Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Recommended Posts

Zegarek bardzo fajny, ale chyba rozmiar konkretny...

AT vs. PO

To Twój czy może rozważasz zakup?

Szukam czegoś interesującego i trafiłem przypadkiem na Orisa

Zobaczymy co zagości na ręce

Guest Jash

Miałem ten model u siebie. Fajny, surowy, super koronka. Trochę duży, ale ja wolę mniejsza i bardziej z tych nowych Pro Pilotów pasuje mi mniejsza wersja tylko z datą.

Witam Miłośników Orisa :) Mam pytanie do Was i kolegi Josha: czy ok. -30 sek. na 6 dni            w Orisie Big Crown Royal Flying Doctor to powód do wykonania zabiegów regulujących, czy normalny margines błędu? Zegareczek nosi się oprócz tego ślicznie i codziennie cieszy oko:). 

Pozdrawiam.J.

Koledzy zastanawiam się czy zegareczek ok 4 latka bez serwisu  oddać już do smarowania czy tylko do sprawdzenia ?? wszak  chodzi idealnie ale czas swoje robi...

Dodatkowo  mam pytanie gdzie serwisujecie swoje ORIS-ki ?  Dziś usłyszłem kwotę ... ok 1/7 ceny zakupu zegarka za samą podstawową robociznę, bardzo się zdziwiłem,  za takie pieniądze serwisuje auto  a jest warte X razy tyle  ... 

No niestety to jest jeden z minusów marki. Serwis jest kosmicznie drogi...podobnie jest z akcesoriami. Dla porównania bransoleta do Divers Date kosztuje 1/4 wartości zegarka i to przy cenie katalogowej. To był jeden z powodów, dla których rozstałem się z Orisem. Obecnie szukam czegoś nowego i, nie ukrywam, ciągnie mnie na powrót do tej miłości, ale jednak koszty po zakupowe są dla mnie nie do zaakceptowania patrząc na rangę marki;) Także obecne cele to TH..;)

Pozdrawiam

Guest Jash

Koledzy zastanawiam się czy zegareczek ok 4 latka bez serwisu  oddać już do smarowania czy tylko do sprawdzenia ?? wszak  chodzi idealnie ale czas swoje robi...

Dodatkowo  mam pytanie gdzie serwisujecie swoje ORIS-ki ?  Dziś usłyszłem kwotę ... ok 1/7 ceny zakupu zegarka za samą podstawową robociznę, bardzo się zdziwiłem,  za takie pieniądze serwisuje auto  a jest warte X razy tyle  ... 

Jeśli nic się nie dzieje, nie ma dużych amplitud dobowych w chodzie nie ma sensu otwierać. Co do kosztów - automaty Orisa 460zł, automaty z chronografem 680zł. Takie są koszty serwisu u nas.

No niestety to jest jeden z minusów marki. Serwis jest kosmicznie drogi...podobnie jest z akcesoriami. Dla porównania bransoleta do Divers Date kosztuje 1/4 wartości zegarka i to przy cenie katalogowej. To był jeden z powodów, dla których rozstałem się z Orisem. Obecnie szukam czegoś nowego i, nie ukrywam, ciągnie mnie na powrót do tej miłości, ale jednak koszty po zakupowe są dla mnie nie do zaakceptowania patrząc na rangę marki;) Także obecne cele to TH.. ;)

Pozdrawiam

Pokaż mi, w której marce z poziomu Orisa akcesoria są tanie i serwis jest tani? To jest produkt luksusowy, więc koszty około zegarkowe są wysokie. To tak jak byś kupił Ferrari i wymagał aby serwis kosztował tyle co w Skodzie :)

Z luksusowością Orisa to nie przesadzajmy ;)

A ja melduję, że jestem żywym dowodem na zmiany gustów zegarkowych, jeszcze rok temu nie znosiłem nurasków, a dziś takie coś zawitało na mojej ręce:

DSC01299a.jpg

Jakoś wciąż wydaje mi się, że jest za mały, ale może mi to minie ;)

Guest Jash

Tu nie chodzi o Orisa, zegarek z definicji jest towarem zaliczanym do tzw. dóbr luksusowych.

A ja melduję, że jestem żywym dowodem na zmiany gustów zegarkowych, jeszcze rok temu nie znosiłem nurasków, a dziś takie coś zawitało na mojej ręce:

DSC01299a.jpg

Nie minie i będziesz jak ja rozglądał się za aquisem, który ma 43mm.

DSC01299a.jpg

polecam divera small second ,a na pewno nie bedzie za maly :D

Kayman spokojnie...minie. Miałem ten sam syndrom;) Aquis nie ma w sobie "nic" charakterystycznego co, w skali lat, będzie go wyróżniało z tłumu. Kształt koperty divers date niezapomniany;)

Jash...nie będę się wdawał w dłuższą dyskusję bo, siła rzeczy, Twój obiektywizm jest lekko zaburzony;) 

Guest Jash

Jash...nie będę się wdawał w dłuższą dyskusję bo, siła rzeczy, Twój obiektywizm jest lekko zaburzony;) 

Zdziwiłbyś się. Tym bardziej ponawiam prośbę, abyś wskazał markę z poziomu Orisa, której serwis i akcesoria są tańsze.

Dlaczego?

Dlatego, że te 41 mm to za mało. Może również dlatego, że mam druugiego nurka od ML, który też ma 41 mm.

Fakt jest taki, iż rzeczywiście kształt koperty diversa jest jedyny i to on zadecydował o wyborze, szkoda że u góry taki mały.

Zdziwiłbyś się. Tym bardziej ponawiam prośbę, abyś wskazał markę z poziomu Orisa, której serwis i akcesoria są tańsze.

Nie wskażę takiej marki bo... nie wiem co jest na poziomie Orisa, a wszelakie piramidy mam w poważaniu;)

Wiem natomiast ile płacę za akcesoria i serwis TH. Przepaści nie ma, porównania raczej także.

Guest Jash

Nie wskażę takiej marki bo... nie wiem co jest na poziomie Orisa, a wszelakie piramidy mam w poważaniu;)

Wiem natomiast ile płacę za akcesoria i serwis TH. Przepaści nie ma, porównania raczej także.

Nie wiem ile i gdzie płacisz, natomiast pragnę uświadomić Ci, że koszt serwisu cal. 5 TH kosztuje w autoryzowanym serwisie TH w Polsce 880zł. To ponad dwa razy więcej niż ten sam koszt, tego samego werku w serwisie Orisa w Polsce. Chyba jednak jest różnica i to spora :)

Dobry wieczór,

to mój pierwszy Oris w kolekcji, kupiony "na biegu" myślę, że okazyjnie :) wiem już co nieco o werku, ale nie mam żadnych informacji o konkretnym modelu, to jest ani o latach produkcji ani tez o oznaczeniu modelu... pomożecie? :)0ad93df26f411ae4gen.jpg