hrabia 72 #2851 Napisano 6 Kwietnia 2013 Na nadgarstkowym najlepiej mi wyszedł. Poza niesygnowaną koronką chyba wszystko ok (mam nadzieję, znaczy się), w środku pięknie cyka cal. 2541 na 17 kamyczkach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2852 Napisano 7 Kwietnia 2013 wrzuć fotki w wątku o ZENITH'ach będzie dla potomnych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walbor62 0 #2853 Napisano 7 Kwietnia 2013 Finger, zwróć uwagę na indeksy godzinowe, cyferki nr 2 i 10 - są bliżej środka tarczy niż pozostałe. Nie sądzę żeby tak było fabrycznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #2854 Napisano 7 Kwietnia 2013 wrzuć fotki w wątku o ZENITH'ach będzie dla potomnych Jak złapię lepsze światło, to się postaram coś cyknąć. Długo polowałem na Zenitha z lat 60-70 w kopercie tego typu, na którego miałbym szmal. Miał być Sporto albo Autosport, ale wskoczyła mała sekunda i też jestem zadowolony jak cholera, w zasadzie to było takie moje zegarkowe marzenie, taki Zenek. Można powiedzieć, że mała rzecz, a cieszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2855 Napisano 7 Kwietnia 2013 Finger, zwróć uwagę na indeksy godzinowe, cyferki nr 2 i 10 - są bliżej środka tarczy niż pozostałe. Nie sądzę żeby tak było fabrycznie. To się nazywa wprawione oko! Graty za spostrzegawczość!:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #2856 Napisano 7 Kwietnia 2013 Finger, zwróć uwagę na indeksy godzinowe, cyferki nr 2 i 10 - są bliżej środka tarczy niż pozostałe. Nie sądzę żeby tak było fabrycznie. A ja nie jestem pewien czy nie było.Myślę, że zamysłem projektanta było utrzymanie jednego zewnętrznego obwodu wszystkich indeksów. Tzn żeby wszystkie przylegały do jednego okręgu na zewnątrz, co pewnie spowodowało, ze nie przylegają do okręgu wewnętrzego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2857 Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Finger, zwróć uwagę na indeksy godzinowe, cyferki nr 2 i 10 - są bliżej środka tarczy niż pozostałe. Nie sądzę żeby tak było fabrycznie. Też gratuluję spostrzegawczości, ale ułożenie indeksów 2 i 10 jest fabryczne. Wiele zegarków ma przesunięte na tarczy indeksy, szczególnie 10. Widać to wtedy wyraźnie jeśli na tarczy występuje motyw "kół" i widać odniesienie do okręgu. Wynika to miedzy innymi z tego iż jest to podwójny indeks i usytuowany w miejscu o ograniczonej przestrzeni. (gdyby 12 obrócił o 90 st. też byłby kłopot ja tam zmieścić, jeszcze większy gdy o 45 st. a tak w stosunku do środka tarczy jest usytuowana "10") Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2858 Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) @xylogtośmy się zgadali . Choć argumenty odmienne to wniosek podobny - tak są wykonywane fabrycznie tarcze Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2859 Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Przypadkowy i nieplanowany zakup;-) Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Karagirl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2860 Napisano 7 Kwietnia 2013 choroba postępuje , Ciekawy mechanizm. Jaka jest średnica wewnętrzna koperty pod mechanizm? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2861 Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie mam pojęcia;-P w zasadzie nic o nim nie wiem - zakup w ciemno;-) jedyna info to,ze jest sprawny ale wymaga przeglądu:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawka 0 #2862 Napisano 7 Kwietnia 2013 mam pytanie nie koniecznie chyba odpowidne do tego tematu ale co myslicie o szwajcarskich zegarkach roxy z lat 30-40 jest to coś ciekawego czy raczej szmelc i szmira ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2863 Napisano 7 Kwietnia 2013 Przypadkowy i nieplanowany zakup;-) Może i przypadkowy, ale dosyć urokliwy. Gratulacje mam pytanie nie koniecznie chyba odpowidne do tego tematu ale co myslicie o szwajcarskich zegarkach roxy z lat 30-40 jest to coś ciekawego czy raczej szmelc i szmira ??? Faktycznie jakby nie ten temat....A o jakim zegarku mówimy, bo zegarki o nazwie ROXY robiło wiele firm - SPÓJRZJeśli masz jakiś egzemplarz to załóż oddzielny wątek i pewnie coś się ustali. Tutaj się chwalimy 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2864 Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję;-) uwiodła mnie ta jasna tarcza;-)Może i przypadkowy, ale dosyć urokliwy. Gratulacje Gdzie mogę poczytać i dowiedziec sie czegos na temat werku? :-) Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Karagirl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2865 Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie jestem pewien, ale podobny do Eterny 1401U 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2866 Napisano 7 Kwietnia 2013 To mechanizm inhouse?:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2867 Napisano 7 Kwietnia 2013 Problem w tym, że nie jestem pewien czy to 1401U. Możesz sama porównać.http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&Eterna_1401U Tu może pomóc tylko Artur 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2868 Napisano 7 Kwietnia 2013 Hmm jak dla mnie identyczny;-) ale faktycznie, lepiej będzie jak wypowie się Artur;-)Ładny ten mechanizm;-D podoba mi się chyba nawet bardziej niż tarcza;-P hehehe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2869 Napisano 7 Kwietnia 2013 Hehe, dziękuję za zaufanie Z pewnością jest to mechanizm ze wskazanej rodziny - czy dokładnie ten, to trudno na podstawie jednej fotki powiedzieć, bo róznice jakies kosmetyczne były. W kazdym razie to własny werk Eterny, a ten konkretny pochodzi z roku ca 1954 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2870 Napisano 7 Kwietnia 2013 Fajowsko;-) wglądu na to, że za nie duże pieniążki wyrwałam fajny zegarek z mechanizmem inhouse:-) co prawda nie wiele wiem na temat manufaktury Eterny ale obiło mi się o uszy, że to całkiem porządna firma:-) jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2871 Napisano 7 Kwietnia 2013 co prawda nie wiele wiem na temat manufaktury Eterny ale obiło mi się o uszy, że to całkiem porządna firma:-) jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie;-) Pewnie, że całkiem porządna.Celem uzupełnienia wiedzy: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/57611-eterna-klub-milosnikow-marki/ http://chronos24.pl/producenci/eterna/historia-marki/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Eterna No i oczywiscie http://www.eterna-fanatic.com/ 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2872 Napisano 7 Kwietnia 2013 Bardzo dobra firma, bardzo dobre zegarki...kawał ciekawej historii i sporo ciekawych rozwiązań technicznych... Zdecydowanie marka prestiżowa i ceniona. Tu możesz nieco poczytać na jej temat i pooglądać sporo ciekawych zegarków tej marki. http://eterna-fanatic.com/pages/eterna-information.php 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2873 Napisano 7 Kwietnia 2013 Dziękuje!:-) znowu będę siedziała pól nocy przed ekranem iPada zamiast spać;-P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2874 Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) mam pytanie nie koniecznie chyba odpowidne do tego tematu ale co myslicie o szwajcarskich zegarkach roxy z lat 30-40 jest to coś ciekawego czy raczej szmelc i szmira ???Jesli chodzi o damskie to mam taki jeden wyrób jubilerski z białego złota z diamentami....Szmelc to to nie jest Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2875 Napisano 7 Kwietnia 2013 Woooow.... Imponujący ten zegareczek!:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach