Daito 5725 #2676 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Zegarek rewelacyjny, cholernie mi się podoba - tylko takie pytanie mam (pewnie niezbyt trafione), czy ta koronka ma tak "odstawać" i czy to nie przeszkadza w użytkowaniu zegarka? Edytowane 27 Lutego 2013 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #2677 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) ...Musi jednak przejść przegląd i kosmetykę.. nie wiem czy nie trzeba wymienić szkiełka czy tylko polerka wystaarczy, poza tym mam problem z mechanizmem. Po wyciągnięciu koronki mogę przestawiać date-bardzo lekko jednak wskazówki się nie przestawiją. Zegarek po nakręceniu działa normalnie,A próbowałeś wyciągnąć koronkę do drugiej pozycji ? Edytowane 27 Lutego 2013 przez whb 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inomarek 403 #2678 Napisano 27 Lutego 2013 Czekałem i czekałem, aż dziś dotarł... Pierwszy ZENITH Pierwsza odsłona /TURLER -czy ktoś może to rozwinąć??/ Musi jednak przejść przegląd i kosmetykę.. nie wiem czy nie trzeba wymienić szkiełka czy tylko polerka wystaarczy, poza tym mam problem z mechanizmem. Po wyciągnięciu koronki mogę przestawiać date-bardzo lekko jednak wskazówki się nie przestawiją. Zegarek po nakręceniu działa normalnie,Niczego sobie Zenith fajowy. Na fotkach szkiełko wygląda nienajgorzej to może polerka wystarczy ale nie mnie to oceniać. Gratuluje nabytku niech się sprawuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #2679 Napisano 27 Lutego 2013 Zegarek rewelacyjny, cholernie mi się podoba - tylko takie pytanie mam (pewnie niezbyt trafione), czy ta koronka ma tak "odstawać" i czy to nie przeszkadza w użytkowaniu zegarka?Na zdjęciach tego zegarka w sieci koronka odstaje, choć nie tak bardzo. Zakładam, że gdzieś wieki temu wałek się ułamał i został wymieniony, tylko zegarmistrz nie zadał sobie trudu, żeby go dobrze zmierzyć i odpowiednio skrócić. Ten mały defekt zostanie już niebawem usunięty wraz z resztą brudu, rys i starych smarów. A wtedy zrobię mu ładne fotki Pozdrawiam 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2680 Napisano 28 Lutego 2013 A próbowałeś wyciągnąć koronkę do drugiej pozycji ? Wyciąga się delikatnie jakby bardzo luźno do pozycji w której gdy kręcę data się rusza lecz nie przekręca skacze, po lekkim odciągnieciu koronki bardziej przestawiam tylko datę. Wskazówki stoją. leżał 10h od trzymania w ręku i bez nakręcania dalej śmiga martwi mnie że ta koronka tak luźno się wysuwa. Szkiełko spróbuje spolerować, na początek. Koledzy a ten TURLER - ma to jakieś znaczenie??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2681 Napisano 28 Lutego 2013 Trochę strachu było, czy ktoś go po drodze nie ukradnie bo zwykłą pocztą lotniczą nadciągał a tu ku mojemu ogromnemu zdziwieniu czekał dziś na mnie grzecznie w skrzynce pocztowej.Na razie tylko go odsyfiłem z ponad cztedziestoletniego brudu, wstępnie przepolerowałem szkiełko, założyłem jakiś pasek zamiast obrzydliwego uniwersalnego mesha i zanim pójdzie na dopieszczanie i regularne spa - kilka fotek na szybko: Hamilton chrono-matic, we środku kultowy cal. 11, taki jak w starym Monaco. Więcej o tym ciekawym mechanizmie możecie przeczytać tutaj:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58125-automatyczne-chronografy-jak-to-z-nimi-bylo/#entry635658Pozdrawiam, I super, dobre trafienie - cieszę sie ze dotarł tak szybko bo na longina będzie trzeba poczekać .. 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2682 Napisano 28 Lutego 2013 Koledzy a ten TURLER - ma to jakieś znaczenie??? Ma i nie ma zależy jak na to spojrzeć... "Türler" nie jest nazwą modelu, jest to nazwa jednego z najlepszych i prestiżowych - w tamtych czasach - zakładu jubilerskiego mieszczącego się w Zurichu...w którym to Twój zegarek został sprzedany między 1975 a 1978 i można by rzec Jubiler - podpisał się na nim. Podobnie postępowali np. Meister czy Tiffany. Znaczący jubilerzy umieszczali na tarczach drogich czasomierzy swoją nazwę po uprzednim uzgodnieniu i zgodzie producenta. Jest to o tyle ciekawe, że Twój zegarek jest dzięki temu jeszcze bardziej unikatowy...i świadczy to o jego "szlacheckim" pochodzeniu pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2683 Napisano 28 Lutego 2013 Wyciąga się delikatnie jakby bardzo luźno do pozycji w której gdy kręcę data się rusza lecz nie przekręca skacze, po lekkim odciągnieciu koronki bardziej przestawiam tylko datę. Wskazówki stoją. leżał 10h od trzymania w ręku i bez nakręcania dalej śmiga martwi mnie że ta koronka tak luźno się wysuwa. Szkiełko spróbuje spolerować, na początek. Koledzy a ten TURLER - ma to jakieś znaczenie??? Przy podobnych objawach w innym moim zenicie to byl mostek remontuaru strzelony.... idź do zegarmistrza niech sprawdzi, potem sie będziesz martwil 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2684 Napisano 28 Lutego 2013 Przy podobnych objawach w innym moim zenicie to byl mostek remontuaru strzelony.... idź do zegarmistrza niech sprawdzi, potem sie będziesz martwilCzyli jednak powazna operacja się szykuje.. ;/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2685 Napisano 28 Lutego 2013 Ma i nie ma zależy jak na to spojrzeć... "Türler" nie jest nazwą modelu, jest to nazwa jednego z najlepszych i prestiżowych - w tamtych czasach - zakładu jubilerskiego mieszczącego się w Zurichu...w którym to Twój zegarek został sprzedany między 1975 a 1978 i można by rzec Jubiler - podpisał się na nim. Podobnie postępowali np. Meister czy Tiffany. Znaczący jubilerzy umieszczali na tarczach drogich czasomierzy swoją nazwę po uprzednim uzgodnieniu i zgodzie producenta. Jest to o tyle ciekawe, że Twój zegarek jest dzięki temu jeszcze bardziej unikatowy...i świadczy to o jego "szlacheckim" pochodzeniu pozdrawiam Super. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Więc jestem bardziej zadowolony niz przed jego zakupem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #2686 Napisano 28 Lutego 2013 Piękne te wasze nowe nabytki w szczegulnosci Hamilton mi się podoba bo w chrono a o werku już nie wspomnę gratuluje! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2687 Napisano 28 Lutego 2013 Czyli jednak powazna operacja się szykuje.. ;/ Nie gdybajmy , a jak bedą problemy to koledzy z forum pomogą 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #2688 Napisano 28 Lutego 2013 Takie coś w stalowej kopercie bez oznaczeń i z mineralnym szkłem: 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #2689 Napisano 28 Lutego 2013 Trochę strachu było, czy ktoś go po drodze nie ukradnie bo zwykłą pocztą lotniczą nadciągał a tu ku mojemu ogromnemu zdziwieniu czekał dziś na mnie grzecznie w skrzynce pocztowej.Na razie tylko go odsyfiłem z ponad cztedziestoletniego brudu, wstępnie przepolerowałem szkiełko, założyłem jakiś pasek zamiast obrzydliwego uniwersalnego mesha i zanim pójdzie na dopieszczanie i regularne spa - kilka fotek na szybko: Hamilton chrono-matic, we środku kultowy cal. 11, taki jak w starym Monaco. Więcej o tym ciekawym mechanizmie możecie przeczytać tutaj:http://zegarkiclub.p...lo/#entry635658Pozdrawiam, Piękne chrono, zacny werk, a i tarczę po czyszczeniu może Ci się uda sfotografować? 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2690 Napisano 28 Lutego 2013 Takie coś w stalowej kopercie bez oznaczeń i z mineralnym szkłem:No jak bez oznaczeń! tarczę masz od Cymy a werk Tawanesa! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #2691 Napisano 28 Lutego 2013 No jak bez oznaczeń! tarczę masz od Cymy a werk Tawanesa!Interpunkcja była zamierzona w moim poście.Takie coś w stalowej kopercie bez oznaczeń i z mineralnym szkłem: Koperta bez oznaczeń. . 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2692 Napisano 1 Marca 2013 Czy da się określić przybliżony wiek mechanizm Tavanes`a w tym zegarku? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #2693 Napisano 1 Marca 2013 Takie coś znalazłem, ale bez dat:http://s16.beta.photobucket.com/user/corsaire75/media/CalibresCymaTavannes.jpg.html 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2694 Napisano 1 Marca 2013 Faktycznie interpunkcja wyrażnie wskazywała co jest bez oznaczenia ,wybacz że posądziłem Cię o ślepotę Koperta nie bedzie miała oznaczeń gdyż wykonywały je firmy pod pasówki i nie chwaliły się tym, często to małe wytwórnie rzemieślnicze robiące koperty na zamówienia zegarmistrzów przekładających kieszonki do modnych zegarków narecznych w okresie pierwszej wojny i przed 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2695 Napisano 1 Marca 2013 Nie gdybajmy , a jak bedą problemy to koledzy z forum pomogą Dziś udało mi się nastawić godzinę:Mianowicie po wyciągnieciu koronki tzn bardzo delikatnie wychodzi sama do końca-bez odczucia 2 pozycji. cofnąłem ją jakby do pierwszej pozycji wtedy datownik drżał nie przestawiał się, jednak w tej też pozycji odczułem delikatny opór i wskazówki ruszyły się!!! delikatnie poruszając koronką udało sią nastawiać. Chodzi przynajmniej na razie ale co to może być??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #2696 Napisano 1 Marca 2013 ... ale co to może być??? To jest niesprawność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #2697 Napisano 1 Marca 2013 Dziś udało mi się nastawić godzinę:Mianowicie po wyciągnieciu koronki tzn bardzo delikatnie wychodzi sama do końca-bez odczucia 2 pozycji. cofnąłem ją jakby do pierwszej pozycji wtedy datownik drżał nie przestawiał się, jednak w tej też pozycji odczułem delikatny opór i wskazówki ruszyły się!!! delikatnie poruszając koronką udało sią nastawiać. Chodzi przynajmniej na razie ale co to może być???To jest niesprawność. haha i wciaz mysle ze moze byc mostka:) 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2698 Napisano 1 Marca 2013 Dziękuję za podpowiedź. Postaram się nawiedzić jakiegoś fachowca... w celu weryfikacji i naprawy, wtedy potwierdzimy ewentualne przypuszczenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2699 Napisano 4 Marca 2013 Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyż jest to zwykły radziecki stoper, ale jest to oryginalnie zapakowany z paszportem i zawieszką stoperek sprzed 37 lat i istnieje duże prawdopodobieństwo, że ruszył bez najmniejszego problemu po tak długiej bezczynności po raz pierwszy. 24 marca 1976 roku, ktoś przystawił datownik na paszporcie, zapakował zakonserwowany stoper do pudełka i wysłał do ... gdzie przeleżał trudno powiedzieć, ale dzięki @mechanikowi dotarł dzisiaj do mnie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2700 Napisano 4 Marca 2013 Normalnie, panie, archeologia Gratulacje - takie rzeczy potrafią cieszyć! 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach