loituma 286 #1551 Napisano 19 Czerwca 2018 Z całym szacunkiem, ale tutaj nie ma co ratować. To jest czyjaś prywatna, radosna twórczość. Starte to co powinno być, domalowane to czego nie powinno być. Zostaw jak jest albo pełna renowacja. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.A.D. 6 #1552 Napisano 19 Czerwca 2018 A jak wyglądał oryginał?Z całym szacunkiem, ale tutaj nie ma co ratować. To jest czyjaś prywatna, radosna twórczość. Starte to co powinno być, domalowane to czego nie powinno być. Zostaw jak jest albo pełna renowacja.Wystukane na kolanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1553 Napisano 19 Czerwca 2018 Mniej więcej tak Jeśli ma zwykły mechanizm a nie automat, to zamiast napisu automatic miał napis antymagnetic. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.A.D. 6 #1554 Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Mniej więcej tak Jeśli ma zwykły mechanizm a nie automat, to zamiast napisu automatic miał napis antymagnetic.Czyli moja mogła być nie tyle zmyta, co pomalowana na złoto? Wystukane na kolanie Edytowane 20 Czerwca 2018 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1555 Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Taka właśnie jest...Ktoś mocno ją przekombinował Edytowane 19 Czerwca 2018 przez loituma 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Kos 1 #1556 Napisano 20 Czerwca 2018 Podejrzewam, ze zamiast lumy na godzinach mogą być zwykłe oznaczenia jak na centralna sekunde 5,10, 15... 55, 60.Podejrzewam tak dlatego, ze wskazówki nie maja wypelnienia z lumy. No... ale wskazoweczki tez moga byc z innej parafii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.A.D. 6 #1557 Napisano 20 Czerwca 2018 Akurat wskazówki widziałem we współczesnych tej doxach. Wystukane na kolanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1558 Napisano 21 Czerwca 2018 Ja dałem tylko pewien przykład oryginalnej tarczy. Chciałem przez to pokazać jak bardzo jest wypacykowana pędzelkiem w garażu ta pokazana wyżej 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sanctim 2 #1559 Napisano 3 Sierpnia 2018 Chciałbym odrestaurować tarcze w takim zegarku: <a href=https://zapodaj.net/cb1631fee668d.jpg.html>deblana.jpg</a>Przewałkowalem mocno ten temat i mam mieszane opinie na temat zakładu w Łodzi, niby jest okej, zadowalająco, ale tarcze mają brokat, czasami jakiś bubel w napisie etc. Drugie pytanie to jak podejść do tego tematu? Jak wyszukać jak wyglądała tarcza w oryginale? niestety tym egzemplarzem ktoś się mocno "zajął" już wcześniej i kolor/wygląd malowania zniknął 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablozpueblo 70 #1560 Napisano 3 Sierpnia 2018 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-350?hl=+klub%20+delbanaJak powinna wyglądać tarcza w oryginale najlepiej zapytaj fachowców w temacie o Delbanach z linku powyżej. 0 Zegarki nie mają duszy... one ją kradną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 228 #1561 Napisano 3 Sierpnia 2018 Z punktu widzenia finansowego operacja bardzo nieopłacalna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1562 Napisano 3 Sierpnia 2018 Pokaż resztę tej Delbany (dekiel, mechanizm). Wygląda mi to na późne lata 70, ewentualnie jakiś nieszczęśliwy składak.Wskazówki raczej od czapy, brak sekundnika.Jeśli chodzi o samo malowanie tarczy, to było jasne tło i proste napisy, coś w stylu: 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #1563 Napisano 3 Sierpnia 2018 jeśli taki , to akurat w tym modelu był wek bardzo rzadki Felsa 466 Jeśli chodzi o zakład ( Chronostar ) t masz 50%/50% że zrobi dobrze . Mnie spieprzył kiedyś pamiątkowa Delbanę . Miał wyczyścić plaster miodu a przemalował na zielono 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1564 Napisano 3 Sierpnia 2018 Ja pokazałem Sławek tylko przykład malowania tego typu tarcz. Kolega pokazał wcześniej troszkę inną tarczę, ale malowanie było prawdopodobnie takie samo. Mechanizm już raczej inny 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1565 Napisano 4 Sierpnia 2018 Sławku, pamiętamy pamiętamy ten zielony wynalazek. Ostatnio przeglądałem oferty na portalach aukcyjnych i nie wiem czy się cieszyć czy nie. Delbany które kiedyś kupowałem do 100 teraz wyceniono na 200-300. Inna sprawa czy ktoś je kupuje czy wiszą miesiącami czekając na napaleńca. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sanctim 2 #1566 Napisano 6 Sierpnia 2018 Pokaż resztę tej Delbany (dekiel, mechanizm). Wygląda mi to na późne lata 70, ewentualnie jakiś nieszczęśliwy składak.Wskazówki raczej od czapy, brak sekundnika.Jeśli chodzi o samo malowanie tarczy, to było jasne tło i proste napisy, coś w stylu: s-l1600.jpghttps://zapodaj.net/1da8c2351e8c6.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/23268c61b056c.jpg.htmlZrobiłem lepsze zdjęcia. Zegarek kupił mój ojciec od jakiegoś "szamana" zegarkowego w małym miasteczku za śmieszne pieniądze. Oczywiście "szaman" twierdził, że wszystko z mechanizmem jest okej, ale ni jestem w stanie tego ocenić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1567 Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Tu się troszkę wyjaśnia.Jest to prawdopodobnie model produkowany na rynek argentyński lub izraelski. Trudno będzie w związku z tym znaleźć taką samą tarczę i podejrzeć jej malowanie. Może być też problem z matrycą/tamponem u renowatora.Mechanizm z twojego zegarka, zakładany był w Delbanach "środkowoeuropejskich" do modelu Supr De Luxe. Jednak u nas zegarki te miały inne logo. Tu jest przykład mojego egzemplarza: Z tymże pod napisem "21 Jewels" powinien być jeszcze napis "SUPER DE LUXE"Niestety wyblakł Tu przykład z sieci: Napis ok, tylko sekundnik podmieniony. Jak powinno wyglądać malowanie u Ciebie i czy tam te Delbany również nazywały się Super De Lux, niestety nie wiem. Trzeba szukać w sieci. Może na coś trafisz. Weź też mocną lupę i spójrz na tarczę pod światło. Czasem wytarte napisy zostawiają po sobie ślad. Mam wrażenie, że nad i pod "12" są resztki pionowej kreski. Więc może malowanie było podobne. A może to tylko złudzenie. Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez loituma 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sanctim 2 #1568 Napisano 6 Sierpnia 2018 Dzięki wielkie, na chwile obecną powstrzymam się od renowacji w Łodzi. Pod światło na pewno widzę poziomą linię, a raczej jaśniejsze pole po niej, od 9 do 3, od środka do 6 też ślad po linii jest, ale już bardzo niewyraźny. Zgadza się to ze zdjęciami, które pokazałeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1569 Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) W takim razie ze sporym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że było to takie samo malowanie tylko z innym logiem.Taką matrycę mają Głowaccy w Warszawie. Można się do nich odezwać, pokazać im zdjęcia i dopytać o szczegóły i ceny. Ale tanio nie będzie. Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez loituma 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yayhmmm 0 #1570 Napisano 18 Sierpnia 2018 Witam, czy ktoś poleci fachowca od renowacji w Katowicach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basiakrys 2 #1571 Napisano 8 Listopada 2018 Stary Tissot przed i po renowacji, z której jestem niezadowolona, bo "fachowiec" całkowicie zmienił kolorystykę tarczy, o czym pisałam wczesniej w innej podgrupie. Odebrałam to co zrobił, a dzięki pomocy kolegi z forum dałam do ponownej renowacji innemu, poleconemu tutaj specjaliście, który obiecał, ze przywróci 2 kolory tarczy! Jak zakończy pracę , to pokarzę. Na razie przedstawiam to: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BellaUrsa 71 #1572 Napisano 8 Listopada 2018 Jeśli ma zostać pokarany, to raczej nie skończy zbyt prędko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 228 #1573 Napisano 8 Listopada 2018 Stary Tissot przed i po renowacji, z której jestem niezadowolona, bo "fachowiec" całkowicie zmienił kolorystykę tarczy, o czym pisałam wczesniej w innej podgrupie. Odebrałam to co zrobił, a dzięki pomocy kolegi z forum dałam do ponownej renowacji innemu, poleconemu tutaj specjaliście, który obiecał, ze przywróci 2 kolory tarczy! Jak zakończy pracę , to pokarzę. Na razie przedstawiam to:tissot-przed.jpgtissot-po1.jpgA kto robił renowację koperty ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1574 Napisano 8 Listopada 2018 Też straciła swój pierwotny kształt. Smutna ta renowacja, bo stworzyła coś, co nie istniało. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #1575 Napisano 8 Listopada 2018 Jak patrze na ten napis swiss made i indeksy to smiem podejrzewac, ze to pociagniecia pedzla arcymistrza Glowackiego 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach