i...

post-2232-0-07740600-1523986268_thumb.jpg

...zapadka naciągu. Niestety - zapadki z nowszych Columbusów nie pasują.

post-2232-0-18510400-1523986307_thumb.jpg

Ćwiertnik dopasowałem. Nie wiem, jaki to ćwiertnik, ale zgadzała się ilość zębów. Działa...

post-2232-0-57382900-1523986064_thumb.jpg

Tyle. Mechanizm w zasadzie nie nadawał się do naprawy, ale to przedstawiciel pierwszej serii Columbusów wyprodukowanych w fabryce w Ohio (tzn. niepochodzących z importu ze Szwajcarii). niestety balans różni się od oryginalnego - wczesne Columbusy miały bardzo charakterystyczny kształt ramion balansu.

Cóż - wartość sporo niższa, ale pierwsze serie zawsze warto ratować :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedzie z USA. Trochę jeszcze pojedzie :) Srebrna, z epoki, angielska zresztą. Lubię używać angielskich kopert - produkowali koperty w klasycznym, amerykańskim rozmiarze 18 i te kluczykowe mechanizmy pięknie w nich wyglądają. Ceny jak za amerykańską niklową, a są srebrne i ładniejsze :)

Poza tym wciąż mam nadzieję, ze w końcu przypadkowo trafi mi się niestandardowa, do której pasowałby mój Roxbury...

Ale to "marzenie ściętej głowy" - nierealne ;)

Sobie cyka...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elgin G.M.Wheeler

post-2232-0-63543500-1525965690_thumb.jpg

W kopercie Keystone:

post-2232-0-11560900-1525965718_thumb.jpg

W pięknym stanie.

Taki ma mechanizm:

post-2232-0-47453100-1525965742_thumb.jpg

Niby tylko Elgin, ale aż Wheeler ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cudenko, gratulacje. Regulator podobny do tego jaki jest w 18s South Bendach, ciekawe czy tak samo upierdliwy i sie lamie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elgin G.M.Wheeler

Kolejny świetny post wart przeczytania :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cudenko, gratulacje. Regulator podobny do tego jaki jest w 18s South Bendach, ciekawe czy tak samo upierdliwy i sie lamie :)

Nie łamie się, o ile go nie złamiesz. Jego zasadniczym minusem jest bardzo długa i niewygodna regulacja - przeregulowanie z F na S zajmuje strasznie dużo czasu.

Stal użyta do produkcji samego regulatora jest na tyle sprężysta, ze spokojnie można go zdejmować i zakładać na nakrętkę, bez obaw, że się odłamie.

Zapomniałem dodać, że G.M.Wheeler to mechanizm najtańszy z najdroższych, że tak powiem. Jest to mechanizm o wyraźnie podwyższonej klasie wykończenia, z kunsztowniej dekorowanymi kołami naciągowymi oraz pięknie wykonanymi paskami o subtelnej fakturze. Plus złocone napisy, rzecz jasna. Adjustowany w 3 pozycjach, 17 kamieniowy.

W tej linii powyżej Wheelera były jeszcze mechanizmy B.W.Raymond i Lord Elgin. Obecnie sporo droższe, zresztą.

Niemniej, Wheeler tez należy do wyjątkowo atrakcyjnych Elginów, bez wątpienia.

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozyskałem oryginalną tarczę i balans Non Magnetic Watch Co. do Illinois'a.

post-2232-0-21361000-1526674301.jpg

I tak oto mój 24 kamieniowy Bunn Special...

post-2232-0-08775300-1526674350.jpg

...odzyskał część dawnego blasku :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozyskałem oryginalną tarczę i balans Non Magnetic Watch Co. do Illinois'a ...odzyskał część dawnego blasku :)

Ktoś z naręcznego zrobił pasówkę na kieszonkę ? :D

Z przyjemnością oglądam Twoje zegarki :P

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł motywuje stale do aktywności - ode mnie railroad Waltham 845. 

Myślałem, że będę szukał tarczy ze względu na ubytek na "60", ale ten wzór bardzo mi się spodobał. Zaskoczył mnie jednak rozmiar szkiełka - ponad 500.

2415f60ff3761b4agen.jpg

6643e08cd827f51egen.jpg

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tarcza jest zupełnie dobra - jej wymiana byłaby grzechem. Chyba że na taką samą. Piękny zegar!!!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny waltham, zgadzam sie z Pawlem - zostaw tarcze, raczej ciezko bedzie znalezc cos lepszego a ta calkiem spoko.

Widze ze sie rozkrecacie z nowymi zdjeciami, ja caly czas dodaje na swojej stronie nowe elementy, w tej chwili mam jakies 90% gradow South Bend opisane :) Pol sciany oryginalnych reklam z lat 20stych hehe, oryginalny katalog Studebakera z 1928 roku (wersja na Kanade) i  sporo innych rzeczy. (np. Precision time measures Higginbotham'a - w wersji z 1958 i oryginalne wydanie z 1913 - te nie ma juz praw autorskich wiec muse sie zabrac za skany hehe, ten pan napisal wydane przez South Bend zeszyciki na rozne zegarkowe tematy a ta ksiazka to zbior wszystkich, mam z reszta jeden z tych zeszycikow, oryginal oczywiscie....)

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potężne wyznanie :) Już nie mogę się doczekać digitalizacyjnych efektów!

Ta tarcza jest zupełnie dobra - jej wymiana byłaby grzechem. Chyba że na taką samą. Piękny zegar!!!

Dzięki Panowie za rady - pokusa idealistyczna zawsze jest, ale macie zupełną rację, uzupełnię ubytek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie Panowie. Mam takie nieśmiałe pytanie, może nieadekwatne, no ale... Jako, że jestem z zawodu historykiem, zajmuję się historią XIX wiecznych Stanów Zjednoczonych to już od dawien dawna chodzi za mną pomysł zakupu zegarka z epoki. Jestem zielony pod względem kieszonkowych, bo zawsze raczej siedziałem w naręcznych. Czy możecie podać mi kilka uwag na co patrzeć i powiedzieć gdzie ewentualnie szukać takich cudeniek.

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musialbys podac wiecej informacji, jaki okres konkretnie, jakas marka, jak kwote planujesz, moze typ zegarka - hunter, open face, railroad czy nie, wtedy mozna by cos zasugerowac. Generalnie to dla nas w zasadzie tylko ebay jesli chodzi o  zrodla, ale nie tylko.

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musialbys podac wiecej informacji, jaki okres konkretnie, jakas marka, jak kwote planujesz, moze typ zegarka - hunter, open face, railroad czy nie, wtedy mozna by cos zasugerowac. Generalnie to dla nas w zasadzie tylko ebay jesli chodzi o  zrodla, ale nie tylko.

Konkretniej to 1850-1900. Na razie wschodnie wybrzeże, ale jak uda się zdobyć grant to zachodnie i centralne - te tereny najbardziej mnie pociągają. Co do zegarka to hunter (ale ładny open też może być - czemu nie), railroad może - nie musi. Co do ceny nie wiem czego się spodziewać więc powiedzmy, że nie za dużo, bo chcę mieć zegarek w kolekcji i móc go podziwiać + nosić od święta.

Edytowane przez Vonziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi