Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden zegarek to za mało, ale czasami nachodzą mnie takie myśli, że może dwa wystarczy ..???

Ładna para :)

Ale moon tu na mniejszego wypadł, ciekawe!

Ja bym np. szukał smp z falami albo 2254.50 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tenisa będzie grane?

Dawno nie grałem. Raczej inne sporty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna para :)

Ale moon tu na mniejszego wypadł, ciekawe!

Ja bym np. szukał smp z falami albo 2254.50 ;)

Złudzenie optyczne, 300-tka był bliżej obiektywy ponieważ leżała na bransolecie. W praktyce są prawie równe. 2254.50 jakoś do mnie nie przemawia, a fale miałem w kwarcu. Oczywiście to kwestia gustu, ale ta wersja SMPc podoba mi się najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pytanie techniczne: Omega Aqua Terra i ustawienie rotomatu. 

Jestem kompletnym laikiem w temacie rotomatów. Do wyboru prędkości 900, 1200, 1800, 2300 - w ruchu mieszanym.

Na jaką ilość obrotów ustawić, żeby nie rozregulować zegarka.

Dzięki za pomoc. 

Edytowane przez Witas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza byłaby 650 w obie strony, ale z tych co wymieniłeś to tylko 900 w takim razie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tylko na 2300 obrotów kręci obustronnie, to może wybrać 2300 i na noc włączać, rano wyłączać, w ciągu 8 godzin wyjdzie jakieś 800 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tylko na 2300 obrotów kręci obustronnie, to może wybrać 2300 i na noc włączać, rano wyłączać, w ciągu 8 godzin wyjdzie jakieś 800 ;)

Dzięki za odp. Jakie byłyby teoretyczne konsekwencje przy zwiększenia obrotów? Konieczny serwis zegarka? 

Nie mogę znaleźć na forum wątku na temat użytkowania rotomatów. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe publikacje to poproszę na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretny mechanizm potrzebuje określonej ilości obrotów na dobę dla zapewnienia pełnego naciągu, zazwyczaj jest to mniej niż 1000 obrotów, nie pamiętam ile wymaga Aqua Terra, być może właśnie Kolega Orlis podał prawidłową ilość (650). Oznacza to, że w przypadku dużo większej ilości obrotów, jakaś część z nich będzie po prostu jałowa, nie zwiększy i tak już maksymalnego naciągu. Wahnik będzie się niepotrzebnie kręcić, to nie oznacza konieczności serwisu, ale mimo wszystko występuje jakieś tam szybsze i niepotrzebne zużycie elementów naciągu.

Nowe Aqua Terry mają bardzo "wydajny" naciąg, jeśli nosisz zegarek w ciągu dnia powiedzmy przez 10h, to rotomat nie jest konieczny żeby utrzymać chód do następnego dnia.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7Qtta4u.jpg

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ^_^ To zasługa okna i otwartego notatnika :lol:

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ładną pogodę masz...emoji6.png

...miałem, teraz leje ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne ujęcie.

Do mnie dzisiaj też dotarła SMPc, jeszcze nie mogę w to uwierzyć. Mam nadzieję, że kolejne moje fotki będą choć trochę zbliżone do tych Twoich :D

20181204-184049-p.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Tajemnicą tych fotek jest jakiś notatnik ;-) A SMPc wiadomo, klasa! Gratki raz jeszcze :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajemnicą tych fotek jest jakiś notatnik ;-) A SMPc wiadomo, klasa! Gratki raz jeszcze :-)

Dziękuję raz jeszcze, no cóż, będę zmuszony popróbować ze swoimi notatnikami vel kalendarzami :P

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne ujęcie.

Do mnie dzisiaj też dotarła SMPc, jeszcze nie mogę w to uwierzyć. Mam nadzieję, że kolejne moje fotki będą choć trochę zbliżone do tych Twoich :D

Dziękuję i gratuluję nowego nabytku, dobry wybór :D

Dziękuję raz jeszcze, no cóż, będę zmuszony popróbować ze swoimi notatnikami vel kalendarzami :P

:lol:  :D To taka prosta sztuczka żeby "podświetlić" fotografowany obiekt - nie było nic innego pod ręką, więc aby odbić światło z okna posłużyłem się otwartym, stojącym notatnikiem - dzięki temu światło pada na zegarek również od strony obiektywu ;)

Edytowane przez dodge66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne ujęcie.

Gratuluję, widzę że jednak nie dała Ci spokoju. Jak wrażenia? Ja pamiętam że rok temu byłem pod dużym wrażeniem i cieszyła jak lizak dziecko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję i gratuluję nowego nabytku, dobry wybór :D

:lol:  :D To taka prosta sztuczka żeby "podświetlić" fotografowany obiekt - nie było nic innego pod ręką, więc aby odbić światło z okna podłożyłem się otwartym, stojącym notatnikiem - dzięki temu światło pada na zegarek również od strony obiektywu ;)

Dzięki, co do rozświetlenia, to domyśliłem się, u mnie niestety jest kiepskie światło w pokoju, bo od zachodu/północnego-zachodu.

Gratuluję, widzę że jednak nie dała Ci spokoju. Jak wrażenia? Ja pamiętam że rok temu byłem pod dużym wrażeniem i cieszyła jak lizak dziecko ;)

No tak Tomku, zachorowałem :) Dziękuję za gratulacje.

Na fotkach robiła od początku wrażenie, ale na żywo mnie zmiażdżyła. I nawet nowy 300m mnie nie ruszył. Chyba jedynie PO może ją przebić.

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, tu też pogratuluję.

Ona jest czarna

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, tu też pogratuluję.

Ona jest czarna

Tak. Porównywałem z niebieską i jak kiedyś mi się podobała, tak na żywo niestety była mniej czytelna i nie zrobiła takiego woow. A może po prostu zmęczyły mnie już niebieskie tarcze :D

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieskie nigdy się nie nudzą. :P

A godzinę sprawdza się na komórce. ;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieskie nigdy się nie nudzą. :P

A godzinę sprawdza się na komórce. ;)

No też racja. A od niebieskości mam Hama. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, gratulacje! To naprawdę świetny model, niech się dobrze nosi :)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, gratulacje! To naprawdę świetny model, niech się dobrze nosi :)

Dzięki Łukasz, wybór padł na nią, wiec sam rozumiesz, ale BB dalej się gdzieś tam kołacze, niestety na razie mam zakaz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi