Piotr Ratyński 407 #1151 Napisano 12 Stycznia 2016 Roznice w napisach i nieregularna "luma" nijak ma sie do powierzchni tarczy, ktora w tym przypadku najprawdopodobniej jest srebrzona, a nie jak sie twierdzi... malowana.Oczywiscie tarczy w rece nie trzymalem ale wystarczy spojrzec na gilosz, ktory jest dosc wyrazny. Po zalaniu tarczy lakierem czy jakas farba, taki gilosz bylby ledwo widoczny lub w ogole niewidoczny.Moj wniosek jest taki: tarcza jest po renowacji ale nie jest malowana.No malowana z pędzla pewnie nie jest, a renowacja polegała na czym mianowicie, wg Ciebie? 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1152 Napisano 14 Stycznia 2016 Wprawdzie nie renowacja, a czyszczenie własnoręczne 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #1153 Napisano 14 Stycznia 2016 Wprawdzie nie renowacja, a czyszczenie własnoręczneŚwietny efekt, jeżeli nie jest to tajemnicą to czego użyłeś? 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1154 Napisano 14 Stycznia 2016 Nie jest to tajemnicą. Nie wiem czy uwierzysz, ale było to czyszczenie mechaniczne Więcej szczegółów tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?/topic/126084-DELBANA---dyskusja-og%C3%B3lna/page__view__findpost__p__1640925 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablozpueblo 70 #1155 Napisano 14 Stycznia 2016 Nie jest to tajemnicą.Super wyszło. Graty.Lumę na Indeksach też czyściłeś tą metodą?Ile mnie więcej czasu potrzeba na jedną tarczę -wydaje mi się, że to b. delikatna i mozolna robota.Zabezpieczałeś czymś po czyszczeniu tarczę? 0 Zegarki nie mają duszy... one ją kradną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1156 Napisano 14 Stycznia 2016 Z lumy bardzo delikatnie ściągnąłem warstewkę brudu. Tarcza zabezpieczona jest werniksem. Cała operacja w tym wypadku nie trwała zbyt długo. Z tego co pamiętam to samo czyszczenie zajęło nie więcej jak 1,5 hMiałem tarcze, z którymi walczyłem ze 3 h 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablozpueblo 70 #1157 Napisano 14 Stycznia 2016 No cóż. Trzeba znaleźć trupka i poćwiczyć. Dzięki za podzielenie się patentem. 0 Zegarki nie mają duszy... one ją kradną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1158 Napisano 14 Stycznia 2016 Jedna uwaga, na którą być może się już natknąłeś...Nie ma uniwersalnego patentu na wszystkie tarcze. Co na jedną zadziała - innej nie ruszy, a co jednej nie ruszy - inną może zniszczyć. Każda tarcza jest inna i do każdej trzeba indywidualnie podejść. I nie mówię tu o tarczach z różnych modeli zegarków. Możesz mieć dwa identyczne egzemplarze z tego samego modelu a nie zrobisz ich jedną metodą Każda z nich przechowywana była przez lata w innych warunkach. W innych warunkach była również użytkowana, każdy dba inaczej o swój zegarek, dla tego nie ma praktycznie dwóch identycznych. I już nieraz się na tym przejechałem 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #1159 Napisano 14 Stycznia 2016 Nie jest to tajemnicą.Nie wiem czy uwierzysz, ale było to czyszczenie mechaniczne Więcej szczegółów tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?/topic/126084-DELBANA---dyskusja-og%C3%B3lna/page__view__findpost__p__1640925Wielkie dzięki, również za poradnik . Nigdy bym nie powiedział, że ten efekt otrzymałeś poprzez czyszczenie mechaniczne. 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1160 Napisano 14 Stycznia 2016 Sam byłem mocno pozytywnie zaskoczony 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktor34 1 #1161 Napisano 28 Stycznia 2016 Panowie czy poddawał ktoś renowacji tarczę od rakiety WT? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #1162 Napisano 29 Stycznia 2016 @Lestaf,Fajny Atlantic, tylko dlaczego sekundnik jest od malej Delbany?@Sleza,Omege zrobili mi w Poznaniu, ul. Wierzbięcice. Jutro podam zdjecia przed i po. 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #1163 Napisano 31 Stycznia 2016 Tak było. Witajcie koledzy.Jakie sugestie co z tym fantem zrobic?A tak jest!! Chyba warto!! ??☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 228 #1164 Napisano 31 Stycznia 2016 To raczej pytanie do ciebie. Miałeś białą tarczę a masz czarną. Wszystko kwestia gusty o którym się nie dyskutuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #1165 Napisano 31 Stycznia 2016 Skoro tarcza jest oryginałem z tamtych lat, nie widzę w tym zabiegu niczego złego. W końcu - na przykład - Rolex również oferuje możliwość wymiany cyferblatu na firmowy zamiennik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #1166 Napisano 31 Stycznia 2016 Obydwaj nie macie racji, to tylko efekt drucianej szczotki tarcza spaliła się ze wstydu. A może, to imigrant? 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1167 Napisano 1 Lutego 2016 Trafił mi się taki Titus. Niestety na pierwszy rzut oka widać że tarcza, choć jest całkowicie czytelna, wymaga mycia. Napisy pod nazwą Titus są kompletne i czytelne, nie udało się tego uchwycić na foto. Mój plan wobec tego zegarka jest następujący: krok 1. Samemu spróbować umyć tarczę (niechętnie bym chciał się tego podejmować)krok 2. Dać komuś bardziej doświadczonemu z forum do umycia. Jeśli uda się to zrobić, to dalej porządne odnowienie koperty, wskazówek, które są chyba nieoryginalne, przynajmniej godzinowa, dobranie nowej koronki, czyszczenie i........ noszenie. Najbardziej martwi mnie stan tarczy. Czy ktoś miał już przyjemność mycia tej tarczy? Jak się zachowuje, na co trzeba uważać?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i ew. namiary na chętnego do umycia tarczy. (oczywiście nie za przysłowiowe piwo) 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rinkazki 73 #1168 Napisano 1 Lutego 2016 Dobranie nowej koronkiA ta, którą tam masz jest oryginalna, sygnowana? Sam szukam koronki do tego Titusa już kilka lat To jest mod. 2000 jak dobrze patrzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1169 Napisano 1 Lutego 2016 Tak, to jest MOD 2000. Nie wiem czy koronka była sygnowana, ta nie jest, poza tym jest mocno wytarta. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rinkazki 73 #1170 Napisano 1 Lutego 2016 To jest raczej nieoryginalna - bardzo szybko się w tym modelu niszczyły koronki.Oryginał powinien mieć delikatnie wypukłe logo wieńca jak tutaj: http://vignette3.wikia.nocookie.net/logopedia/images/e/e6/CL319111.jpg/revision/latest?cb=20121226045715 Tam koronka poza tym jest wkręcana, bardzo ciężko dobrać odpowiednią.Ale jakbyś coś znalazł ciekawego to daj proszę znać! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1171 Napisano 1 Lutego 2016 Akurat w tym zegarku koronka jest na ostatnim miejscu pod względem priorytetów . 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rinkazki 73 #1172 Napisano 1 Lutego 2016 Akurat w tym zegarku koronka jest na ostatnim miejscu pod względem priorytetów . Wyobrażam sobie Natomiast gdybyś gdzieś znalazł oryginalną koronkę to daj znać.Ten ma wszystko oryginalne oprócz właśnie koronki... Jest podniszczony (szkiełko, koperta) ale nie chce mu wymieniać części na nowe... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1173 Napisano 4 Lutego 2016 Dzisiaj kolejna Delbana poszła do czyszczenia tarczy.Tak na szybko pokaże zdjęcie... ...a więcej fotek i opis jest w temacie dyskusyjnym o Delbanach: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126084-delbana-dyskusja-og%C3%B3lna/page-43?do=findComment&comment=1660419Jeśli ktoś chce się dowiedzieć jak tarcza była czyszczona, to zapraszam do lektury. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rinkazki 73 #1174 Napisano 5 Lutego 2016 Dzisiaj kolejna Delbana poszła do czyszczenia tarczy.Tak na szybko pokaże zdjęcie... ...a więcej fotek i opis jest w temacie dyskusyjnym o Delbanach: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/126084-delbana-dyskusja-og%C3%B3lna/page-43?do=findComment&comment=1660419Jeśli ktoś chce się dowiedzieć jak tarcza była czyszczona, to zapraszam do lektury. Powinieneś opatentować ten sposób czyszczenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1175 Napisano 5 Lutego 2016 Im więcej kolegów będzie ratować swoje zegarki od zagłady, tym lepiej A pomysł nie jest mój. Okazało się, że już wcześniej był stosowany przez innych w innych modyfikacjach... chociaż o tym nie wiedziałem 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach