Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega @loituma we wcześniejszych postach wyczerpał temat mycia tarcz, poczytaj - można wiele wyciągnąć bazując na jego doświadczeniach.
Mydło i woda nie brzmią dobrze. Przede wszystkim zainwestuj w wodę demineralizowaną. Czym czyścić - to zależy trochę od tarczy. Najczęściej używam pomarańczowego (niebieski ma alkohol) cilita bang, świetnie zmywa osad z potu i nie zżera lakieru, ale np. wchodzi błyskawicznie w reakcję z miedzią. Odkryte, miedziane tarcze dobrze czyści rozczyn octu. Niestety obie rzeczy mordują nadruki, dlatego to mozolna i ryzykowna praca.

Zapytałeś, czy da radę poprawić nadruk na tarczy? Profesjonalną metodą drukowania na tarczy niezmiennie jest tampodruk. W skrócie, jest to nakładanie obrazu na tarczę specjalnym, idealnie ustawionym balonikiem. Całość działa jak pieczątka. Wcześniej pobiera się wzór z metalowej matrycy z wyżłobionym wzorem. Dzisiaj robią to laserowo, trzeba mieć tylko plik cyfrowy z wyrysowaną grafiką wektorową. Myślę, że używa się do tego farb krótkich, zbliżonych do offsetowych albo piórowych. Tak czy inaczej, droga sprawa i niemożliwa do wykonania w warunkach domowych.
Niektórzy używają kalkomanii, ale wtedy ponoć należy polakierować tarczę. Sam tego nie robiłem - na forum jest kolega @Mistyk, który się w to bawi i swoje realizacje pokazuje w którymś z wątków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pierwszy mój merytoryczny post na forum, w którym nie zadaję głupich pytań a prezentuję, także trzymajcie kciuki ;)

Zegarek kupiony na forum, oddany w ręce Pana Staszica z Krakowa. Po sześciu (!) miesiącach, takie oto rezultaty:

(zdjęcie "przed" pożyczone od don-venditore, który jak widać na załączonych obrazkach, dysponuje zarówno znacznie lepszą ręką do zdjęć, jak i sprzętem. Jeżeli będzie się na mnie gniewał, to oczywiście zdejmę zdjęcie).

Przed:

post-90917-0-40192900-1488998698_thumb.jpg

Po:

post-90917-0-70732900-1488999195_thumb.jpg

Edytowane przez Karolas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pierwszy mój merytoryczny post na forum, w którym nie zadaję głupich pytań a prezentuję, także trzymajcie kciuki ;)

Zegarek kupiony na forum, oddany w ręce Pana Staszica z Krakowa. Po sześciu (!) miesiącach, takie oto rezultaty:

(zdjęcie "przed" pożyczone od don-venditore, który jak widać na załączonych obrazkach, dysponuje zarówno znacznie lepszą ręką do zdjęć, jak i sprzętem. Jeżeli będzie się na mnie gniewał, to oczywiście zdejmę zdjęcie).

Przed:

attachicon.gifpost-43196-0-66378500-1472061418.jpg

Po:

attachicon.gif20170308_190903-min.jpg

Drugie zdjęcie kiepsko pokazuje tarczę, trudno ocenić nowe napisy czy np. długość małych indeksów. Ale na pewno napis SWISS MADE za bardzo oddalony od indeksu 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest tak źle- jaki koszt tarczy?

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tarczę zapłaciłem 200 zł, pewnie dałoby się do paru rzeczy przyczepić, ale ja, jako właściciel mało jeszcze wprawionego oka, jestem bardzo zadowolony z osiągniętych rezultatów. Zdjęcie przekłamuje też trochę kolory,w rzeczywistości ta czerwień jest trochę ciemniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozmowie telefonicznej w sprawie kosztorysu naprawy wnioskuję że renowację robił sam. Ale nie dopytywałem, wiem natomiast że wykonują szlify słoneczne i że sprzedają też zegarki po renowacji, widziałem u nich bardzo ładne Delbany i jednego Zenitha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Jeśli możesz napisz na PW namiary na zakład.

Zegarki nie mają duszy... one ją kradną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lamhub

Ja nie robiłem tarczy ale wymieniałem szkło przywróciłem szczelność w zegarku jak i również uzupełniałem ubytki :)

Czas 4 tyg z oczekiwaniem na cześć i jestem mega zadowolony r rezultatu także szczerze polecam Dolińskich z Wrocławia fotki w załączniku 

w postach poniżej 

Przed 

PO 

post-70585-0-65371900-1491581119_thumb.jpg

post-70585-0-66504400-1491581123_thumb.jpg

post-70585-0-07829800-1491581127_thumb.jpg

post-70585-0-67993800-1491581130_thumb.jpg

post-70585-0-00041300-1491581134_thumb.jpg

post-70585-0-16002200-1491581237.jpg

post-70585-0-48130600-1491581240_thumb.jpg

post-70585-0-85479100-1491581243_thumb.jpg

post-70585-0-37722100-1491581247_thumb.jpg

post-70585-0-85162000-1491581250_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna robota. Z poszanowaniem dla samej tarczy indeksów i napisów. Gratuluję!

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Pierwsza klasa. Tylko pozazdrościć umiejętności i wyczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę piękna robota.Super zachowanie napisów.

Dobrą robotę wykonałeś, gratululację za wykonaną pracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie wyszło :) A jak czyściłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna i delikatna robota. Ważne by nie zniszczyć, wcale nie musi być idealnie, by wyglądało naturalnie.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taka piękna patyna zdjęta.... he,he.

Od razu zegarek odmłodzony o jakąś dekadę ;-)

Pozdrawiam!

Dziś robię to czego Ty nie robisz.

Jutro będę w stanie robić to czego Ty nie potrafisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie wiem czy piszę w dobrym miejscu - mam nadzieję, że tak.

Otóż chcę poddać kompleksowej renowacji zegarek Doxa, jak na załączonych zdjęciach.

post-95340-0-13872500-1494236053_thumb.jpg
post-95340-0-20059600-1494236050_thumb.jpg

I tutaj pojawiają się dwa pytania : 

1. Gdzie najlepiej to zrobić.

2. Podobno koperta nie jest oryginalna. Czy jest możliwość dostania oryginalnej dla tego zegarka (może być do renowacji) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co chcesz oddawać go do renowacji? Wygląda bardzo ładnie. Równomierna patyna na całej tarczy. Wszystkie indeksy na miejscu. Ma swój niepowtarzalny charakter.

Jest jakiś ważny powód żeby go odnawiać?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim dziękuję za reakcję na mój wpis. Dlaczego chcę renowacji. Otóż poza samą kopertą, która jest mocno zmęczona, brakuje mi bardzo tego złoconego napisu DOXA, który na pewno tam był, ponieważ mam go w pamięci, kiedy "dosia" gościła jeszcze na nadgarstku dziadka. Cały czas mnie z resztą nurtuje pytanie, jak to możliwe że teraz go tam nie ma....

Poza tym, widziałem podobne zegarki po odświeżeniu i w zetknięciu z mankietem koszuli wyglądały o niebo lepiej niż mój egzemplarz. 

Edytowane przez jubiler1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jubiler po pierwsze na tarczy brakuje ci nazwy Doxa aplikowanej na powierzchnię, która po prostu zaginęła przy którymś z przeglądów zegarka a majster nie przykleił. Renowator na 90% nie przyklei Ci takiego i nie namaluje na złoty kolor nazwy zegarka. Umieści tam pewnie czarny napis "Doxa" i będzie miał w nosie. Postaraj się poszukać takiej używanej tarczy za parę złotych i wtedy ewentualnie wysłać do renowacji. Chcesz żeby Twój egzemplarz wyglądał jak ten z poniższego linku? http://ceasuridecolectie.ro/doxa-antimagnetique-mecanism-1147-foarte-precis/ Nie wygląda to zachęcająco :)

Edytowane przez Stary

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nie chcę to już wolę ją w aktualnym stanie. Szukałem kompletnej tarczy w internetach, ale niestety nic nie znalazłem...

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj całego zegarka trupka. Będzie łatwiej.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi