Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.08.2023 o 22:16, van gunt napisał(-a):

Nowy Artelier S też może się podobać.

35148_0173377624057-0752070FC_horizontale.png

Sprawdzałem cenę na oficjalnej stronie. Po przeliczeniu wychodzi jakieś 8.5k. Kupując z Pl dystrybucji z rabatem ok. 20procent jest w miarę opłacalny. Poczekam na filmy na YT żeby zobaczyć go w całej okazałości.

Mam do Was pytanie. Aktualnie posiadam dwa orisy. Jeden to Aquis 400, drugi to 65. Czuję sympatię do tej firmy i fajnie by było stopniowo powiększać kolekcję o kolejne. Chodzi mi po głowie big crown Pointer date. Z drugiej strony mierzyłem bb 58 i stał się moim celem nr1. Cel jest co prawda długoterminowy. Ciekaw jestem co myślicie, jak byście się zachowali w podobnej sytuacji. Czy kupilibyście Bb58, czy też uzupełnilibyście kolekcję o Pointer date plus atelier i pewnie na chronorisa by wystarczyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Barop napisał(-a):

Sprawdzałem cenę na oficjalnej stronie. Po przeliczeniu wychodzi jakieś 8.5k. Kupując z Pl dystrybucji z rabatem ok. 20procent jest w miarę opłacalny. Poczekam na filmy na YT żeby zobaczyć go w całej okazałości.

Mam do Was pytanie. Aktualnie posiadam dwa orisy. Jeden to Aquis 400, drugi to 65. Czuję sympatię do tej firmy i fajnie by było stopniowo powiększać kolekcję o kolejne. Chodzi mi po głowie big crown Pointer date. Z drugiej strony mierzyłem bb 58 i stał się moim celem nr1. Cel jest co prawda długoterminowy. Ciekaw jestem co myślicie, jak byście się zachowali w podobnej sytuacji. Czy kupilibyście Bb58, czy też uzupełnilibyście kolekcję o Pointer date plus atelier i pewnie na chronorisa by wystarczyło?

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/23914_Oris_ChronOris_733_7737_4053_LS?utm_source=GADS&cd=17504807949&ad=&kd=&gclid=EAIaIQobChMI1OC2uciGgQMVbDsGAB2plgkMEAQYASABEgJlI_D_BwE

Cena dobra. Pointer mi chodzi taki po głowie od dawna

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/28642_Oris_Big_Crown_Pointer_Date_01_754_7741_4064-07_5_20_64

I teraz czy lepiej 3 zegarki czy BB. Jeżeli budżet pozwala to może warto kupić ten jeden. Z drugiej strony fajnie mieć 3 zegarki ale potem jak zechcesz sprzedać coś i kupić bb też nie będzie łatwo sprzedać. 

Chyba gdybym miał budżet na ten wymarzony to na to bym się zdecydował.  

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz teoretycznie pojawił mi się kupiec na 65, z Orisem 400 by był większy problem, ale nawet jak kupiłbym bb to i tak w przyszłości bym chciał wrócić do tych dwóch. Aquis jest idealny na lato do bardzo luźnego stroju, a 65 używam do pracy ze względu na świetne wymiary. Więc chyba bez sensu sprzedaż. Pozostanie mi mozolne ciułanie na bb, albo kupno teraz pointera, a później czegoś jeszcze z Orisa. Na razie bd zbierał. Czas pokaże ale dosłownie każdego dnia o tym myślę. Powinienem się chyba leczyć haha.

32 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/23914_Oris_ChronOris_733_7737_4053_LS?utm_source=GADS&cd=17504807949&ad=&kd=&gclid=EAIaIQobChMI1OC2uciGgQMVbDsGAB2plgkMEAQYASABEgJlI_D_BwE

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/28642_Oris_Big_Crown_Pointer_Date_01_754_7741_4064-07_5_20_64

I teraz czy lepiej 3 zegarki czy BB. Jeżeli budżet pozwala to może warto kupić ten jeden. Z drugiej strony fajnie mieć 3 zegarki ale potem jak zechcesz sprzedać coś i kupić bb też nie będzie łatwo sprzedać. 

Co do tego pointera to bardzo fajna, stonowana referencja, myślałem też nad cervo violante z zieloną tarcza, ale tam jest tylko rozmiar 38. Mam ok. 18cmm w nadgarstku i nwm czy by to dobrze wyglądało. Chronoris też w fajnej cenie. Z tym że jest to mało dla mnie mało praktyczny zakup. Jest świetny ale wydaje mi się że leżał by tylko w pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minutes ago, kornel91 said:

Bierz BB i nie marudź! Inaczej w końcu nie starczy Ci dni w roku na noszenie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tts napisał(-a):

Bierz BB i nie marudź! Inaczej w końcu nie starczy Ci dni w roku na noszenie. ;)

Że wezmę to na 90procent pewne. Problem jest z ratami w przypadku akurat tego modelu. Mam zdolność kredytową ale mam brak zdolności do oszczędzania haha. Najrozsądniej będzie chyba uzbieranie na bb i zostawienie tych. Choć w sumie to Oris 65 jest bardzo podobny do bb 58. Normalnie dylemat zycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Barop said:

Że wezmę to na 90procent pewne. Problem jest z ratami w przypadku akurat tego modelu. Mam zdolność kredytową ale mam brak zdolności do oszczędzania haha. Najrozsądniej będzie chyba uzbieranie na bb i zostawienie tych. Choć w sumie to Oris 65 jest bardzo podobny do bb 58. Normalnie dylemat zycie

Kupić świnkę skarbonkę bez opcji wyjmowania kasy, bez konieczności rozbicia świnki 🤣

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dość długo Aquisa i bardzo go lubiłem, świetny zegarek i żałuje ze go sprzedałem. Poza tym, też mam sentyment do marki Oris, lubię ich styl.
Jeśli jednak chodzi Ci BB po głowie, to ja bym brał BB.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, tts napisał(-a):

Kupić świnkę skarbonkę bez opcji wyjmowania kasy, bez konieczności rozbicia świnki 🤣

Z opisu to by pasowało do mojej partnerki🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Barop napisał(-a):

Jest ryzyko, że BB58 zastąpi Ci wszystkie Orisy razem wzięte🙂 Co do podobieństw, to na mój gust BB58 bliższy jest Aquisowi (proporcje, balans między nawiązaniami do przeszłości i nowoczesnym designem, itp.), a tylko indeksy ma podobne do 65-tki. I brak daty - co dla mnie jest sporym plusem akurat.

IMG-3938.jpg

IMG-3939.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 65 movember i właśnie big crown w wersji niebieskiej. Chce też kupić bb ale w wersji czarno złotej. Dylemat mam czy nie za bardzo podobny do 65 jest. Chyba że niebieskiego...... 

Mam tyle myśli w głowie co kupić że już sam nie wiem. Codziennie inny pomysł. Może dozbierać i bb chrono. Kurde nie wiem. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ledr napisał(-a):

Jest ryzyko, że BB58 zastąpi Ci wszystkie Orisy razem wzięte🙂 Co do podobieństw, to na mój gust BB58 bliższy jest Aquisowi (proporcje, balans między nawiązaniami do przeszłości i nowoczesnym designem, itp.), a tylko indeksy ma podobne do 65-tki. I brak daty - co dla mnie jest sporym plusem akurat.

IMG-3938.jpg

IMG-3939.jpg

Ciekawy punkt widzenia z tym porównaniem. Ja bardziej skłaniałem się ku temu że aquis to bardziej nowoczesny diver, a 65 i Bb58 to raczej retro, oba paskolubny i stonowane.

46 minut temu, Picy napisał(-a):

Ja mam 65 movember i właśnie big crown w wersji niebieskiej. Chce też kupić bb ale w wersji czarno złotej. Dylemat mam czy nie za bardzo podobny do 65 jest. Chyba że niebieskiego...... 

Mam tyle myśli w głowie co kupić że już sam nie wiem. Codziennie inny pomysł. Może dozbierać i bb chrono. Kurde nie wiem. :) 

Cieszę się że nie tylko ja mam takie dylematy. Uff...co za ulga. Movember bardzo fajny. Widziałem reckę na YT u Pereza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HFdfpZp.jpg

pSIxxwd.jpg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2023 o 13:15, ledr napisał(-a):

IMG-3938.jpg

IMG-3939.jpg

Witam serdecznie. Bb58 jednak niekupiony. Wczoraj przymierzyłem przed zakupem i nie wiem czemu ale zupełnie inaczej odebrałem ten zegarek niż miesiąc temu. Wziąłem Orisa 65 dla powównania. Jednak profil koperty, zakrzywione uszy i wypukłe szkło zadecydowały że 65 zostaje a Bb58 nie biorę. Czas niedługo na Pointer date. Nie mierzyłem go nigdy. Mam nadzieję że bd ok na nadgarstku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barop napisał(-a):

Witam serdecznie. Bb58 jednak niekupiony. Wczoraj przymierzyłem przed zakupem i nie wiem czemu ale zupełnie inaczej odebrałem ten zegarek niż miesiąc temu. Wziąłem Orisa 65 dla powównania. Jednak profil koperty, zakrzywione uszy i wypukłe szkło zadecydowały że 65 zostaje a Bb58 nie biorę. Czas niedługo na Pointer date. Nie mierzyłem go nigdy. Mam nadzieję że bd ok na nadgarstku

Czarny czy niebieski Pointer ?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Czarny czy niebieski Pointer ?? 

Najbardziej podoba mi się wersja zielona lub czarna. Bordowa też jest fajna. Z zieloną może być problem bo jest tylko 38w sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rrr napisał(-a):

20230906-174220.jpg

20230906-184101.jpg

Piękny. Gratuluję. Ile masz w nadgarstku? Nie kusiło Cię kupno podobnego na 473? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Barop napisał(-a):

Piękny. Gratuluję. Ile masz w nadgarstku? Nie kusiło Cię kupno podobnego na 473? 

Nadgarstek 17,5 cm. On jest moim zegarkiem na codzień. Jestem zbyt wygodny żeby nakręcać dlatego wolę automat. Poczytaj o 473. Żeby go w pełni nakręcić na te 5 dni to trzeba koronką obrócić 200-250 razy 😀. Poza tym kolor bardziej mi pasuje do codziennego noszenia. Pasuje praktycznie do wszystkiego

Edytowane przez rrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Picy napisał(-a):

Specjalnie dla kolego @kornel91 😀

zwykły Hirsch 😜

IMG_9615.jpeg

Bardzo dobrze się na nim  prezentuje :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Picy napisał(-a):

Specjalnie dla kolego @kornel91 😀

zwykły Hirsch 😜

IMG_9615.jpeg

Świetny. To będzie pewnie mój następny zakup. Choć wolałbym inny kolor bo mam już Aquisa niebieskiego i granatowa 65.

W dniu 6.09.2023 o 22:28, rrr napisał(-a):

Nadgarstek 17,5 cm. On jest moim zegarkiem na codzień. Jestem zbyt wygodny żeby nakręcać dlatego wolę automat. Poczytaj o 473. Żeby go w pełni nakręcić na te 5 dni to trzeba koronką obrócić 200-250 razy 😀. Poza tym kolor bardziej mi pasuje do codziennego noszenia. Pasuje praktycznie do wszystkiego

Mam 400 w aauisie. Na co dzień chodzę w 65. Też w nim pracuje. 400 przy moim użytkowaniu nigdy nie nakręce w pełni. Natomiast 473 ma duży sens w mojej opinii. Byłbym skłonny nakręcić go te 250razy na 5dni. Dodatkowy plus to wskaźnik rezerwy chodu. Jak dla mnie ten manuał to świetna opcja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barop napisał(-a):

Świetny. To będzie pewnie mój następny zakup. Choć wolałbym inny kolor bo mam już Aquisa niebieskiego i granatowa 65.

Mam 400 w aauisie. Na co dzień chodzę w 65. Też w nim pracuje. 400 przy moim użytkowaniu nigdy nie nakręce w pełni. Natomiast 473 ma duży sens w mojej opinii. Byłbym skłonny nakręcić go te 250razy na 5dni. Dodatkowy plus to wskaźnik rezerwy chodu. Jak dla mnie ten manuał to świetna opcja. 

Dodatkowo potrzeba nakręcenia 250 razy to chyba nie na forum. Ja nie pamiętam kiedy miałem jeden zegarek 5 dni z rzędu na ręku.  W sumie to nawet 3 dni ostanie lata nie pamiętam. Pewnie jak zaczynałem zabawę koło 2012 roku to nosiłem jeden zegarek . 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Dodatkowo potrzeba nakręcenia 250 razy to chyba nie na forum. Ja nie pamiętam kiedy miałem jeden zegarek 5 dni z rzędu na ręku.  W sumie to nawet 3 dni ostanie lata nie pamiętam. Pewnie jak zaczynałem zabawę koło 2012 roku to nosiłem jeden zegarek . 

A u mnie właśnie się pozmieniało. Po latach noszenia bardzo duzej ilości zegarków rotacyjnie stwierdziłem że trochę tego za dużo bo sam przed soba nie byłem w stanie uzasadnić potrzeby posiadania wielu zegarkow i tak częstych zmian.

I tak ograniczylem kolekcję i zostałem obecnie z trzema EDC, wakacyjny/sportowy i do koszuli/garnitutu. Zobaczymy jak długo tak zostanie ale obecnie nie myślę o nowych 😀

Edytowane przez rrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, rrr napisał(-a):

A u mnie właśnie się pozmieniało. Po latach noszenia bardzo duzej ilości zegarków rotacyjnie stwierdziłem że trochę tego za dużo bo sam przed soba nie byłem w stanie uzasadnić potrzeby posiadania wielu zegarkow i tak częstych zmian.

I tak ograniczylem kolekcję i zostałem obecnie z trzema EDC, wakacyjny/sportowy i do koszuli/garnitutu. Zobaczymy jak długo tak zostanie ale obecnie nie myślę o nowych 😀

To co zostało. Miałeś fajne zegarki. Został Oris, Squale i ten tokyo czy coś innego?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

To co zostało. Miałeś fajne zegarki. Został Oris, Squale i ten tokyo czy coś innego?? 

Dokładnie tak

Na codzień Pointer date od Orisa, na wakacje Squale, a do koszuli Kurono Tokyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi