kiniol 2281 #751 Napisano 5 Kwietnia 2018 Przestań, ja żartuję, po prostu zawsze profesjonalnie i dogłębnie podchodzisz do tematu...i tu mówię całkiem serio 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #752 Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) ... a co zrobiłeś z Reschami ? Jak widac pamiec masz dobra,jesli mialem z biciem to mam,zaden nie uciekl ale skad wiesz ,nawet nie pamietalem w tej chwili No tak gapa ze mnie Resch to Monarchia jakby nie patrzyl Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #753 Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Skąd wiem , że masz nisko numerowego Rescha ? Bo - kurde - dostałem łomot na takiej jednej aukcji od niejakiego Janka ...Fajny chłop, ale mnie wtedy wkurzył Dawno mi przeszło, ale myślę,że jakby go sprzedał komuś bez powiadomienia mnie o chęci pozbycia się go, to bym się wkurzył raz jeszcze. Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #754 Napisano 5 Kwietnia 2018 Skąd wiem , że masz nisko numerowego Rescha ? Bo - kurde - dostałem łomot na takiej jednej aukcji od niejakiego Janka ...Fajny chłop, ale mnie wtedy wkurzył Dawno mi przeszło, ale myślę,że jakby go sprzedał komuś bez powiadomienia mnie o chęci pozbycia się go, to bym się wkurzył raz jeszcze. Mariusz przepraszam ale tak wyszlo ,teraz nikomu sie nie wcinam w aukcje,mam swoje sciezki,skrzynke juz zrobilem pod politure .Jade w sobote ogladac stare zegary,moze cos wpadnie ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #755 Napisano 6 Kwietnia 2018 Janek - daj spokój - dawno było, minęło - nie ma za co przepraszać.Dopadł nas wtedy chwilowy impuls energii o przeciwnie skierowanych wektorach To co fajne, to fakt, że mieliśmy wtedy możliwość wygenerowania takiej energii z siebie.Przynajmniej jest co powspominać. Nie mam żadnych pretensji - wspominam to z sympatycznym uśmiechem . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #756 Napisano 13 Kwietnia 2018 Kontynuując mój wątek ...posiedziałem trochę nad wiedeńską miniaturą kwadransową. Okazało się że podczas mycia zgubiłem blokadę bicia godzin (na wiatraczku godzinowym - taki mały kołek 4 mm długi , śr 0,35 mm ) Zegar bił kwadranse i godziny , na raz , a i porzestawiałem go w sekwencji, przy składaniu. No trochę zeszło zanim go ustawiłem, bo niestety do wszystkiego musiałem dojść sam (oczywiście na podstawie Zegarmistrzostwa 6 ) . Złożyłem go już i powiesiłem na ścianie, dobrze równo idzie , bije kwadranse i godziny. Muszę jeszcze doprowadzić do porządku koronę i brodę ...Obok na ścianie wisi miniatura 13'tka - widać że zegar jak na kwadrans jest nie za duży ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #757 Napisano 14 Kwietnia 2018 No i koniec ... Chyba nie najgorzej wyszło, a co najważniejsze sprawny i chodzi.A teraz następny czeka do roboty ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #758 Napisano 14 Kwietnia 2018 Jedyne, co mi w nim wydaje się trochę nie pasować, to te wagi. Jakieś takie za długie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #759 Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Trudno powiedzieć, kupiłem w komplecie z zegarem, po ruchu dobowym, wychodzi, że mechanizm powinien spokojnie pracować 8 dni. Zegar jest mały, zmniejszenie wagi o 150g na biciu powoduje, że staje czasami (testowałem kilka godzin). Może przypadek ... jak się rozchodzi spróbuje na mniejszych ... W rzeczywistości , nie są aż tak dominujące, choć tarcza 14,5 zmienia proporcje zegara, to jednak zdjęcie . Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #760 Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakoś nikt nic w temacie nie pisze ... więc pociągnę... Zabrałem się za naprawę chodzika wiedeńskiego. Kupiłem biedaka na allegro nie dość że bez wagi i kotwicy i wychwytu, to jeszcze dotarł do mnie rozbity. Sprzedawca nie zachował się właściwie i pomimo rzekomego ubezpieczenia przesyłki niestety zostałem z rozbitą skrzynką i niekompletnym mechanizmem. Zastanawiałem się czy nie zrobić z niego dawcy na części, ale zawziąłem się, że jednak zrobię z tej kupy nieszczęścia zegar. Niestety kotwicy z wychwytem nie dałem rady sam wykombinować i musiałem się zwrócić o pomoc do na dobrego zegarmistrza. Umyłem go spakowałem , wysłałem i po dwóch tygodniach wrócił do mnie jak "funkiel nówka z fabryki", z ładnym równym chodem i rasową kotwicą.Teraz wziąłem się za skrzynie, sklejam forniry na plecach no i generalnie cała skrzynia jest do sklejenia i odnowienia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Muszę dorobić koronę, piętka już jest ... pierwsze zdjęcie z zakupu, a następne - to już co do mnie dotarło... . Sukcesywnie będę starał pokazać postępy w remoncie ... Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #761 Napisano 17 Kwietnia 2018 Jakoś nikt nic w temacie nie pisze ... więc pociągnę... Zabrałem się za naprawę chodzika wiedeńskiego. Kupiłem biedaka na allegro nie dość że bez wagi i kotwicy i wychwytu, to jeszcze dotarł do mnie rozbity. Sprzedawca nie zachował się właściwie i pomimo rzekomego ubezpieczenia przesyłki niestety zostałem z rozbitą skrzynką i niekompletnym mechanizmem. Zastanawiałem się czy nie zrobić z niego dawcy na części, ale zawziąłem się, że jednak zrobię z tej kupy nieszczęścia zegar. Niestety kotwicy z wychwytem nie dałem rady sam wykombinować i musiałem się zwrócić o pomoc do na dobrego zegarmistrza. Umyłem go spakowałem , wysłałem i po dwóch tygodniach wrócił do mnie jak "funkiel nówka z fabryki", z ładnym równym chodem i rasową kotwicą.Teraz wziąłem się za skrzynie, sklejam forniry na plecach no i generalnie cała skrzynia jest do sklejenia i odnowienia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Muszę dorobić koronę, piętka już jest ... pierwsze zdjęcie z zakupu, a następne - to już co do mnie dotarło... . Sukcesywnie będę starał pokazać postępy w remoncie ... Obserwowalem go ,bez kotwicy,gdzies spod Lodzi 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #762 Napisano 18 Kwietnia 2018 Dokładnie z Głowna. Werk był bez kotwicy i mostka. Mechanizm z sekundnikiem (bez wskazówki) i to mnie właściwie skusiło.Czekam mnie też wykonanie odtworzenie części mazerunku na plecach (imitacja palisandru) i fragmentów na skrzynce. Drzwi w sumie ładnie zachowane... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #763 Napisano 18 Kwietnia 2018 Dokładnie z Głowna. Werk był bez kotwicy i mostka. Mechanizm z sekundnikiem (bez wskazówki) i to mnie właściwie skusiło.Czekam mnie też wykonanie odtworzenie części mazerunku na plecach (imitacja palisandru) i fragmentów na skrzynce. Drzwi w sumie ładnie zachowane... No to fajnie ze masz na boku dobrego zegarmistrza ,ja nie mam dostepu do takich fachowcow stad powsciagliwosc w kupowaniu czegokolwiek.Werk i ramka -bezel bardzo mi sie podobaly 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #764 Napisano 18 Kwietnia 2018 Pokaż jak dorobione są części... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #765 Napisano 18 Kwietnia 2018 Jak dojadę do domu wstawię zdjęcia... ale pracuje prawidłowo . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #766 Napisano 18 Kwietnia 2018 A proszę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #767 Napisano 18 Kwietnia 2018 szacun. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #768 Napisano 19 Kwietnia 2018 A już myślałem, że zrobił nową... Fajnie dopasował... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #769 Napisano 19 Kwietnia 2018 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #770 Napisano 19 Kwietnia 2018 No mrugasz oczkiem, opowiedz coś więcej... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #771 Napisano 19 Kwietnia 2018 Bo fakt ,że sama kotwica była już z jakiegoś wiedeńczyka, ale w stanie mocno zmasakrowanym. Moim zdaniem 50% kotwicy jest nowe, dorobione i lekko spatynowane.Ładnie równo chodzi. a jak pięknie wypolerowany wychwyt 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #772 Napisano 19 Kwietnia 2018 Ważne, że puka... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #773 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) A tak a propos tytulu tematu, zaden z pierwszych trzech zegarow pokazanych w tym temacie nie pochodzi z Monarchii austro-wegierskiej . No dobra 1867 do 1918 czas istnienia tytulowego tworu; Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #774 Napisano 22 Kwietnia 2018 No i nadejszła wiekopomna chwila składania do kupy ... Czyli to co lubię najbardziej ... trochę to trwa. Każde łacze staram się żeby łapało minimum 8-10h, i nie wszystko na raz. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #775 Napisano 22 Kwietnia 2018 A tak a propos tytulu tematu, zaden z pierwszych trzech zegarow pokazanych w tym temacie nie pochodzi z Monarchii austro-wegierskiej . No dobra 1867 do 1918 czas istnienia tytulowego tworu; Bo na początku temat miał inny tytuł... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach