Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

"Przystanek - zegarek"

Rekomendowane odpowiedzi

Jest pełna informacja o zegarkach, wraz z powyższymi zdjęciami:

http://www.zegarki.info.pl/2109

Dzięki za wsparcie.

Dziś miałem przyjemność spotkać się z Panem Grzegorzem Czyżem, który jest wielkim entuzjastą polskich zegarków - i przekazał mi 22 sztuki, w tym wiele takich których nie skatalogowano do tej pory - jutro zaczynam robienie zdjęć i wrzucanie do aktualnej wersji katalogu, a część powędruje do gabloty - dziękuję Panie Grzegorzu :)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystawa jest dość mała, ale odpowiednio duża do rodzaju produkowanych zegarków.

Najważniejsze są informacje, które dzięki niej już udało się zebrać.

Jest sporo ciekawych obserwacji.

Mam takie doświadczenie, że jak ktoś ma chwilę i posłucha trochę o zegarkach z Błonia, to jest wręcz zachwycony.

Pomyślałem sobie, czy nie zrobić spotkania dla klubowiczów ?

Dla tych, którzy już są szczególnie zainteresowani zegarkami z Błonia przewidujemy spotkanie dłuższe w ostatnim dniu trwania wystawy - sobota 27-go listopada.

Dla wszystkich, którzy chcieliby tylko wysłuchać opowieści o błońskich zegarkach i produkcji w Błoniu można zorganizować krótkie spotkanie któregoś wieczoru, rozpoczynając o 19-tej czy 20-tej.

Filip i ja damy coś interesującego na 30-40 minut

- czy są chętni

pozdrawiam,

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym zainteresowany "Błoniowym" spotkaniem, ale charakter pracy powoduje, ze dostępność wolnego czasu i planowanie terminów to loteria... Kiedy musiałbym się jednoznacznie zdeklarować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dołożę wszelkich starań aby się pojawić, mam nadzieję że z DarekK ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dołożę wszelkich starań aby się pojawić, mam nadzieję że z DarekK ;)

Oj Krzysztof, zostałem wywołany do tablicy... Oczywiście, takie spotkanie raz na całe życie...

Tylko czekam na termin, mój charakter pracy, jeszcze bardziej komplikuje mi plany życiowe niż podejrzewam u większości z szanownych

kolegów. Grafik służby mam gotowy do 15-go każdego miesiąca :lol: Czekam na termin, wówczas na pewno opowiem się czy mogę przyjechać. Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkanie u Władka + nieformalne = yes, yes, yes!

Pozostaje propozycja terminu.

pozdrawiam

Czarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ukazuje się książka: Historia Zakładów Mechaniczno-Precyzyjnych "MERA-BŁONIE"

Książka napisana przez Jerzego Bezpałko obejmuje całą 50-cio letnią historię zakładu.

Informacja o niej - tutaj: http://www.blonie.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1645

W informacji podano o dostępności książki u nas w salonie.

Jeszcze jej nie ma, ale czekamy na dostawę.

Wladek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się piszę na spotkanie. Co prawda może mi wyskoczyć jakiś wyjazd ale na razie kalendarz czysty pod tą datą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ukazuje się książka: Historia Zakładów Mechaniczno-Precyzyjnych "MERA-BŁONIE"

Książka napisana przez Jerzego Bezpałko obejmuje całą 50-cio letnią historię zakładu.

Informacja o niej - tutaj: http://www.blonie.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1645

W informacji podano o dostępności książki u nas w salonie.

Jeszcze jej nie ma, ale czekamy na dostawę.

Wladek

Jestem chętny na jeden egzemplarz. Jest szanas na jakąś wysyłkę? Jaki koszt tej książki? Ewentulanie gdzie można kupić z wysyłką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niespodzianka ;) Dla mnie jeden egz. książki bez względu na cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na potrzeby katalogu i dla swoje własnej wiedzy chciałbym wysłuchać Waszych opinii na temat pierwowzoru dla mechanizmu Kirowskij - bazowego dla licencji.

Krzysiek na swojej stronie napisał: "Miały nowy wówczas mechanizm 2409, oparty na znanych szwajcarskich mechanizmach AS 1430 produkcji zakładów Adolfa Schilda."

Ten mechanizm jest widoczny tutaj:

Dlaczego jest to mechanizm wzorcowy, który był podstawa dla mechanizmu radzieckiego ?

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam informację dla wszystkich którzy są zainteresowani książką p. Jerzego Bezpałko.

Książka jest już dostepna w salonie, ma 270 stron, zawiera dodatkowo płytę DVD z materiałami i zdjęciami.

Cena detaliczna to 34zł, dla klubowiczów 30zł.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem wysyłkowym, niech pisze na adres: [email protected] koszt wysyłki to 9zł.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Władku,

a jak spotkanie, wiadomo już coś kiedy będzie?

ps. książeczkę odbiorę osobiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już myślałem że się nie doczekam :), email poszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkanie jest umówione na 27-go listopada w salonie odCzasu doCzasu i tak będzie.

mam nadzieję, że będzie także obecny Jerzy Bezpałko, więc wpisy autora będzie można uzyskać.Natomiast nie mogę zagwarantować książek.

Dostaliśmy 20 - więc pewnie będą, ale załoga sprzedaje co się da.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że zaczniemy o 10.00, by skończyć przed 15-tą.

Jakaś przerwa oczywiście będzie.

Plan dyskusji mam nadzieję ułożymy.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja

witam,

mialem przyjemnosc dzisiaj byc przed warszawskim mini-spotkaniem na tej wystawie... szczerze powiem, ze po przeczytaniu tego watku kupilem juz 4ry modele zegarkow z Blonia i szukam nastepnych... gablota zrobila na mnie wielkie wrazenie starannoscia historyczna i coby tu nie mowic bogactwem zbiorow...

prosze wybaczyc mi smialosc i tupet ale wystawilbym gablote bardziej "do ludzi" czyli jesli nie przy wejsciu do salonu to przynajmniej jako czesc waszej wystawowej ekspozycji - z holu wiecej osob by ja zobaczylo i podziwialo - taka jak teraz - badz co badz schowana - jest troche "niedostepna"...

poza tym bomba...

z checia kupie lub zarezerwuje te ksiazke i katalog jesli zostanie wydany w formie papierowej.... w formie elektronicznej juz go mam :) :) :D

szczerze gratuluje pomyslu i wytrwalosci... mam nadzieje ze "zaraza pojdzie pod strzechy"....

pzdr serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

prosze wybaczyc mi smialosc i tupet ale wystawilbym gablote bardziej "do ludzi" czyli jesli nie przy wejsciu do salonu to przynajmniej jako czesc waszej wystawowej ekspozycji - z holu wiecej osob by ja zobaczylo i podziwialo - taka jak teraz - badz co badz schowana - jest troche "niedostepna"...

...

Nie bardzo możemy wystawić gdzie indziej - bezpieczeństwo eksponatów jest najważniejsze.

Nawet gdyby, to nie ukrywam też, że trudno jest zarobić na funkcjonowanie w Złotych, więc nie bardzo możemy sobie pozwolić na zajęcie ekspozycji.

Myślę też, że Ci którzy wiedzą o wystawie wola oglądać ją wewnątrz - jest spokojniej.

Trochę szkoda, że promocja wystawy w Złotych nie wychodzi.

Może w końcu uda się pokazać zaproszenie na wystawę na ekranach LCD.

- sprawa w toku już od dawna.

Władek

P.S.

Szkoda, że się nie przyznałeś do klubu ?. Byłem dziś dość długo w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja

Nie bardzo możemy wystawić gdzie indziej - bezpieczeństwo eksponatów jest najważniejsze.

Nawet gdyby, to nie ukrywam też, że trudno jest zarobić na funkcjonowanie w Złotych, więc nie bardzo możemy sobie pozwolić na zajęcie ekspozycji.

Myślę też, że Ci którzy wiedzą o wystawie wola oglądać ją wewnątrz - jest spokojniej.

Trochę szkoda, że promocja wystawy w Złotych nie wychodzi.

Może w końcu uda się pokazać zaproszenie na wystawę na ekranach LCD.

- sprawa w toku już od dawna.

Władek

P.S.

Szkoda, że się nie przyznałeś do klubu ?. Byłem dziś dość długo w sklepie.

No coz "biznez iz biznes" :) :) :D

na szczescie wie o tej wystawie duzo osob wiec Ci co chca ja zobaczyc to ja zobacza...

no i moze w koncu wyjdzie ta promocja na LCD bo fakycznie tego nie bylo a nawet spytany przeze mnie pracownik ZT nie za bardzo sie orientowal o co chodzi - dopiero po podaniu nazwy "Od Czasu do Czasu" podal mi lokalizacje...

w sumie i tak najwazniejsza jest sprawa ze to sie w ogole odbylo... i to mnie najbardziej cieszy i raduje...

z mila checia przyznalbym sie do Klubu ale byles zajety fascynujaca (jak sadze) rozmowa z jegomosciem w czerwonej koszuli przy gablotach za filarem gdzie wisi ekspozycja... nie smialem przeszkadzac :) no ale poniewaz zamierzam jeszcze nie raz tam sie przejsc w godzinach powiedzmy "mniejszego natezenia ruchu" to przy odrobinie szczecia bedzie mi milo spotkac Cie i poznac osobiscie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy Bezpałko potwierdził swoją obecność na spotkaniu.

Tak więc dla osób, które będą na spotkaniu można można pomyśleć o wpisie autora.

Lepiej byłoby zrobić przelew - wtedy odłożymy książkę i odbiór w dniu spotkania.

Na spotkaniu będzie też oczywiście Profesor Mrugalski.

Jeśli ktoś będzie chciał którąś z jego książek, choć pewnie nie będzie jeszcze "Historii Zegarmistrzostwa", to będzie okazja na wpis autora.

Władek

-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.