szwed 1069 #12651 Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Nie chodzi mi o to, że ich pełno wstawia tylko niech robi to w odpowiednich tematach które są temu poświęcone! Jest ich tu dużo na forum tematów oczywiście.Rozumiem, ze lubi się chwalić bo ma czym sami też tak wszyscy robimy, ale róbmy to w odpowiedni sposób! Nie tylko na forum wstawia zdjecia, na grupach fb też ich pełno. Edytowane 6 Października 2019 przez szwed 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12679 #12652 Napisano 9 Października 2019 Dzisiaj udało mi się nabyć prawdziwe cudo. Vintage'owy Vulcain Cricket, znany również jako "prezydencki zegarek" - wszystko przez historię związaną z historycznymi lokatorami Białego Domu. W przeszłości Crickety nosili prezydenci USA, tacy jak Harry Truman, Dwight Eisenhower, Richard Nixon czy Lyndon Johnson. Ten ostatni był zagorzałym fanem modelu, do tego stopnia że osobiście kupił sobie jedną sztukę będąc w Genevie, a podczas swojego urzędowania zamówił i rozdał w prezentach ponad 200 sztuk Cricketów różnym dygnitarzom. Vulcain Cricket uważa się za pierwszy zegarek naręczny ze skutecznie (w pełni użytkową) zaimplementowaną funkcją alarmu (w 1947 roku). Wewnątrz bije in-house'owy werk o oznaczeniu 120, o naciągu manualnym, chwalący się 42-godzinną rezerwę chodu. Co ciekawe mechanizm nakręca się w poruszając koronką w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, kręcąc zgodnie z ruchem nakręcamy alarm. Jak niektórym z Was zapewne zdążyło się rzucić w oczy, egzemplarz ten ma bardzo rzadką konfigurację tarcza/koperta - w sposób oczywisty kojarzącą się z Universal Geneve Polerouterem (projekt Geralda Genty) - z tym że z o wiele ciekawszym profilem koperty niż wspomniany UG. Jest to również wersja duża w porównaniu do innych Cricketów (większość ma 34mm), posiadająca stalową kopertę o średnicy 35.5mm i lug to lug bliskie 47mm(!). Stanu nie będę określał, bo wszystko widać na zdjęciach 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 139 #12653 Napisano 9 Października 2019 Zaniemówiłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #12654 Napisano 9 Października 2019 O ja Cię przepraszam! Ale piękny egzemplarz Ci się trafił!!!Przepiękny gratuluje strzału!Jeden z ciekawszych modeli jakie firma wyprodukowała! Uszy podobne do Omegi. Zaniemówiłem.Ja tez!!! Nie wiedziałem co napisać!!! Bo taka piękna sztuka! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #12655 Napisano 9 Października 2019 Piękny ! Ten który jest na bazarku nie wzbudził takich emocji, natomiast tutaj kapitalny projekt i stan marzenie.Był odnwiany czy tak się zachował ?Jaki to może być rocznik ?Gratulacje. :wub: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carrot 2432 #12656 Napisano 9 Października 2019 Świetny zegarek I super, że napisałeś o nim parę ciekawostek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4492 #12657 Napisano 9 Października 2019 WOW!!! Piękny gdzie dorwałeś taki piękny stan? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 39914 #12658 Napisano 9 Października 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12679 #12659 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Zaniemówiłem. To tak jak ja wyjmując go z pudełka. Niby wiedziałem co kupiłem, ale dopiero na żywo robi wrażenie. Gdy założyłem na rękę, poczułem się tak, jakbym nosił go od lat. O ja Cię przepraszam!Ale piękny egzemplarz Ci się trafił!!!Przepiękny gratuluje strzału!Jeden z ciekawszych modeli jakie firma wyprodukowała! Uszy podobne do Omegi. Dzięki, miłe słowa ze strony szweda są zawsze w cenie Z góry wygląda jak Polerouter, z profilu rzeczywiście omegowo. Generalnie ma wszystko co dobre z obu światów i jeszcze dodaje coś od siebie. Piękny ! Ten który jest na bazarku nie wzbudził takich emocji, natomiast tutaj kapitalny projekt i stan marzenie.Był odnwiany czy tak się zachował ?Jaki to może być rocznik ?Gratulacje. :wub: To że na bazarku jest inny Cricket to też niezłe zrządzenie losu. Długo śledzę i nigdy tego modelu u nas nie widziałem. Co do mojego, jest w fabrycznym stanie zachowania, niepolerowany, z delikatną patyną na tarczy i świetnie przebarwioną lumą. Po deklu widać, że nie był wiele noszony. Napisy jak w fabrycznej nówce. Rocznikowo trudno powiedzieć, Vulcain raczej nie ma bazy numerów i referencji którą da się łatwo sprawdzić. Obstawiam lata 60te, pytanie tylko czy początek, czy raczej koniec/przełom 70tych. Świetny zegarek I super, że napisałeś o nim parę ciekawostek. Idąc za radą Master Yody, po zakupie postanowiłem napisać coś więcej, niż tylko liczyć na "puste gratulacje", nie dając nic od siebie z merytorycznego punktu widzenia WOW!!! Piękny gdzie dorwałeś taki piękny stan? W Polsce, kupiłem "poza głównym obiegiem", nie był nigdzie wystawiony. Mam dobry kontakt z panem Piotrem Szcześniakiem, znanym kolekcjonerem. Polecam jego grupę na facebooku Vintage - Stare zegarki szwajcarskie. Piotr wystawia tam ładne sztuki, sam jestem tam moderatorem. Edytowane 9 Października 2019 przez MasterMind 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jastase 5 #12660 Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Vulcain Cricket... Po co tyle zdjęć?Wystarczyło tylko jedno...... by wzbudzić mój zachwyt i zazdrość.Cudo.Gratuluję Edytowane 9 Października 2019 przez jastase 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrko 21 #12661 Napisano 9 Października 2019 Vulcain świetny. Do tego większy rozmiar, miodzio. Jak to jest z tą firmą? Robią coś nowego czy zakończyli / coś mi sie przypomina o zakończeniu produkcji czy upadku firmy / 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12679 #12662 Napisano 9 Października 2019 Nadal istnieją, ale są bliscy upadku. W 2016 zwalniali pracowników i wydaje się, że ledwo wiążą koniec z końcem. Nadal produkują Crickety, tyle że w większych rozmiarach, bardziej nowoczesnym wyglądzie. Nadal utrzymują tradycję wręczania prezydentom USA zegarków tuż po zaprzysiężeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
50 CENT 184 #12663 Napisano 9 Października 2019 Zegarek petarda,cena pewnie też petarda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #12664 Napisano 9 Października 2019 Stawiam na pierwszego z lewej. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carrot 2432 #12665 Napisano 10 Października 2019 Idąc za radą Master Yody, po zakupie postanowiłem napisać coś więcej, niż tylko liczyć na "puste gratulacje", nie dając nic od siebie z merytorycznego punktu widzenia To jest bardzo dobra droga Z takich ciekawostek bierze się głębsze zainteresowanie tematem. Cóż, teraz będę czytać o zegarkach prezydenckich, a o Vulcainie szczególnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skand 36 #12666 Napisano 10 Października 2019 Nic nie napisze,bo odebralo mi umiejetnosc pisania i mowienia,gdy go rano zobaczylem ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #12667 Napisano 10 Października 2019 Stawiam na pierwszego z lewej. Wszystkie jak najbardziej ok. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #12668 Napisano 11 Października 2019 Nie jestem pewien, czy juz go pokazywałem... chyba nie, bo wczoraj wieczorem odkuwałem z niego brud. Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #12669 Napisano 11 Października 2019 MasterMind - gratuluję fantastycznego Vulcaina Wg mnie to już przełom lat 60/70, dlatego stylistycznie tak odmienny od mojego, którego wystawiłem na bazarku.Inspiracja Polerouterem widoczna. I bardzo dobrze, bo stylistyka wypracowana przez Gentę jest ponadczasowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olciakk 318 #12670 Napisano 11 Października 2019 "ZEGAREK ZENTRA POZŁACANY"A tu taka miła niespodzianka przyszła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 139 #12671 Napisano 11 Października 2019 Ładniutka ta Zentra, tylko dla osób z dobrym wzrokiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #12672 Napisano 11 Października 2019 Nic nie napisze,bo odebralo mi umiejetnosc pisania i mowienia,gdy go rano zobaczylem ! 20191010_075730.jpg20191010_075809.jpg20191010_080011.jpg20191010_080050.jpg20191010_080334.jpg Fajny, tyle, że koperta 35 mm i złe wskazówki. 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #12673 Napisano 11 Października 2019 "ZEGAREK ZENTRA POZŁACANY"A tu taka miła niespodzianka przyszła []Miła niespodzianka!Dziewczyna lub żona będzie szczęśliwa! A, że dziś piątek to ... 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olciakk 318 #12674 Napisano 11 Października 2019 Miła niespodzianka!Dziewczyna lub żona będzie szczęśliwa! A, że dziś piątek to ... Kurcze... Nie mam ani żony, ani dziewczyny a na dodatek, wstyd przyznać, wolę chłopców :/ Ale chwila. Przecież mogę też uszczęśliwić się sama 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #12675 Napisano 11 Października 2019 Kurcze... Nie mam ani żony, ani dziewczyny a na dodatek, wstyd przyznać, wolę chłopców :/ Ale chwila. Przecież mogę też uszczęśliwić się sama Ale jaja! Wpadka! To sobie piękny prezent zrobiłaś! Wyczyścił bym trochę bransoletę i nosił bo ładne świecidełko! A jeszcze jak miał być pozłacany to i w dobrej cenie była! Ps.Jakoś tak ten Olciakk mnie zmylił! Sorki! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach