Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kiniol

Zegary z monarchii austro-węgierskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Śliczny, dla niego zrobiłbym remanent na ścianach i miejsce by się znalazło. :P  Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar "dyskusyjnej urody" ;) . Za to te wskazowki :) :

post-38332-0-85163300-1496822057.jpg

post-38332-0-47123700-1496822070.jpg

post-38332-0-56736700-1496822085_thumb.jpg

post-38332-0-84168800-1496822093.jpg

post-38332-0-33764000-1496822105.jpg

post-38332-0-29465500-1496822119.jpg

post-38332-0-94737500-1496822127.jpg

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, co Ci się nie podoba w skrzynce  :huh: , ja takie lubię. Piękny wiedeńczyk. Doczyścić i wieszać !

Szkoda że nie ma zdjęcia w całości ... 

:rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, co Ci się nie podoba w skrzynce  :huh: , ja takie lubię. Piękny wiedeńczyk. Doczyścić i wieszać !

Szkoda że nie ma zdjęcia w całości ... 

...masz i w calosci

post-38332-0-85470700-1496825413.jpg

...tu taki "dawny nabytek" ;) :

post-38332-0-41065800-1496825493.jpg

post-38332-0-68469700-1496825498.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynka całkiem zgrabna, korona oryginalna? Zajebiaszcze wskazówki ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynka całkiem zgrabna, korona oryginalna? Zajebiaszcze wskazówki ;)

Dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa piękne zegary! Mógłbym na przyszłość poprosić o zdjęcia tak +- 150 KB? Bardzo bym sobie chętnie oglądnął w powiększeniu, a tak, to tylko format malutki wychodzi... Wskazówki jedne i drugie do podziwienia  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa piękne zegary! Mógłbym na przyszłość poprosić o zdjęcia tak +- 150 KB? Bardzo bym sobie chętnie oglądnął w powiększeniu, a tak, to tylko format malutki wychodzi... Wskazówki jedne i drugie do podziwienia  :).

Oczywiscie wysle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałem się wczoraj posiadaczem miesięcznego wiedeńczyka . Zegar był i jest w pięknym stanie, leciutko trzeba było przeczyścić z kurzu,  nadać blasku starej politurze, ale w zasadzie drobiazgi. Zegar ma rzadko spotykane  wahadło, sanki i zawieszenie wahadła też nietypowe. Brakuje korony , ale podobno była to bardzo prosta "deseczka z daszkiem". Szukam wzoru, ale nie takie pilne. Nabytek sprawił mi ogromną radość ...

post-92919-0-03416500-1503244916_thumb.jpg

post-92919-0-23919500-1503244938_thumb.jpg

post-92919-0-79120600-1503244955_thumb.jpg

post-92919-0-96763000-1503244983_thumb.jpg

post-92919-0-79841100-1503244994_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałem się wczoraj posiadaczem miesięcznego wiedeńczyka . Zegar był i jest w pięknym stanie, leciutko trzeba było przeczyścić z kurzu,  nadać blasku starej politurze, ale w zasadzie drobiazgi. Zegar ma rzadko spotykane  wahadło, sanki i zawieszenie wahadła też nietypowe. Brakuje korony , ale podobno była to bardzo prosta "deseczka z daszkiem". Szukam wzoru, ale nie takie pilne. Nabytek sprawił mi ogromną radość ...

Pierwsza liga :) . Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegar i do tego miesięczny. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta skrzynka jakaś drewnianna i taka brązowa, wahadło ze strzałkowym czymś nie wiadomo po co, pręt odrutowany, wieszak dziwaczny, wskazówki cienkie (pewnie łamliwe), w ogóle wielki, dużo miejsca zajmuje, kurz się na nim będzie zbierał, no nie wiem. A jeszcze miesięczny. Będzie chodził i chodził, i chodził  :wacko:

Gdyby nie dojmująca zazdrość, to chyba bym napisał, że przecudny nabytek, a tak...

No dobra, gratulacje!  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym moją żonę słyszał ... :D  :D  :D

Jeszcze tylko dodaje, że znowu kupę kasy wydałem na "niewiadomoco" ...

Dzięki za miłe słowa  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż plecy zegara proszę...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jednego zdjęcia nie zrobiłem i już ... 

Plecy nie ruszone na brodzie jest napis ołówkiem ale już prawie nieczytelny - odczytuje pojedyncze litery i cyfry. 

Podeśle, ale nie chce mi się już dzisiaj ściągać go ze ściany. 

Wybacz ... Ok? podeśle w tygodniu.

Końcówka brody jest nie na okrągły kołek a włożony kwadratowy(?) kołek wpuszczany - wklejony po wewnętrznej stronie - widać, że nie ruszane nic. 

Zegar musiał wisieć przez długie lata w idealnych warunkach, bo nic oprócz kurzu nie działało na niego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakie lata Twoim zdaniem jest datowana produkcja tego zegara?

Zegar musiał wisieć przez długie lata w idealnych warunkach, bo nic oprócz kurzu nie działało na niego...

I to jest oznaka która powinna uruchomić bardzo duży wewnętrzny niepokój i nieufność przed zakupem.

Moim zdaniem jest jeszcze kilka innych oznak które wzbudzałyby przed zakupem np. moją nieufność. :)

Edit. Co wskazuje wskazówka w soczewce wahadła?

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu mam zagwozdkę :blink: , muszę pogrzebać i poszukać. Szacuję wstępnie początek czwartej ćwiartki XIX, Okolice 1875 - 1880. Takie wahadła ze wskaźnikiem RA, były stosowane w zegarach miesięcznych w tym okresie. Ale oczywiście to tyko moje domysły. Może ktoś coś wie więcej i podpowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jest trochę starszy, z początku lat 60. W każdym razie widziałem zegar z taką wskazówką, i z opisem jakiegoś medalu na wystawie przyznanego w roku 1863 lub 5. Skrzynia trochę za śliczna.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka wskazuje na razie ... 0 lub 60  :D na razie :)  . Na poważnie, jeden obrót śrubą do góry lub na dół przesuwa o jedną działkę wskazówkę w lewo lub w prawo.

Ile to będzie oznaczało zmiany w czasie rzeczywistym zobaczę - nie mam takich danych w instrukcji obsługi ;) Zobaczymy, na pewno poeksperymentuję. 

Co do nieufności to jestem z natury naiwny i pewnie dałem się zrobić ... ale raz się żyje.

Na poważnie jedyna wada to lekkie wypatrzenie skrzyni. Łaczenia skrzyni skrzyni są oryginalne - klejenie pierwotne.

Coś tam o drewnie wiem ...

Myślę, że jest trochę starszy, z początku lat 60. W każdym razie widziałem zegar z taką wskazówką, i z opisem jakiegoś medalu na wystawie przyznanego w roku 1863 lub 5. Skrzynia trochę za śliczna.

Żona mi mówiła nie czyść politury bo będą mówili że z bazaru ...

Przed czyszczeniem wyglądał tak 

post-92919-0-32257800-1503261425_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kompensacja na wahadle jest prawdziwa, czy to atrapa?

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompensacja jest to tylko ozdobnik. Nie jest połączona z sercem wahadła. Ale nie jest to pierwsze wahadło z ozdobnikiem kompensacyjnym jakie widzę z tego okresu. Wydaje mi się że to raczej usztywnienie patyka wahadła z dość delikatnego płaskownika. Wydaje mi się, że jest to stalowy płaskownik (jakiś stop) pokryty mosiądzem, ale nie jestem pewien... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi