zasadas 5084 #6926 Napisano 5 Stycznia 2015 I bardzo dziękuję, Bardzo fajne opracowanie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #6927 Napisano 5 Stycznia 2015 Mój pierwszy Enicar, ale jestem zauroczony! Niestety fotograf ze mnie żaden i nie potrafię oddać na zdjęciach jego piękna... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6928 Napisano 5 Stycznia 2015 Złocona koperta i zielona tarcza z paskiem - takie połączenie kolorów jest najładniejsze jakie może być jednak ciężko to złapać na zdjęciach pomimo że twoje są ładne wiem że zegarek prezentuje się lepiej na żywo.Super nabytek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6929 Napisano 5 Stycznia 2015 W łączeniu zieleni ze złotem przodowali Rosjanie, a właściwie radziecka produkcja. Wśród szwajcarów nie było to powszechne. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #6930 Napisano 5 Stycznia 2015 Enicar Star Jewels z zieloną tarczą... Polowałem kiedyś... Potem trafił mi się ze złoto-brązową i polować przestałem. Niemniej ten dużo ładniejszy od mojego. Gratuluję i zazdroszczę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo #6931 Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) mi tez sie bardzo podoba... ostatnio bardzo podoba mi sie ,,zielenina,, Graty! Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Angelo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #6932 Napisano 5 Stycznia 2015 Bardzo ładny Enicar, gratulacje. 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #6933 Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Niewiele wiem o tej marce ale bardzo mi się spodobał Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Kwiatek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #6934 Napisano 6 Stycznia 2015 I jeszcze taki brzydal... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 229 #6935 Napisano 6 Stycznia 2015 to chyba na 1 kamieniu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mashun 10 #6936 Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) No nie bardzo, bo już na tej fotce widać 3 a na tarczy napisane że 17. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez mashun 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6937 Napisano 7 Stycznia 2015 Mechanizm specyficzny i może z wyglądu trochę jak bezkamieniowiec, ale 17 ma na pewno. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 1929 #6938 Napisano 8 Stycznia 2015 Pewnie dostać takie szkło to jak trafić 4 w dużym lotku...no może 5 Ogólnie brzydal, ale coś w sobie ma. Gdyby jeszcze to szkło było całe... Kupiony przez pomyłkę i w pośpiechu. Myślałem, że męski, ale niczym się kapnąłem, zegarek był już w drodze do mnie. Co by nie mówił, zgrabna damulka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #6939 Napisano 8 Stycznia 2015 Pewnikiem tak a szklarze nie dorobią.Damulka całuśna! 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikom 5 #6940 Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Dziś trafił do mnie taki staruszek - Grana. O ile nie mylą mnie tropy poboczne związane z historią rodziny od której pochodzi ten zegarek oraz dodatkowe materiały (pudełko od innego zegarka z tego okresu sygnowane nazwiskiem zegarmistrza z Wilna) to jest to mniej więcej stulatek Zachowany częściowo: mechanizm w dobrym stanie, tarcza jak widać, dekiel mocno skorodowany, lunety i szkła brak. Śledztwo dotyczące szczegółów historii tego zegarka będzie kontynuowane Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Pikom 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmisiekwatch 3 #6941 Napisano 11 Stycznia 2015 Dzisiaj w moje ręcę wpadła o to taka stalowa Omega =) ... sam nie wiem jak ją ocenić - czy to kieszonka czy wisior ?? na pewno ma piękną tarczę w idealnym stanie zachowania, a do wymiany tylko szkiełko ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6942 Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Tarcza dorabiana.Mechanizm z ok 1938roku.Wisiorek. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6943 Napisano 11 Stycznia 2015 Czemu dorabiana ?? Ja już widziałem taki zegarek z taka tarczą - nie wydaje mi się że była dorabiana czy choćby zamieniona - obstawiam oryginał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6944 Napisano 11 Stycznia 2015 Szukam , szukam ale coś nie mogę trafić w sieci Tą co ja widziałem była podobna do tego - ale czy to był zegarek podróżny to nie wiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6945 Napisano 11 Stycznia 2015 Czemu dorabiana ?? Ja już widziałem taki zegarek z taka tarczą - nie wydaje mi się że była dorabiana czy choćby zamieniona - obstawiam oryginałJak tam chcesz-) :-) Wg mnie koperta nadgryziona zebem czasu a tarcza jak by wczoraj od Głowackich wróciła:-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6946 Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) No ja głowy dawał nie będę - tak mi na podstawie tych zdjęć wygląda ale znawcą omeg nie jestem oceniam na podstawie tego co widziałem w swym marnym życiu Może Narfas się pojawi - on ma sporą bazę zdjęć w swoim archiwum a i wiedzę nie mniejszą może coś doda w czym ,gdzie i jak ta omega była zamontowana i czy w ogóle w czymś czy czasem nie był to po prostu kieszonkowy zegarek z ciekawym uszkiem Edytowane 12 Stycznia 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6947 Napisano 11 Stycznia 2015 Co prawda, to do zegarka jeszcze daleka droga, bo na razie mam tylko mechanizm, ale sadzę, że warto go jednak pokazać. Dzięki uprzejmości @ Narfas`a już wiem, że jest to najprawdopodobniej francuz, Hippolyte Parrenin, z około 1920 roku. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie średnica mechanizmu 54,5 mm (54,15mm wtedy by wychodziło 24 cale). Istny kolos. Pierwsze zdjęcie po wyciągnięciu z pudła "dawców" u zegarmistrza, kolejne po czyszczeniu i smarowaniu. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6948 Napisano 11 Stycznia 2015 I jeszcze kilka zdjąć. Ten mały mechanizm umieściłem po to, by pokazać, że HP jest naprawdę duży. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6949 Napisano 11 Stycznia 2015 Takie tarcze sprzedaja na lubelskiej gieldzie po 5zł(lub bardzo podobne) z nazwami marek jakie chcesz.....:-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
knut_larsen 3 #6950 Napisano 11 Stycznia 2015 A gdzie dokładnie ta "lubelska giełda "?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach