Caman 1 #526 Napisano 3 Września 2017 Tarcza ma 16 cm średnicy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #527 Napisano 3 Września 2017 z ramką 18,5 Super staruch. Piękne wskazówki i tarcza!!Dzięki Szkoda że tarcza z pajęczynką ale bez ubytków najważniejsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #528 Napisano 3 Września 2017 Pajęczynka to jak patyna. delikatnie można doczyścić wszystko z osadów i usunąć je z rys i pęknięć. Można nawet wybielić ślady pęknięć. Zostanie tylko parę zmarszczek na "twarzy" co doda smaczku ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #529 Napisano 3 Września 2017 No to pokaż ten mechanizm... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #530 Napisano 3 Września 2017 Witam kolegów . Kupiłem zegar który jest podobny do kilku z tego tematu . Skrzynia jest w generalnie w dobrym stanie , braki w górnym gzymsie , czapa puściła na łączeniach . brak dolnych sterczyn oraz korony. Szybki oryginalne . Plecy grubości 1cm , nieokleinowane w mazerunku. Wydaje mi się że są machoniowe ale do końca pewny nie jestem. Generalnie nie mam zastrzeżeń co do oryginalności skrzyni. Bardziej niepokoi mnie mechanizm a właściwie to czy może pochodzić z tej skrzyni. Tutaj podobieństwo do Waszych mechanizmów chyba się kończy , począwszy od wieszaka, ramkę tarczy , wahadło itd. Jednocześnie brak śladów mocowania innych mechanizmów . Ten wieszak pochodzi z tej skrzyni ,no chyba że plecy są wtórne . Sanki idealnie pasują . Nie wiem jak popularne jest rozwiązanie ze śrubą mocowania tylko z jednej strony . Tarcza jest jaka jest , trudno. Podstawa tarczy raczej wtórna a ramka jest zwykłą wytłoczką . Natomiast grafika tarczy sekundnika wygląda mniej typowo. Jednocześnie tarcza idealnie pasuje do mechanizmu który .... no właśnie . Proszę Was o opinię co sądzicie o tym mechaniźmie ? i w ogóle o całości . Zegar kupiony w UK. więc szanse na radosną twórczość trochę jakby mniejsze , ale tylko troszkę.Pozdrawiam Krzysztof Więcej fotek:. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #531 Napisano 3 Września 2017 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #532 Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Zegar jest niemiecki, były śmiałe teorie przypisujące je Beckerowi...bardzo wczesnemu. Edytowane 3 Września 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #533 Napisano 3 Września 2017 Austriak to nie jest. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #534 Napisano 3 Września 2017 .Pomierz rozstawy miedzy osiami w poziomie,szerokosc i wysokosc plyt,zblizenie kotwicy,mozesz mi wyslac na PM,moze cos sie dowiemy wiecej.. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #535 Napisano 3 Września 2017 Wieszak jak z Beckerów koło 10 tys. Regulator/stopka chyba nie bardzo. Wskazówki raczej wtórne. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #536 Napisano 3 Września 2017 Pomierz rozstawy miedzy osiami w poziomie,szerokosc i wysokosc plyt,zblizenie kotwicy,mozesz mi wyslac na PM,moze cos sie dowiemy wiecej..Dlaczego na PM? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #537 Napisano 3 Września 2017 Dlaczego na PM?bo znow stworzymy teorie ktora ktos uzna za pewnik... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #538 Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Jeżeli mógłbyś pokazać zdjęcie kotwicy i zdjęcie przeciwzapadki w urządzeniu przeciwzapadkowym, na forum popularnie nazywane MPZ?Pomierz koniecznie rozstaw łożysk na tylnej płycie mechanizmu i prześlij Jankowi na PW, bądź podaj w temacie. Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej na temat Twojego zegara. Arcy ciekawy zegar. Edit. Jeszcze poproszę zdjęcie górnego okucia wahadła i zdjęcie nakrętek pod soczewką wahadła. Edytowane 3 Września 2017 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #539 Napisano 3 Września 2017 Mam już zdjęcia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #540 Napisano 3 Września 2017 .Nie jestem pewien czy o tą zapadkę ( MPZ) chodzi ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #541 Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Nie, chodzi o ten pazurek, który pokazałeś na fotce nr 5 i 6 w ostatniej serii fotek mechanizmu. Edytowane 3 Września 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #542 Napisano 3 Września 2017 Pomierz rozstawy miedzy osiami w poziomie,szerokosc i wysokosc plyt,zblizenie kotwicy,mozesz mi wyslac na PM,moze cos sie dowiemy wiecej..Dobry wieczór ,Pomierzyłem rozstawy między ośkami . Czyli pierwszy pomiar od łożyska wychwytu w dół i potem pomiędzy kołami . : 23mm, 15,2mm, 16,9mm , 29,8mm. Rozmiar płyt : Wysokość 113,25 mm , szer: 56,04mm i dół 70,35mm. Rozstaw między płytami mierzony od środka 25,80mm. Zdjęcia wychwytu są już na forum . Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam KrzysztofCzyli w sumie dobrze myślałem tylko jeszcze niezbyt dobrze ogarniam jak działa forum . Po prostu tekst nie pojawił się gdzie chciałem . I na dodatek zamiast na priv do Janka tekst pojawił się na forum . Panie Janku bardzo przepraszam. To było niezamierzone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #543 Napisano 3 Września 2017 Dobry wieczór ,Pomierzyłem rozstawy między ośkami . Czyli pierwszy pomiar od łożyska wychwytu w dół i potem pomiędzy kołami . : 23mm, 15,2mm, 16,9mm , 29,8mm. Rozmiar płyt : Wysokość 113,25 mm , szer: 56,04mm i dół 70,35mm. Rozstaw między płytami mierzony od środka 25,80mm. Zdjęcia wychwytu są już na forum . Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam KrzysztofCzyli w sumie dobrze myślałem tylko jeszcze niezbyt dobrze ogarniam jak działa forum . Po prostu tekst nie pojawił się gdzie chciałem . I na dodatek zamiast na priv do Janka tekst pojawił się na forum . Panie Janku bardzo przepraszam. To było niezamierzone.Nic sie nie stalo,fajnie ze pomierzyles rozstawy,ja jestem teraz na urlopie ale pozniej porownam sobie z tym co mam zapisane.W sumei to nie moj temat zainteresowan ale skoro juz mamy kolejny material porownawczy.... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #544 Napisano 3 Września 2017 (edytowane) To już czwarty taki mechanizm, który widzę. Starszą wersję tego typu mechanizmu posiadam. Bardzo pomocny jest rozstaw łożysk w płytach, które nasz nowy forumowy kolega zamieścił. Dziękujemy bardzo Radzę nie sprzedawać tego zegara, bo niedługo może tak być, że jego wartość, może dramatycznie wzrosnąć. Napiszę za chwilę PW. Powiadomienie o napisaniu wiadomości pojawia się w górnym prawym rogu monitora, na kopercie. Edytowane 3 Września 2017 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #545 Napisano 3 Września 2017 Dzięki serdeczne wszystkim za informacje . Zegar kupiłem dla siebie i bez względu na wartość nie był na sprzedaż . Czeka mnie z nim trochę pracy . Jaka mogła być korona ? Może jakiś ażur ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #546 Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Coś za dużo się nie dzieje w CK Monarchii, więc wstawię ostatni nabytek ... tak tylko , nic specjalnego technicznie. Kiedyś pokazywał go kolega Lusyk wraz z dwoma innymi zeharami (2015rok) . Zegar zatoczył kółko i trafił chyba na "dożywocie" do mnie. Ponieważ lubię wiedeńczyki długo nie musiał czekać na SPA ... Mechanizm wymagał delikatnego czyszczenia, oliwienia, nowej linki, a skrzynka usunięcia wstrętnej "nabąbelkowanej" politury (1 mm nałożony grubym pędzlem, żeby błyszczało...wszystko było nią zalane ). Znalazł miejsce obok kwadransowego kolegi z Wiednia. Poszukuję jeszcze tylko wychylnika wiedeńskiego - bo się gdzieś zpodział mu na drodze życiowej- może ktoś ma na zbyciu ... (proszę kontakt na prywatę - mogę wymienić za dopłatą na inne ) . Wstawiam tylko zdjęcie poglądowe , bo tam "szału ni ma..." no i jeszcze jedno... Edytowane 18 Października 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caman 1 #547 Napisano 18 Października 2017 Piękna skrzynia, gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #548 Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Coś dziś obrodziło w zegary , mam i ja swój. Udało mo się kupić takiego wiedeńczyka. a co ciekawe w stanie prawie nienaruszonym. Prosty chodzik , pełna tarcza, skrzynia w stanie strychowym, nawet kurz na kilkadziesiąt lat. drobne ubytki i .... ogrom pracy. Czyli to co lubię. Czy koledzy pomogliby może datować mechanizm i skrzynię. Brak korony, drobne ubytki obłogu czereśniowego. pęknięta szyba boczna. stan jak na obrazku. Nie szukałem jeszcze bliżej co to jest za zegar , ale może ktoś z szanownych kolegów mnie ukierunkuje. Edytowane 29 Października 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #549 Napisano 29 Października 2017 Powiem krótko. Bralbym bez oglądania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #550 Napisano 29 Października 2017 Tak też zrobiłem, teraz oglądam i ...serce rośnie! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach