Master Yoda 2171 #7826 Napisano 11 Kwietnia 2015 " A to co zaproponowałem (czyli obrotowa tarcza i dodatkowe wskazanie 24h) jest banalne do zrealizowania - w werku 2416 (z datą gdzie są dłuzsze tuleje) w miejscu usunietego kalendarza dodajemy tak naprawde dwa dodatkowe koła zebate z czego jedno jest jednocześnie osią dodatkowerj wskazówki realizującej wskazanie 24h. Reszta to tylko powiekszona koperta z obrotowym pierscieniem obracanym dodatkowa koronką - identyczne rozwiazanie jak w rakietach z wiecznym kalendarzem czy orientach - potwierdza to fakt, ze tarcza jest wyrażnie dzielona - po co innego byłoby ja dzielić ? edyta - po zastanowieniu to nawet dodajemy jedno koło - drugie mamy juz w produkcji - jest to oś wskazówki kalendarza z kosmosa. Przypuszczam, że wzieli werk kosmosa, wywalili mechanikę kalendarza (zostawiając tylko oś wskazówki) a w miejsce usunietego mechanizmu dali jedno koło zebate realizujące przełożenie dla 24h wskazania. Podobna praktyka zastosowana była pabiedzie ze strefami czasowymi - werk zapewne jest ten sam co w normalnej, po prostu zamiast wskazówki godzinowej jest tarcza z nazwami miast - banalna modyfikacja drastycznie zmieniająca odbiór zegarka " 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #7827 Napisano 11 Kwietnia 2015 No tak.A gdzie budzik??Chyba tylko w zestawie z I-phonem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7828 Napisano 11 Kwietnia 2015 No tak.A gdzie budzik??Chyba tylko w zestawie z I-phonem -pisałem póżno i zapomniałem znaku zapytania postawić...przy każdej [domniemanej] komplikacji. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #7829 Napisano 11 Kwietnia 2015 Budzik i automat jest możliwy tylko w zegarkach z naciągiem typu bumper ,albo microrotor.Radzieckie automaty zawsze miały pełny rotor i w tym wypadku nie ma nawet teoretycznej szansy na zmodyfikowanie któregokolwiek na budzik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7830 Napisano 11 Kwietnia 2015 Teraz już wiem ,dzięki. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #7831 Napisano 11 Kwietnia 2015 A mówiąc po chłopsku młoteczek budzika dzwoni uderzając w stalowy kołeczek przyspawany do dekla i jeśli wachnik kręcił by się dookoła to nie bylo by dostępu do tegoż kołeczka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7832 Napisano 11 Kwietnia 2015 Zasadę znam , mniej rosyjską myśl zegarmistrzowską 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #7833 Napisano 12 Kwietnia 2015 Budzik i automat jest możliwy tylko w zegarkach z naciągiem typu bumper ,albo microrotor.Radzieckie automaty zawsze miały pełny rotor i w tym wypadku nie ma nawet teoretycznej szansy na zmodyfikowanie któregokolwiek na budzik. No nie zgodziłbym się. W moim przedmiotowym JLC e875 tyka w pełni automatyczny kaliber 916. I dzwoni.... http://www.watch-wiki.net/index.php?title=JLC_916 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7834 Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Budzik i automat jest możliwy tylko w zegarkach z naciągiem typu bumper ,albo microrotor. No nie zgodziłbym się. W moim przedmiotowym JLC e875 tyka w pełni automatyczny kaliber 916. I dzwoni.... http://www.watch-wiki.net/index.php?title=JLC_916 A ja się zgodzę z @mayorem Ze strony podanej przez Ciebie -"It was the first ever automatic alarm watch with a free-rotating rotor, as opposed to the bumper movements produced previously." A jak już mowa o rotorach to ja się pochwalę Ciekawy ze względu na materiał Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #7835 Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja jednak w sprawie cal.916 zgodzę się za sobą Ciebie poproszę o rozwinięcie opisu swojego zdjęcia. Interesujące... Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez primabaleron 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7836 Napisano 12 Kwietnia 2015 A co tu pisać? Microrotor zbudowany jest z 24 karatowego złota- podejrzewam że materiał użyty ze względu na masę własną ma poprawić pracę rotora. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7837 Napisano 12 Kwietnia 2015 Marek, a ono jest na pewno 24k ? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofan 8 #7838 Napisano 12 Kwietnia 2015 A ja dziś takie cacko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7839 Napisano 12 Kwietnia 2015 Marek, a ono jest na pewno 24k ?Szczerze ,nie sprawdzałem. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7840 Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Bo chodzi o to, że złoto 24k jest praktycznie nie obrabialne mechanicznie w sposób taki by powstał z niego jakiś sensowny wyrób. Chyba, że przez sztancowanie? Ale monety też nie są bite z 24k, tam jest zawsze jakaś drobna domieszka zwiększająca plastyczność metalu. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #7841 Napisano 12 Kwietnia 2015 Budzik i automat jest możliwy tylko w zegarkach z naciągiem typu bumper ,albo microrotor.Radzieckie automaty zawsze miały pełny rotor i w tym wypadku nie ma nawet teoretycznej szansy na zmodyfikowanie któregokolwiek na budzik. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7842 Napisano 12 Kwietnia 2015 Ja jednak w sprawie cal.916 zgodzę się za sobą Ciebie poproszę o rozwinięcie opisu swojego zdjęcia. Interesujące... 916.JPGJlC 916.jpg Teraz "doczytałem" Oczywiście obaj panowie macie rację-cal 916 to pierwszy w historii zegarek z takim rozwiązaniem .Jak rozumiem młoteczek alarmu uderza w "wypustkę" na dekielku ? [vide zdjęcie zaprezentowane przez Piotra] 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #7843 Napisano 12 Kwietnia 2015 Jak rozumiem młoteczek alarmu uderza w "wypustkę" na dekielku ? [vide zdjęcie zaprezentowane przez Piotra]To jest kołek, podobnie jak w automacie bumper, albo Memovox bez automatu, tyle że w kształcie grzybka i umiejscowiony na środku dekla, tak żeby mógł wejść w otwór znajdujący się w środku łożyska rotora. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7844 Napisano 12 Kwietnia 2015 To jest kołek, podobnie jak w automacie bumper, albo Memovox bez automatu, tyle że w kształcie grzybka i umiejscowiony na środku dekla, tak żeby mógł wejść w otwór znajdujący się w środku łożyska rotora. Doczytałem jeszcze że Jaeger Le Coultre cal. 916 był używany jako ebuche przez Girard Perregaux .[GP 080 Alarm Gyromatic. ] 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #7845 Napisano 12 Kwietnia 2015 Delban wszelkiego rodzaju jest wiele i nie są to zegarki z górnej półki szwajcarskiej produkcji, ale mocno związane z czasami powojennymi, gdy wraz z Atlanticami i Doxami stanowiły bastion szwajcarskości wśród radzieckiej dostępnej w naszym kraju produkcji. Pokazuje zegarek który najprawdopodobniej powstał na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, ale jako jeden z nielicznych ma dość ciekawe wzornictwo i jak na tamte czasy nowatorskie rozwiązanie z przeźroczystym dekielkiem. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #7846 Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) W tym kontekście muszę przyznać ,że nie miałem racji ,.Rzeczywiście istnieje teoretyczna szansa wykonania budzika z pełnym rotorem.Jednak według mnie nie ma praktycznej szansy na wykonanie takiego rozwiązania przez sowiecki przemysł zegarkowy.,JLC to Himalaje sztuki zegarmistrzowskiej,moskiewska fabryka to najwyżej Góry Świętokrzyskie. Edit/ Gratulacje dla kolegi @zasadas,.Świetna Delbana niesamowite wzornictwo. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez mayor 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #7847 Napisano 12 Kwietnia 2015 Doczytałem jeszcze że Jaeger Le Coultre cal. 916 był używany jako ebuche przez Girard Perregaux .[GP 080 Alarm Gyromatic. ]I Favre Leuba jako cal 917 i IWC, takoż 917Pozdrawiam 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #7848 Napisano 12 Kwietnia 2015 Delban wszelkiego rodzaju jest wiele i nie są to zegarki z górnej półki szwajcarskiej produkcji, ale mocno związane z czasami powojennymi, gdy wraz z Atlanticami i Doxami stanowiły bastion szwajcarskości wśród radzieckiej dostępnej w naszym kraju produkcji. Pokazuje zegarek który najprawdopodobniej powstał na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, ale jako jeden z nielicznych ma dość ciekawe wzornictwo i jak na tamte czasy nowatorskie rozwiązanie z przeźroczystym dekielkiem.Wydaje mi się, że ten zegarek jest starszy niż wydaje się Tobie Ale dowodów na to nie mam, po prostu ta stylistyka to chyba dekada wcześniej (50/60).Masę podobnych produkowali na tańszych werkach. Tu mój Agon, na EB, zdaje się (teraz nie sprawdzę).Po przepolerowaniu szkła i założeniu normalniejszego paska niż na tym zdjęciu nie jest źle, choć twoja Delbana zachowała się oczywiście o niieeeebo lepiej Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #7849 Napisano 13 Kwietnia 2015 Całkiem możliwe, z Delbanami jest dużo niewiadomych, a katalogi podają tylko szczątkowe informacje. Pomocny może być czas występowania mechanizmów, ale ten z Delbany to dość duży przedział czasowy produkcji, a Twój? Pierścień wewnętrzny koperty z indeksami godzinowymi bardzo podobny w stylizacji. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #7850 Napisano 13 Kwietnia 2015 W sumie bardzo fajny patent na zużycie małych mechanizmów do męskich zegarków Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach