Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Tarcza 300 , wskazówki 100 koperta 140 ( Tu trochę przesadzili )  20 klamerka z logo . Znaleźli oryginalny sekundnik i dołożyli nowy pasek . Trochę drogo , ale chyba warto . Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcia ringu ( tak miał iść do wysyłki )  , to się trochę działo , ale jeden z synów powiedział że poprawi i słowa dotrzymał . I chwała Mu za to. 

Edit Z tym ringiem było trochę kłopotów żeby go dobrze zrobić , za tarczę chrono niby bardziej skomplikowana dałem chyba 270

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.............. . Znaleźli oryginalny sekundnik i dołożyli nowy pasek . Trochę drogo , ale chyba warto . .................

post-27334-0-06488400-1460486357.jpg

A ile potrzebujesz tych oryginalnych sekundników ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się pw zapchało. ;)  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już odpowiedziałem na wszystkie PW.

Bez przesady :) wszyscy chcą kupować duże ilości

nie jestem niestety producentem sekundników.

Te posiadam dla własnych napraw podobnie jak Głowaccy

ale czasami mogę kogoś poratować ;) .

Pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry. Dopiero dzisiaj zawędrowałem do tego wątku na forum, chociaż zegarkami i ich renowacją jakiś czas się interesuję. Świetna jest ta Delbana, choć cena renowacji zawrotna, nawet jak na warszawski zakład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek złożył swoją, a ja dzięki uprzejmości forumowego kolegi, dostałem swoją. Generalnie jestem przeciwnikiem malowanek, ale stan starej tarczy właściwie ją eliminował z obiegu. Tak wyszło.

post-57210-0-70260800-1461265596_thumb.jpg

post-57210-0-49643300-1461265604_thumb.jpg

post-57210-0-19656200-1461265607_thumb.jpg

post-57210-0-00369000-1461265609_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku i jak ją znajdujesz? 

Ciekaw jestem Twej opinii 

a myślę,

że Arek i reszta dorzucą swe. 

Moja w mej klasyfikacji się nie mieściła, była zdecydowanie gorsza od Twej 

i poszła do poprawki. 

Mają jednak na uwadze, że te cztery uwypuklenia na ringu są one nie lada wyzwaniem szczególnie wewnętrzny i zewnętrzny!  

Piekielne zadanie i "klyent" im się trafił ale przyjęli to na pierchy.

Zobaczymy jak to wyjdzie.

Przydało by się porównać fota pod fotą wszystkie i ocenić jak jest w oryginale 

oraz po reno ten felerny ring.

Tyle że musiały by być w miarę dobrej rozdzielczości i na wprost.

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy, na tym poziomie renowacji i przy tak niskich kosztach nie uzyska się rezultatu zbliżonego do oryginału. Dobra renowacja to taka której nie widać, a tą można rozpoznać bez trudu. Niemniej jednak przy normalnym oglądaniu tarczy, nieuzbrojonym okiem, wrażenia jest bardziej przyjazne niż przed. Nie jest źle, ale to malowanka. ;)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na Moją i Twoją tarczę , widać że największą trudność sprawiały IM ringi, Po za tym masz rację ze laik nie rozpozna , tylko tacy maniacy jak My ,zobaczą  że tu coś było nie halo z ringami ( kłopoty z dokładnym odtworzeniem oryginału )  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też trzeba mieć na uwadze, że padające światło pod różnym kątem daje różny efekt na błyszczącej części czarnego ringu. W szkiełku z odległości kilku metrów nie widać :D.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku i jak ją znajdujesz? 

Ciekaw jestem Twej opinii 

a myślę,

że Arek i reszta dorzucą swe. 

Moja w mej klasyfikacji się nie mieściła, była zdecydowanie gorsza od Twej 

i poszła do poprawki. 

Mają jednak na uwadze, że te cztery uwypuklenia na ringu są one nie lada wyzwaniem szczególnie wewnętrzny i zewnętrzny!  

Piekielne zadanie i "klyent" im się trafił ale przyjęli to na pierchy.

Zobaczymy jak to wyjdzie.

Przydało by się porównać fota pod fotą wszystkie i ocenić jak jest w oryginale 

oraz po reno ten felerny ring.

Tyle że musiały by być w miarę dobrej rozdzielczości i na wprost.

Skoro zostałem zawezwany do tablicy... ;)

Miałem w ręku obie tarcze i Staszka i Leszka. Przed renowacją i po renowacji.

Nie wchodząc tutaj w dyskusję, czy renowacja była potrzebna, czy nie, chociaż moim zdaniem patrząc na nie przed renowacją, nie było innego wyjścia, ale to jest oczywiście tylko moje zdanie i każdy może mieć inne, stwierdzam, że efekt końcowy jest zdecydowanie ponad przeciętny.

Jak dobrze wszyscy wiemy, zdjęcia znacznie uwypuklają wszelkie uchybienia i niedoskonałości, i tak też jest w tym przypadku. Trzymając na żywo tarcze, właściwie nie można mieć o nic pretensji... no może jedynie o to, że ring namalowany został zbyt błyszczącą farbą. Ale z drugiej strony nie mam pojęcia jak wyglądała oryginalna tarcza, jak była nowa.

Będąc przy ringu... rozmawiałem z p. Głowackim o technologii renowacji tych konkretnych tarcz. Napisy i indeksy kładzione są oczywiście tampodrukiem, ale sam ring, ze względu na to, że znajduje się na wysokości wypukłych indeksów, malowany jest w całości ręcznie. Inaczej ma się sprawa w przypadku gdy ringi kolorowe są na innej wysokości, lub gdy np indeksy nanoszone są farbą, np w takich Atlaticach

post-75614-0-94273200-1461309925.png

Oglądałem pod dużym powiększeniem tarczę Staszkową i powiem szczerze, że mimo iż ręce mam mocno stabilne i sam staram się naprawiać swoje zegarki, to nie podjąłbym się malowania takiego ringu. Farba ma swoje prawa i biorąc pod uwagę napięcia powierzchniowe bądź co bądź dość gęstej substancji (nawet jeśli jest mocno rozcieńczona) to jednak dobre wypełnienie, zwłaszcza miejsc wewnątrz i przy indeksach musi być niezwykle trudne i czasochłonne. Także ukłon w stronę renowatorów którzy podejmują się tego zadania :)

Mi się podoba :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystał ktoś ostatnio z usług Pana o nicku mokoki z tego co widziałem na forum kilka lat temu masakra czy może ktoś zaryzykował ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym przeprowadzić renowację wraz z przeglądem zegarka Doxa. Czy ktoś może poradzić gdzie najlepiej w Krakowie bez obaw przekazać ten zegarek do "odświeżenia"? Zależy mi, aby zachował charakter vintage, więc żadne przemalowywanie nie wchodzi w grę. Szkło też jest na pewno na wymianę, a przeglądu nikt nie robił od conajmniej 20 lat jak podejrzewam... Jeśli przy okazji ktoś mógłby mi coś powiedzieć o tym modelu to byłbym wdzięczny :)

post-91639-0-99856500-1465142570_thumb.jpg

post-91639-0-58449900-1465142575_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegaryna_24 

Znajdziesz tu i na Al...

Możesz śmiało oddać 

będziesz zadowolony!

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystał ktoś ostatnio z usług Pana o nicku mokoki z tego co widziałem na forum kilka lat temu masakra czy może ktoś zaryzykował ?

Jakieś dwa lata temu robił mi tarcze i zrobił to dobrze natomiast ciężki był kontakt meilowy i telefoniczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna Delbana po moim odświeżeniu.

np622_IMG_5081.JPG

ag710_IMG_5076.JPG

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wyszło. Takie odświeżenie jest możliwe tylko dla delban? Próbowałeś tez z innymi markami?

Wysłane przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem oczywiscie i inne. Wszystko zależy od rodzaju tarczy, rodzaju nalotu, czy zabrudzenia, od indeksów, a właściwie ich wytrzymałości. I od paru jeszcze innych czynników.

Pokazuję tarcze Delban, ponieważ ich mam najwiecej i głownie nimi się zajmuje.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna Delbana po moim odświeżeniu.

Pięknie wyszło!Gratuluję umiejętności! Metoda na sucho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku, jeszcze raz gratuluję, tym razem czym robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykałaczka i odkamieniacz. :P

Poważnie

Reszta chciała mi zjeść indeksy.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań, jaki odkamieniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio!

Jak na świętej spowiedzi!

...

Taki:

dfc9676d4d87df5fafe0248edc4fe07b.jpg

Nazwę zamazałem, żeby nie było...

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi