Gość xylog #876 Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Edytowane 6 Maja 2011 przez xylog 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #877 Napisano 6 Maja 2011 Chętnie dowiem się czegoś na jego temat, nie wiem o nim nic. http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Universal_291 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #878 Napisano 6 Maja 2011 A dzięki Piotrze, na zdjęciu w ranfft jest 267 z jakąś dodatkową komplikacją (to koło na wierzchu ? ), opisują że 291 ma fazy księżyca, a w tym moim jak wół stoi 291 i księżyca ani widu.I komu go oddać do przejrzenia - czyszczenia, oliwienia i co tam jeszcze trzeba mu zrobić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #879 Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Ciekawa tarcza w tym Universalu - musiał mieć brata - chronograf. Edytowane 6 Maja 2011 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #880 Napisano 6 Maja 2011 A dzięki Piotrze, na zdjęciu w ranfft jest 267 z jakąś dodatkową komplikacją (to koło na wierzchu ? ), opisują że 291 ma fazy księżyca, a w tym moim jak wół stoi 291 i księżyca ani widu.Kal. 267 ma centralną sekundę i to jest to koło. A fazy księżyca w 291 są http://www.farfo.com/menswatches/Page1/mervos-universal-geneve-moonphase-calendar-watch.html albo nie ma:http://www.farfo.com/menswatches/Page5/universal-geneve-solid_gold_vintage_calendar_watch.htmlKalendarz i fazy to jest najczęściej nakładka na mechanizm zegarowy, więc można je modyfikować bez ingerencji w sam mechanizm. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #881 Napisano 9 Maja 2011 Uratowany z niebytu. Stalowy Tissot z subsekundą, wg numerów - 1942 rok. Po wymianie sprężyny, szkiełka, doborze nowej(czytaj - używanej z epoki) koronki i wypełnieniu wskazówek. Tarcza w ładnym stanie nie ruszana, koperta po lekkim odświeżeniu. Koszt reaktywacji 110zł. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yargoth 1 #882 Napisano 9 Maja 2011 Bardzo fajny ten Tissot 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #883 Napisano 10 Maja 2011 Miromat mi tez sie podoba, piekny........ale zawsze gdzy widze takie tarcze zastanawiam sie czy tarcza to zastepcza/pozniejsza serwisowka czy orginal? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #884 Napisano 10 Maja 2011 Rewelacja,ile ma w uszach?Pewno 16. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #885 Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Edytowane 10 Maja 2011 przez xylog 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwester 0 #886 Napisano 10 Maja 2011 xylog nono całkiem niezła trójeczka gratuluje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biernyl 1 #887 Napisano 10 Maja 2011 Takich Atlanticów z power reserve jeszcze nie widziałem Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #888 Napisano 10 Maja 2011 Miromat mi tez sie podoba, piekny........ale zawsze gdzy widze takie tarcze zastanawiam sie czy tarcza to zastepcza/pozniejsza serwisowka czy orginal? Moje wiedza nie sięga (jeszcze ) tak daleko, może się wypowiedzą bardziej obeznani, sam jestem ciekaw. W uszach rzeczywiście jest 16mm, ogólnie to mikrus - koperta ma 31mm bez koronki. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaman232 0 #889 Napisano 10 Maja 2011 A oto mój nowy zegarek co prawda nie jest to nie wiadomo jaki cukierek ale ale.... bardzo spodobała mi się tarcza więc zakupiłem w zeszłym tygodniu:) teraz poszukuje jakichś sensownych wskazówek dodam szkiełko i paseczek, jeszcze może jakaś renowacja koperty:) oceńcie sami:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JonyAni 0 #890 Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) < Edytowane 11 Maja 2011 przez JonyAni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starhidiamu 6 #891 Napisano 11 Maja 2011 śliczna ta omega witam na forum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #892 Napisano 11 Maja 2011 Witam Jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post. Jestem miłośnikiem zegarków vintage i chciał bym się pochwalić moim nowym nabytkiem Fajne zdjęcia robisz, pochwal się innymi swoimi zegarkami. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 618 #893 Napisano 11 Maja 2011 A ja dalej w temacie Atlanticów.Mam takie trojaczki: A na koniec ciekawostka, która też doszła ze Szwecji: damski !!! Worldmaster, czyli Varldsmastarur Xylog, A te stare nakręcają Ci się przy noszeniu? Mam takiego jak ten z prawej chyba, ale ni cholery nie chce się nakręcać. Muszę dokręcać ręcznie.(sekundnik pewnie nie od tego - dołożony?) Co do damskiego - dlaczego się dziwisz? Moja żona nosi w miarę współczesną Mistrzynię Świata Fakt, że vintage nieczęsto się pojawiają. PozdrawiamIko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #894 Napisano 12 Maja 2011 Xylog,A te stare nakręcają Ci się przy noszeniu? Mam takiego jak ten z prawej chyba, ale ni cholery nie chce się nakręcać. Muszę dokręcać ręcznie.(sekundnik pewnie nie od tego - dołożony?)Co do damskiego - dlaczego się dziwisz? Moja żona nosi w miarę współczesną Mistrzynię Świata Fakt, że vintage nieczęsto się pojawiają.PozdrawiamIkoTak, oba są sprawne i nakręcają się same. Czarny fotografowany wkrótce po dostawie, dlatego Power Reserve pokazuje zapas, biały leżał już parę dni więc ma 0. Ale po nakręceniu i poruszaniu wskaźnik rusza się. A damskiego Worldmastera zobaczyłem pierwszy raz - faktycznie nie śledzę współczesnej linii Atlantica - ale staruszki staram się obserwować i poza tym nie widziałem żadnego. Dlatego uznałem, że to ciekawostka.Pozdrawiam, Jacek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaman232 0 #895 Napisano 12 Maja 2011 widzę, że ten mój zegarek beznadziejny bo nikomu nawet nie chce się napisać że taki jest:/ trudno mi się podoba:) pozdrowienia dla wszystkich:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #896 Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) widzę, że ten mój zegarek beznadziejny bo nikomu nawet nie chce się napisać że taki jest:/ trudno mi się podoba:) pozdrowienia dla wszystkich:) Ale już go gdzieś pokazywałeś na forum? Bo pamiętam, ze dyskusja o nim była. Może dlatego nikt nie pochwalił go. Tarczę ma niespotykaną, tylko uważaj, żebyś go renowacją nie zepsuł, bo szkoda, żeby wyglądał jak tanie, chińskie badziewie. Edytowane 12 Maja 2011 przez xylog 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaman232 0 #897 Napisano 12 Maja 2011 suma sumarum dyskusja się nie wywiązała z racji iż była tylko jedna odpowiedź dlatego pomyślałem, że kiepsko zainwestowałem pieniądze... po czym spojrzałem na zegarek uśmiechnąłem się i szybko zmieniłem zdanie:) tak czy siak dziękuję za opinię. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1325 #898 Napisano 12 Maja 2011 widzę, że ten mój zegarek beznadziejny bo nikomu nawet nie chce się napisać że taki jest:/ trudno mi się podoba:) pozdrowienia dla wszystkich:) Twój zegarek, Twoja radość, i tak być powinno. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #899 Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) A mnie się trafił taki Oberon. Nie mogę znaleźć w sieci informacji na temat tej nieistniejącej już firmy. Edytowane 12 Maja 2011 przez quub 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #900 Napisano 12 Maja 2011 Fajny ten Oberon, jaki tam werk? No i pokaż dekiel. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach