Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość 00110010000010011001

Podrobki Casio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegow.

Spotkalem sie na allegro z z taka sprawa: czlowiek sprzedaje zegarki Casio w ZA'dobrej cenie- rozumiem ze to wyprzedaż.

http://allegro.pl/my_page.php?uid=7268852

Jednak gwarancje daje na 2 lata co mnie zastanawia, zazwyczaj te sikory maja 3letnia gwarancje.

A ciekawostka jest fakt ze nie daje gwarancji na wodoszczelnosc. Oswieccie mnie bardzo prosze bo moze mam irracjonalną fobie.

A tutaj fragment korespondencji:http://s5.ifotos.pl/img/sklepjpg_wsnppen.jpg

Z tą wodoszczelnością i parowaniem to śliski temat. Wydaje mi się, że ten sprzedawca nie daje gwarancji na wodoszczelność nie dlatego, że zegarki są jakieś trefne tylko nie chce mu się bawić w tego typu reklamacje.

W instrukcji Casio można znaleść takie informacje:

post-71916-0-65233200-1433503617.jpg

Swoją drogą ciekawy jestem jakby w jakiś sposób dostała się woda do wodoszczelnego zegarka jak to jest rozpatrywane podczas reklamacji. Ciężko w tym przypadku ustalić winę, bo załóżmy że wciskaliśmy przyciski pod wodą (co jasno jest napisane, aby tego nie robić) ale nie przyznajemy się do tego reklamując zegarek. Przecież w serwisie nie są w stanie ustalić i udowodnić nam, że kłamiemy i te przyciski wciskaliśmy..

Druga sprawa to oznaczenia wodoszczelności.

Z tabeli wynika, że mając 20BAR nie zyskujemy niczego więcej od 10BAR. Dodatkowo można nurkować powierzchniowo ale już z akwalungiem nie można... Ciekawe w takim razie jaką wodoszczelność ma Frogman, który stworzony jest do nurkowania z akwalungiem, bo jak też 20BAR to w takim razie jest to zegarek dla nurków ale basenowych ;)

Chyba że 20BAR + zakręcany dekiel = nurkowanie z akwalungiem to by Frogmana usprawiedliwiało.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldzior, ta Twoja tabelka trochę archiwalna (bez akwalungu), pewnie pierwsza lepsza przekopiowana przez zibi do instrukcji, tak jest i z 200M zyskujesz   ;)

wodoszcz.jpg

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma głębokość do ciśnienia czyli 20BAR to jaka dopuszczalna głebokość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zależy jakie ciśnienie będzie, tak jak napisano 20bar=200M w ciśnieniu statycznym, beż żadnych oporów i nacisków. Jeśli zanurzysz zegarek w wodzie na głębokości 1 metra i zaczniesz machać ręką to wytworzysz jakieś ciśnienie i np. będzie na głębokości 1 metra ciśnienie dynamiczne odpowiadające np. 20 metrom ciśnieniu statecznemu  :) .

Jednym słowem, przywiązując zegarek do pędzącej motorówki np. 100 km/h warto aby 20bar miał  :P

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Swoją drogą to mogliby uaktualnić informacje w instrukcjach, bo z mojej wynika, że mam 20BAR ale nurkować nie mogę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem zegarek tydzień temu to jest aktualna dokładnie taka jak podał tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz. Ja kupowałem 2 dni temu jeden z najwyższych modeli G-Shocka i dostałem instrukcję z taką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w mtg nie można nurkować ;)

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby od potu nadgarstka nie parował ;)

hehehe ;)

Ciekawe zajawki z tą wodoszcelnoasia.

Mam ja 10 lat oceanusa OC 500D i NIGDY  sie nic nie stalo zwiazanego z wodą-zadnej awarii.

Ale Edifice to ponoś insza półeczka ;) Stad też moja trzęsiawka Koledzy.

Na zimne (czyt.: mokre- dmucham).

Jezeli chodzi o zegarki jestem "monogamiczny"; ciekawe czy EFR-518 pochodzi 10 lat ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceanus to podobno najbardziej prestiżowa linia Casio (tak kiedyś wyczytałem na tym forum i nie jest to moja opinia) a Edifice to niedoceniana linia. Uważam, że to dobra alternatywa i dobry współczynnik jakości do ceny. Miałem kiedyś kilka.

Smutne jest to, że Edifice jest mocno podrabiane co psuje trochę ich wizerunek i reputację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie podróbki to jeszcze rozumiem bo nie mają logo Casio, więc nawet jak ktoś się nie zna, a będzie chciał oryginał to na taki nawet nie spojrzy.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niedawna nie podrabiali, ale chyba ostatnio zaczęli...

http://allegro.pl/nowy-zegarek-g-shock-extreme-sportowy-sklep-fv23-i5417075332.html

pozdrawiam, Piowa

teraz przy tak doskonalych wtryskarkach sterowanych komputerowo, formach, ktore mozna zrobic w kilkanscie godzin, wszystko jest mozliwe, a wiec jesli jest na rynku cokolwiek, co jako autentyk odnosi sukces to z mety znajduja sie nasladowcy, ze wschodu ,tyle tylko,ze jak w tym wypadku powyzej, to takie cos nie lamie prawa bo wystepuje pod jakas tam marka typu panasomnix itp. a i cena jest adekawtna do wartosci tego zegarka, a i jeszcze cos, nie wiem jak przy tym w/w przykladzie, ale przekonalem sie,ze czasem te zegarki o gorszym rodowodzie sa .nie mniej mocne i trwale niz np. Gshok, mam wsrod swoich i cyfrowego xonixa i..po kilku latach traktowania go dosyc okrutnie, jest caly, ma od cholery mniejszych i wiekszych rys na kopercie i szkle mineralnym! ale  jest na tyle twardy,ze nie dyskwalifikuje go do noszenia przy robocie, a dokladnoscia wskazywania czasu nic,a nic nie odbiega od mojego dw5600 ida od 2 tygodni leb w leb rowno. przy tym ma pasek z dwukolorowego miekkiego polimeru wiec jest trwalszy, ma swoje lata i o niebo wygodniejszy,przyjemnieszy w dotyku niz taki jaki jest we wspomnianym dw5600, a roznica w cenie dwukrotna, no, wiec ja swoje co lepsze zegarki zakladam na 'wyjscie' ,a do roboty tluke akurat teraz tego xonixa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem na takie ogłoszenie

http://olx.pl/oferta/zegarek-meski-casio-g-shock-CID87-IDanyP5.html

Co to w ogóle jest bo nigdzie nie mogłem znaleźć takiego modelu. Casio GW-A1100 wyglada inaczej i cena nie ta :)

Albo zjadł jedno zero albo... hmm.

O taki Ci chodzi:

http://www.zegarek.net/zegarki/casio/zegarek_casio_GW-A1100-1A3.html

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie o ten model... ale ten z ogłoszenia jest inny i cena nie ta. W opisie podał model własnie GW-A1100.

Dlatego albo to jakaś dziwna replika albo inny model.

Edytowane przez szuwar1978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie replika tylko zwykła podróba.

Nie ma replik Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, przecież to ordynarna podróbka jest ...

Zegarki elektroniczne nie są moją domeną, ale tu fake gołym okiem widać  :D

GW-9400-1ER, MTG-910DA, GD-350-1BER, GWG-1000-1A3ER, G-9000-1VER, GW-3500B-1AER, G-9300-1ER, GWN-1000B-1BER, MTG-960DE-2VER, GWG-1000-1AER, GX-56-1AER, GW-6900A-9ER, GW-7900RD-4ER, GW-4000-1A3ER, GW-M5610BC, DW-003H-4T, PRW-3500-1JF, G-7800-1ER, GW-7900-1ER, SPF-60D-7AVER, GW-9300CM-1ER, OC-108D-1A, GST-W100D-1A4ER, GDF-100-4ER, GW-A1000, GXW-56-1BER, GW-3000M-4AER, GW-A1100R-4AER,  GX-56-4ER, GX-56GB-1ER, GWF-D1000-1ER, GWN-1000-2A, GD-X6900-1ER, GW-9400-DCJ, GD-X6930E-9ER, GPW-1000GB-1AER, GW-A1100-1A3ER, GB-6900B-1ER, GW-9200-1E, GWF-D1000B-1ER, GD-400-4ER, GD-X6900SP-1, GWX-8900C-3ER, GD-X6900SP-1JF, GD-X6900 SUPRA, MTG-S1000BD-5AER, GD-X6900FB-8, GW-M5610-1ER, MTG-G1000D-1A2ER, GWF-1000-1C, GWN-Q1000-1AER, GF-8250CM-2ER, GX-56BB-1DR, GA-100ST-2AER, GWX-8900B-7ER, GAW-100-1AER, MTG-S1000D-1AER, GPW-1000-4AER, GPW-2000-1AER, GPW-1000-1BER, GD-X6900CS-7CR, MTG-S1000D-1A4ER, GW-6900BC-1JF., GPW-1000TBS-1AER, MTG-S1000BD-1AER, MTG-S1000V-1AER, GD-X6900MH, GR-B100-1A3ER, GPR-B1000-1ER.

Instagram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi