LESKOS 3470 #1601 Napisano 17 Października 2019 Gwarancja to zbyt dożo powiedziane, jedna z przyczynek do uznania jej za wiekową ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1602 Napisano 17 Października 2019 Dla mnie i tak eureka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1603 Napisano 17 Października 2019 Jest wiele takich symptomów pozwalających domniemywać wiek skrzyni i czy czasem nie jest to podróbka, ale tak naprawdę to jak się paru specjalistów zaweźmie, to uwierz, nie ma takiej siły żeby to w zasadzie rozpoznać bez porównania detali z oryginałem. Jest taka teoria (dowodów brak ) że połowa skrzyń w słynnym katalogu Kochavera została wykonana w XX wieku na Węgrzech, ale myślę że troszkę z tym przesadzili ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1604 Napisano 17 Października 2019 Cóż konkluzja jest dla mnie jedna - kupować pospolite, po taniości zegary. Ryzyko porażki adekwatne do ceny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1605 Napisano 17 Października 2019 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1606 Napisano 19 Października 2019 (edytowane) prawie koniec .. lekka kosmetyka... Edytowane 19 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1607 Napisano 19 Października 2019 Wspaniały efekt.. Usłojenie niesamowite - ubóstwiam takie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1608 Napisano 19 Października 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1609 Napisano 19 Października 2019 To najprawdopodobniej, orzech amerykański ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1610 Napisano 19 Października 2019 To najprawdopodobniej, orzech amerykański ...Ładny Też taka wyrazistość mi się podoba , choć czasem nie pasuje . Tu jest super ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1611 Napisano 20 Października 2019 To najprawdopodobniej, orzech amerykański ...A ja myślę że to palisander, tyle że spłowiały. Nawet jestem pewien:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1612 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Moim zdaniem nie, w przypadku palisandru byłby różowo-czerwonawy odcień, a ten jest wyraźnie żółtawo brązowy. Pod odkręconym pełnym montażem też. Poza tym moim zdaniem palisander jest bardziej stonowany pomimo bardzo wyraźnych słojów, nie ma przebarwianych dużych powierzchni. To jest charakterystyczne dla orzecha (szczególnie amerykańskiego) i tulipanowca, ale ten raczej nie wchodzi w rachubę (w XIXw).Dla uwidocznienia różnic - porównawczo - palisander i dwa zdjęcia orzecha (świeżo obrobiony i surowy) Ostatecznie nie można wykluczyć szczególnego kawałka drewna , w dodatku suszonego w specyficznych warunkach... to zawsze może mieć miejsce Edytowane 20 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1613 Napisano 20 Października 2019 Palisander jest drewnem bardzo podatnym na działanie takich czynników jak promieniowanie UV. Dzięki czemu robi się szary o do złudzenia zaczyna przypominać orzech. Zresztą nie ma o co się spierać ważny jest efekt końcowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1614 Napisano 20 Października 2019 Oba piękne No ale zegarów przybyło ..... więc jak tam z nakręcaniem Ja już zauważam , że to chwilę mi zajmuje . A zegarów mam malutko . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1615 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Zegary chodzą na zmianę , miesiąc na miesiąc ... też mi się trochę nie chce po drugie trochę już głośno Edytowane 20 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1616 Napisano 20 Października 2019 Ale masz zabawę A ile przyjemności 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1617 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Palisander jest drewnem bardzo podatnym na działanie takich czynników jak promieniowanie UV. Dzięki czemu robi się szary o do złudzenia zaczyna przypominać orzech.Zresztą nie ma o co się spierać ważny jest efekt końcowyDobra, dobra... dyskusja być musi... czy w połowie XIX występował w Europie fornir z orzecha amerykańskiego?Wtedy właśnie palisander był w szerokim użyciu... Edytowane 20 Października 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1618 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) No i tu nie ma informacji co do amerykańskiego, ale dwa zdjęcia pokazują orzech włoski . Jak widać nie wyklucza to takiej faktury. Na powiększeniu widać wyraźnie ze nie ma zmiany barwy i brąz jest brązem o odcieniu oliwkowym , a nie różowym ... znaczy orzech .Ale z praktyki powiem mam tak koło setki arkuszy różnego forniru. Zbieram trochę przy okazji każdej giełdy. Początkowo opisywałem, ale powiem wam że nijak się to czasami ma do opisów książkowych. Teraz kupuję gdy jest ciekawa faktura, takie kawałki 30x70 cm, czasami mniejsze . Do ubytków, dorobienia detali dobieram wzorem i barwą a nie gatunkiem. Oczywiście nie pomylę czereśni z palisandrem czy orzechem lub dębem. Ale palisander od orzecha gwarantuję że można ? No i są takie które się różnią , a są i takie, że nie ... Dlatego pisałem o prawdopodobnym gatunku ... I konia z rzędem jak będzie bezbłędnie trafiał.Taka ciekawostka ... tu są gatunki drewna sprowadzane z ameryki północnej .... no i co można je pomieszać z europejskimi ?Co do drewna , Wielka Brytania wycięła prawie wszystkie lasy w czasie rewolucji przemysłowej , podobnie pół Europy ... nie jestem pewien czy drzewo ameryki północnej nie trafiało do Europy w XIX wieku... Edytowane 20 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1619 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Troszkę posiedziałem przy mechanizmie i jest pierwsza przymiarka do złożenia ... nawet, nawet ... Edytowane 20 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1620 Napisano 20 Października 2019 AH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1621 Napisano 20 Października 2019 Bajka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1622 Napisano 25 Października 2019 (edytowane) No i prawie skończony idzie jak na wiedeńczyka przystało , waga 870 g.kiepskie światło... Edytowane 25 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #1623 Napisano 25 Października 2019 Idealny prawie, co do formy imo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1624 Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Światło nie jest w stanie nic uszczknąć. Zegar piękny-piękny. LES odczarował wiedeńską księżniczkę. Wygląd skrzyni jest za-bój-czy (powtarzam się wiem) Edytowane 26 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1625 Napisano 25 Października 2019 Leszku, ciekaw jestem, kiedy się zatkasz/znudzisz (niepotrzebne skreślić ) tymi zegarami z CK Monarchii. Wszystkie piękne, choć podobne, wszystkie super odrestaurowane, na chodzie. Ile można? Zrób jakąś wyprzedaż, będziesz miał miejsce na kolejne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach