Gizmo77 52 #1501 Napisano 19 Marca 2018 Tak wyglądają moje doxy po czyszczeniu. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu TapatalkaTissot nie był czyszczony taki został kupiony Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #1502 Napisano 19 Marca 2018 Tissot wyszedł ładnie, Doxy nie koniecznie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gizmo77 52 #1503 Napisano 19 Marca 2018 Niestety Doxy były w gorszym stanie i nic więcej nie da się zrobić, a malowanki nie wchodzą w grę. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5120 #1504 Napisano 19 Marca 2018 Doxy słabo się "czyszczą", a pokazana przez @janka jest naprawdę fajna. Tissot z tamtego okresu to inna jakość tarczy. Poza tym bardzo często jest tak, że jeden typ tarczy danej marki da się wyczyścić bardzo ładnie, a przy innym indeksy schodzą przy pierwszym dotyku. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 290 #1505 Napisano 19 Marca 2018 Poza tym bardzo często jest tak, że jeden typ tarczy danej marki da się wyczyścić bardzo ładnie, a przy innym indeksy schodzą przy pierwszym dotyku.To święta prawda. Powiem więcej. Czasem taka sama tarcza w jednym egzemplarzu wyczyści się ładnie a inny egzemplarz poleci. W dużej mierze zależy to od tego w jakich warunkach zegarek pracował przez lata. Wracając do Doxy. To naprawdę piękna, wintydżowa tarcza, z całą swoją długą historią, z całą swoją przeszłością. Ma swój niepowtarzalny charakter. Jest cała równomiernie zestarzała. Nie ma żadnych wielkich odbarwień, czy zabrudzeń. Ja bym zdecydowanie zostawił! Nie widzę potrzeby czyszczenia. Chyba, że masz dwa identyczne egzemplarze i chcesz poćwiczyć Innego powodu nie znajduję. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jubiler1 22 #1506 Napisano 19 Marca 2018 O której Doxie teraz piszecie ?? Tej z kropkami, czy tej bez oznaczenia marki ?? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5120 #1507 Napisano 19 Marca 2018 @janek777 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek777 0 #1508 Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) panowie, a co zrobic z tym syfkiem na brzegu tarczy?, I czy zrobic cos z indeksami I wskazówkami by je troche odswierzyć , tak zeby tarcza nabrała troszke blasku , bo sama tarcze zostawie tak jak jest, a I jeszcze sekundówka , myśle że była jakoś malowana chyba lakierem do paznokci, Jak było w oryginale? Edytowane 21 Marca 2018 przez janek777 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #1509 Napisano 21 Marca 2018 Sekunda powinna być koloru złotego tak jak pozostałe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 143 #1510 Napisano 21 Marca 2018 Lepiej zostaw tak jak jest, a nie jest tragicznie. Fajna tarcza z odrobiną patyny, nic strasznego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slusar_o2 1 #1511 Napisano 23 Marca 2018 Mam na oku malowankę, czyli wg większości zegarek obdarty z historii, nie mniej sam chciałbym mu tą historię nadać Tylko pytanie jak będzie się zachowywać tarcza taka malowana tarcza z upływem lat? Ma ktoś doświadczenie z takimi tarczami? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 935 #1512 Napisano 23 Marca 2018 To zależy. Jeśli zrobił to renomowany zakład to mic się nie będzie działo. Moje najstarsze renowacje w dobrych miejscach jak łódzki Chronostar, mają ponad 10 lat. Wszystko wygląda bardzo dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perkoz1959 69 #1513 Napisano 17 Kwietnia 2018 Widocznego na zdjęciach poniżej Varldsmastarura kupiłem za grosze tylko i wyłącznie ze względu na granatowy ring, rzadki napis pod logo oraz z przeznaczeniem do renowacji. Stan zastany po kupnie jest na pierwszej fotografii.Oddałem go do renowacji do polecanego na Grupie FB Czasoholicy Specjalisty od takich rzeczy. Jakie czynności wykonał? Lista poniżej. 1. Skan 1:1 tarczy a następnie szlif do gołego metalu.2. Anodowanie całej tarczy srebrem.3. Nałożenie ringu, indeksów i napisów ze skanu w skali 1:1.4. Pokrycie calości lakierem bezbarwnym.5. Szlifowanie wskazówek i anodowanie ich na ciemny granat.6. Nałożenie lumy na wskazówki.7. Polerowanie koperty.Całkowity koszt za te czynności - 560 PLN. Zastrzegam, że koronka jest jeszcze nie oryginalna oraz sekundnik które mam i na dniach będą założone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1514 Napisano 18 Kwietnia 2018 Na pierwszy rzut oka wygląda fajnie .Ale wydaje mi się ze tarcza powinna mieć kolor biały , a wskazówki powinny być chyba srebrne.srebrna tarcza , niebieski ring , czarne wskazówki , czerwony sekundnik i zielona luma daje to trochę po oczach .I tak się zastanawiam czy jest to renowacja czy odnowienie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 290 #1515 Napisano 18 Kwietnia 2018 Robota z całą pewnością bardzo fachowa i dobrze wykonana. Ale czy ta tarcza tego wymagała? Była po prostu stara, pokryta patyną i tyle. Nie była tragiczna 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perkoz1959 69 #1516 Napisano 18 Kwietnia 2018 Na pierwszy rzut oka wygląda fajnie .Ale wydaje mi się ze tarcza powinna mieć kolor biały , a wskazówki powinny być chyba srebrne.srebrna tarcza , niebieski ring , czarne wskazówki , czerwony sekundnik i zielona luma daje to trochę po oczach .I tak się zastanawiam czy jest to renowacja czy odnowienie .Na focie kolory są troszkę przekłamane. I tak:- tarcza jest w kolorze białym;- wskazówki są oksydowane ( nie malowane ) na granatowo w takim samym kolorze jak ring;- sekundniki w tych Varldsach były ZAWSZE czerwone;- luma na indeksach i wskazówkach jest w kolorze białym, a że świeci na zielono to jak ma świecić?I na koniec uważam, że to jest totalna renowacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6552 #1517 Napisano 18 Kwietnia 2018 (...)Oddałem go do renowacji do polecanego na Grupie FB Czasoholicy Specjalisty od takich rzeczy.(...) Czyli do kogo, jeśli można wiedzieć? Pytam, bo w pudełku czeka rzadka Doxa Grafic i nie wiem, komu ją dać do renowacji cyferblatu, żeby nie schrzanił zegarka... 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1518 Napisano 20 Kwietnia 2018 Ładnie wygląda po renowacji szukam indetycznej tarczy do mojego Atlantica.A propo mam pytanie czy tarcza zrobiona na wzór orygonału znacząco sie różni wyglądem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1519 Napisano 20 Kwietnia 2018 Ładnie wygląda po renowacji szukam indetycznej tarczy do mojego Atlantica.A propo mam pytanie czy tarcza zrobiona na wzór oryginału znacząco sie różni wyglądem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1520 Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Rób, ja jak najbardziej polecam. Jeśli masz sentyment to warto. Jeśli nie musi być na wczoraj, to powoli kompletuj o brakujące elementy. Tarcza używka, wskazówki też, jak będą bardzo zmęczone to do renowacji. No i koperta do chromowania. A efekt końcowy mocno ucieszy. Ja jak dostaje Sikora po "pielęgnacji" to mam taki Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Taką będe wstawiał. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez Miłosz Pakulski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek08s 784 #1521 Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) tarcza Edytowane 6 Maja 2018 przez jarek08s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek08s 784 #1522 Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) witam mam pytanie czy znajde tutaj godnego polecenia fachowca do odnowienia tarczy do omegi (posiada odpryski) i jaki mniej wiecej moze byc koszt takiej uslugi. z gory dziekuje i pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2018 przez jarek08s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1523 Napisano 7 Maja 2018 witam mam pytanie czy znajde tutaj godnego polecenia fachowca do odnowienia tarczy do omegi (posiada odpryski) i jaki mniej wiecej moze byc koszt takiej uslugi. z gory dziekuje i pozdrawiam dobierz kolor farby pędzel 10/0 i uzupełnij ubytki będziesz miał oryginalna tablice nadal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SałataP 0 #1524 Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Mam do renowacji starego Atlantica. Z dobre 15 lat leżał w szufladzie. Do wstawienia nowe szklo, pasek.Koperta do polerki i uzupelnienia delikatnych ubytkow. Wskazowki do renowacji. Chcialbym dac tarcze do pomalowania(napisy juz starte). Mechanizm odziwo chodzi, ale czyszczenie, przeglad niezbedne.Czy znajde kogos godnego zaufania w okolicach Leszna? Poznan, Wroclaw? Edytowane 9 Maja 2018 przez SałataP 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3258 #1525 Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Zostaw wszystko jak jest ...ma to swój urok tylko pasek i szkło wymień...a co polerki koperty nie rob tego bo chrom zetrzesz to nie stal...zostaw kopertę w spokoju Edytowane 10 Maja 2018 przez lobo82 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach