Stary 78 #1376 Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Jubiler to tak nie działa. Projekt zawsze rozkłada się w czasie. Loituma ma racje przeglądaj OLX i allegro od czasu do casu poszukując tarczy bądź całego zegarka na części. One naprawdę trafiają się w okazyjnych cenach. Zaletą Twojego jest fakt, że to model Jumbo czyli największa linia z tego okresu. Jest dużo takich po renowacji ale czasami widuje egzemplarze godne uwagi. Mój ostatni projekt Omega chronograph Jedi trwał 8 miesięcy. Części ściągałem z Anglii , koszt samych części wynosił 1200zł( szkło, koronka, tubus, i przycisk chrono) serwis wymiana części i przegląd kosztowały 1500zł u zegarmistrza a serwisie pewnie zapłacił bym tyle co za cały zegarek. Więc na wszystko trzeba cierpliwości. Teraz rozpocząłem projekt Heuer Carrera Automatic. Zamówiłem przycisk chronografu (pusher), który będzie leciał ze stanów. Pewnie potrwa to z kilka tygodni, może dwa może trzy. Potem musze uskładać na zegarmistrza, bo serwis takiego zegarka to nie przegląd Atlantica za 100zł . Więc znów pęknie koło 1500zł. A ja drobny kolekcjoner jestem na skromnej pensyjce z kredytem mieszkaniowym w obcej walucie :D . Więc sam rozumiesz ,cierpliwość ,rozwaga i wytrwałość a satysfakcja będzie ogromna sam zobaczysz. Dziś może nie być Twojej tarczy ale może być jutro albo za tydzień. Powodzenia Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jubiler1 22 #1377 Napisano 8 Czerwca 2017 Mądre słowa. Początkowo się zapalilem z tą Dosią ale jak do wszystkiego, trzeba mieć zimną głowę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoric 644 #1378 Napisano 16 Czerwca 2017 Bylo tak:Zdjecie sprzedajacego. Jest tak: Nie jestem fanem renowacji, ale taki zegarek nosił w latach 30 mój dziadek i chcialem by był jak nowy...Zakladany jest na szczegolne okazje :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12772 #1379 Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Panowie i panie - tarcza odnawiana czy w oryginalnym stanie? Omega bumper cal. 342. Chodzi mi głównie o napis Seamaster który w tych Bumperach widziałem raczej pisany pochyłą czcionką. Wydaje mi się też że linie OMEGA i AUTOMATIC powinny być nieco wyżej, bliżej logo? PS: Tak, koronka nieoryginalna. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez MasterMind 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CIESLUT 398 #1380 Napisano 19 Czerwca 2017 jak nic po malowaniu 0 OMEGA SEAMASTER 300M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #1381 Napisano 19 Czerwca 2017 Może nie wyszło na 100 % , ale uratowana 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jonasz 8 #1382 Napisano 19 Czerwca 2017 Tarcza wyszła bardzo ładnie tylko wskazówki - i koperta bardzo z haratana, czy ta sekundowa to oryginał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 142 #1383 Napisano 19 Czerwca 2017 Moim skromnym zdaniem tarcza wygląda teraz o niebo lepiej niż na pierwszym zdjęciu. Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #1384 Napisano 19 Czerwca 2017 Moim skromnym zdaniem tarcza wygląda teraz o niebo lepiej niż na pierwszym zdjęciu. Gratuluję.Sekundnik nieoryginalny , jak go znajdę, to położę lumę na wskazówki 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #1385 Napisano 19 Czerwca 2017 Sławek. Ten sekundnik może być oryginalny. Mam taki sam w tym modelu. Tylko jakiś fircyk pociągnął go lakierem do paznokci babci Józi. Spróbuj zdjąć tą warstwę i delikatnie polernąć wskazówkę Wyszło bardzo dobrze 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1386 Napisano 19 Czerwca 2017 Super tarcza. Nie wiem dlaczego, ale bardziej pasował by mi tu normalny sekundnik, a nie fasolka. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #1387 Napisano 19 Czerwca 2017 Super tarcza.A masz już taką czarną?? 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1388 Napisano 20 Czerwca 2017 Mam tarczę czarną i srebrną o podobnej strukturze gilosza, ale z innymi indeksami. Właściwie to są inne tarcze. Ta jest po czyszczenie śnieżna biała. Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jubiler1 22 #1389 Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Szukaj całego zegarka trupka. Będzie łatwiej.Koledzy, znalazłem Dosię w stanie jak na załączonych zdjęciach. Tarcza analogiczna do mojej ze złotym napisem DOXA. Pytanie do Was doświadczonych: czy tą tarczę da się doprowadzić do super stanu ?? Edytowane 21 Czerwca 2017 przez jubiler1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossutiusz99 52 #1390 Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Na żywo wygląda lepiej. Wydaje mi się, że nie jest źle... (Wszystkie przebarwienia to albo cienie albo zarysowanie szkiełka) Edytowane 29 Października 2017 przez Kossutiusz99 0 Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6495 #1391 Napisano 29 Czerwca 2017 Małe to zdjęcie i nic nie widać... 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #1392 Napisano 29 Czerwca 2017 Koledzy, znalazłem Dosię w stanie jak na załączonych zdjęciach. Tarcza analogiczna do mojej ze złotym napisem DOXA. Pytanie do Was doświadczonych: czy tą tarczę da się doprowadzić do super stanu ?? Na tych zdjęciach prawie nic nie widać. Do super stanu napewno nie. Nie doczyścisz tego ciemnego nalotu w okolicy koronki. To pozostałość po wilgoci. Reszty nie widać. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Spatz #1393 Napisano 1 Lipca 2017 Na żywo wygląda lepiej. Wydaje mi się, że nie jest źle... (Wszystkie przebarwienia to albo cienie albo zarysowanie szkiełka)Z daleka widac, ze malowanka i to kiepska. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #1394 Napisano 1 Lipca 2017 Z daleka widac, ze malowankaNo ale taki właśnie jest temat "Renowacje tarcz..." 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Spatz #1395 Napisano 1 Lipca 2017 No ale taki właśnie jest temat "Renowacje tarcz..." Wiem, sa lepsze i gorsze, do oceny tez jest ten temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossutiusz99 52 #1396 Napisano 2 Lipca 2017 Muszę zrobić lepsze zdjecia. Na tym masz racje mygląda kiepsko. Czy jest na forum wątek jak dobrze fotografować zegarki? 0 Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7815 #1397 Napisano 2 Lipca 2017 Zrobiłem takie, lekkie odświeżenie, na tarczy zostało pięć oryginalnych kropek lumy z dwunastu, więc wymieniłem całość. Zazwyczaj tego nie robię, ale wydaje mi się, że tu nie mogłem nic pogorszyć, jak myślicie? Przed (niestety brak lepszej fotki) Po. 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossutiusz99 52 #1398 Napisano 3 Lipca 2017 Jakoś tak dziwnie 0 Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4579 #1399 Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Qba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jonasz 8 #1400 Napisano 20 Sierpnia 2017 Renowacja Delbany przed i po 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach