chronofil 133 #1951 Napisano 14 Września 2012 Ależ się Koleżeństwo rozbrykało! Jakiś szał zakupów, choć do świąt jeszcze daleko Omegi, lonżiny, alpiny, zenithy... Hoho, żeby nikogo zbytnio nie wyrózniać i nikogo też nie pominąć to ogólne gratulacje Piękne nabytki - niech dobrze cykają! 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mysterious 2 #1952 Napisano 14 Września 2012 Powiedziałbym coś, ale nie wiem czy wypada może to zostać źle odebrane, ale zaryzykuje Kolega zawsze powtarzał, nawet jak frytki w McDonaldzie kupowaliśmy: Niech bida patrzy, jak żyje bogatszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1953 Napisano 14 Września 2012 Zegareczek lata 70 na mechanizmie FHF , fajnie zachowany. Smarowanie100-150Pln, nowe szkielko 15pln:) niech się nosi! Czyli wszędzie już dotarła "moda" na zawyżanie cen usług,- niedawno cenę za konserwację takiego prostego (bez automatu) mechanizmu mozna było utargowac do 50 zł, że juz nie wspomnę, iż szkiełko w hurtowni kosztuje ...0,90 do 1,50 zł.To zreszta nic w porównaniu z teleskopami,- kosztuje ten drobiazg najczesciej 5 gr, u "mistrza" wymiana 8-12 zł.... Warto nauczyc się takich prościutkich czynnosci obsługowych jak np własnie wymiana teleskopów, szkiełka ( i jego polerowanie) itp,- mała rzecz, a jak cieszy no i, jak widać, znaczna oszczędność. A fachowcom pozostawić czynności wymagające wiedzy i wprawy. 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1954 Napisano 14 Września 2012 W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego jak zaprezentować moje ostatnie nabytki na manufaktury zenitha Piękna kolekcja!!Widzę, ze Sz. Kolega podziela moje zamiłowanie do i uznanie dla jakosci Zenitów,- to firma, która obok Eterny budzi moją, starego inzyniera, sympatię.Przy okazji,- moze ktoś ma na zbyciu sam werk Zenita (z tarczą) z ręcznym naciągiem , najlepiej z rodziny 27xx, ale nie wyłącznie,- takim 135 też nie pogardzę;-)) 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1955 Napisano 14 Września 2012 (edytowane) ]Nie chwalicie za Longinesa to moze ten wam sie spodoba...... Edytowane 14 Września 2012 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mysterious 2 #1956 Napisano 15 Września 2012 Czyli wszędzie już dotarła "moda" na zawyżanie cen usług,- niedawno cenę za konserwację takiego prostego (bez automatu) mechanizmu mozna było utargowac do 50 zł, że juz nie wspomnę, iż szkiełko w hurtowni kosztuje ...0,90 do 1,50 zł.To zreszta nic w porównaniu z teleskopami,- kosztuje ten drobiazg najczesciej 5 gr, u "mistrza" wymiana 8-12 zł.... Warto nauczyc się takich prościutkich czynnosci obsługowych jak np własnie wymiana teleskopów, szkiełka ( i jego polerowanie) itp,- mała rzecz, a jak cieszy no i, jak widać, znaczna oszczędność. A fachowcom pozostawić czynności wymagające wiedzy i wprawy. Masz rację. Zrobiła się "moda", powraca się do starych wyrobów, których serwisowanie wymaga pewnych umiejętności, a co za tym idzie - skoro jest duże zapotrzebowanie, to się wykorzystuje okazję. Sam zacząłem wymieniać teleskopy i paski, bo gdybym za każdym razem miał za to płacić to -> pewnie spora sumka na zegarek by się uzbierała. Jednak polerowanie szkła to już troszkę więcej roboty i warto to przećwiczyć na jakimś "trupku", ale i w tym można dojśc do wprawy, jak się chce. Ja widzę już światełko w tunelu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1957 Napisano 15 Września 2012 (edytowane) dzięki Artur za docenienie !Breitling sorry że nie wkleiłem razem z Blue Ribbon z poprzedniej stronki... fakt parami wyglądały by ładniej Powiedziałbym coś, ale nie wiem czy wypada może to zostać źle odebrane, ale zaryzykuje Kolega zawsze powtarzał, nawet jak frytki w McDonaldzie kupowaliśmy:Niech bida patrzy, jak żyje bogatszy a to keczupik jeszcze... ala tutaj przyznam wkraczam na nieznane wody - pojęcia nie mam co to za mechanizm i z jakich lat jest ta certinka. Stan zachowania śliczny. Edytowane 15 Września 2012 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1958 Napisano 15 Września 2012 Piter, a ta Certinka to nie jest czasem malowana? Bo jak widzę zamalowane ścianki indeksów to mi się światełko zapala ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1959 Napisano 15 Września 2012 d(...) ala tutaj przyznam wkraczam na nieznane wody - pojęcia nie mam co to za mechanizm i z jakich lat jest ta certinka. Stan zachowania śliczny. Tego problemu zupełnie nie rozumiem! - wszak na dołączonym nie gdzie indziej jak w Twoim poscie wyżej widocznym zdjęciu mechanizmu "jak byk" widać wypisany czytelnie jego model, tj."28-10". Jest to mechanizm własnej konstrukcji Certiny z lat 60, cieszący się OIDW dobrą opinią solidnego i niezawodnego 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1960 Napisano 15 Września 2012 (edytowane) Piter, a ta Certinka to nie jest czasem malowana? Bo jak widzę zamalowane ścianki indeksów to mi się światełko zapala ...JacekTakie były moje podejrzenia na poczatku ale szkło było stare i żółte - wymienilem i przy okazji popatrzylem na tarcze. Nie jest malowana - indeksy czyste, identyczne ze zdjeciami podobnych zegareczkow z sieci, luma lekko sciemniala . Kupiłem ja z Alpina i kilkoma zlomkami tam gdzie zwykle po prostu piękny stan, choć certina nie bardzo pasuje do moich zbiorów ..... PG -dzięki - chodziło mi właśnie o opinie na temat tego mechanizmu - nie widziałem jak się sprawuje a cal oczywiście widziałem Edytowane 15 Września 2012 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #1961 Napisano 17 Września 2012 A u mnie taka omesia. 33,5 mm ale daje radę. Cal. 520 - jak wyczytałem w necie wyprodukowano go tylko 40 000 sztuk ??? Zaprojektowany dla omegi przez niejakiego pana Georges'a Favre ? ( nie wiem czy tak to się pisze ) Na pewno unikalna tarcza w paski . Dekielek opisany w tysiącu językach . Bardzo ciekawy łocz. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 911 #1962 Napisano 17 Września 2012 A co oznacza ten opis we wszystkich językach świata? O co chodzi z fit washer in back? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #1963 Napisano 17 Września 2012 A co oznacza ten opis we wszystkich językach świata? O co chodzi z fit washer in back? Dokładnie to co: Dichtung im Boden einsetzen 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #1964 Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Chyba chodzi o to aby umieścić uszczelkę w dekielku , której oczywiście nie ma . Ale tak mie się zdaje . Edytowane 17 Września 2012 przez lamwoj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #1965 Napisano 17 Września 2012 Chyba chodzi o to aby umieścić uszczelkę w dekielku , której oczywiście nie ma . Ale tak mie się zdaje . Na pewno warto odpowiednią wymiarami dobrać do dekielka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1966 Napisano 17 Września 2012 Bardzo fajna ta omega. Ciekawa tarcza i rzeczywiście nie często spotykany werk. Gratulejszyn, Wojtku 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #1967 Napisano 18 Września 2012 Dzięki Arturze. "Idę" w manualne omegi. Może wkrótce dołączy jeszczem jedna. Ale puki co sza . Jak dojdzie do skutku to oczywiście się pochwalę . Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #1968 Napisano 18 Września 2012 "69 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mysterious 2 #1969 Napisano 19 Września 2012 Ostatnio wpadł mi taki oto zegarek. Firma Laco?, mechanizm na 17 kamieniach, ma wybite D 605. Koperta napewno jest złocona, chociaż pomimo kilku rysek i małych wgłębień nie widać przetarć i ma nadal odcień złota(czyżby cała była ze złota?) Czy ktoś powie mi coś więcej o tym zegarku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1970 Napisano 19 Września 2012 "69 fajnie ze mechanizm pokazales, byłem ciekaw co siedzi w środku, niezle utrzymana gratulacje ! 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #1971 Napisano 19 Września 2012 Takie coś, na 15 kamykach i w słusznym rozmiarze: 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #1972 Napisano 20 Września 2012 Nieźle utrzymana pasówka (tak na pirwszy rzut oka). Pokaż kotku co masz w środku! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #1973 Napisano 20 Września 2012 Flaczki: 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #1974 Napisano 22 Września 2012 U mnie od wczoraj towarzystwo staruszków zaszczyciła taka oto Omeszka Dynamic: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #1975 Napisano 22 Września 2012 Sliczna omesia gratki! nie widziałem podobej z takimi wskazówkami chyba... 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach