Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwiatek
Napisano (edytowane)

Jacku czekaj cierpliwie, no ale daj chwilkę koledze się nacieszyć :D

Przecież ja go sobie kupiłem na zawsze! :o

Na szczęście kiełba nie jest zielona :P;)

Czekam cierpliwie aż dojdzie pod kolor tarczy ;) Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak kazdy się chwali, to ja też się przypomnę

IZaSqV1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dobry cygan nie jest zły ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie zapomniałem, że jeszcze ta wersja jest na liście życzeń :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ujdzie! :PB):D

:wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to żeby zniechęcić:

- luma na tarczy jest wyraźnie ciemniejsza niż na wskazówkach i bezelu,

- przynitowane blaszki na pierwszych ogniwach rysują endlink, a źle odłożony zegarek powoduje, że na środkowej części endlinku (z brązu) pojawia się rysa

- bransoleta zwęża się okrutnie - nie mierzyłem, ale tak na oko to do 14mm (z 20)

- wewnętrzna strona bransolety zielenieje od potu, co za tym idzie nadgarstek wygląda jak ręka topielca (zmywa się normalnie)

- dla fanatyków brązu: patyna łatwo się zmywa - woda z mydłem i bransoleta od zewnątrz i bezel są jak nowe, wewnątrz pozostaje taki nalot ale w kolorze różowego złota (przynajmniej na tym etapie)

Aby zachęcić:

- tarcza jest wg mnie obłędna - atrament czy nawet szafir (posiada strukturę jak lakier metalik, ale w odbiorze jest jak polerowana), myślę że inna od tych które jako niebieskie widniały w ofercie orisa w modelach sixty five (ale ponoć oris zawsze coś miesza w odcieniach, nie daje 2 razy tego samego)

- nie poznaję siebie ale to "różowe złoto" super współgra z tarczą,

- ta wąska bransoletka jest mega wygodna + daje klimat vintage

- dla tych co nie lubią patyny - łatwo się zmywa :P ja akurat planuje patynę zostawiać - kilka razy robiłem fotki i po prostu zauważyłem, że zeszła po zwykłym myciu - wcześniej myślałem że potrzebne moczenie + szorowanie w cytrynie

Na ten moment jestem bardzo zadowolony z zegarka. W zasadzie noszę go na zmianę z zielonym ballem (widać przywykłem do zielonego na tarczy i na nadgarstku), moony i bb58 leżą w pudle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To co Marek, Moon i BB58 na bazarek? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Marek, Moon i BB58 na bazarek? ;-)

A kto wie, nie wykluczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Denver - Ball czy Oris?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Stawiam na Balla :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denver - Ball czy Oris?!

Wg mnie jakościowo Ball (wykończenie, szlify,dekle, ar, bransolety) - oczywiscie w zależności od zegarka.

Generalnie nie chce wywoływać wojenek. Z orisa mialem big crown pointer date I teraz sixty five. Szczotkowania przeciętne (płytkie, krawedzie/ przejścia słabo zaznaczone). Bransoleta przeciętna, w tej cenie ma wybijane ogniwa..

No ale trzeba podejść do sprawy inaczej bwg mnie. Z posiadanych orisow to był/ jest klimat vintage - i akurat ostre krawędzie, grube i masywne kajdany, ar urywający 4 litery ... To nie byłoby to.

W ballach dla niektórych nie do przejścia jest tryt, jego wygląd na tarczy wskazówkach, od kilku znajomych słyszę, że zegarki to istne brzydale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Ball jest super :lol:

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Stawiam na Balla :-)

Sam tak oceniasz czy stawiałeś co odpowiem ja? Aquisa macałem tylko w sklepie kiedyś przez chwilkę. Nie pamiętam nawet co i jak, a tutaj miałbym mniej więcej porównanie do mojego divera od balla. Z tego co mam/miałem orisowego nie mogę porównywać 1:1 do balla.

Generalnie bardzo podobają mi się te dwie firmy - idą trochę swoimi ścieżkami. Szczególnie BALL jest jeszcze mniej rozpoznawalny i dla mnie to plus, a dodatkowo ta historia kolejowa.. do fanboya mi brakuje ale jest blisko

Edytowane przez denver47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Antycypowałem Twoją odpowiedź :-) U mnie sprawa nie byłaby tak oczywista, bo jednak Aquis to świetnie wykonany zegarek. A gdybym musiał dokonać wyboru pomiędzy posiadanym przeze mnie Orisem (Aquis) a Ballem (Fireman Enterprise), to ja postawiłbym jednak na ...Orisa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Wg mnie jakościowo Ball (wykończenie, szlify,dekle, ar, bransolety) - oczywiscie w zależności od zegarka.

Generalnie nie chce wywoływać wojenek. Z orisa mialem big crown pointer date I teraz sixty five. Szczotkowania przeciętne (płytkie, krawedzie/ przejścia słabo zaznaczone). Bransoleta przeciętna, w tej cenie ma wybijane ogniwa..

No ale trzeba podejść do sprawy inaczej bwg mnie. Z posiadanych orisow to był/ jest klimat vintage - i akurat ostre krawędzie, grube i masywne kajdany, ar urywający 4 litery ... To nie byłoby to.

W ballach dla niektórych nie do przejścia jest tryt, jego wygląd na tarczy wskazówkach, od kilku znajomych słyszę, że zegarki to istne brzydale

Dziękuję!

Ja z tych dwóch (tylko sugerując się Twoimi zdjęciami) wybrałbym Orisa. Właśnie ze względu na ten klimat vintage, chociaż jak wypisałeś minusy, to już mam mieszane uczucia.

Mi właśnie w Ballu nie pasuje ten wszechobecny tryt, mi się on cholernie nie podoba. A ten Twój zielony jest naprawdę bardzo sympatyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie mam też wątpliwości, że obie firmy są "inne niż inne" i także dla mnie to ogromny plus :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A gdybym musiał dokonać wyboru pomiędzy posiadanym przeze mnie Orisem (Aquis) a Ballem (Fireman Enterprise), to ja postawiłbym jednak na ...Orisa ;-)

Ja tez

Dziękuję!

Ja z tych dwóch (tylko sugerując się Twoimi zdjęciami) wybrałbym Orisa. Właśnie ze względu na ten klimat vintage, chociaż jak wypisałeś minusy, to już mam mieszane uczucia.

Mi właśnie w Ballu nie pasuje ten wszechobecny tryt, mi się on cholernie nie podoba. A ten Twój zielony jest naprawdę bardzo sympatyczny.

A no to ja ani przez chwilę nie brałem pod uwagę możliwości wyboru między cyganem a gajowym - zostają oba na bank. Tych zegarków nie da się porównać wg mnie - zupełnie inny klimat. Z orisem jest na razie zabawa w kotka i myszkę ze zmienianiem się w Ogra ( bo Kermit i Hulk to terminy do innego działu:p). Na razie mi to nie przeszkadza, a jak zacznie wk***iść to zdejmuje kajdan i idzie na pasek vintage :) Edytowane przez denver47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek
Napisano (edytowane)

Ja chciałbym się właśnie przekonać na własnej skórze jak to jest mieć coś z brązu B)

Chociaż ta bransoleta faktycznie może być kłopotliwa.

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałbym się właśnie przekonać na własnej skórze jak to jest mieć coś z brązu B)

Chociaż ta bransoleta faktycznie może być kłopotliwa.

Przed zakupem, przez całą godzinę robiłem research (bo był to bardzo przemyślany i planowany zakup:D) o co chodzi w brązie. Zdążyłem się zorientować, że brudzi mankiety i może uczulać przez co dekle dają stalowe zwykle.

Na razie akceptuję tak jak jest. Dam znać jeżeli okaże sie, że w pierwszym etapie, (gdy to wszystko się utlenia itd), brudzi bardziej, a potem przechodzi.

Jak CEO orisa daje radę z tym zegarkiem w garniturze to ja też jakoś to ogarnę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Marku Oris jak wiesz bardzo mi się podoba. Pewnie Tudora ani moona bym za niego nie wymienił, ale obok czemu nie. A ball? Cóż, jestem jednym z tych, którzy tego trytu znieść nie mogą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ale jak ten tryt fajnie świeci :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ale jak ten tryt fajnie świeci :-)

Rzadko zegarki w nocy oglądam, a w dzień te pałeczki paskudnie wyglądają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ok, no ja jednak korzystam w nocy z właściwości trytu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Jak to jest z tymi bezelami w Aquisie II?  Czemu niektóre są jakby szczotkowane, inne błyszczące, polerowane?

Rozumiem, że wszystkie są ceramiczne, ale te dwa wykonania czym się jeszcze różnią? Na coś wskazują?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny Big Crown, którego toleruję. Powiem więcej - lubię.Ba!Jestem zakochany :D

9af4d442e9c9.jpg

Big Crown X1 Calculator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi