Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Tudor jest Fajny bo nawiązuje do przeszłości ale są jeszcze starsze Seamastery które wyglądają równie klimatycznie. U mnie fale podobnie jak jeans - zawsze modne.

post-55792-0-59371100-1514797368_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za głos w dyskusji :) . Pytanie , czy taka zapadka była przed, w trakcie czy po okresie stosowania zapadek spotykanych już w Omegach 19. Przyznam, że nie spotkałem Labradora z łamanym półmostkiem. Płaskość dotyczy powierzchni czy grubości mechanizmu? Tu werk nie jest dość gruby.

Generalnie unifikacja pokazanego mechanizmu z mechanizmami Omegi z przełomu wieków jest spora . Na pierwszy rzut oka można stwierdzić identyczność kształtu mostka balansowego( tego płaskiego) i kół naciągowych na przykład .

Ten mechanizm zapadkowy rzeczywiście był stosowany w Omegach wyraźnie później .

W latach dziewięćdziesiątych Omega stosowała mostek łamany , a mostek prosty z dziesięć lat później ,stąd moja sugestia odnośnie datowania Twojego zegarka .

Oczywiście mostek łamany to mechanizm grubszy ( z konieczności) , dlatego Twój egzemplarz grubaśny nie jest .

Przyjąłem , że nowe rozwiązania wprowadzano w pierwszej kolejności do modelu sztandarowego , dlatego to sugerowane przez Ciebie testowanie wydało mi się wątpliwe .

Ale z drugiej strony powołujesz się na numerację , więc może ?

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor jest Fajny bo nawiązuje do przeszłości ale są jeszcze starsze Seamastery które wyglądają równie klimatycznie. U mnie fale podobnie jak jeans - zawsze modne.

Niektóre zegarki nigdy się nie nudzą, z czasem nabierają klasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre zegarki nigdy się nie nudzą, z czasem nabierają klasy.

Jedyny który przez lata pasji mi sie nie znudził to ten :)

post-48316-0-70393500-1514810800_thumb.jpeg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, wygląda na to, że znowu trzeba będzie kasę zbierać ;)

„HAPPY NEW YEAR!

As a way of saying thank you for your support in 2017, we'd like to place you at the front of the queue for our exciting new Speedy to be released this year.

Whether you're a new owner, or on the waiting list, we know you're a passionate Speedy fan and you're going to love our 2018 edition.

Thank you again for supporting OMEGA this year.

I wish you, your family and friends a wonderful 2018.

Raynald Aeschlimann”

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, wygląda na to, że znowu trzeba będzie kasę zbierać ;)

„HAPPY NEW YEAR!

As a way of saying thank you for your support in 2017, we'd like to place you at the front of the queue for our exciting new Speedy to be released this year.

Whether you're a new owner, or on the waiting list, we know you're a passionate Speedy fan and you're going to love our 2018 edition.

Thank you again for supporting OMEGA this year.

I wish you, your family and friends a wonderful 2018.

Raynald Aeschlimann”

Hmm. Zapisali Cię w kolejkę po kota w worku? Chyba nie do końca rozumieją jak to działa w Rolexie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nadgarstku 17cm to wygląda tak. Różnica jest spora, ale obydwa dają radę.

Dzieki za porównujące foto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Zapisali Cię w kolejkę po kota w worku? Chyba nie do końca rozumieją jak to działa w Rolexie ;-)

Właśnie może dokładnie odwrotnie - doskonale wiedzą, jak to u Rolexa działa. Stąd zapis awansem ;)

„To jest oczywiście odpowiedz na kolejne pytanie, które brzmi (...). Ale mam nadzieje ze jury uzna tę odpowiedź awansem? Tak, jury uznaje tę odpowiedz” :);)

iP8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Desmo, metaliczny bezel wybitnie sprzyja paskolubności. Chyba wespół z czarną ceramiką moja ulubiona wersja. Z tą różnicą, że genialnie, użytecznie świeci. Rolex żaden z wyjątkiem nowego EX2 w tej kategorii nawet nie podskoczy.

LMed, duża i wartościowa wiedza.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Desmo, metaliczny bezel wybitnie sprzyja paskolubności. Chyba wespół z czarną ceramiką moja ulubiona wersja. Z tą różnicą, że genialnie, użytecznie świeci. Rolex żaden z wyjątkiem nowego EX2 w tej kategorii nawet nie podskoczy.

LMed, duża i wartościowa wiedza.

No DJ ze złotym bezelem na oysterze świeci mocniej, Batman zresztą też nie najgorzej środkowymi ogniwami także ta 300- tka nie jest liderem bling.Chyba że w takiej konfiguracji...

Właśnie może dokładnie odwrotnie - doskonale wiedzą, jak to u Rolexa działa. Stąd zapis awansem ;)

„To jest oczywiście odpowiedz na kolejne pytanie, które brzmi (...). Ale mam nadzieje ze jury uzna tę odpowiedź awansem? Tak, jury uznaje tę odpowiedz” :);)

iP8

Zapis awansem na plus oczywiście ale zapis na niewiadomo co ? A jak dadzą tłustego Mastera 44 mm? W Rolexie przynajmniej wiesz po co stoisz :-)

post-55792-0-57933400-1514815550_thumb.jpeg

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż warte jest życie bez odrobiny ryzyka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapis awansem na plus oczywiście ale zapis na niewiadomo co ? A jak dadzą tłustego Mastera 44 mm? W Rolexie przynajmniej wiesz po co stoisz :-)

No przeca stoi jak wół, że to Speedy ;) wiec postoję. To tylko kolejka -zawsze można sobie powiedzieć „Pan tu nie stał” i tyle ;)

iP8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeca stoi jak wół, że to Speedy ;) wiec postoję. To tylko kolejka -zawsze można sobie powiedzieć „Pan tu nie stał” i tyle ;)

iP8

To,prawda. Ale otwórz sobie kolekcję Speedmaster na stronie Omegi to się zdziwisz co tam można znaleźć. Miejmy nadzieję że to jakiś klasyk bo ja od dawna już nic we współczesnej ofercie Omegi nie znajduję dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To,prawda. Ale otwórz sobie kolekcję Speedmaster na stronie Omegi to się zdziwisz co tam można znaleźć. Miejmy nadzieję że to jakiś klasyk bo ja od dawna już nic we współczesnej ofercie Omegi nie znajduję dla siebie.

Jasne, doskonale znam tę kolekcję.

Tez mam nadzieje ze to będzie coś fajnego, w normalnym rozmiarze ;)

Poza tym może znowu będzie limitka, zamiast seryjnego modelu.

Wtorek był na początku stycznia pokazany, a i tak jeszcze nie wszyscy dostali, wiec muszą się spieszyć z pokazywaniem ;)

iP8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, miałem na myśli genialną lumę w tym zegarku oczywiście.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, miałem na myśli genialną lumę w tym zegarku oczywiście.

He, he - dobre Piotrze. Ja w nocy śpię stąd luma jest mi przydatna mniej więcej tak jak data. Ale faktycznie -te 300- tki jak na divera przystało składały się z lumy i reszty ;-) choć współczesne „niebieskie” professionale też mogą obudzić w nocy.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-57470-0-18575600-1514834356_thumb.jpg

591 to jak rozumiem numer werku, czy się mylę ? 

A nie mogę takiego znaleźć na stronach. Był taki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu opisywałem tu swój problem z Omega na kalibrze 8500. W skrócie - zegarek w jednym położeniu spieszył w szalonym tempie, prawie 2 minuty na dobę. Niedawno odebrałem go z naprawy gwarancyjnej w serwisie na Marynarskiej. Poniżej załączam zdjęcie z wyszczególnieniem wymienionych części i wykonanych usług serwisowych. Problem został usunięty. Zegarek testuje od około 3 tygodni i trzyma czas w każdej pozycji tak samo, + 6 sekund na dobę. I tu pojawia się moje pytanie. Przed wysłaniem do serwisu, nie licząc tego jednego felernego położenia koronką do góry był bardzo dokładny, przyśpieszał 0,5 sekundy na 24 h. Wiem, że obecny wynik mieści się w granicy tolerancji, wiem że jest to zegarek mechaniczny i nie ma co wymagać od niego dokładności zegara atomowego ale czy mam jakiekolwiek szanse domagać się jego lepszego wyregulowania w ramach gwarancji? Nie spodziewam się uzyskać takiego wyniku jak wcześniej ale może chociaż trochę się do niego zbliżą? Mam lekkiego bzika na punkcie dokładności chodu i cóż zrobić jak to pytanie wciąż zajmuje moje myśli :)

Jakość zdjęcia może nie być powalająca ale musiałem zamieszać rozmiar.

post-100449-0-88640200-1514920440_thumb.jpeg

Edytowane przez Bronn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie można uzyskać lepszy wynik, ja bym oddał do ponownej regulacji. Te werki chodzą bardzo dokładnie i osiągnięcie powtarzalnych +2sek to dla kalibru 85xx żaden wyczyn.

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt. Ale czy skoro odchyłka mieści się w normie to wyreguluja w ramach gwarancji tej konkretnej naprawy czy odpłatnie? Pytam ponieważ gdyby nie mój upór to zostałbym odprawiony z kwitkiem ponieważ: "maszyna pokazuje, że jest dobrze, to jest dobrze, a mnie się na pewno wydawało" /że spieszy prawie 2 minuty/ :)

Edytowane przez Bronn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj może jeszcze 2-3 tygodnie, może chód się ustabilizuje (odchyłka zmniejszy), choć wątpię. W razie "w" są zegarmistrzowie którzy bez problemu wyregulują za niewielkie pieniądze werk bo czasami te rozmowy z SG nie są warte wydania 100zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, sama rozmowa z nimi to jedno. A do tego dochodzi czas, który zegarek spędza w serwisie .... Pomyślę jeszcze. Od momentu odebrania odchyłka ani drgnęła, stoi jak zaklęta. Z jednej strony dobrze, a z drugiej chciałoby się lepiej. Jestem ze Śląska, czy ewentualnie kogoś z okolic można polecić do takiej regulacji? Może być na PRIV :) Z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Po na 8500 robila zero odkladana szklem do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi