OmegaDeVille 59 #4976 Napisano 6 Kwietnia 2014 Znana nam Omega Seamaster Pre moon, będąca obecnie w posiadaniu Sneera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #4977 Napisano 6 Kwietnia 2014 Dobry pomysł z tym tematem, a pierwszeństwo w zakładaniu przysługuje pomysłodawcy .Wrzućcie link po założeniu) 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #4978 Napisano 6 Kwietnia 2014 Dostałem wczoraj propozycję nie do odrzucenia od naszego kolegi Szlamfajera. Musiałbym być ciężkim idiotą, żeby ją odrzucić A że przy okazji przyplątało się do mnie kilka vintagowych polskich bransolet, z braku oryginalnej postanowiłem jedną zaadaptować. I tak w moje łapy trafił polski Moonwatch Pozdrawiam, Widzę, że opatentowałeś sposób na robienie fotek z wyświetloną godziną... Gratuluję raz jeszcze - bardzo mi się podoba ! 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4979 Napisano 6 Kwietnia 2014 @lobuz1 Ze szkiełkiem ma 6,43 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacum26 0 #4980 Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, mam prośbę do forumowiczów o identyfikacje zegarka, prawdopodobnie szwajcar bardzo wczesny XIX w.Z jakiej stajni pochodzi i czy to unikat, możliwa wycena. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez jacum26 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4981 Napisano 6 Kwietnia 2014 Sposób umiejscowienia zawiasow, na skos względem siebie, wskazuje na okolice roku 1850. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacum26 0 #4982 Napisano 6 Kwietnia 2014 zacytuje tu kolegę " Echappement a cylindre to po francusku wychwyt cylindrowy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wychwyt#Wychwyt_cylindrowy). Sprawdzałem kilka informacji na niemieckim forum i nieźle się uśmiałem. Jako że słowo Echappement występuje jako pierwsze, niemcy myślą że to jest nazwa firmy. Później piszą "no a w mojej Echappement mam trochę inny mechanizm, zobacz". Mechanizm zbudowany jest na czterech kamieniach (Quatre trous en Rubis). Aiguilles to po francusku wskazówki. Generalnie tego typu informacje pisano na wielu starych zegarkach. Prawdopodobnie bogacze spotykali się na ulicy i szpanowali kto mawięcej kamieni w mechanizmie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #4983 Napisano 6 Kwietnia 2014 zacytuje tu kolegę " Echappement a cylindre to po francusku wychwyt cylindrowy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wychwyt#Wychwyt_cylindrowy). Sprawdzałem kilka informacji na niemieckim forum i nieźle się uśmiałem. Jako że słowo Echappement występuje jako pierwsze, niemcy myślą że to jest nazwa firmy. Później piszą "no a w mojej Echappement mam trochę inny mechanizm, zobacz". Mechanizm zbudowany jest na czterech kamieniach (Quatre trous en Rubis). Aiguilles to po francusku wskazówki. Generalnie tego typu informacje pisano na wielu starych zegarkach. Prawdopodobnie bogacze spotykali się na ulicy i szpanowali kto mawięcej kamieni w mechanizmie.Fajne forum znalazłeś, wiedzę mają tam podobną jak Ty. Bogacze takich zegarków nie nosili. Generalnie zegarek tzw, "no name" (czyli producent nie do ustalenia) o naciągu kluczykowym, słabej klasy, z cylindrowym mechanizmem. Mechanizm wersja Lepine kaliber IV z wychwytem cylindrowym. Poszukiwany przez kolekcjonerów nie jest, między innymi przez ten wychwyt cylindrowy i małą ilość rubinów. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4984 Napisano 8 Kwietnia 2014 Mechanizm to cylindrowa wersja Lepine-Kaliber IV - podobny do TEGO 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #4985 Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) @lobuz1 Ze szkiełkiem ma 6,43 Mój Universal w automacie cal, 2-66 ma 6,08 Przez długie lata (1966-2003) cal. 66 był najcieńszym automatem o grubości zaledwie 2,5mm. http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&2&2uswk&Universal_66_0 Aktualny rekord to 2.35: http://www.piaget.com/movement/1208p-ultra-thin-automatic-movement Jeszcze raz gratuluję. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez lobuz1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4986 Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Poczekaj, poczekaj! Zmierzę jeszcze szkiełko, to może być cuś koło tego Twego. na podorędziu mam jeszcze co zwymiarować, wtedy może zawalczę o palmę! Oczywista poza tą która czasem mi odbija. Pozdrawiam. Edit: No i trzym się! Bo szkiełko wystaje 0.6 mm co nam daje 6.43 - 0.6czyli 5.83 mm koperta. To jeszcze pryszcz,gdyż mam Wintnauera, ten dopiero jest blacha! Grubość ze szkłem 6.33 gdzie samo szkło wystaje z koperty 2.33a koperta ma 4 mm! To ja się zapytowywuję ile może mieć sam werk? Rozbierany przez szkło, bo bym go rozpaździerzył dla samego zmierzenia. Co prawda obaj cwaj, to manuale. Jutro w robocie zmierzę werk rolka 1600, też jest jak odbólka z krzyżykiem. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yalapeno 0 #4987 Napisano 10 Kwietnia 2014 A u mnie ostatnio się pojawił taki szrocik. Kupiony z rozmazanych fotek praktycznie samej tarczy. Bez zdjęć środka.Trzeba było wymienić włos. Koperta jest pęknięta przy koronce i tu ponoć jest za cienka żeby można to było zlutować. I taka mała zagadka: na tle jakiego katalogu zrobiona fotka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #4988 Napisano 10 Kwietnia 2014 Enicar w takim stanie trudno nazwać szrocikiem . Ciekawa tarcza. Gratuluję nabytku. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yalapeno 0 #4989 Napisano 10 Kwietnia 2014 właśnie ta tarcza mnie skusiła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4990 Napisano 10 Kwietnia 2014 Fajny zegarek..A że niby czemu nie można jej zlutować? Katalog "Rossmana"- szminki? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #4991 Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) wiem, wiem, jestem nudny . Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez lobuz1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4992 Napisano 11 Kwietnia 2014 wiem, wiem, jestem nudny . Tego nie wiem ,ale zegarki to masz "wesołe"-znaczy ładne.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #4993 Napisano 12 Kwietnia 2014 Fajny UG, ale ten zaprojektowany przez Gente jest najlepsiejszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #4994 Napisano 12 Kwietnia 2014 Ten Universal bardzo klasyczny, podoba mi się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4995 Napisano 12 Kwietnia 2014 No i kiedyś trafił mi się taki jesienny "liść", bowiem wyschnięty jak pluskwa. Widocznie,czekał na ożywczą krew z mego nadgarstka, by nabrać ochoty do życia. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4996 Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) I jeszcze pomiary. Oraz pytanie? Jak cienki może być werk? Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #4997 Napisano 12 Kwietnia 2014 Ale cienias . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4998 Napisano 12 Kwietnia 2014 Fajny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4999 Napisano 12 Kwietnia 2014 ale pelisę ma z białego złotka 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #5000 Napisano 12 Kwietnia 2014 Zegarek wyjątkowy, mógłbyś pokazać mechanizm jak wygląda. Fajnie komponują się indeksy z głównym Logo. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach