erzlot 298 #1926 Napisano 16 Marca 2022 Też poszedłbym w gotyk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1927 Napisano 16 Marca 2022 Ok. Czyli proponujecie coś w tym stylu tylko mniejsze ... zobaczymy czy rzeźbiarz się podejmie 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #1928 Napisano 16 Marca 2022 Mi się też podoba ten z najmniejszego zdjęcia, z krenelażem i dwiema sterczynkami pośrodku. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1929 Napisano 16 Marca 2022 Anansi napewno byłoby łatwiej wykonać ten wzór. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1930 Napisano 17 Marca 2022 Dorzucam zdjęcia szczegółowe. Mechanizm jest całkiem sympatyczny. Soczewka wahadła umordowana. Jak sądzicie pochodzi z lat 70 XIX wieku? 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #1931 Napisano 18 Marca 2022 Odjąłbym jakieś 10-15 lat. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1932 Napisano 6 Maja 2022 Dość dawno się temu się odzywałem (może i dobrze) bo z czasem ciężko, ale czytam pilnie wszystko , nawet tematy rowerowe w "po godzinach". Nie będę się rozpisywał co i jak (nie chcę znowu usłyszeć o "kolekcji wyliganych (to po naszemu) preparatów..."). Odnotuje tylko fakt, że po wielu perypetiach i pomocy naszego kolegi udało mi się wreszcie uruchomić wymęczony mechanizm i powiesić na chodzie jako taki zegar z miesięczną rezerwą chodu i to w sypialni co jest podwójnym sukcesem (bo żona jeszcze nie wie 🤭). Pasuje mimo wszystko do wiedeńczyków więc wpinam tu, bo temat zarasta trawą jak to na wiosnę 😉 9 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1933 Napisano 7 Maja 2022 Jak zawsze u Ciebie- SUPER!😲 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1934 Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) Wiedziałem że gdzieś taką skrzynię widziałem …. Edytowane 18 Czerwca 2022 przez LESKOS 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1935 Napisano 18 Czerwca 2022 OOoooo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1936 Napisano 19 Czerwca 2022 Cudo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1937 Napisano 19 Czerwca 2022 Że tak nieśmiało spytam..., te wzorki to farbą jakowąś ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1938 Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Tak to mazerunek wykonany farbami . Delikatnie tylko umyłem pozostawiając bez poprawek. Stan pierwotny tu: Edytowane 19 Czerwca 2022 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1939 Napisano 19 Czerwca 2022 Piękny, chyba jeden z Twoich najładniejszych😲 Szczere gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1940 Napisano 18 Lipca 2022 Cześć Koledzy, Trafił do mnie taki oto inwalida. Brak mu kotwicy, wychwytu.. Jest jakaś szansa na naprawę czy już tylko na części się nadaje ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #1941 Napisano 18 Lipca 2022 Franz Barwitzius, Stallburggasse 4, w Zrzeszeniu Zegarmistrzów od 1863 r. Ale werk taki sobie... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1942 Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Są tacy, co by dorobili..... więc, nie ma co go dawać na części. Tym bardziej, że jego części, chyba nie będą pasować do innych. Edytowane 18 Lipca 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1943 Napisano 18 Lipca 2022 Ale czy ktoś się podejmie ? Jest też i skrzynia. 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): Franz Barwitzius, Stallburggasse 4, w Zrzeszeniu Zegarmistrzów od 1863 r. Ale werk taki sobie... Werk jakich wiele w tym temacie... ani lepszy ani gorszy pomijając braki. Tarcza i owszem trochę styrana, ale akurat mam pierścień na wymianę więc da się uratować. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #1944 Napisano 19 Lipca 2022 9 godzin temu, Magican napisał(-a): Ale czy ktoś się podejmie ? Jest też i skrzynia. Werk jakich wiele w tym temacie... ani lepszy ani gorszy pomijając braki. Tarcza i owszem trochę styrana, ale akurat mam pierścień na wymianę więc da się uratować. Szczerze, to mam wrażenie, że Kolega nie traktuje serio innych zadając pytanie o sens renowacji pokazując najpierw sam zdekompletowany werk, a dopiero później pisząc, że jest też skrzynia niezłym stanie i wahadło. Bez odbioru. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1945 Napisano 19 Lipca 2022 Nooo , to jest konkretny i ładny zegar. Jak pierścień masz i jest taki sam , to OK. .... Ale więcej rzeczy nie wymieniaj . Czasami , to i takie tarcze zostawiamy ( czyścimy , kleimy i czasem taka naprawa , jest niewidoczna ) Wstawienie , podmiana mechanizmu , to by było coś strasznego . My tu jesteśmy za zachowaniem i ratowaniem oryginału. Niejeden z nas , to taki , nawet niedziałający zegar chciałby mieć na ścianie . Ale myślę , że nikomu sumienie nie dawałoby spokoju i dążyłby do uruchomienia zegara . Owszem , to często duże koszta , ale tacy już jesteśmy . Czasem trzeba coś dorobić , albo skrzynię poprawić , no ale zgodnie ze starą sztuką ,... czyli , klej kostny , lakier to szelak , ubytki uzupełniamy - wstawiamy , wyłamane zęby kół dorabiamy i wstawiamy. Ja znam , tu z forum , jednego kolegę , longcase1 , który robi takie poważne rzeczy . ( czasami , choć rzadko bywa na forum ) . Wiem , że jest tutaj , jeszcze kilku wspaniałych zegarmistrzów , ale czy podjęliby się dorabiania kotwicy ....... nie wiem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1946 Napisano 19 Lipca 2022 13 godzin temu, Magican napisał(-a): Cześć Koledzy, Trafił do mnie taki oto inwalida. Brak mu kotwicy, wychwytu.. Jest jakaś szansa na naprawę czy już tylko na części się nadaje ? Na forum jest bardzo dobry fachowiec Longcase1. Myślę że bez problemu zrobi potrzebne naprawy i brakującą kotwice. Korzystałem kilka razy z usług Bartka i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście dorobienie kotwicy to nie jest prosta sprawa więc trzeba parę groszy wydać. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #1947 Napisano 19 Lipca 2022 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1948 Napisano 19 Lipca 2022 (edytowane) Dzięki serdeczne za podpowiedź. Z pewnością skontaktuję się z kolegą Bartkiem w tym temacie, bo jak na razie nikt nie podjął tematu... Mam nadzieję że uda się zachować ten zegar w oryginale. Skrzynia jest w na tyle dobrym stanie, że uda się odświeżyć oryginalną politurę bez nakładania jakiejkolwiek innej warstwy. W tej chwili jest na warsztacie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Edytowane 19 Lipca 2022 przez Magican 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1949 Napisano 20 Lipca 2022 8 godzin temu, Anansi napisał(-a): " Mądrego warto posłuchać ..." - to też z tego filmu 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1950 Napisano 20 Lipca 2022 7 godzin temu, Magican napisał(-a): Dzięki serdeczne za podpowiedź. Z pewnością skontaktuję się z kolegą Bartkiem w tym temacie, bo jak na razie nikt nie podjął tematu... Mam nadzieję że uda się zachować ten zegar w oryginale. Skrzynia jest w na tyle dobrym stanie, że uda się odświeżyć oryginalną politurę bez nakładania jakiejkolwiek innej warstwy. W tej chwili jest na warsztacie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pochwal się gdy będzie gotowe, z chęcią popatrzę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach