lec 61 #1201 Napisano 18 Lutego 2016 Ksylek żyjęi to cały czas z tą samą! Co do Głowackich, to osobiście nie mam większych zastrzeżeń.Co nie znaczy, że czasempuszczają babole. Lecz wtedy trza ich doprowadzać do pionu i najważniejsze!Dokładnie sprecyzować oczekiwania!I wsio. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #1202 Napisano 19 Lutego 2016 Głowaccy za renowację tarczy dają cenę od - do . Kilka dni temu dałem IM do odnowienia całego Recodmastera Delbany ( białego ) Wstępny cennik to 170-220 zł za tarczę .I ceny za inne części. Chcąc przywrócić zegarek do wyglądu jak najbardziej oryginalnego trzeba liczyć się z kosztami . w tym przypadku cena jest ważna , ale nie najważniejsza . Ja ustalając z Nimi szczegóły renowacji dzwoniłem chyba z 5 razy do Warszawy i każdy szczegół był uzgadniany ( to nauczka z przeszłości z Chronostara z Łodzi ) osobno ( wskazówki , luma , koperta , koronka ) . Może pomalowano tak bo cena była z najniższej półki ?. W kwestię ceny na pewno wchodzi to czy stara tarcza była bazą odnowy , czy trzeba było zrobić nową , co na pewno poniosło by cenę .Na osłodzę można powiedzieć że ,,Babol " może wyjść każdemu. 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EnamelDial 20 #1203 Napisano 19 Lutego 2016 Zastanawiam się tylko czy dobrze, że w ogóle oddawałeś go do renowacji...Czy wyglądał aż tak źle? Stara miała klimat i to "coś". Nowa tarcza jest tylko ładna i też cieszyć oko. Super odnowili logo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1204 Napisano 19 Lutego 2016 Głowaccy za renowację tarczy dają cenę od - do . Kilka dni temu dałem IM do odnowienia całego Recodmastera Delbany ( białego ) Wstępny cennik to 170-220 zł za tarczę .I ceny za inne części. Chcąc przywrócić zegarek do wyglądu jak najbardziej oryginalnego trzeba liczyć się z kosztami . w tym przypadku cena jest ważna , ale nie najważniejsza . Ja ustalając z Nimi szczegóły renowacji dzwoniłem chyba z 5 razy do Warszawy i każdy szczegół był uzgadniany ( to nauczka z przeszłości z Chronostara z Łodzi ) osobno ( wskazówki , luma , koperta , koronka ) . Może pomalowano tak bo cena była z najniższej półki ?. W kwestię ceny na pewno wchodzi to czy stara tarcza była bazą odnowy , czy trzeba było zrobić nową , co na pewno poniosło by cenę .Na osłodzę można powiedzieć że ,,Babol " może wyjść każdemu. No to będziemy mieli porównanie, bo skorzystałem z uprzejmości Arka i mój "biały" Recordmaster też trafi niebawem do renowacji. Tarcza była w takim stanie, że albo poddać ...afe... malowaniu, albo wyrzucić. Zobaczymy, podyskutujemy za kilka tygodni. No to będ 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #1205 Napisano 19 Lutego 2016 Staszku, pokaż fotki tej tarczy. Też się borykam z dylematemczy.......? 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1206 Napisano 19 Lutego 2016 Mam wrażenie, że tarcza była już kiedyś czyszczona, bo już części napisów nie ma. Później leżała przez długi czas bez szkiełka w wilgotnym środowisku. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EnamelDial 20 #1207 Napisano 19 Lutego 2016 Mam wrażenie, że tarcza była już kiedyś czyszczona, bo już części napisów nie ma. Później leżała przez długi czas bez szkiełka w wilgotnym środowisku. Piękna tarcza. Czy próbowałeś ją umyć ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1208 Napisano 19 Lutego 2016 Piękna tarcza. Czy próbowałeś ją umyć ?Tu już nie ma co myć. Wszystko co było, zostało zmyte Staszek ma racje, że nie ma dla niej alternatywy. Albo odnowić, albo schować głęboko w czeluść szuflady i nie pokazywać. Z dwojga złego również wybrałbym tę pierwszą możliwość. To bardzo ładny zegarek, żeby chować go przed spojrzeniami. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EnamelDial 20 #1209 Napisano 19 Lutego 2016 Szkoda bo ładnie wygląda.:-( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1210 Napisano 19 Lutego 2016 Renowacja tarczy, a w tym przypadku mówimy o ponownym malowaniu, to już z pewnością zmiana bezpowrotna i obciążona dużym ryzykiem, że efekt końcowy będzie daleki od oryginału. Na fakt, że jestem przeciwnikiem malowania niech przemówi również fakt, że w swoim skromnym zbiorze nie mam malowanej tarczy, no może poza wersją "warszwska" ale to raczej historia polskiej myśli rzemieślniczej i warto mieć taki egzemplarz jeśli zbiera się Oryginały. Kupiłem ten zegarek z uszkodzonym mechanizmem, bez koła sekundowego, tak na prawdę dla koperty, która powędrowała do czarnego Recordmastera. Gdyby nie informacje kolegów o podobnych próbach prawdopodobnie tarcza leżałaby spokojnie w szufladzie lub trafiła na bazarek. Do pomysłu z renowacją podchodzę z dużym dystansem i nie oczekuję "szału", ale w takim stanie tarczy mycie skończy się "wyszorowaniem" wszystkiego poza indeksami. Mechanizm właśnie wrócił od zegarmistrza i żwawo buja balansem więc spróbujmy zegarek uratować, być może dla mnie... Gdyby udało się tarczę doprowadzić do takiego stanu byłoby dobrze, może poza zbyt ostrą lumą. Zobaczymy. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #1211 Napisano 19 Lutego 2016 Po małym SPA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1212 Napisano 19 Lutego 2016 Pięknie. Jak ją czyściłeś? 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1213 Napisano 20 Lutego 2016 U mnie kolejna czyszczona metodą "na sucho" Lechu, napisz jak czyściłeś swoją. I taka prośba do wszystkich. Piszczcie jak czyściliście swoje tarcze, żeby temat stał się tematem merytorycznym, a nie kolejnym retorycznym służącym do pochwał achów i ochów. Takich tematów mamy już po beret. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3242 #1214 Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Pieknie wyszlo Arku, jak zawsze Miszcz:) dzieki Edytowane 20 Lutego 2016 przez lobo82 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
j.redlicki 1 #1215 Napisano 22 Lutego 2016 tarcza wyniosła mnie 160. Co do jej koloru to nie jest biała, może się tak tylko wydawać od flesh`a na tym zdjęciu. Postaram się zrobić lepsze zdjęcie to może będzie dokładniej widać.poniżej wrzuciłem link do mam nadzieję lepszych zdjęć. Pierwsze zdjęcie to oryginał jaki udało mi się znaleźć w sieci https://goo.gl/photos/z9JmQpQDcCwWkwB16 0 "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"Mark Twain Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #1216 Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Łażę tak dziś po aledrogo i widzę, że mnie jednak tchnęło jakieś przeczucie, że nie podesłałem jednej z firm zegarka do renowacji....Jakbym moją Doxę ujrzał tak "odnowioną" jak tego lonżina http://allegro.pl/meski-zegarek-mech-longines-po-renowacji-023-i6000187131.html chyba bym zszedł nagle. Tym szybciej, bo kiedyś całkiem tłuściutki kosztorys mi wystawili na remont zegarka i wtedy drogo się już mi wydawało...Czy oni tak zawsze odnawiali ? Przecież to porażka jest! Sam w końcu wypucowałem tarczę stalowej Doxy http://zegarkiclub.pl/forum/topic/36638-doxa-grafic-zaczelo-sie-w-1957r/page-2 Chyba jest nawet fajniej niż po nieudolnej renowacji. Szukam jeszcze wskazówek srebrnych lub czarnych. Edytowane 24 Lutego 2016 przez D@dik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #1217 Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Jak patrzę na Delbanę w czwartym rzędzie z lewej, na głównej stronie reklamy ich firmy i ich dokonań ( renowacji ) . To omijałbym ich szerokim łukiem . Jestem z Łodzi ,ale o ich zakładzie nigdy nie słyszałem , nawet od innych zegarmistrzów .Delbana w oryginale z giloszem w pionowe prążki ,po renowacji staje się zwyczajną bez gilosza ( O ile zdjęcia nie przekłamują ) http://allegro.pl/renowacja-i-naprawa-starych-zegarkow-i6006914398.htmlJeśli dobrze widzę i ten gilosz zniknął to 450 zł powinien dostać klient jako odszkodowanie , a nie zapłacić za renowację Edytowane 25 Lutego 2016 przez sawcio68 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 228 #1218 Napisano 25 Lutego 2016 Nawet nie wspomnę o kształcie koronki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1219 Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Trafił mi się taki Titus. Niestety na pierwszy rzut oka widać że tarcza, choć jest całkowicie czytelna, wymaga mycia. Napisy pod nazwą Titus są kompletne i czytelne, nie udało się tego uchwycić na foto. Mój plan wobec tego zegarka jest następujący: krok 1. Samemu spróbować umyć tarczę (niechętnie bym chciał się tego podejmować)krok 2. Dać komuś bardziej doświadczonemu z forum do umycia. Jeśli uda się to zrobić, to dalej porządne odnowienie koperty, wskazówek, które są chyba nieoryginalne, przynajmniej godzinowa, dobranie nowej koronki, czyszczenie i........ noszenie. Niestety nie udało się zrobić nic z tarczą, więc poszła do renowacji. Przy okazji odnowiono kopertę, wskazówki i dekiel. Jak to wszystko wyszło pokazują zdjęcia poniżej. Edytowane 25 Lutego 2016 przez miromat 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jonasz 8 #1220 Napisano 25 Lutego 2016 Witam!!!Tarcza wygląda jak oryginał ciekawe kto tak robi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1221 Napisano 25 Lutego 2016 Dobra robota! Wyglada rzeczywiście ładnie Również jestem ciekaw u kogo zrobiona była renowacja. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #1222 Napisano 25 Lutego 2016 Wyszło naprawdę dobrze. Piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4535 #1223 Napisano 25 Lutego 2016 No kurcze, faktycznie jedna z lepiej zrobionych tarcz jakie miałem okazję widzieć....zresztą koperta też ładnie wyszła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #1224 Napisano 25 Lutego 2016 Efekt jest bardzo dobry, to jedna z lepszych renowacji jakie w ogóle widziałem. Gratuluję. Kto przeprowadzał zabieg? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #1225 Napisano 25 Lutego 2016 Pięknie.Jak ją czyściłeś?Arek sory,że tak późno odpisuje ale przeoczyłem ten temat tarczę czyściłem ziemniakiem no i waciki,d*py nie urywa ale zrobiła się jaśniejsza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach