Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

To Patek nie był Żydem??!! Oburzające... :P  :D

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orfina Porsche Design - niestety szkło zmasakrowane ale to nie problem za to tarcza idealna - koperta oksydowana ale z równomiernymi przetarciami - dzieje się na tarczy sporo, fajny podoba mi się 

A drogi mają równe bez dziur  :D

Pawle, bardzo fajny nabytek. Porsche Design jest trochę niedoceniane. A z czasów Orfiny to smakowity klasyk. Na forum był kiedyś temat opisujący dramatyczne przygody jednego z egzemplarzy w trakcie przesyłki kurierskiej (makabra...). Ten po wymianie szkiełka będzie naprawdę zacny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - leży właśnie u majstra - zegarek chodził ładnie ale i tak zleciłem pełny serwis z wymianą szkła na grubsze fazowane - poza tym chciałbym mu trochę odświeżyć oksydę i się zastanawiam czy ta dostępna na allegro (na zimno) spełni oczekiwania ?

http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-w-plynie-klever-50-ml-niemiecka-i5908353466.html

Zegarek jest na mechanizmie Valjoux 7750  da radę oszacować jakie to lata? ma ktoś linki do jakiś stron? ja szukałem trochę ale raczej błądzę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus minus okres 1976/1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta oksyda nie bardzo..to raczej do renowacji broni, mało trwała.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus minus okres 1976/1981

Dzięki - liczyłem że będzie 74  -_-  szkoda ale i tak cieszy bo zamierzam go zostawić sobie 

Ta oksyda nie bardzo..to raczej do renowacji broni, mało trwała.

No właśnie tam pisze że do broni myślałem że będzie trwałe - to kto to może zrobić i czy w ogóle robić ? czy da się też drobne elementy bransolety odnowić ? pytań sporo wiem - zostawić jak jest też fajnie bo widać że ma swoje lata, przetarcia są równomierne i dodaje to w sumie uroku poza tym nie musiałbym sie potem z nim za bardzo cackać aby tylko ryska nie powstała.Zobaczymy jak wróci z nowym szkłem podejmę decyzję 

Kupiony został z Niemczech ciekawe czy miał cos z ich armią do czynienia czy cywilny jakiś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - leży właśnie u majstra - zegarek chodził ładnie ale i tak zleciłem pełny serwis z wymianą szkła na grubsze fazowane - poza tym chciałbym mu trochę odświeżyć oksydę i się zastanawiam czy ta dostępna na allegro (na zimno) spełni oczekiwania ?

http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-w-plynie-klever-50-ml-niemiecka-i5908353466.html

Zegarek jest na mechanizmie Valjoux 7750  da radę oszacować jakie to lata? ma ktoś linki do jakiś stron? ja szukałem trochę ale raczej błądzę 

Pawel znalazlem wątek o podobnej Orfinie  niestety nie najświeższej daty na stronce niemieckiego forum zegarkowego i przewinęlo się zdanie że jest to wersja cywilna ..więc byly jakieś wojskowe wersje.Poza tym ktoś okreslił koszty powłoki PVD przy renowacji na 500 -600 EURO i jeszcze jedna informacja że firma Orfina chętnie odpowiada na zapytania w kwestii renowacji swoich zegarków wrzucę link sam oceń

https://uhrforum.de/orfina-porsche-design-chrono-7750-a-t98405

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel znalazlem wątek o podobnej Orfinie  niestety nie najświeższej daty na stronce niemieckiego forum zegarkowego i przewinęlo się zdanie że jest to wersja cywilna ..więc byly jakieś wojskowe wersje.Poza tym ktoś okreslił koszty powłoki PVD przy renowacji na 500 -600 EURO i jeszcze jedna informacja że firma Orfina chętnie odpowiada na zapytania w kwestii renowacji swoich zegarków wrzucę link sam oceń

https://uhrforum.de/orfina-porsche-design-chrono-7750-a-t98405

Dzięki bardzo coś tam wydukałem - wychodzi na to że nowe powłoki nie wychodzą jak te stare chyba zostawię jak jest - zegarek stary ma wyglądać jak stary no i fymf hundet ojro mi w kiermanie zostanie  :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji znalazłem jeszcze taką stronkę z zegarkami militarnymi tam znajdziesz także informacje o militarnej Orfinie..

http://www.knirim.de/month.htm

Edytowane przez Aqua70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej - chciałem zaprezentować wintydżowy nabytek w pełnej krasie

811667b7bc4aa08ebf9c6d6950fec7c5.jpg

aefc2c037fd8a887574d67158ea767c5.jpg

2556214e3887f27e4f0582cc85557bfb.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Maras 68

wpadła taka Helvetka, rozm.41 mm b/k, lata 30-40 ste

1_zpsfszvzydg.jpg4_zpsbynvghbx.jpg2_zpsrsaylxgd.jpg

Edytowane przez Maras 68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej - chciałem zaprezentować wintydżowy nabytek w pełnej krasie

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Bardzo fajny vintage, ale i dobrze dobrany pasek.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Maras 68

A co dekiel czysty?

Tak pusto, te konkretne Helvetie raczej nie spotyka się z przydziałowymi numerami służbowymi dh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lamhub

Taki nos wpadł :)

post-70585-0-90469400-1490991009_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy kształt koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie za to stary kwarc z płynącą wskazówką. Miał iść do ludzi, ale póki co zostaje :)

post-22468-0-82020000-1491057463_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko, Dugena, Enicar świetne zegarki i fajny stan.

Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawił mnie z tego stoper naręczny dla sędziów sportowych od Seiko. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,  tak to bardzo ciekawy i zaawansowany zegarek.Taka jeszcze  opcja na dzisiejszy wieczór.post-79147-0-70389300-1491155892_thumb.jpgpost-79147-0-23547100-1491156672_thumb.jpgpost-79147-0-65161200-1491155983_thumb.jpgpost-79147-0-82180300-1491156131_thumb.jpgpost-79147-0-33584000-1491156267_thumb.jpgpost-79147-0-10886300-1491156304_thumb.jpgpost-79147-0-78600200-1491156390_thumb.jpgpost-79147-0-16346200-1491156460_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-68111-0-66590200-1491408694_thumb.jpg

"Co mi tam czas! Bywa, że i cały miesiąc odda się chętnie za pół rubla, a innym razem za żadne skarby nie sprzedałoby się nawet pół godzinki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jej nie bedziesz chcial, to ja pierwszy, ok? :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi