Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcin_LL

Sea-Gull z turbiną

Rekomendowane odpowiedzi

Nie daj sie Marcinie prosić - zrób mu kilka zdjęć macro. Turbinka w galerii jest nie lada gratką. Macro okienka, detali - to o to między innymi w galerii chodzi. Proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tak, widziałeś zegarek, ale przelotnie, na spotkaniu nieformalnym. Ale tyle tam było do oglądania :D ...

No właśnie, teraz sobie przypominam. Nie wywarł na mnie złego wrażenia, przeciwnie. O tyle mi nie zapadł w pamięć, że nie jestem zwolennikiem otwartych tarczy, ale to nie zarzut do tego zegarka, ale do większości tourbillonów w ogóle. Kwestia indywidualnych upodobań - z tych samych względów nie kupiłbym tourbillona z otwartą tarczą, nawet gdyby mnie było na niego stać - ale ja jestem dziwak pod tym względem.

dla mnie ideałem tourbillona jest to:

rX44L.jpg

post-1039-0-57339000-1331594354.jpg

Idąc dalej, jeśli mówicie, że nie warto kupować tak słabo wykończonego tourbillona, to nie warto kupować tak słabo wykończonego Seiko, itd.

Niektórzy są tu strasznie tendencyjni i rzekłbym nawet, że nie brakuje w tym temacie hipokryzji.

Nie zgodzę się z tym twierdzeniem - obecnie tourbillona kupuje się głównie ze względów estetycznych, aby obserwować pracę tej komplikacji. Każdy klejnot wymaga jednakże odpowiedniej oprawy.

Autor tematu ma zegarek z komplikacją, która śmiem twierdzić nie występuję u nikogo w zegarku w promieniu 100 km i to jest fajne.

No co ty, występuje i to w znacznie mniejszym promieniu. Możesz powiedzieć, że nie znasz nikogo w promieniu 100km, kto ma tourbillona, ale nie, że nie występuje, bo to nieprawda.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, obiecuję że się postaram o więcej zdjęć, ale dajcie mi chwilę, jestem trochę w rozjazdach.

Tourbillony się zdarzają, na pewno Darek ma JLC, jest też jeszcze jeden Sea-Gull w klubie, myślę, ze kolega też go pokaże. Niemniej, nie są powszechne :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..jest też jeszcze jeden Sea-Gull w klubie, myślę, ze kolega też go pokaże.

Jeśli myślisz o tym samym co ja (Sea-gull ale pod inną nazwą..), to Twój jest o wiele ładniejszy :D

Tzn ktoś mógłby złośliwie powiedzieć, że jest zerżnięty z Bregueta, czy tam z Le Locla, ale tak naprawdę to jest do bólu klasyczny design, rodem jeszcze ze średniowiecznych wież zegarowych... więc w zasadzie każda firma, czy to europejska, czy poza europejska, ma prawo to wykorzystać..

Co do tyłu zegarka, to faktycznie wygląda trochę siermiężnie, przynajmniej na Twoim zdjęciu. Tutaj się zgadzam z Klaudiuszem, że w tej cenie, a przede wszystkim w tym typie zegarka, doszukujemy się raczej rodzaju klejnotu, który powinien być perfekcyjnie oprawiony w każdym calu i na każdym milimetrze.

Wydaje mi się, że znacznie lepiej by było gdyby, jak ktoś już wcześniej powiedział, zamknięto ten zegarek pełnym deklem. Jeśli z jakichś powodów, czy to technicznych, czy finansowych, Chińczycy nie są w stanie doprowadzić zdobienia mechanizmu do perfekcji, to wykonanie pięknie grawerowanego dekielka jest wielokrotnie (może nawet tysiąckrotnie) tańsze. A jakiś ładny grawer, najlepiej z typowo chińskim motywem (a choćby i smok..), mógłby dodać temu zegarkowi fajnego smaczku.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Steinhart za 900 EUR:

346898906esqueleto-6.jpg

W tym robocizna to pewnie 100 EUR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-6081-0-00423900-1331594423.jpg

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laurent and Christian Ferrier come from an old family of Genevan watchmakers. Father and son perpetuate each in their own style a know-how in the ?haute horlogerie? universe.

Born in Geneva in 1946, Laurent Ferrier completes a watchmaking degree at the Geneva Watchmaking School. After graduating, he is hired by Patek Philippe in the Prototyping Department where he becomes familiar with ?haute horlogerie? movements.

Passionate about car racing, he interrupts his watchmaking career during a few years to work in the car components industry.

As a talented racing car driver, he participates 7 times in the mythical ?Le Mans 24 hours race?. In 1978, he wins in the 2lt. prototype category and in 1979, he achieves a 3rd place overall, driving a Porsche 935T with his friend François Servanin.

In 1974, his passion for watchmaking motivates him to go back to Patek Philippe where he joins the Product Development Department. Starting as an engineer, he then becomes the Head of the Technical Department, reporting directly to the owner Mr Philippe Stern, with whom he develops products in purest horological tradition.

In 2009, he decides to launch a high-end traditional watch brand together with his son Christian and his friend François Servanin. This is the beginning of LAURENT FERRIER GENEVE which will be launched officially at Baselworld 2010.

Born in 1976 in Marseille, Christian Ferrier perpetuates the family tradition in the world of watchmaking and incarnates the future of LAURENT FERRIER GENEVE. His watchmaking education in the field of micromechanics gives him the opportunity to work in the aerospace industry. Thanks to this first professional experience, he joins Roger Dubuis manufacture where he deepens further his knowledge of watch movement development.

In 2008, he is recruited by the two master watchmakers ? Michel Navas and Enrico Barbasini. The founders of ?La Fabrique du Temps?, a small atelier with an ?haute couture? approach, give him the opportunity to develop complicated movements for the most prestigious watch brands. And when his father decides to create his own watch, he logically turns to ?La Fabrique du Temps?, initiating a fruitful collaboration.

WATCH CASE MODEL ?GALET? CLASSIC Yellow gold 2N 18K/750

Dimensions: ? 41 mm (50 mm on horns)

Thickness: on material 9.50 mm / on sapphire 12.50 mm

3 parts, middle, bezel and bottom hooked

Sapphire bottom, tourbillon movement vision

Convex spherical sapphire crystals

Water resistant at 30 meters

Crown: Yellow gold 2N 18K/750 in ball shape

DIAL White Grand Feu enamel Roman numerals in black

Small second hand recessed at 6 o?clock

HANDS hours & minutes: Sagaie

Second: baton poised

Black, white gold, treated black ruthenium

LEATHER STRAP Alligator High Shiny Brown Hand sewed Alcantara lining

Dimensions: 20 x 16 mm

Buckle 16 mm Yellow gold 2N 18K/750

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie sukces Rolexa opiera sie na samej marce i na przeszlosci.Rolex nie moze byc porownany do takich firm jak Blancpain,Vacheron Constantin,Lange pod wzgledem poziomu technicznego mechanizmow.Patrzac na sprawe wiedzac troche o zegarmistrzowstwie,jest duzy odstep pomiedzy Rolkiem i PP.Kupujacy czesto jednak tego nie wiedza.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spojrzalem jeszcze raz na te zdjecia i rzeczywiscie wykonczenie mechanizmu wyglada dosc siermieznie.To dziwne,bo w chinskich zegarkach z ktorymi ja sie spotkalem stoi ono na wysokim poziomie,nawet w tych za powiedzmy 100-150 dolcow.W takim za kilka tysiecy euro,spodziewalbym sie juz czegos o wiele bardziej wyrafinowanego.

To St-25 w moim pilocie,robione w tej samej fabryce.Niedociagniec nie widac,a to przeciez zegarek o kilkadziesiat razy tanszy od prezentowanego tourbillona.Nie wiem czemu sea gull akurat tak postapil,moze Marcin ma jakis felerny egzemplarz?A jesli nie,to sea gull dal troche ciala imho.

parnis_2_by_janchrzciciel-d2xq4s8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fifl.. Czego nie rozumiesz? Służę tłumaczeniem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie sukces Rolexa opiera sie na samej marce i na przeszlosci.Rolex nie moze byc porownany do takich firm jak Blancpain,Vacheron Constantin,Lange pod wzgledem poziomu technicznego mechanizmow.Patrzac na sprawe wiedzac troche o zegarmistrzowstwie,jest duzy odstep pomiedzy Rolkiem i PP.Kupujacy czesto jednak tego nie wiedza.

Oczywiście masz rację. Rolex nie robi werków z komplikacjami. Jednak w dziedzinie prostych, niezawodnych i dokładnych mechanizmów może spokojnie konkurować z każdym. Porównując Rolexa z PP mam na myśli konkurencję biznesową - pozycję marki, dostęp do zasobów, kadry etc.

Inną sprawą są modelu jubilerskie, tutaj Rolex może być porównywany z każdym - znowu nie pod kątem stylistycznym, ale technicznym, czystości brylantów, szlifu etc. Rolex ma dostęp do najczystszych brylantów i jeden z największych udziałów w branży. To bardzo pokaźny finansowo kawałek rynku i strategiczny pod kątem przychodów firmy.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W modele jubilerskie sie nie zaglebialem,nigdy nie bylem fanem cellini,nowa kolekcja tez do mnie nie przemawia.Co do niezawodnych mechanizmow to oczywiscie tak jest,nigdy nie slyszalem,zeby ktos byl niezadowolony z Rolka.(-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Dajmy spokój z porównywaniem nieporównywalnego... w tym wątku, Temat wart kontynuacji.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No - koledzy offtopujemy ciut za dużo - a to temat Marcina o jego turbince.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sphinx,pojechales. Jest przepiekny. Szczerze gratuluje i ciesze sie bardzo, ze coraz wiecej Chinskich zegarkow pojawia sie na forum (-;

Jak wrazenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to chyba z 8-dniową rezerwą jest?

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny jest ten Seagull !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tylko strasznie dziabie po oczach napis na tarczy "china made"... a tak poza tym to super. Choć ja również nie dałbym 4000 euro za ten zegarek. (tylko pewnie bym za to ze 30 kamertonów kupił ;) )

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież to "china made" w połączeniu z tym co widać jest najfajniejsze właśnie!

na tych zdjęciach tył daje radę, +1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ten dużo fajniejszy.

Ale mechanizm dalej stara się ukryć przed światem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.