PM1122 1785 #1501 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Godzinę temu, LESKOS napisał: Dzięki, myślę że w pierwszych 10 tyś numer się zmieści ale zobaczymy 😉 Ooooo , to jestem ciekaw ................ no i wtedy go na stół i na czynniki pierwsze , bo każdy drobiażdżek , będzie ciekawy ps. też antyfejsbukowiec jestem Edytowane 29 Października 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1502 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Co do skrzynki jestem pewien,że odpowiednia, , bloczek pod znakiem? Co do fb ,może kto opowie.P Edytowane 29 Października 2020 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1503 Napisano 29 Października 2020 Pokazali ten zegar ... i rozgorzała dyskusja co to i czemu (po moim już zakupie ) gość nie odpisuje na maile 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1504 Napisano 29 Października 2020 No cóż, Masz odpowiednią wiedzę, szybkość decyzji i doświadczenie w zakupach. Grzeczność kolegów na forum też swoje zrobiła pokazując w odpowiednim czasie taka możliwość. Chętnie obejrzę po zakupie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1505 Napisano 29 Października 2020 2 godziny temu, LESKOS napisał: Pokazali ten zegar ... i rozgorzała dyskusja co to i czemu (po moim już zakupie ) gość nie odpisuje na maile 😉 Nooo , mam nadzieję , że ,, Gość " nie zmienił zdania i zegar trafi w Twoje dobre ręce ! Bo jak sprzedał , to sprzedał ! No , jakaś rzetelność musi być ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1506 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Nie jest tak źle. 😉 Ja zawsze wierzę w dobrą stronę ludzkiej duszy. 👍. I chyba tym razem się nie zawiodłem (choć i tak bywało). Pan się nie rozmyślił, paczkę do mnie wysłał kurier przyjął kwitek wydał numer nadany ... Teraz tylko czekać i "modlić się" o ostrożność i delikatność ludzi pracujących w transporcie. A ... i mogę śledzić drogę paczuszki... Ps. Dobrym Kolegom postaram się odwdzięczyć ... Edytowane 29 Października 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #1507 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Leszku, myślę że zrobiłeś dobry zakup, w dobrej cenie i za tarczą będzie wszystko to na co czekasz. Ja wierzę w ludzką dobroć i uczciwość. Przez cały okres mojego kolekcjonowania tylko raz zostałem oszukany, tzn. towar otrzymałem, ale nie taki jak opisywał go w rozmowie sprzedawca. Ja też kilka dni temu dobiłem targu zegara w ciemno, dostałem tylko cztery zdjęcia obudowy a najważniejszej dla mnie informacji, czyli numeru wybitego na mechanizmie sprzedawca nie był w stanie odczytać. Dzisiaj wysłał paczkę, jutro dojdzie. Płacę przy odbiorze 3000 zł i albo będzie smutek i wtopa, albo radość z unikatu w skali światowej. Numerek na nim wybity ma największą wartość. Edit. Oczywiście w połączeniu z obudową tego zegara. Edytowane 29 Października 2020 przez dziadek 2 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1508 Napisano 29 Października 2020 To trzymam kciuki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1509 Napisano 29 Października 2020 Marianie, mam nadzieję że wszystko będzie OK i w chwili odpakowywania endorfiny wprowadzą cię w "błogostan kolekcjonerski" ... A... i pochwalisz się wspaniałym nabytkiem (?) ... 😁 Ps. Jak mój dojdzie pewnie będzie podobnie 😉 ... Pozdrawiam serdecznie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1510 Napisano 30 Października 2020 Do kupienia jest 5 cyfrowy chodzik GB na OLX. Godzinowa wskazówka do wymiany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1511 Napisano 30 Października 2020 12 godzin temu, dziadek napisał: Leszku, myślę że zrobiłeś dobry zakup, w dobrej cenie i za tarczą będzie wszystko to na co czekasz. Ja wierzę w ludzką dobroć i uczciwość. Przez cały okres mojego kolekcjonowania tylko raz zostałem oszukany, tzn. towar otrzymałem, ale nie taki jak opisywał go w rozmowie sprzedawca. Ja też kilka dni temu dobiłem targu zegara w ciemno, dostałem tylko cztery zdjęcia obudowy a najważniejszej dla mnie informacji, czyli numeru wybitego na mechanizmie sprzedawca nie był w stanie odczytać. Dzisiaj wysłał paczkę, jutro dojdzie. Płacę przy odbiorze 3000 zł i albo będzie smutek i wtopa, albo radość z unikatu w skali światowej. Numerek na nim wybity ma największą wartość. Edit. Oczywiście w połączeniu z obudową tego zegara. Będzie z tyłu GW &Cie 15 😀 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1512 Napisano 30 Października 2020 (edytowane) 3 godziny temu, kumite napisał: Do kupienia jest 5 cyfrowy chodzik GB na OLX. Godzinowa wskazówka do wymiany Eeee, nie 5 cyfr , tylko będzie 7 cyfr , bo z pewnością , są dwie zasłonięte drążkiem . Więc nr. 2 00xx81 Nie wiem , czy taki wieszak GB miały , no ale wszystkiego jeszcze nie widziałem . No i był w skrzyni inny wieszak , bo są dziury. Poza tym , sprzedawca napisał w nawiasie ,, mechanizm bez skrzyni " .... więc , jak rozumiem , sprzedaje tylko mechanizm . Ogłoszenie , nieco wprowadza w błąd , bo to nie chodzik - ( czyli cały kompletny zegar ) - a mechanizm chodzika . Wiec , jeśli o nim myślisz , to lepiej zadzwoń i pogadaj ..... bo moim zdaniem , sam mechanizm w tej cenie , to trochę drogo. Edytowane 30 Października 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1513 Napisano 30 Października 2020 Słabo szukasz. Podpowiem Miasto Machowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1514 Napisano 30 Października 2020 20 minut temu, kumite napisał: Słabo szukasz. Podpowiem Miasto Machowa No tak ..... nie we wszystkim można być dobrym , a i błędy się popełnia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1515 Napisano 30 Października 2020 Wyobraź sobie,że straciłeś "białego kruka". Zegar jak na początki zbierania bardzo fajny Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1516 Napisano 30 Października 2020 Skrzynka ciekawa 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1517 Napisano 30 Października 2020 W sumie jedynego Gb jakiego mam jest w okolicach 120 000 ,a ten o połowę wcześniej i są to porządne mechanizmy. Ten mój jest na forum znany w skrzynce Lenzkirchiowej od Woronieckiego zestaw. Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1518 Napisano 30 Października 2020 (edytowane) 39 minut temu, kumite napisał: Wyobraź sobie,że straciłeś "białego kruka". Zegar jak na początki zbierania bardzo fajny Pozdrawiam No nie ,, białego kruka " , .... ale przyznam , że ten jest naprawdę konkretny. Mam o rok starszego , w nieco innej skrzyni .... nie grzebany .... no , a mechanizm ten sam ! ps. ...z resztą , kiedyś pisałem , jak kupiłem swojego ,, białego kruka " ... co przeżywałem przed zakupem , czy zdążę , czy przeleci przed nosem . Edytowane 30 Października 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1519 Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Wreszcie dotarł pokazywany wcześniej zegar . Po szybkiej analizie mogę chyba potwierdzić że to zegar produkcji zakładów Gustava Beckera z numerem 8307 oznaczony znakiem 2Q czyli pochodzący z 1862 roku. Zegar w skrzyni bardzo prostej używanych w urzędach. Brak jakichkolwiek śladów po sterczynach , bądź koronie. wcześniej wspominałem podmieniony ale wynikało to ze zniszczenia oryginalnego (mam takowy z tego okresu ) Najciekawsza jest tarcza , Powierzchnia blaszana z cynkalu pokryta gesso na którym wymalowano oznaczenia . Widoczne są ubytki i uszkodzenia, niemniej pierwszy raz widzę taką tarczę w oryginale, na własne oczy. Rzućcie okiem na zdjęcia , na szybko zrobione... Zegar swoje przeszedł i wymaga odrobiny opieki, ale nie jest źle Ps. Uszkodzenia na tarczy wykonały moim zdaniem gryzonie oprócz drobnych wykruszeń po pęknięciach... Edytowane 4 Listopada 2020 przez LESKOS 7 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1520 Napisano 4 Listopada 2020 LESZEK A JAK GRYZONIE WESZŁY DO ŚRODKA ,JAK JEST TAKI SOLIDNY ZAMEK.MOIM ZDANIEM TO MOŻE BYĆ MAŁY CZŁOWIEK.?? ZEGAR C U D O.GRATULACJE . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1521 Napisano 4 Listopada 2020 Tego nie brałem pod uwagę ale bardzo możliwe , że zegar leżał gdzieś w komórce i stanowił przedmiot zabawy małego mechanika 😂. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1522 Napisano 4 Listopada 2020 Dodam ciekawostkę ... na dole brody widać że była przybita metalowa blaszka ( ? ) z numerem ewidencyjnym (inwentarzowym?) ... niestety został tylko ślad . `do zegara dołaczony był taki kluczyk ... ledwo co się wciska , a chba napewno powinna być korbka z małą średnicą 4.9 mm . Na szczęście zbieranie po giełdach różnych detali owocuje, Akurat jest w zasobach ... chyba nawet z takiego egzemplarza... 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1523 Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Kluczyk odlotowy 😄 Tarcza zarąbista, gessowa... Coś podobnego..Gdybym zdobyła recepturę na taką "zaprawę" (i odcień) to dopiero frajda takie zeskrobinki uzupełniać... 🤩 Edytowane 4 Listopada 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1524 Napisano 4 Listopada 2020 ...pomyślimy ... recepta jest , ale to bardzo żmudna robota ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1525 Napisano 4 Listopada 2020 A korbka , to raczej trafiona ..... bo znawcą korbek nie jestem i mogły być inne. Ale mam takie , w zegarach , o te 10 lat młodszych ....... No , starszych Beckerów jeszcze nie utrafiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach