Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Tego porównania do Daytony nie ogarniam, to tak jakby było jakoś oczywiste że jest lepsza od Speedmastera (nawet dużego). Nurki czy GMT Rolexa to inna sprawa, ale ja bym osobiście nie zamienił żadnego Speedmastera na Daytonę, nie ogarniam tych kolejek i wielkiego hajpu na ten model, który jest najbardziej miałki, bezpłciowy i bez rodowodu z całej gamy modeli. Z tych dwóch to akurat Daytonę uważam za przewartościowaną.

Tłumacz to rynkowi...i spróbuj tyle wyciągnąć na wtórnym za współczesne Omegi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tłumacz to rynkowi...i spróbuj tyle wyciągnąć na wtórnym za współczesne Omegi ...

Rynek to ludzie, a raczej sprytni kreatorzy, znam takich :)-Lehman Brothers np :)

Daytona jest jak Armanii -najbardziej porzadana i przeszacowana ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ Panowie, chcecie powiedzieć że gdyby Omega kazała czekać na tego kloca 2 lata to mielibyśmy ten sam sukces ? Gdyby to było tak proste to Omedze dawno by się udało zostać drugim Rolexem...ale się nie udaje.

nicon - jako miłośnik doceniam że mogę w przypadku Rolexa mieć nowy zegarek i nie stracić za bardzo a czasem nawet zyskać gdy mi się znudzi...ta Omega smuci mnie nie tylko swoim designem ale także znaczącą utratą wartości.

PS Marek , wg Forbsa nie ma takiej marki jak Armani...jest za to Nike czy Adidas. Rolex jest 64-ty , Omegi brak ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert- nie wiem jak Koledzy, ale ja tylko chciałbym powiedzieć, że jest dla mnie niezrozumiały fenomenalny wręcz sukces Daytony. Ale to nie miejsce na wynurzenia w sprawie modeli R ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ Panowie, chcecie powiedzieć że gdyby Omega kazała czekać na tego kloca 2 lata to mielibyśmy ten sam sukces ? Gdyby to było tak proste to Omedze dawno by się udało zostać drugim Rolexem...ale się nie udaje.

nicon - jako miłośnik doceniam że mogę w przypadku Rolexa mieć nowy zegarek i nie stracić za bardzo a czasem nawet zyskać gdy mi się znudzi...ta Omega smuci mnie nie tylko swoim designem ale także znaczącą utratą wartości.

Robert, mysle ze za duzo czytamy na temat zegarków, o ile prosciej by bylo gdybysmy sami decydowali CO NAM SIĘ PODOBA,bez 'doradztwa' kreatorów rynku ;)

Edit

Nikt nikim nie chce zostać, to komuś zależy by tak mysleć....

Cyklistom? :)

PS Marek , wg Forbsa nie ma takiej marki jak Armani...jest za to Nike czy Adidas. Rolex jest 64-ty , Omegi brak ;-)

A Ty ciągle spekulantami się podpierasz :)

P.S Omega nie istnieje od 1981 roku, teraz to SG jest....

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, gusta i kryteria ważności się zmieniają czy się czyta czy nie. Dla mnie jedne zmiany modeli ikon są akceptowalne ( Daytona, Reverso ) inne nie ( SUB, Moonwatch ) tyle. Czy ja ulegam modzie - pewnie tak ale maxi dial i grube uszy nie podobały mi się od początku...tak jak "zezowaty klocek" który jest teraz flagowym moonwatchem - choć kreatorzy robią reklamy z których nowi miłośnicy zegarków mogliby wywnioskować że "klocek" był na księżycu...

nicon - mnie Daytona się podoba i choć w ....a mnie kolejka dmuchana przez Rolexa, dystrybutorów i handlarzy to cenę zaakceptowałem bardziej niż w przypadku zegarka na którym tracę 50% po wyjściu z salonu. Bardziej chodzi mi o to że Rolex robi kolejną wersję ikony którą akceptuje świat zegarkowy ( zmiany, cena, kolejka ) a Omega wcisk swój kit każąc płacić jak za rzeczoną ikonę u konkurencji.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu kwestia gustu- dla mnie zmiana Suba na ceramikę z szerokimi uszami wreszcie spowodowała, że naprawdę ten zegarek zaczął do mnie gadać ;)

A Daytona jak mnie nie ruszała, tak nie rusza, a Reverso pozostawię bez komentarza, bo zawsze powodowało u mnie tylko pobłażliwy uśmiech :D:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, wszystko ulega zmianie, były czasy w których Omega to było to coś, a Rolex w tym czasie....jak upadł, to nie kazdy się schylal by podnieść ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popsuli SUBa i nie poprawili ale DJ2 poprawili zobaczymy co teraz zepsują / poprawią. Rysiu - jak bym miał Twoją sylwetkę to bym tylko w PAMAch 47 mm chodził ;-)

Marek - wal na priv po którą markę warto się w tym roku schylić żeby za 20 lat zrealizować Rolexowe przebicie ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Marek mówisz :) Rolex wyśmienicie wykorzystał swoje 5 minut i tak to już ciągnie, ale jak długo będzie to trwało i na jakiej pozycji będzie Omega, to możemy tylko wróżyć.

A to co Ci Robert próbujemy uświadomić (choć jesteś bystrym gościem i pewnie tego nie potrzebujesz), to świadomość, że kupowanie tylko zegarków, które "trzymają wartość" jest takim sobie pomysłem- może lepiej na akcje się przerzucić. Choć oczywiście straty na nieprzemyślanych i nietrafionych zakupach zegarkowych(oczywiście nie tylko) potrafią zaboleć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za wszelkie porady a propos SMPc. Byłem, przymierzyłem i takie nasunęły mi się spostrzeżenia:

- faktycznie wizualnie dużo mniejszy od PRS516, jak się coś 2 lata na nadgarstku nosi to każdy milimetr w dół (i pewnie w górę też) jest mocno odczuwalny

- dużo mocniej się mieni w świetle, PRS przyzwyczaił mnie do swojej "matowości"

- na tarczy zdecydowanie dużo się dzieje, na fotkach to wygląda na bardziej porozkładane, odstępy między elementami koperty są dużo mniejsze niż wynika to ze zdjęć 

- wskazówka minutowa jak jest idealnie nad okrągłym indeksem chyba musi być ciężka do odnalezienia po ciemku, co wydłuża czas sprawdzenia godziny, nawet biorąc pod uwagę jej inny kolor

- bransoleta ma swój styl, do tej pory przemawiało do mnie podejście klasyczne z PRSa

Wrzucam załącznik z przymiarki, jakby ktoś miał podobny dylemat do mojego. Co ciekawe, na zdjęciach SMPc wygląda na duży, zajmujący cały nadgarstek, a na żywo sprawia zupełnie inne wrażenie, ale za to zegar, który w salonie wydawał mi się idealny, na zdjęciu wyszedł dużo za duży na mój nadgarstek.

post-87998-0-73674000-1488745979_thumb.jpg

Edytowane przez mc9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popsuli SUBa i nie poprawili ale DJ2 poprawili zobaczymy co teraz zepsują / poprawią. Rysiu - jak bym miał Twoją sylwetkę to bym tylko w PAMAch 47 mm chodził ;-)

Marek - wal na priv po którą markę warto się w tym roku schylić żeby za 20 lat zrealizować Rolexowe przebicie ;-)

Dzięki Robert, ale strata na Pamach bywa duuużo gorsza niż na Omegach ;)

Myślałem całkiem nawet niedawno nad 422(jeśli dobrze pamiętam referencję), ale jednak nie... praktycznie niesprzedawalność tego zegarka z olbrzymią stratą jest dla mnie nie do przeskoczenia. Ok, to jednak jesteśmy podobni :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysiu, ale ja kupuję tylko zegarki które mi się podobają dlatego tak rzadko sprzedaję...a trzymanie wartości jest miłym i porządanym bonusem. Omega tym modelem nie daje mi ani jednego ani drugiego. Ale rozumiem, że jak komuś się podoba to poczeka aż "nowy miłośnik ko(s)micznych opowieści" kupi w butiku i zaatakuje go jak będzie sprzedawał za pół ceny... ( tylko niech uważa na znaki po framudze ) ...sprytnie !

PS z PAMami masz rację , na wtórnym padaka dlatego trzymam swoje jako odważniki

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagadka - co to jest : Ponad 44 mm średnicy i niemal 17 mm grubości w cenie Daytony....podpowiedź - nie Panerai ;-)

10k PLN różnicy w cenie katalogowej. Na Omege dodatkowo rabat u AD większy o jakieś 10-15%. Czyli wychodzi jakieś 15k różnicy przy zakupie nowego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10k PLN różnicy w cenie katalogowej. Na Omege dodatkowo rabat u AD większy o jakieś 10-15%. Czyli wychodzi jakieś 15k różnicy przy zakupie nowego zegarka.

Good news - a gdzie dają 25- 30% na nowy model Omegi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysiu, ale ja kupuję tylko zegarki które mi się podobają dlatego tak rzadko sprzedaję...a trzymanie wartości jest miłym i porządanym bonusem.

Hmmm, nie sposób nie przyklasnąć temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa Omega Speedmaster Moonphase w Jubitom po rabacie to 33k od ręki, na chrono 24 po negocjacjach dostałem cene 30k od AD.

A za ile Daytona do wzięcia? Coś źle liczę? Dla mnie to ogromna różnica w cenie i pisanie że jest taka sama to wielka ściema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś że rabat 10-15 % większy od rabatu na Rolexa a to nie prawda. Jak jest tak tanio - bierz , nie zastanawiaj się. Tu jest kilku kolegów co w razie czego odkupi od Ciebie za 17 tyś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a trzymanie wartości jest miłym i porządanym bonusem.

Ktos kiedyś zapytał Rafala Sonika czy ten beduin :) za zwyciestwo w Dakarze jest ze złota?, jak dobrze pamietam odpowiedział, nie, ale jest wiecej wart (kosztował :) )

Jak widać są rózne oblicza pasji, mnie taka odpowiada.

Czesto na naszym forum wiecej się rozmawia o rabatach ( nie mylić ze stolicą Maroka) gdzie, kto, ile? niz o samych zegarkach....

Kto to jest AD dowiedzialem się na forum po ..20 latach pasjonowania się zegarkami :);)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś że rabat 10-15 % większy od rabatu na Rolexa a to nie prawda. Jak jest tak tanio - bierz , nie zastanawiaj się. Tu jest kilku kolegów co w razie czego odkupi od Ciebie za 17 tyś.

Ale gdzie kłamie ? na ta Omege możesz dostać 20% rabatu u AD,napisałem Ci ceny.

A ile dają rabatu na nową Daytone?

Co najwyżej zalapiesz się na dopłatę +10% poprzez podwyżki Rolexa przez 3 lata czekania. Wtedy tak naprawdę wyjdzie z 20k roznicy...

Edytowane przez mazik77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos kiedyś zapytał Rafala Sonika czy ten beduin :) za zwyciestwo w Dakarze jest ze złota?, jak dobrze pamietam odpowiedział, nie, ale jest wiecej wart (kosztował :) )

Jak widać są rózne oblicza pasji, mnie taka odpowiada.

Czesto na naszym forum wiecej się rozmawia o rabatach ( nie mylić ze stolicą Maroka) gdzie, kto, ile? niz o samych zegarkach....

Kto to jest AD dowiedzialem się na forum po ..20 latach pasjonowania się zegarkami :);)

No masz, bohater romantyczny się ujawnił ;-) Marku przecież piszę, że najpierw zegarek a później trzymanie wartości...choć na przykład ruski żołnierz może mieć odmienne zdanie...ale co tam , mamy przecież karabiny .

A ile dają rabatu na nową Daytone?

Co najwyżej zalapiesz się na dopłatę +10% poprzez podwyżki Rolexa przez 3 lata czekania. Wtedy tak naprawdę wyjdzie z 20k roznicy...

Na razie jeszcze się opłaca ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezkie 'czasy'.....powiedzial ruski zolnierz demontujac zegar z wieży koscielnej :)

Na Daytone juz są kaucje, tylko czekać jak zaczną od 13 sprzedawać :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaucje i kartki a żeby było śmieszniej nie tylko w " naszym baraku"

Właśnie odkryłem stopień najwyższy od "wróg publiczny" na tym forum -to Daytona. Stopień wyższy to Rolex ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by musiała zrobić omega aby przeskoczyć roleksa albo rolek żeby przeskoczyć powiedzmy vacherona itd.Mnie się wydaje że kiedyś się tak to jakoś poukładało że nie widzę jakieś możliwości na zmiany.To już siedzi w naszych głowach że np.rolex jest wyżej od omegi  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi