Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kuwetka

Pomoc w zakupie zegarka - Omega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich... (ale nie o tym chce napisać)

Od pewnego czasu choruję na zegarek marki Omega, niestety nie znam się na technicznych aspektach. Moje podstawowe wymagania co do niego to:

- marka: Omega - może nie jest to racjonalnie wytłumaczalne, ale nie wszystko musi być racjonalne

- klasyczny wygląd (żadnych udziwnień, wodotrysków - prostota i elegancja)

- nakręcany mechanizm - w myśl słów pewnego starszego Pana: "Prawdziwy mężczyzna powinien mieć, choć jeden w życiu nakręcany zegarek"

- bransoleta - dla mnie wygodniejsza opcja niż pasek

Powinienem również zaznaczyć że nie jestem szejkiem arabskim i środki mam ograniczone. Znalazłem na Allegro taki oto zegarek: Omega Geneve Automatic

Niestety moja wiedza nie pozwala mi stwierdzić czy jest to dobry zakup i czy nie jest to podróbka. Poczytałem na forum o wałkach na aukcjach internetowych i widzę że bez Waszej pomocy się nie obędzie. Podsumowując proszę o opinie na temat tego zegarka i jeśli ktoś ma pomysł na inny, podobny to każda propozycja będzie mile widziana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest oryginalny zegarek i jest zachowany w bardzo dobrym stanie.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest OK, sprzedajacy to zreszta Forumowicz. Ten model nie jest szczegolnie poszukiwany to i cena wzglednie nizsza, ale z 1000 zl trzeba bedzie pewnie zaplacic. Ma ladna bransolete a to duzy plus.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek jest oryginalny ale geneve to chyba jedna z gorszych linij omegi .(ale to moje zdanie)

poza tym to jest automat czyli zegarek którego sie nie nakręca w środku jest Wachnik i to on nakreca spręrzyne

ty tylko go musisz nosić . :)

Jesli myslisz o manualnej omedze to rozejrzyj sie za czymś z serii 200 .np 266 lub 267

zegarki w stosunkowo dobrej cenie i mechanizm przy regularnym serwisie ,powiedzmy raz na 5 lat nie do zdarcia .

załączam zdjęcia ten model to 266 w nieoryginalnej złotej kopercie ale w stali możesz poszukać .

naforum.jpg

naforum1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam ten watek i sie zastanawiam (po paru glebszych) - jaki zegarek chce zakladajacy watek? Nakrecany - to w takim razie z recznym naciagiem (jak wspomniana powyzej Omega 30-milimetrowa). Zegarek z naciagiem automatycznym (jak w linku do Omegi Geneve) wynaleziono po to, zeby go NIE nakrecac! Niektore automaty zle znosza regularne dokrecanie z powodu kiepskiej konstrukcji (sztandarowa ETA 2824), niektorych po prostu nakrecic recznie sie nie da (niektore Seiko, czy Orienty).

BTW linii Geneve nie okreslilbym jako gorszej - to po prostu najtansza linia (entry-level), ale Omega starala sie trzymac standardy. To raczej ten konkretny okres (lata 1970-te) byl kiepski i wszyscy (w tym i Omega) oszczedzali na jakosci - wszystkie linie sa duzo gorsze niz 10-20 lat wczesniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście bardzo lubię linię Geneve :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty lubisz wszystkie Omegi więc się nie liczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty lubisz wszystkie Omegi więc się nie liczy :)

I tu się mylisz :D

W ogóle do mnie nie trafia linia Constellation :)

Może kiedyś to się zmieni, tego nie wiem, ale w tej chwili ta linia mnie wręcz odrzuca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie właściwie też :D To znaczy Connie jest fajna ale jako zegarek dla kobiet,niezależnie czy wersja męska czy damska.Natomiast facet z Connie na nadgarstku wygląda jakoś nie tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby rozwiać wątpliwości: mój brak wiedzy spowodował że nie miałem pewności co do naciągu automatycznego (wspominałem już że jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie?). Mam jednak pytanie dotyczące właśnie tego rozwiązania. Słyszałem (wbrew temu co napisał "zbyszke") że fakt dokręcania się zegarka podczas noszenia tylko wydłuża czas pomiędzy kolejnymi jego nakręcaniami, więc bardzo mnie zdziwiło że są zegarki w których jest to niewskazane. Jeśli możecie coś o tym napisać chętnie przyswoję trochę nowej wiedzy :)

Wracając jednak do wyboru zegarka i do wypowiedzi "starhidiamu" - Jak często można trafić zegarek w stali z werkiem o którym piszesz (serii 200) i czy różnica jest na tyle duża że warto szukać takiego zamiast połaszczyć się na zegarek z linku do Allegro?

Jeszcze tylko jedna prośba: znacie się dużo lepiej na modelach Omegi, dlatego jeśli ktoś zna inne, w tym klimacie proszę o informacje. Cena za zegarek z linku nie jest dla mnie mała i chciałbym wydać pieniądze rozsądnie, będąc w 100% pewny że najlepiej mi pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek z linku to bardzo dobry czasomierz,naprawdę ciężko będzie kupić zadbaną Omegę w niższej cenie.Jedyną opcją są zegarki vintage ale po pierwsze są mniejsze (ten też nie jest zbyt duży bo ma 37mm),po drugie zadbane kosztują +1500zł,a po trzecie nie każdemu odpowiada stylistyka.Ten z linku ma już współczesny wygląd,poza wielkością, dla mnie minusem jest system mocowania bransolety bo nie wiem czy da się założyć pasek.Jeśli i tak będzie nosił tylko na bransolecie to problemu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu automatom dokrecanie zupelnie nie szkodzi, ale niektorym tak, a niektorych zegarkow (np. Orient Mako) po prostu dokrecic sie nie da. Wszystkie Omegi jakie znam, mozna dokrecac.

Co do Omegi 2xx, o ktora pytasz to jest to pozniejsze oznaczenie werku 30 milimetrowego, mozesz wiec szukac takze czegos takiego: Omega 30.

Bardzo dobry i trwaly mechanizm, dobra (jak na vintage) dostepnosc czesci zamiennych. Sa modele z subsekunda i z centralna sekunda. Nie spotkalem sie z innymi kopertami do tych werkow jak zlote, pozlacane lub stalowe (to byla zbyt wysoka polka zeby uzywac chromowanego mosiadzu). Bardzo dobry wybor IMO - prawdziwy klasyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wrzucisz hasło Omega na ebay, zwłaszcza amerykański, to zostaniesz po prostu zasypany ofertami. Oczywiście nie wszystkie są warte tego, aby z nich korzystać - zalecana, jak zwykle, ostrożność. Ktoś świeży powinien dać sobie trochę czasu na oswijenie się i opatrzenie. Zwłaszcza pamiętając o braku pewności co do stanu technicznego,cle i VAT poza UE, nie zawsze też wychodzi tak tanio, jak na początku myśleliśmy. Jeżeli więc nie jesteś przekonany do tego modelu (tu przynajmniej chodzi jak rozumiem o pewny zakup), to możesz się tam rozejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W brew pozorom założenie na rękę omegi nie musi byc drogie

podam Ci przykład

dzis skonczyła sie aukcja małe zainteresowanie cena 152 co prawda nie osiagneła ceny minimalnej ale mysle ze 400 to realna cena . Zegarek sprawny jak pisze sprzedawca w mojej opinij kal 266 .(napewno cos z serii 200)

http://allegro.pl/item1185621995.html

Jednak jak widac do kompletnej renowacji . kopertę możesz sobie sam wypolerować to stal wiec będzie błyszczeć jak nowa. Poszukasz na forum i będziesz wiedzał .

tarcza polecam oddac do renowacji w poznaniu lub warszawie .w pisz w google renowacja .

ja mysle ze bracia z warszawy sa wystarczający do tej tarczy , cena to 180 zł, wskazówki to 40 .

zaufaj mi ze zegarek bedzie cieszył twoje oko. na dowód powiem ze załączone zdjęcia u góry to robota braci

tarcza była w gorszym stanie jak ta z allegro. Kopertę sam wypolerowałem.

nie musisz wydawać mnóstwo, poświeć trochę czasu ,zapytaj na forum :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W brew pozorom założenie na rękę omegi nie musi byc drogie

podam Ci przykład

dzis skonczyła sie aukcja małe zainteresowanie cena 152 co prawda nie osiagneła ceny minimalnej ale mysle ze 400 to realna cena . Zegarek sprawny jak pisze sprzedawca w mojej opinij kal 266 .(napewno cos z serii 200)

http://allegro.pl/item1185621995.html

Jednak jak widac do kompletnej renowacji . kopertę możesz sobie sam wypolerować to stal wiec będzie błyszczeć jak nowa. Poszukasz na forum i będziesz wiedzał .

tarcza polecam oddac do renowacji w poznaniu lub warszawie .w pisz w google renowacja .

ja mysle ze bracia z warszawy sa wystarczający do tej tarczy , cena to 180 zł, wskazówki to 40 .

zaufaj mi ze zegarek bedzie cieszył twoje oko. na dowód powiem ze załączone zdjęcia u góry to robota braci

tarcza była w gorszym stanie jak ta z allegro. Kopertę sam wypolerowałem.

nie musisz wydawać mnóstwo, poświeć trochę czasu ,zapytaj na forum :o

Witam

od razu zaznaczam że nie pisze tu by zachwalać omegę ze swojej aukcji którą w linku zamieścił zakładający ten wątek

ale to co przedstawiłeś powyżej to myśl że troszkę pojechałeś :P :P

sam policz 400 plus renowacja tarczy plus wskazówki plus wysyłki plus zapewne przegląd i smarowanie mechanizmu plus trochę swojego wkładu w polerkę koperty .....aha plus jakaś logowana koronka plus czekanie "bezcenne " na to wszystko zapewne około 2miesiące(renowacja tarczy)

razem daje około tysiąca zł i co ??? :lol: i nic masz poskładaną jak dla mnie nic nie wartą z nie orginalną tarczą pseudo omegę jedynie werk w niej jest lub będzie jeśli w ogóle będzie na chodzie w miarę oryginalny :lol:

nie polecam takich eksperymentów w tej kwocie lepiej poszukać ładnego zadbanego zegarka z oryginalną tarczą ( w tych latach nawet mała patynka jest wskazana dodaje uroku) :D i w pełni pocieszyć oko jak i poczuć troszkę prestiżu :P:D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja i nie .

Mysle ze zegarki które sprzedajesz nie zawsze sa w tak ładnej formie jak na zdjęciach.

musisz je przygotowac do sprzedażny i przyznaje ze jestes w tym bardzo dobry .

jednak tu mowa o jednej omedze która ktos chce sobie kupic ,ja Polecam taki sposób,

zegarek który jest na zdjeciach kosztował mnie 1400 złoty ze wszystkim .

koperta ze złota (750 różowe pewnie argentyna) nie orginalna, tarcza odnowiona . Moze ten zegarek nie ma wartosci kolekcjonerskich ale estetyczne napewno.

A i jeszce cos ważnego- ja mam satysfakcje ze udało mi sie ożywić ten zegarek a to dużo większa frajda jak kupić gotowy sliczny stary zegarek.

Kto ma racje niech oceni zainteresowany .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie Omegi Geneve

http://allegro.pl/item1180575101_omega_automatic_idealna_duza_37mm_bcm.html

To skad wiadomo ze mechanizm jest in-house?

Transport lotniczy (in study process).

Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zostałem pokonany na aukcji, a co za tym idzie poszukiwania Omegi na moją rękę dalej trwają. Muszę jednak przyznać: miałem nadzieję na to że koszt zegarka nie przekroczy 1000zł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1320 to jednak troche przebili..Ja bym nie dal, bo nie byla tyle warta,

chociaz patrzac na bransolete w jakim byla stanie mozna bylo sie zastanawiac.

Ale zegarek jest wart tyle ile za niego ktos da.

Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ja zastanawiam się nad czymś takim,typowy klasyk z ręcznym naciągiem,poszukaj na all..

aukcja jeszcze trwa,sam się nad nią konkretnie zastanawiam,ale nie wiem czy się skusze.

Pozdro

ps aktualnie cena stoi na 3.100.

tutaj link do mojego posta :

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/47729-zlota-omega/

"Chcesz dobrze się poczuć,kup sobie dobry zegarek"

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila rzuciłem okiem na aukcje i jest tam Omega Geneve jakiej zdjęcie wkleiłeś na początku obecnie jej cena nie przekracza 700zł do końca 2 dni.Nie wiem czy można dawać linki do aukcji,więc lepiej poszukaj jej sam wiadomo gdzie.

Tutaj trochę szczegółów :

OMEGA

GENEVE

Zegarek klasyczny OMEGA " GENEVE " AUTOMATIC

17 jewels, lata 70 w stanie IDEALNYM !!!

TARCZA: perłowa, złocone indeksy - SYGNOWANA !!!

KOPERTA: złocona - SYGNOWANA !!!

KORONKA: sygnowana, logo OMEGA - ORYGINALNA !!!

SZKIEŁKO: zbrojone - SZWAJCARSKIE !!!

MECHANIZM: automatic 17 jewels, legendarny kaliber 1010,

" ZEGARMISTRZOWSKIE DZIEŁO SZTUKI" !!!

PASEK: gatunkowy HORIDO-GERMANY z cielęcej skóry !!!

Mechanizm został poddany profesjonalnej konserwacji,

jest na perfekcyjnym chodzie - SUPER PUNKTUALNY

Wymiary zegarka: średnica bez koronki - 35 mm,

grubość bez szkiełka - 7,5 mm.

"Chcesz dobrze się poczuć,kup sobie dobry zegarek"

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Els - niezupełnie mi o to chodzi, chociaż muszę przyznać że zegarek bardzo ładny.

Teraz jestem na etapie rozważania tego: Link do Allegro

..i oczywiście mam kolejną prośbę do forumowiczów o wszelkie uwagi na jego temat :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linki z allegro mozna wklejac.

Ta Omega, patrzylem na nia ostatnio i sam nia jestem zainteresowany.

Niestety szukam czegos w zlotej kopercie a nie stalowej.

Ale jak dla mnie

rezerwa chodu 45h, f=28800A/h. to bardzo dobre wyniki i ze wzgledu

na mechanizm bym ja kupil.

Poza tym rok produkcji 1974 jak najbardziej udany i nie ukrywam

ze lubie lata 70'.

Poza tym jest bransoleta oryginalna, w swietnym stanie.

Wydawalo mi sie z pierwszego zdjecia ze wskazowki sa nieoryginalne,

ale to tylko cien.

Jesli podoba Ci sie tarcza stalowa w tej omedze to bierz.

Jeszcze jesli dogadasz sie z gosciem za 700 to bedziesz zadowolony na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Els - niezupełnie mi o to chodzi, chociaż muszę przyznać że zegarek bardzo ładny.

Teraz jestem na etapie rozważania tego: Link do Allegro

..i oczywiście mam kolejną prośbę do forumowiczów o wszelkie uwagi na jego temat :lol:

bardzo fajny zegareczek jeśli nie przeszkadzają Ci małe skazy na tarczy a między godzina 10 a 11 i 12 całkowity zanik indeksów minutowych :lol: a cena Ci pasi to bierz

dla słabiej widzących foto poniżej :)

post-28643-0-08485300-1331591556.jpg

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.