armian 10 #1526 Napisano 15 Marca 2012 To jak na zegarek jakiego szukałeś pierwotnie - to ta Helvetia mnie osobiście podoba się o wiele bardziej. Po stylistyce zegarka obstawiał bym faktycznie lata 50' XX w.Bardzo ładna sztuka, pomimo chromowanej koperty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bobo 3 #1527 Napisano 15 Marca 2012 Witam!Z racji tego, że jestem w gorącej wodzie kąpany, najpierw kupuje a później myślę po co i czy przedmiot był tego wart dzisiaj na alledrogo przez przypadek kupiłem "zegarek". No i teraz zwracam się do Was Drodzy Forumowicze o małą pomoc. Na tarczy zegarka znajduję się symbol i napis OMEGA, mechanizm tego zegarka pochodzi z CYMY. Czy jest to zegarek CYMY (koperta szkiełko mechanizm) z tarczą OMEGI, czy może koperta i tarcza pochodzi od OMEGI a mechanizm jest CYMY? A może tarcza to jakiś fake OMEGI samoróbka, która z OMEGA nie ma nic wspólnego?? Zdjęcia pochodzą z aukcji i są niestety słabej jakości ale może coś pomogą.Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapir 1 #1528 Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) To jak na zegarek jakiego szukałeś pierwotnie - to ta Helvetia mnie osobiście podoba się o wiele bardziej. Po stylistyce zegarka obstawiał bym faktycznie lata 50' XX w.Bardzo ładna sztuka, pomimo chromowanej koperty Mnie również spodobała się bardziej niż Atlantic, dlatego wylądowała na nadgarstku. A że przy okazji udało się zejść z ceną zakupu i wymiany szkła sporo poniżej cen zadbanych Worldmasterów to tylko lepiej dla mojego niewielkiego zegarkowego budżetu Edytowane 15 Marca 2012 przez Tapir 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wintergreen 8 #1529 Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) bobojak na moje oko to ten zegarek to składak multiźródłowy, a akurat tarcza to samoróbka. TapirJeśli chodzi o vintage Helvetia jest też znacznie wyżej postrzeganą firmą od Atlantica. Jak sam widzisz, robili sporo własnych mechanizmów. Oczywiście z uwagi na wiek Twój zegarek nie bardzo nadaje się do noszenia na co dzień. Ja lubię obcować z moimi zegarkami i co dzień noszę inny. Więc jak któryś na koniec dnia zrobi kilka minut na + czy na -, to rano i tak nakręcam i ustawiam inny. Dla mnie sama radość Edytowane 15 Marca 2012 przez Wintergreen 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #1530 Napisano 15 Marca 2012 bobo - zdecydowanie Wintergreen ma rację - zegarek wygląda jak polepa z radosną twórczością w postaci tarczy. Werk to 15 kamieniowa Cyma 30 z lat 30 XX wieku. Mam nadzieje ,że cena nie była zbyt duża bo zrobienie czegoś sensownego może jeszcze troszkę pochłonąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1531 Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Damskie, stalowe Mido Multifort z 1946 (?) roku, już po przeglądzie. Ponoć w tamtych latach Mido stało w jednym szeregu z Rolexem. Edytowane 16 Marca 2012 przez miromat 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1532 Napisano 16 Marca 2012 ładniutkie, Mirku, ładniutkie Tu wygrzebałem trochę informacji o mechanizmie: http://www.cousinsuk.com/PDF/categories/2962_Mido%20812.pdf 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #1533 Napisano 16 Marca 2012 Czy mi się wydaje , czy to modyfikacja Paseux 170????? Natomiast co do jakości , to faktycznie na rynku amerykańskim osiąga on zupełnie inne ceny niż u nas. Mechanizm w ładnym stanie! ( tarcza nie zgorsza). Gratuluję i pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #1534 Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) ładniutkie, Mirku, ładniutkie Faktycznie jest piękny. Tylko maluch straszny, koperta zaledwie 25mm. A żony chyba nie namówię na coś takiego. O co chodziło z tym brytyjskim patentem? Edytowane 16 Marca 2012 przez miromat 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medieval 106 #1535 Napisano 17 Marca 2012 Klasyczny zegarek marki Nidor, ktory udalo mi sie nabyc 2 dni temu. Mechanizm MSR kaliber P27 21 kamieni Swiss Made. Wiecej zdjec w dziale galeria. --PozdrawiamPrzemek 0 Przemyslaw KilanowskiKilka mechanicznych szwajcarow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1536 Napisano 17 Marca 2012 Miromat, bardzo ładne Mido. Mam podobną sztukę ale z roku w który dopiero wprowadzono do produkcji modele multifort. Kiedyś nawet przedmioty codziennego użytku były lepszej jakości niż teraz 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #1537 Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) A oto na co poszły pieniążki z ostatnich sprzedaży . Dziś dotarł do nie - stan prawie NOS! Szkło , koronka full oryginał - trafiony strzał! Plamki na zdjęciu to jakieśch refleksy , średnica bez koronki 35 mm , ale wydaje się większy bo ma grubą kopertkę. Mechanizmmmmmmmmmm super stan zachowania , opłacało się pół roku polowań ( miał być seamaster , ale ta genevka zauroczyła mnie od pierwszego wejrzenia ). Fotka mechanizmu jeszcze z aukcji , ale już widziałem środek i wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciu. Drugie zdjątko już moje. Pozdrawiam! Edytowane 21 Marca 2012 przez lamwoj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1538 Napisano 21 Marca 2012 Ładna, gratki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek_k 7 #1539 Napisano 21 Marca 2012 Mój pierwszy prawdziwy nabytek vintage Do tej pory miałem tylko zegarki po dziadku wiec nie uważam ich za nabytek tylko odziedziczenie. Mam nadzieję że moje wnuki też kiedyś się ucieszą. Omega Constellation 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #1540 Napisano 21 Marca 2012 Bardzo ładna ta Omega,gratuluję!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1541 Napisano 21 Marca 2012 Obie Omegi są świetne. Ale ta pierwsza to po prostu bajka. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcineke 4 #1542 Napisano 22 Marca 2012 Właśnie stałem się posiadaczem trzeciej Delbany tzw "murzynka" w idealnym stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #1543 Napisano 22 Marca 2012 Mój pierwszy prawdziwy nabytek vintage Do tej pory miałem tylko zegarki po dziadku wiec nie uważam ich za nabytek tylko odziedziczenie. Mam nadzieję że moje wnuki też kiedyś się ucieszą. Omega Constellation http://img138.imageshack.us/img138/4886/20120320221236.jpg Ladna, to ta z Allegro o ktora sie pytales? Nic nie pisalem w watku bo wszystko wydawalo sie isc w dobra strone. Co prawda zawsze jest mozliwosc, ze poniewczasie wyjdzie jakas wada ukryta, ale moim zdaniem to byl bardzo bezpieczny zakup. Dlaczego? - Bo to jest duzo mniej popularny model (tarcza nie jest pie-pan a uszy nie sa "lamane"), falszerze sie nim nie interesuja, a jakosc wykonania, mechanizm - takie same jak w pie-panach. IMO zreszta sliczzna tarcza z ta pionowa faktura. Niech sie nosi! 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek_k 7 #1544 Napisano 22 Marca 2012 Tak, to ta z Allegro. Jestem na razie bardzo zadowolony z zakupu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1545 Napisano 22 Marca 2012 Kupiłem kieszonkę, która mi się spodobała i wobec której musiałem przeprowadzić "śledztwo", zeby stwierdzić, co kupiłem.Na zewnątrz widać, że jest to Elco typu kolejowego. Złocona koperta o miłej srednicy 52mm, zakręcane dekielki, idealna porcelanowa tarcza, barwione termicznie wskazówki. Wyglada to tak: Ale ciekawostka jest w środku. Fota bardzo kiepska, ale wygląda to naprawdę nieźle: Mamy tu 21 kamieni, szatony, pasy genewskie, mikroregulację, antymagnetyczny włos typu breguetowskiego, balans ze srubami wyważeniowymi, fabryczną adjustację w 6 pozycjach i na temperaturę, groszkowanie płyty pod balansem, złocone koła - w sumie niezły wypas.Moje śledztwo wykazało, że mechanizm to wyrób firmy MV (mit Stern im Schild)Recta Manufacture d'Horlogerie SA Biel, Schweiz; registriert am 9.10.1953Sam mechanizm to kaliber BD1 - z systemem nastawu dźwigniowego "stem wind an lever set" stosowanym w duzo starszych konstrukcjach, ale wymaganym w zegarkach kolejowych Zegarek ma kopertę wykonaną w Kanadzie: Z tego, co udało mi się wygrzebac wynika, że te zegarki używane były przez linie kolejowe Canadian National Railway i były to jedne z ostatnich kolejowych kieszonek.Nie wiem, na ile moje ustalenia są zgodne z prawdą, ale zegarek mnie cieszy 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1546 Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Sandoz na landeronie 248 śmiga aż miło cały w stali ,szkiełko do wymiany ale po za tym bez zarzutów tarcza posiada przebarwienia ale to już ponad 50 latek Koperta Miód ciekawostką moim zdaniem jest oryginalna sygnowana koronka i bransoleta By stary7817 at 2012-03-31By stary7817 at 2012-03-31By stary7817 at 2012-03-31By stary7817 at 2012-03-31 Edytowane 31 Marca 2012 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Sarnowski 6 #1547 Napisano 30 Marca 2012 Trzy Amerykance: 0 Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku? - czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1548 Napisano 30 Marca 2012 Trzy Amerykance: Uważaj! To wciąga 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Sarnowski 6 #1549 Napisano 30 Marca 2012 (edytowane) Uważaj! To wciąga Patrzac na fakt,ze praktycznie od wczoraj zegarki leza otwarte a ja gapie sie na nie jak glupek,to trudno sie nie zgodzic Zauwazylem tez,ze cykaja o wiele glosniej niz np. moj Zenith.Kiedy dwa pierwsze sa nakrecone,slychac je na korytarzu pietro nizej. Edytowane 30 Marca 2012 przez Janek Sarnowski 0 Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku? - czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1550 Napisano 30 Marca 2012 Patrzac na fakt,ze praktycznie od wczoraj zegarki leza otwarte a ja gapie sie na nie jak glupek,to trudno sie nie zgodzic Wężykiem, wężykiem. Do Wielkiej Księgi Cytatów. Podobnie działają też roczniaki..... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach