Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Noxiss

W jakim zawodzie pracujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie należę do piewców poczynań PP. Uważam po części, że jest sobie sama winna a w większej części jest to wina polityków, którzy przez 20 lat nic nie zrobili by naprawić stan obszaru, którym jest bezpieczeństwo publiczne. Policja jest sobie winna choćby z powodu mglistego i nieczytelnego rozgraniczenia przed i po 1989r. A efekt jest taki, że mając uraz sprzed 1989r. jest dosyć miękka w swoich działaniach. Przyczyna jest także inna i poważniejsza. Prawo chroniące policję i zwykłych praworządnych obywateli tak naprawdę nie istnieje. Stąd postawy wielu policjantów, które nakazują by się nie wtrącać gdy nie jest to absolutnie konieczne. Jest także frustracja z powodu "ja go dzisiaj zamknę a jutro go wypuszczą za niską szkodliwość...". Widziałem w akcji francuską żandarmerię jak "przywracała porządek" w dyskotece. Ten kto czegoś takiego nie widział nie ma bladego pojęcia o tym czym jest brutalne przywracanie porządku... . To co robią policjanci na polsich stadionach to porównując jedynie niewinne połajanki. Wystarczy obejrzeć sobie jak wygląda tłumienie zamieszek w Niemczech. Koleś, którego pochwycą policjanci zmienia się w "szmacianą lalkę". Jeśli nie jest na tyle ineteligętny to dostanie na miejscu twarde lanie a potem odpowiada za czynną napaść na policjanta. Nawet za taki "drobiazg" jak odpowiednik "ty ch... ,psie,..." kara cielesna jak i prawna go nie minie. Tyczy się to zatrzymania także przez zwykły patrol. O "zasadach" pamiętają nawet podchmieleni goście. A jak nie to szybko sobie przypominają... .A w Polsce niestety to jest nagminne. Tak więc nie dziwmy się, że jest jak jest a policjanci robią to co i jak robią. Tu potrzeba wysiłku obu stron zarówno społeczeństwa jak i policji, żeby zmienić tę rzeczywistość.

Kolejne bardzo trafne podsumowanie, zgadzam się z Tobą w 100%.

"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o panach z wideoradarami w nieoznakowanych samochodach, którzy jadą za kimś dotąd, aż przyłapią go na jakimś wykroczeniu i z psychopatyczną satysfakcją wlepią mandat nie powiem nic

Jasne, łapią biednych niewinnych kierowców :) Człowieku jak coś napiszesz to przemyśl to 2 razy (przynajmniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, łapią biednych niewinnych kierowców :) Człowieku jak coś napiszesz to przemyśl to 2 razy (przynajmniej)

Kolego tutaj raczej chodziło o fragment: "którzy jadą za kimś dotąd, aż przyłapią go na jakimś wykroczeniu i z psychopatyczną satysfakcją wlepią mandat nie powiem nic". To jest chore. Nie chodziło o samo istnienie fotoradarów czy wideoradarów. Mam u siebie taki autostradowy patrol psychopatów którzy sami w swojej Alfie Romeo 159 jeżdżą w granicach 180-200 km/h nie wykonując żadnych czynności typu pościg itp. Na szczęście są oznakowani więc śledzenie kogoś przez 50 km odpada w tym przypadku.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, przemyśl.

Ja doskonale wiem, o czym piszę, a takich praktyk, jak jechanie za kimś aż do wyłapania błędu doświadczyłem na sobie.

I ten ton wyniosły, ten błysk we wrednych ślepkach i uśmiech pod wąsem - "panie kierowco, zapraszam na film". Dowcipny taki, znaczy się i luzak...

Nie wszyscy dorośli do służby w Policji, a namiastka władzy przewraca niektórym w głowach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszyscy dorośli do służby w Policji, a namiastka władzy przewraca niektórym w głowach

Dla mnie to jest właśnie idealne podsumowanie, a nie te wcześniejsze. Niestety w tej chwili większość policjantów to banda debili. Teraz przyjmują każdego oszołoma, który przejdzie jakieś śmieszne testy fizyczne i testy, które wyrył na pamięć.

Praktycznie brak selekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to jest właśnie idealne podsumowanie, a nie te wcześniejsze. Niestety w tej chwili większość policjantów to banda debili. Teraz przyjmują każdego oszołoma, który przejdzie jakieś śmieszne testy fizyczne i testy, które wyrył na pamięć.

Nie pisz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam przeszedłem takowe testy, akurat testy fizyczne i testy wiedzy to jest najłatwiejsza rzecz. Najgorsze są psychologiczne, potem masz jeszcze: psychiatryczne, wywiad zorganizowany, i badania lekarskie (5 dni wyjętych z życia i zaliczenie około 10 specjalistów), jest jeszcze kilka etapów ale to już nie będę się zagłębiał. Kiedyś może i przyjmowali każdego oszołoma, natomiast teraz jest według mnie bardzo ostra selekcja. Poziom Twojej wiedzy na ten temat równy jest zeru, więc nie pisz głupot. Ze mną ubiegało się o pracę bardzo dużo osób z wykształceniem wyższym, byli ekonomiści, prawnicy, informatycy itp itd,. Jedynymi oszołomami to są Ci, którzy lizną jakąś głupotę na innym forum a potem "błyskają wiedzą" gdzie indziej.

W każdej dziedzinie życia trafiają się oszołomy, i nie ważne czy policjant, czy prawnik, czy lekarz. U niektórych osób władza i inteligencja nie idą w parze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie oczywiście też może wystarczy po prostu robić swoje

każda praca wykonywana z pasją i poświęceniem takoż daje pozytywnego kopa jak i przytrafiaja sie doły ( nikt nie mam patentu na rozum)

Ja mam to szcząście że jak idę do pracy to sie cieszę - no z małymi wyjatkami które potwierdzają regułę

Pozdrawiam Nieludzki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by nie było - psychopaci, czy też niedowartościowani :) za niewinność jeszcze w tym kraju nie karzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darecki :) mówisz że nie karzą za niewinność... W takim razie bardzo chętnie Ci coś kolego pokażę. Muszę tylko przewertować moje papierzyska. I nie jest to wyjątek.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanuję zawód policjanta, z resztą jak każdy inny ale po tym jak zostałem oszukany kilkukrotnie w sumie na dobre 10tys. i Panowie policjanci nie zrobili nic w tym kierunku żeby mi pomóc. Przepraszam zrobili. Napisali wniosek do prokuratury o umorzenie a Pan prokurator oczywiście przyklepał bo to jest sprawa załatwiona na + i statystyka rośnie. Od tego czasu mam inne podejście do tej instytucji i ludzi w niej pracujących. Oczywiście nie powinienem generalizować bo mam kolegów w różnych służbach i znając ich wiem, że wykonują swój zawód sumiennie. Więc jak czytam jaka to policja nie jest potrzebna i jak to oni ciężko pracują to wtedy się pytam. Komu jest potrzebna? Jeżeli mnie też, to dlaczego nic nie zrobili w moich sprawach tylko je umorzyli? A najlepszy jest hit jak jeszcze przed złożeniem zeznań otrzymuje oświadczenie od policjanta prowadzącego, że "Wie Pan, i tak sprawa będzie umorzona" :)

Dziubasek -obyś był lepszym niż ci, których ja spotkałem na swojej drodze. Tego tobie i innym życzę :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruski wierzyć mi się nie chcę, że puściłeś to płazem.

Jeżeli Twoje żale przelałem tylko na tym forum to winszuje.

Ja nie daruję bandytom i złodziejom nawet złotówki.

?...to przestępca ma się wstydzić, że jest przestępcą - nie Policjant, że jest Policjantem...?

Macie uwagi do poszczególnych sytuacji, zachowań to miejcie odwagę zawiadomić o tym ich przełożonych, nawet prokuraturę, sąd itp. Ot to wszystko.

Często mówię do moich młodszych kolegów "jest dużo zawodów na P, jak piekarz, kierowca, górnik.. Nie każdy musi być Policjantem"

Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły staram sie nie zabierać głosu w takich dyskusjach, jednak zrobię wyjątek.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich przywilejów! Nie będę wymieniał absurdów z tym związanych ale jak czytam o nauczycielach, pracownikach mundurowych czy górnikach to nabieram chęci na osiedlenie się gdzieś w puszczy z dala od tego wszystkiego.

Praca winna być wartościowana wynagrodzeniem, adekwatnym do zagrożenia, poświęcenia i szkodliwości! Wszelkie inne sposoby na "wyróżnianie" grup społecznych ze względu na rodzaj wykonywanej pracy są nie do przyjęcia - tym bardziej, że w naszym systemie nie jest to kompletnie z niczym powiązane (mam tu na myśli nad przeciętne zagrożenie życia policjantów/prokuratorów, stresogenną ponad miarę prace nauczycieli czy ponadludzkie wysiłki górników). Reasumując to ta cała sprawa jest moim osobistym szczytem hipokryzji.

Amen.

Kto powiedział, że 60 letni Policjant musi być oddelegowany do biegania za bandytami ???!!! Do biura go!! A nie widzę 30latków klepiących na maszynach do pisania protokoły.

Potem wielkie zdziwko, że na emerytury nie ma.....Państwo bogate rozdaje przywileje jak za monarchii....

Ale Panowie nic się nie zmieni....żadna władza nie podniesie ręki na policję czy wojsko bo to tak jakby pozbawiła się w razie czego ochrony przed rozzłoszczonym tłumem !!

Aby dokonać w tyk kraju faktycznych zmian trzeba mieć jaja/ nie bać się utraty władzy. Z tymi fistaszkami co obecnie mamy w polityce to co najwyżej można iść na polowanie na pastowanego kabana do lasu...do niczego innego się nie nadają.

Żeby nie było uważam że Wojsko i POlicja są w tym kraju za słabe !!! ....nalezy podnieść pensje....ustanowić sensowny system motywacyjny....i zlikwidować jakikolwiek przywileje tak aby zawód ten wybierali Ci co naprawdę chcą to robić a nie Ci którzy chcą szybko coś odbębnić najlepiej nie wychylając się zza biurka i na emeryturze zacząć właściwe życie.

W Niemczech co chwila kątem oka widzę policję ( to daje poczucie bezpieczeństwa)...gdziekolwiek bym nie był....u nas są nawet tygodnie, że ich nie spotkam ani razu.....

Są ludzie że potrafią 20 lat bez prawka przejeździć! Przez 20 lat nie trafić na kontrolę??? To naprawdę dużo mówi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanuję zawód policjanta, z resztą jak każdy inny ale po tym jak zostałem oszukany kilkukrotnie w sumie na dobre 10tys. i Panowie policjanci nie zrobili nic w tym kierunku żeby mi pomóc. Przepraszam zrobili. Napisali wniosek do prokuratury o umorzenie a Pan prokurator oczywiście przyklepał bo to jest sprawa załatwiona na + i statystyka rośnie. Od tego czasu mam inne podejście do tej instytucji i ludzi w niej pracujących. Oczywiście nie powinienem generalizować bo mam kolegów w różnych służbach i znając ich wiem, że wykonują swój zawód sumiennie. Więc jak czytam jaka to policja nie jest potrzebna i jak to oni ciężko pracują to wtedy się pytam. Komu jest potrzebna? Jeżeli mnie też, to dlaczego nic nie zrobili w moich sprawach tylko je umorzyli? A najlepszy jest hit jak jeszcze przed złożeniem zeznań otrzymuje oświadczenie od policjanta prowadzącego, że "Wie Pan, i tak sprawa będzie umorzona" :)

Dziubasek -obyś był lepszym niż ci, których ja spotkałem na swojej drodze. Tego tobie i innym życzę :)

Ja niestety mam podobne przemyślenia.

Poza wieloma drobnymi sprawami, miałem też jedną grubą. Gdy zgłosiłem oszustwo gospodarcze na kwotę ponad 100 tys. zł. zostałem porażony indolencją i brakiem jakiejkolwiek wiedzy ekonomicznej u policjanta prowadzącego w Wydziale Przestępstw Gospodarczych w moim mieście. Efekt - umorzenie przez prokuratora, dostałem efekt pracy tego policjanta (wniosek o umorzenie) i ręce mi opadły.

Też jestem zdania, że nieważne co robisz, ważne żebyś robił to dobrze, natomiast niestety w swoim krótkim 39-letnim życiu nie spotkałem sumiennego policjanta.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruski wierzyć mi się nie chcę, że puściłeś to płazem.

Całkowicie wyczerpałem drogę prawną. Z reszta poprzez forum też zwracałem się z prośbą o pomoc. Wszystkie przypadki to oszustwo poprzez znany portal aukcyjny. Więc nie pojade do obcego kraju szukać sprawiedliwości na własną rekę

http://www.youtube.com/watch?v=hrs-MPsHvR4&feature=related

Aby dokonać w tyk kraju faktycznych zmian trzeba mieć jaja/ nie bać się utraty władzy. Z tymi fistaszkami co obecnie mamy w polityce to co najwyżej można iść na polowanie na pastowanego kabana do lasu...do niczego innego się nie nadają.

Marcin, "jak się nie miedzi to się na d*pie siedzi". Niestety nie stać Nasz kraj na głębokie reformy-jakikolwiek to nie byłby rząd :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety przewertowałem papiery i nie mam tego wyroku w domu. Ale postaram się zacytować coś z pamięci. Jakiś czas temu wpadło mi to w ręce. Przecierałem oczy ze zdumienia i nie mogłem uwierzyć.

Sprawa przeszła przez trzy instancje sądowe, dopiero po 4-5 latach rzecznik praw obywatelskich doprowadził do kasacji sprawy. Osoba oskarżona tym wyrokiem odbyła za to karę pozbawienia wolności, całkiem

niedawno otrzymała rekompensatę od skarbu państwa chyba po 1500 zł za każdy miesiąc niesłusznego osadzenia w ZK. Było tego chyba 18 miesięcy.

A uzasadnienie wyroku brzmiało mniej więcej tak:

"W dniu XX w miejscowości Bielsko Biała na ulicy XX Jan Kowalski dopuścił się włamania do samochodu marki Jaguar koloru zielonego, o nieznanych numerach rejestracyjnych, skąd skradł kwotę 2000 zł na szkodę nieznanej osoby."

Miejscowość prawdziwa, nazwisko zmyślone.

Skąd Sąd wiedział że taka sytuacja miała miejsce? Po prostu, dwie osoby z którymi oskarżony nie był w dobrych stosunkach doniosły o tym razem na policję. Cały wyrok oparty był na

zeznaniach tych dwóch osób. Nic więcej.

Owszem można powiedzieć że w końcu sprawiedliwości stało się zadość ale co robiły trzy kolejne instancje sądowe ?

Ale koniec juz tych OT :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem można powiedzieć że w końcu sprawiedliwości stało się zadość ale co robiły trzy kolejne instancje sądowe ?

Przekładały papiery.

Panieeeee.........to siem nie opłacaaa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinniśmy uogólniać Panowie. Ja bardzo szanuję zawód Policjanta. I mam propozycję ;) Nie licytujmy się już i piszmy tylko to co jest tematem głównym.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia!

Tak się składa, że mam, bo znam kilku policjantów i ich podejście. Mają w d..., czy zostałeś okradziony, czy ktoś zabił Ci rodzinę w wypadku itp. itd.. Odpękać swoje i tyle. Praca jak każda inna. Proszę Was nie róbcie z siebie kozłów ofiarnych jak to Wam źle, bo jeżeli Wam jest źle i tak tam tragicznie to zmieńcie pracę.

Ps. Osobiście miałem tylko raz do czynienia z policją (oprócz spotkań z drogówką), gdy zostałem okradziony. Było identycznie jak w przypadku, który opisał Rafał. Zgłoszenie olali od razu i przyjechali z wielką łaską. Jedyne co otrzymałem po 2 godzinach straconych na "13 posterunku" to pismo o umorzeniu śledztwa po około 2-3 tygodniach.

Nie piszcie bzdetów jakbyście pracowali ku chwale ojczyzny.

...według mnie bardzo ostra selekcja. Poziom Twojej wiedzy na ten temat równy jest zeru, więc nie pisz głupot. Ze mną ubiegało się o pracę bardzo dużo osób z wykształceniem wyższym, byli ekonomiści, prawnicy, informatycy itp itd,. Jedynymi oszołomami to są Ci, którzy lizną jakąś głupotę na innym forum a potem "błyskają wiedzą" gdzie indziej.

Selekcja jest rzeczywiście bardzo ostra skoro policjantem zostałeś Ty, czyli osoba promująca na forum określenia rasistowskie i homofobiczne ;)

Teraz napisz szczerze, czy pytali Cię o Twoje poglądy na temat tych spraw i czy skłamałeś?

Bardzo ostra selekcja :P

Tak zagorzale pisałeś w pewnym wątku o "czarnuchach" i gejach, że aż sobie stopkę musiałeś wstawić:

W każdej dziedzinie życia trafiają się oszołomy, i nie ważne czy policjant, czy prawnik, czy lekarz. U niektórych osób władza i inteligencja nie idą w parze...

Z tym jednym tylko mogę się zgodzić

Podsumowując, żebyśmy się dobrze zrozumieli. Policja oczywiście jest potrzebna, ale to jest praca jak każda inna. Nie róbcie tylko z siebie świętych pracujących ku chwale ojczyzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz pojęcie o tych testach, o przyjęciach? No jakie? Żadne. Pisałeś kompletne bzdury o naborze do służby. Nie masz pojęcia o kolejnych etapach, a testach psychologicznych których nie można nauczyć się.

Nie jestem policjantem,jestem mundurowym który wie jakie jest podejście społeczeństwa do Nas, czego dowodem jest Twój post.

Ps. Skoro noszę orzełek na czapce to robię coś dla tego kraju i ludzi którzy w Nim mieszkają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że niektórzy zaczynają dorabiać ideologię. Prawda zaś jest taka, że za pracę w policji otrzymuje się wynagrodzenie jak za każdą inną i orzełek na czapce ma g... do tego. A że system w służbach mundurowych jest "z lekka" chory to często "poluje" się na wyniki.

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.