Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Encanto

Klub Miłośników Zegarków DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.09.2025 o 12:56, PKS napisał(-a):

A co się dzieje? Ja mam 16,5 cm i 1200t bardzo fajnie się nosi. Tzn. jest to grubasek, ale bransoleta ładnie się układa. Tu chodzi o to, że w 300t zepsuli endlinki i pierwsze ogniwa nie obracają się swobodnie tylko stawiają jakiś opór? Dziwne, bo w 300t to jest ta sama koperta i endlinki, więc sztuką było coś zepsuć. A im się jednak udało :D  

Sam myślę o 200t z uwagi na rozmiar, ale mam też 300 i ta leży idealnie (jest rozmiarowo spora, ale z kolei tarcza malutka przez wypukłe szkiełko, więc wszystko się wyrównuje).

13 minut temu, Kobuz napisał(-a):

Ciekawe jest to co piszesz, tym chętniej porównałbym obydwa "małe" modele na żywo. Co ciekawe mimo oficjalnej różnicy wielkości koperty, to na stronie Doxy obydwa modele są pokazywane w tak jakby tej samej kopercie.

W dniu 30.09.2025 o 09:19, wtch.ghst napisał(-a):

Nie wiem jaki masz nadgarstek.
Ja mam 18,5cm i jak dla mnie 300T na bransolecie jest nie do noszenia. Na gumie spoko, ale tu znowu wiem z sieci, że ta guma nie jest w dłuższym użytku wygodna. Dlatego po 300 zrezygnowałem z 300T i kupiłem 250T.
Co do 200T, tak będzie dużo wygodniejsza.
Tylko, że ja mam z nią problem. W teorii między 250T, a 200T jest tylko 1mm różnicy w średnicy koperty.
W praktyce 250T u mnie leży perfekcyjnie i ma do tego świetne proporcje (lepsze niż 300), a znowu 200T wygląda u mnie jakbym zabrał zegarek dziecku.

Wysłane przez Tapatalk

Zgadzam się całkowicie z wtch.ghst, 200T jest bardzo małym zegarkiem, mierzyłem w zeszłym roku, mam odwód nadgarstka około 16cm i na papierze 200T wydawała się idealna, po przymiarce, jakbym miał dziecięcy zegarek na ręce, tarcza jest małą i ogólnie zegarek sprawia wrażenie mikroskopijnego. Zdjęcie tego nie oddaje - jak zwykle powiększa, ale wyglądało to groteskowo.

IMG20240502112610.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, nav napisał(-a):

Zdjęcie tego nie oddaje - jak zwykle powiększa, ale wyglądało to groteskowo.

Pewnie jest, jak mówisz, natomiast nie pomogłeś, wybierając najgorszą możliwą pod tym względem kombinację, czyli czarna tarcza + guma ;) 

Searambler na bransolecie powinien być optycznie nieco większy - tylko nie wiem, czy to nieco zrobi faktyczną różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PKS napisał(-a):

Pewnie jest, jak mówisz, natomiast nie pomogłeś, wybierając najgorszą możliwą pod tym względem kombinację, czyli czarna tarcza + guma ;) 

Searambler na bransolecie powinien być optycznie nieco większy - tylko nie wiem, czy to nieco zrobi faktyczną różnicę.

No ja lubię czarne tarcze i gumowe paski, więc myślałem o Sharkhunterze, oglądając zdjęcia w Internecie byłem na 100% pewien, na szczęście miazłem okazję przymierzyć, no i była całkowita zmiana decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można w jakimś polskim salonie przymierzyć dosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, PKS napisał(-a):

Popytaj w salonach dystrybutora - nie pamiętam Apart/ Kruk, w zeszłym roku pytałem w Krakowie, mówili że mogą sprowadzić do przymiarki. Ja mierzyłem w Pradze, było kilka modeli na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, PKS napisał(-a):

Ja widziałem ostatnio dużo w Aparcie w Poznaniu w Avenidzie. Ale to zupełna nowość, wrzucili je naprawdę dopiero w ostatnim czasie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Kruk na pewno nie ma, bo się właśnie wycofał z dystrybucji dosi (albo doxa z nich zrezygnowała). Poszukam w aparcie. Może w Krakowie też coś rzucą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, PKS napisał(-a):

Dzięki za info. Kruk na pewno nie ma, bo się właśnie wycofał z dystrybucji dosi (albo doxa z nich zrezygnowała). Poszukam w aparcie. Może w Krakowie też coś rzucą.

W CH Avenida jest zarówno Kruk, jak i Apart. W Kruku Doxy nigdy nie widziałem. I nagle pojawiła się Doxa w Aparcie i to dużo modeli, 200, 300, chronografy. Aż się zdziwiłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.10.2025 o 00:50, PKS napisał(-a):

Jakiś czas temu mierzyłem bez problemu kilka sztuk w Galerii Mokotów w Warszawie w Kruku na poziomie 0

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokopałem się do porównania wielkości 200T vs. 250T:

TL;DR
200T: 39,3 mm średnicy, 11,1 mm grubości, 42,2 mm L2L
250T: 39,8 mm średnicy, 11,3 mm grubości, 43 mm L2L.

Różnice na papierze są zaskakująco subtelne, ale również w filmie o 250T wspomniano, że sprawia wrażenia większej niż mikra 200T.

Edytowane przez Kobuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicę pewnie robi średnica szkła: 26 mm vs. 27,2 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;]IMG_20251008_165940_1-01.thumb.jpg.720c1b9b00b4f256d005ca15929942fe.jpg

IMG_20251008_170411.thumb.jpg.37bc04418a9a39382bcbe3734aec8207.jpg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi