Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jednak Ty nie potrafisz. Odchyłka może być ALBO na plus ALBO na minus w ciągu jednej doby, więc zegarek może robić maksymalnie -4 sekundy na dobę albo +6 sekund na dobę średnio. Nie wiem jaki proces myślowy musiał zajść żeby te wartości dodawać.

No i wszystko jasne, już wiadomo skąd mity o odchyłkach 1sek/24h 
Oczywiście trzeba umieć interpretować wyniki i normy w tym konkretnym przypadku pozycja Amoy dotyczy odchyłek JEDNEGO KONKRETNEGO CERTYFIKOWANEGO MECHANIZMU w ciągu TRWANIA 16dniowego TESTU. To oznacza że nie jeden mechanizm ma - 5 a drugi +8 To oznacza że ten sam mechanizm w trakcie całego okresu testowego odchylał się +-13 sek raz 5 innym razem 8 choćby te minus 5 zdarzyło się tylko raz. Pozycja D pokazuje jakie te odchyłki były w obrębie jednej doby w maksymalnie różnych skrajnych. Kolego nie ma co się napinać fakty są takie że 90% lekarzy nie potrafi interpretować wyników badań polecam przeczytać cały artykuł bo może to zdrowie uratować http://wyborcza.pl/1,137662,17000749,Nieznajomosc_matematyki_zabija.html#ixzz3Jn5KA8DM

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też:-) :-)
Te odchyłki +,-, nie nalezy poddawać zadnym dzialaniom artmetycznym...

No tak... A ja naprawdę miałem Cię za autorytet zegarkowy A Ty pomyliłeś normy długoterminowego testu COSC z wynikiem ekspresowego badania chodu w trakcie serwisu. Ten ostatni faktycznie nie podlega żadnym działaniom arytmetycznym bo wynik jest migawką stanu faktycznego w jednostajnych warunkach zewnętrznych. 

COSC to kilkunastodniowy test w zmiennych warunkach i oczywiście jest jedna sytuacja w której nie należałoby interpretować danych tylko przyjąć dla porównania migawkę. Byłoby tak gdybyś zamiast nosić na ręce i mierzyć odchyłkę w ciągu jednej doby przeprowadził identyczny test COSC z zachowaniem 100% zgodności z normą COSC. 

Tym czasem porównujesz gruszki z jabłkami, nie można wyników COSC porównywać z tym jak chodzi zegarek na ręce w ciągu jednego dnia. Dlatego możesz sumować wyniki testu COSC bo zegarek dziś może zrobić -3 a jutro + 5 sek rozstrzał jest 8 sek od punktu 0 bo nie ma dwóch takich samych dni 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... A ja naprawdę miałem Cię za autorytet zegarkowy A Ty pomyliłeś normy długoterminowego testu COSC z wynikiem ekspresowego badania chodu w trakcie serwisu. [/size]

Nic nie pomylilem.

A ja czytajac Twoje posty sądzę ze choroba kesonowa ma wpływ na organizm:-)

Ty masz problem z interpretacją:-)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie pomylilem.

A ja czytajac Twoje posty sądzę ze choroba kesonowa ma wpływ na organizm:-)

No cóż badania to potwierdzają nie będę się upierał  :rolleyes: 

Jedną z ciekawszych obserwacji jest to że " Wszystkie nury mają córy" I to faktycznie w praktyce się potwierdza. Inna jest taka że po nurkowaniu na Nitroksie seks nabiera innego wymiaru i to też prawda  B)

To mogą potwierdzić koleżanki nurków 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz problem z interpretacją:-)

Jeżeli nawet tak jest to chodzi mi tylko o to że przy +10 sek/24h jak pisał kolega ja powstrzymałbym się od powierzania zegareczka serwisowi. 

W praktyce serwisowej oni ustawiają tak żeby odchyłka w zależności od pozycji zegarka nie przekraczała +3 sek w zasadzie udaje im się uzyskiwać +1 sek na urządzeniu i taki wydruk dostaniesz. Ja dostałem wydruczek między +0 a + 1 w zależności od pozycji w praktyce na ręce daje to 10sek/24 h 

Prawdopodobnie dałoby się ustawić tak żeby w jednej pozycji uzyskać 1 sek/24h ale pewnie trwałoby to wiele dni i metoda prób i błędów w końcu zegarmistrz by go ustawił ale tylko dla tej pozycji. 

Dla mnie to bez sensu bo mi nie przeszkadzają takie odchyłki. Po prostu ustawiam -2 minuty i wiem że przez ponad tydzień nie spóźnię się a nawet z dnia na dzień będę co raz bardziej punktualny  ;)

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na odchylki zegarka ma wpływ mnostwo czynników ,pisano juz to setki razy na forum.

Regulacja chodu nie jest wieczna ,a wpływ maja na nia rozne czynniki ze wspomne o sposobie uzytkowania,temperaturze otoczenia ,pozycji w jakiej jest przechowywany ...etc.

Więc w praktyce róznie bywa:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż badania to potwierdzają nie będę się upierał  :rolleyes: 

Jedną z ciekawszych obserwacji jest to że " Wszystkie nury mają córy" I to faktycznie w praktyce się potwierdza. Inna jest taka że po nurkowaniu na Nitroksie seks nabiera innego wymiaru i to też prawda  B)

To mogą potwierdzić koleżanki nurków 

Z tymi córami to jednak nie wszystkie, znaczy nury, no chyba że Koryntu córy, a co do Nitroxu to nie seks nabiera "wymiaru" a co innego "rozmiaru", z racji, jak wiadomo, lepszego dotlenienia krwi obiegu znaczy  :D

A co do tematu to odchyłka 1 sek/24h wcale nie jest mitem, moje Omegi chrono miały właśnie takie odchyłki, zawsze na +, nigdy na - 

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli powiedzmy że taki zegarek próbuje przejść test. Przyjmujemy więc optymistyczny dla niego scenariusz:

1. +13sek.

2. +8sek. (schodzimy o -5s bo tylko tyle możemy - warunek 1)

3. +3sek. (nie możemy już zejść niżej bo warunek 3)

4. +3sek.

5. +3sek.

6. +3sek.

7. +3sek.

8. +3sek.

9. +4sek.

10. +6sek. (musimy dojść do +6sek. żeby spełnić warunek 4)

Więc średnia dobowa odchyłka to +4,9s. Widać więc że test przeszedł...

nicon,

zegarek z takimi wynikami nie przeszedłby testu COSC.

Test trwa kolejnych 16 dni a pierwsze kryterium dotyczy średniej, dziennej wartości chodu, który musi się zawierać w przedziale -4+6 s dla mechanizmu powyżej 20 mm średnicy (więc w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy, np. Omegi)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

który musi się zawierać w przedziale -4+6 s dla mechanizmu powyżej 20 mm średnicy (więc w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy, np. Omegi)

A czy w zasadzie nie oznacza to że taki test przy jego założeniach spełniają wszystkie zegarki rozpoznawalnych marek? Ja mam czuja że normy testu są tak liberalne że sugerowanie się posiadaniem certyfikatu COSC w odniesieniu do dziennych odchyłek często wywołuje frustrację u wielu posiadaczy tych pięknych urządzonek. 

A chyba  nie taki sens ma certyfikat COSC dla mnie na przykład oznacza on co najwyżej tyle że nawet w skrajnych warunkach zegarek nie zwariuje i będzie wskazywał wystarczająco dokładny czas dla codziennych czynności zwykłego śmiertelnika. Jednocześnie nie oznacza dla mnie że będę mógł według niego kierować lotami kosmicznymi. 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bzdura. Teoretycznie może się zdarzyć że odchyli się o 13 sekund w jednym dniu, tylko muszą być jeszcze spełnione następujące kryteria według tej tabelki:

Właśnie tu jest pies pogrzebany bo mi chodzi o to że może się zdarzyć odchyłka 8-10-13 sekund w ciągu jednego dnia i nie ma się czym podniecać a już na pewno nie certyfikatem chronometru. 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w zasadzie nie oznacza to że taki test przy jego założeniach spełniają wszystkie zegarki rozpoznawalnych marek?

przyznam, że nie rozumiem tak zadanego pytania. Kryteria są odrębne dla mechanizmów o średnicy powyżej 20mm oraz równych i mniejszych od 20mm (większe regulatory w zegarkach charakteryzują się większą precyzją chodu). Marka nic tu nie ma do rzeczy.

Ja mam czuja że normy testu są tak liberalne że sugerowanie się posiadaniem certyfikatu COSC w odniesieniu do dziennych odchyłek często wywołuje frustrację u wielu posiadaczy tych pięknych urządzonek. [/size]

Normy są tak liberalne jak pozwalają na to kryteria. Jest ich siedem i mają konkretnie określone parametry. Aby mechanizm uzyskał COSC musi spełnić wszystkie 7. Edytowane przez TeJot

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tu jest pies pogrzebany bo mi chodzi o to że może się zdarzyć odchyłka 8-10-13 sekund w ciągu jednego dnia i nie ma się czym podniecać a już na pewno nie certyfikatem chronometru.

Taki wynik to mogą osiagać nie serwisowane ,certyfikowane modele:-) ,a nie nowe zegarki.

Gdy nowy zegarek z certyfikatem chronometru ma takie osiagi to nadaje się do serwisu-regulacji.

Dodajmy jeszcze ze zegarki certyfikowane przechodzą testy w warunkach laboratorium-( i za to płacimy),co wcale nie musi,ale fajnie by bylo:-) :-) ,by przekladało się na uzytkowanie codzienne:-)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam, że nie rozumiem tak zadanego pytania. Kryteria są odrębne dla mechanizmów o średnicy powyżej 20mm oraz równych i mniejszych od 20mm (większe regulatory w zegarkach charakteryzują się większą precyzją chodu). Marka nic tu nie ma do rzeczy.

No właśnie marka nie ma nic do rzeczy certyfikat COSC jest tak banalny w swoich wymaganiach że może go spełnić każdy nowoczesny mechanizm. Ty napisałeś cytat dosłowny (więc w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy, np. Omegi)  

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to akurat stwierdzenie dotyczyło rozmiaru, a nie certyfikatu.

Ja zrozumiałem to tak, że w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy np. Omegi są większe niż 20 mm. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie marka nie ma nic do rzeczy certyfikat COSC jest tak banalny w swoich wymaganiach że może go spełnić każdy nowoczesny mechanizm. Ty napisałeś cytat dosłowny [/size](więc w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy, np. Omegi)  

Tak. COSC podaje, że ok 95 % mechanizmów pozytywnie przechodzi testy, a mechanizmy producentów, którzy od wielu lat je sprawdzają mają jeszcze mniej odrzutów.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to akurat stwierdzenie dotyczyło rozmiaru, a nie certyfikatu.

Ja zrozumiałem to tak, że w zasadzie wszystkie współczesne mechanizmy np. Omegi są większe niż 20 mm. I tyle.

tak, o to mi chodziło.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, o to mi chodziło.

To w takim razie mój błąd, zrozumiałem to tak że warunki brzegowe certyfikatu spełniają .... 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. COSC podaje, że ok 95 % mechanizmów pozytywnie przechodzi testy, a mechanizmy producentów, którzy od wielu lat je sprawdzają mają jeszcze mniej odrzutów.

I to jest właśnie granda że narzut z tytułu zaliczenia tego "banalnego" testu jest wliczony w cenę większości Rolexów, Omeg czy Breitlingów...

Kto to mi tu ściemniał rok temu ,że to tylko takie "wybitne " mechanizmy i warto dopłacić ; )

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z resztą widać po tym temacie że ostro narzekasz tylko Ty więc zjawisko nietrzymania COSC przez Omegę nie jest chyba aż tak powszechne.

Błędnie mnie odczytujesz. Jeżeli ci się chce to rzuć okiem na moje posty i znajdź narzekanie. Nie narzekam ja po prostu realistycznie podchodzę do tematu dokładności chodu i do certyfikatu COSC. Nie wynika to z mojego sceptycyzmu ale z tego co przerobiłem w praktyce. W praktyce to wygląda tak że jak zegarek robi + 8 sekund/24 h to nie jest to podstawa do reklamacji bo tyle dopuszcza COSC Jak się uprzesz to serwis "spróbuje podregulować" Ale w praktyce oni regulują i dokonują pomiaru z wydrukiem na karteczce ekspresowo nikt tam nie chodzi w twoim zegarku i nie sprawdza go w praktyce. Taki pomiar trwa błyskawicznie nie wiem ile dokładnie ale ja czekałem łącznie z rozmagnesowaniem może z 15 minut. Starają się ustawić w okolicach do maks +3 sek w praktyce często ustawiają +1 a nawet 0 dla różnych pozycji tak jest w moim przypadku co w praktyce codziennego użytkowania daje +10 sek/24h Oczywiście otrzymałem zapewnienie że jeżeli będzie dalej się spieszył to mogą próbować ustawiać. Tylko co to oznacza? Że metodą prób i błędów dla jakichś pozycji zrobią -5 a dla innych 0 a dla jeszcze innych +1 ? Może w końcu uda się złapać +5sek/24h? Ja uważam że to niepotrzebne grzebanie i mnie takie odchyłki nie przeszkadzają i JA NIE NARZEKAM co więcej jestem przed zakupem kolejnej Omegi tym razem Seamaster 300 

ps. do serwisu trafiłem bo zegar zrobił +3 minuty w 2,5 dnia po prostu namagnesował się w hotelowej szufladzie leżąc na etui iPada z magnetycznym zapięciem. W jednej z pozycji zdaje się szkiełkiem do dołu robił +39 sekund wg pomiaru w serwisie. 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, zakładając że test trwa 16 dni to faktycznie by nie przeszedł. Ale o ile dobrze rozumiem, to "Average daily rate" to średnia odchyłka z całego testu. Czyli suma odchyłek/10, co w tym przypadku dawałoby wynik mieszczący się w przedziale -4 - +6. Gdyby -4 i +6 był przedziałem dla dziennej odchyłki to napisaliby raczej: "Minimum daily rate: -4" "Maximum daily rate +6".

tak właśnie jest napisane w nagłówku tabeli załączonej przez Centurio - poniżej:

"Minimum requirements (s/d)" dla "Average daily rate" - co oznacza minimalne wymagania dla wskaźnika średniej dziennej odchyłki  

tabelka pochodzi ze strony COSC 

TableauMecaniqueEn.jpg

I to jest właśnie granda że narzut z tytułu zaliczenia tego "banalnego" testu jest wliczony w cenę większości Rolexów, Omeg czy Breitlingów...

Kto to mi tu ściemniał rok temu ,że to tylko takie "wybitne " mechanizmy i warto dopłacić ; )

:lol:

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to rozumiem tak: minimalne wymagania wskaźnika średniej czyli średnia musi spełniać takie lub większe wymagania (czyli nie może wychodzić poza przedział -4 +6), ale średnia musi być liczona z czegoś. Czyli w tym przypadku suma dziennych odchyłek/16. Jeżeli nie to z jakich wartości liczona jest średnia i dlaczego pojedynczy pomiar wykraczający poza przedział -4 +6 dyskwalifikuje zegarek w kontekście 1-szego kryterium?

Być może masz słuszność, poszukam dokładniejszej informacji ta ten temat.

edit

sprawdziłem certyfikat COSC dla ETA 2824 od Stowy, są w nim rozpisane poszczególne wyniki w każdym dniu (daily rates) oraz podsumowanie wyników (daily rate in different positions) dla pierwszego kryterium.

Średnia wynikająca z wyliczenia na piechotę wszystkich dziennych wyników (wyszła 1,1 s/d) nie jest taka sama jak wpisana w podsumowaniu dla tego kryterium (1,3 s/d). 

Edytowane przez TeJot

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Thus, a watch that gains 15 seconds a day might not be accurate, but if it gains (or loses) exactly the same amount every day, it is extremely precise. 

No właśnie więc moje Omegi które robią zawsze +10 sek/24 h są super precyzyjne wg COSC i to chyba na tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zrozumieć co zawiera ta tabela COSC trzeba przeczytać na ich stronie jak przeprowadzane są badania. Certyfikat dostaje dany kaliber, ale to nie znaczy, że wszystkie mechanizmy tego kalibru były w laboratorium, a w produkcji to wykonuje się zwyczajną regulacę, taką jak może zrobić prawie każdy zegarmistrz. Chronometry od zwykłych mechanizmów różnią się przede wszytkom stabilnością, bo każdy sprawny zegarek idzie ustawić na sprawdzarce w pobliżu 0 sek/dobę, tylko że zwykły zegarek może stracić taką dokładność już po wyjściu od zegarmistrza, a chronometr zachowuje ją przez czas dłuższy i to w róznych warunkach.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi