Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Jest na forum ktoś z Płocka posiadający Oris Atelier oraz big crown Pointer date?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

cnVm9Zx.jpeg
XTKFoo9.jpeg 

Jak po czasie? Przyznaj ze koperta jest świetnie wykonana a całość bardzo spójna :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG-4605.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Picy napisał(-a):

Jak po czasie? Przyznaj ze koperta jest świetnie wykonana a całość bardzo spójna :) 

Na pewno nie żałuję zakupu 😀

Jeden z moich mniejszych zegarków ale tak jak napisałeś świetna koperta. Ty masz niebieską wersję ale ta szara tarcza jest bardzo fajna do tego super wskazówki i indeksy. Świetne wypukłe szkoło. 

Lubię jak wskakuje na nadgarstek jest lekki i leży jak przyklejony. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Na pewno nie żałuję zakupu 😀

Jeden z moich mniejszych zegarków ale tak jak napisałeś świetna koperta. Ty masz niebieską wersję ale ta szara tarcza jest bardzo fajna do tego super wskazówki i indeksy. Świetne wypukłe szkoło. 

Lubię jak wskakuje na nadgarstek jest lekki i leży jak przyklejony. 

Jak pisałem, idealny EDC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ledr napisał(-a):

IMG-4605.jpg

Leszku jakiś nowy nabytek, nie widziałem go jeszcze u Ciebie? Fajny 👊

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tommly napisał(-a):

Leszku jakiś nowy nabytek, nie widziałem go jeszcze u Ciebie? Fajny 👊

Już ponad dwa miesiące w rotacji, to limitka dla klubów Orisa - mnie się trafił madrycki (na deklu jest symbol MAD;). Tarcza ma bardzo fajny odcień bieli, wypukłe szkło tylko dodaje jej uroku. Zamówiłem kajdana ori, czekam na dostawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ledr napisał(-a):

Już ponad dwa miesiące w rotacji, to limitka dla klubów Orisa - mnie się trafił madrycki (na deklu jest symbol MAD;). Tarcza ma bardzo fajny odcień bieli, wypukłe szkło tylko dodaje jej uroku. Zamówiłem kajdana ori, czekam na dostawę.

Miałem kiedyś 65 ze srebrną/popielatą tarczą, wizualnie podobał mi się, ale ilość niedopracowanych elementów mnie zniesmaczyła do tego modelu, no nie za taką cenę ;)

IMG_4832p.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem ostatnio, że Oris wymienia mechanizmy w Orisach na ulepszoną wersje calibre 400-2.  Ponoć eliminuję ona skaczącą sekundę przy ustawianiu godziny. Wie ktoś może coś więcej o tym? Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego zegarka i Aquis jest jednym z faworytów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, tommly napisał(-a):

Miałem kiedyś 65 ze srebrną/popielatą tarczą, wizualnie podobał mi się, ale ilość niedopracowanych elementów mnie zniesmaczyła do tego modelu, no nie za taką cenę ;)

IMG_4832p.jpg

Tomku, drobiazgi zawsze się znajdą, to nie pułap Omegi, Roleksa, czy Cartiera (o droższych i bardziej prestiżowych nie wspominając). Mnie nie przeszkadzają minimalne niedociągnięcia, bo gdzieś tam w sumie pasują nawet do stylu vintage tego zegarka. A niewątpliwą zaletą jest unikalny kolor tarczy. Do tego bardzo fajna, wygodna koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ledr napisał(-a):

Tomku, drobiazgi zawsze się znajdą, to nie pułap Omegi, Roleksa, czy Cartiera (o droższych i bardziej prestiżowych nie wspominając). Mnie nie przeszkadzają minimalne niedociągnięcia, bo gdzieś tam w sumie pasują nawet do stylu vintage tego zegarka. A niewątpliwą zaletą jest unikalny kolor tarczy. Do tego bardzo fajna, wygodna koperta.

Tak z wygodą się zgodzę, koperta i bransa są całkiem całkiem, choć te w C65 od Krzyśka są jednak wygodniejsze i tańsze :D

A jednak 65 w stosunku nawet do swoich braci: Pointer Date'a czy Aquis'a wygląda blado z tą jakością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedł kajdan do 65-tki, założyłem i się zdziwiłem, mimo że tyle razy już od kolegów przymierzałem... Takie to delikatne maleństwo, zwęża się od 20mm do 14mm! Wygodny i pasuje do stylu zegarka, ale muszę się oswoić z tym rozmiarem.

IMG-4611.jpg

A tu jeszcze takie porównanie od czapy - z góry nie widać aż takiej różnicy w rozmiarze koperty, tylko te bransolety z zupełnie innej bajki. Oba nosi się dobrze, każdy na swój sposób mi pasuje😃

IMG-4613.jpg

P.S. Zaprzestanie produkcji tego grubego (wysokość ogniwa) kajdana do Aquisa jedynki to była zbrodnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyszedł kajdan do 65-tki, założyłem i się zdziwiłem, mimo że tyle razy już od kolegów przymierzałem... Takie to delikatne maleństwo, zwęża się od 20mm do 14mm! Wygodny i pasuje do stylu zegarka, ale muszę się oswoić z tym rozmiarem.

A tu jeszcze takie porównanie od czapy - z góry nie widać aż takiej różnicy w rozmiarze koperty, tylko te bransolety z zupełnie innej bajki. Oba nosi się dobrze, każdy na swój sposób mi pasuje

P.S. Zaprzestanie produkcji tego grubego (wysokość ogniwa) kajdana do Aquisa jedynki to była zbrodnia...
Mi najbardziej w kajdanie do 65 przeszkadzały szpary między kopertą a endlinkami oraz ten masakryczny uskok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tommly napisał(-a):

Mi najbardziej w kajdanie do 65 przeszkadzały szpary między kopertą a endlinkami oraz ten masakryczny uskok emoji12.png

Szpar nie mam, uskok jest, trochę wizualnie nie teges, ale na wygodę noszenia nie wpływa. Może trzeba spróbować jakiegoś customa z netu, na ebayu widziałem specjalnie do 65-tki robione kajdany z szerszą klamrą (bodaj 16mm zamiast 14). Ale endlinki takie same...

Edytowane przez ledr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ledr napisał(-a):

IMG-4611.jpg

A tu jeszcze takie porównanie od czapy - z góry nie widać aż takiej różnicy w rozmiarze koperty, tylko te bransolety z zupełnie innej bajki. Oba nosi się dobrze, każdy na swój sposób mi pasuje😃

IMG-4613.jpg

Na kajdanie w mojej opinii zdecydowanie lepiej niż na meshu. 65 mam w rozmiarze 42mm i bransa jest trochę szerszą. Nosi się świetnie. Bardzo lubię ten model ze względu na jego uniwersalność. Praktycznie z każdym paskiem wygląda świetnie. Nieco sportowy ale stonowany. Kiedyś może przygarnę druga 65 ale pewnie brałbym 40mm i na pasku skórzanym. Wersja czarna za mną chodzi z ramką z brązu. Ale to w przyszłości. Pomału zbieram kasę na 3ciego Orisa. Albo Pointer albo atelier. 

Edytowane przez Barop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Barop napisał(-a):

Na kajdanie w mojej opinii zdecydowanie lepiej niż na meshu. 65 mam w rozmiarze 42mm i bransa jest trochę szerszą. Nosi się świetnie. Bardzo lubię ten model ze względu na jego uniwersalność. Praktycznie z każdym paskiem wygląda świetnie. Nieco sportowy ale stonowany. Kiedyś może przygarnę druga 65 ale pewnie brałbym 40mm i na pasku skórzanym. Wersja czarna za mną chodzi z ramką z brązu. Ale to w przyszłości. Pomału zbieram kasę na 3ciego Orisa. Albo Pointer albo atelier. 

Ta większa 65-tka ma między uchami 22mm czy 21mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ta większa 65-tka ma między uchami 22mm czy 21mm?
Chyba 21 z tego co pamiętam, bo miałem właśnie tą większą wersję.
Edyta: sprawdziłem i potwierdzam 21mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ledr napisał(-a):

IMG-4611.jpg

IMG-4613.jpg

No mi się Leszku bardzo podoba ten Aquis lubię masywne zegarki i chociaż mój mi odpowiada to tutaj ta masywność robiła robotę 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquis (w najwygodniejszym rozmiarze) nadal szuka właściciela 😉

DSC_3865.thumb.JPG.15fc8b86c1bb5d69a54632b5d8f9abfb.JPG

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczyniłem pewne kroki jeśli chodzi o przyszły zakup. 3orisy zamówione do timetrendu w moim mieście. Pointer bordowy, Pointer szary, taki którego ma @kornel91, i atelier niebieski. Orientuje się się ile muszę zapłacić za używanego pointera na pasku skórzanym w stanie bdb? Na olx jest ich mało. 

3 godziny temu, evilym napisał(-a):

Aquis (w najwygodniejszym rozmiarze) nadal szuka właściciela 😉

DSC_3865.thumb.JPG.15fc8b86c1bb5d69a54632b5d8f9abfb.JPG

Dziwię się czemu ludzie nie chcą tego zegarka. Ciężko znaleźć coś co ma tak ciekawy design. Jedynie Tissot seastara jest nieco podobny i tu pytanie. Kto naśladuje kogo? Tissot seastara Aquisa czy odwrotnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Barop napisał(-a):

Dziwię się czemu ludzie nie chcą tego zegarka. Ciężko znaleźć coś co ma tak ciekawy design. Jedynie Tissot seastara jest nieco podobny i tu pytanie. Kto naśladuje kogo? Tissot seastara Aquisa czy odwrotnie?

Chcą, chcą tylko nie chcą płacić 🤣

A z Seastarem to on tak dużo nie ma wspólnego. Ochrona koronki na pewno...

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Barop napisał(-a):

Poczyniłem pewne kroki jeśli chodzi o przyszły zakup. 3orisy zamówione do timetrendu w moim mieście. Pointer bordowy, Pointer szary, taki którego ma @kornel91, i atelier niebieski. Orientuje się się ile muszę zapłacić za używanego pointera na pasku skórzanym w stanie bdb? Na olx jest ich mało. 

Realnie używka pointera w bardzo dobrym stanie około 4,5k musisz liczyć jak znajdziesz. Niebieski trochę porysowany był ostatnio na forum cw za lekko ponad 4k. Nowy cena z metki i co najmniej - 20%

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Realnie używka pointera w bardzo dobrym stanie około 4,5k musisz liczyć jak znajdziesz. Niebieski trochę porysowany był ostatnio na forum cw za lekko ponad 4k. Nowy cena z metki i co najmniej - 20%

Na nowe to 25procent spokojnie. Ciekawe czy jeszcze niżej da się zejść. 4.5k to spoko cena. Pomierze i trzeba kupić już ostatni zegarek w tym roku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Barop napisał(-a):

Na nowe to 25procent spokojnie. Ciekawe czy jeszcze niżej da się zejść. 4.5k to spoko cena. Pomierze i trzeba kupić już ostatni zegarek w tym roku 

Kiedyś się dało 30%ale teraz ciężko. Ja Aquis kupiłem z takim rabatem ale to 3 lata temu. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi