Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz kurzej łapki co oznacza skrót ??

G.S.MK II.General Service Mark 2.,Zegarki pierwszej serii Mark 1 miały oznaczenia G.S.T.P.General Service Trade Patern.,Oczywiście ten zegarek ma oznaczenia British Army.,Elgin produkował  dwa typy kieszonkowych wojskowych zegarków MK I i MK II w latach 1939-1945 na zamówienie rządu USA ,ale docelowo trafiały one do UK jako pomoc dla walczących z nazistami Brytyjczyków,.

Bardzo chętnie nabył bym tego seiko  :rolleyes:

A ja nigdy nie odmawiam (ostatnio wysłałem do Polski 15 zegarków).Musisz tylko wziąć pod uwagę ,że Seiko Precision Second Setting Diaflex kosztują kilka razy więcej od innych kieszonek Seiko i Seikosha i kupno takiego zegarka jako dawcy na pasówkę nie bardzo się opłaca.Zegarki tego typu sa poszukiwane ze względu na dosyć rzadko spotykaną komplikacje "second setting diaflex" ,która działa w taki sposób  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie tego bym nie rozbrajał na pasówkę - jest kompletny i taki musi zostać.

Kiedyś miałem okazję kupić dla mechanizmu 

EDIT: O tutaj o tym wtedy pisałem http://zegarkiclub.pl/forum/topic/113158-seikosha/page-2?do=findComment&comment=1385574

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje świetny zegarek.,Wynik nie jest aż taki dobry.Cal 865 jest bardzo łatwo wyregulować i po kilku minutach regulacji byłbym w stanie zejść poniżej sekundy na dobę. 

Mayor co to za aplikacja ?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mayor co to za aplikacja ?? 

Aplikacja Kello dla Iphone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długim i pełnym niecierpliwości oczekiwaniu wylądował św. Mikołaj. Nie przyniósł mi wszystkiego o co prosiłem, ale w temacie vintage spisał się bez pudła.

Od dawna mnie kusił stalowy Heuer w czarnym PVD. Nie mówię tu o Monzy, bo ona jako jedyna nie miała stalowej koperty. Jednym z modeli, które mi się podobają jest 750.501 Pasadena z wczesnym VJ7750. Nie udało mi się jeszcze, ale jak to mówią "customer experience" jest, bo udało mi się trafić w bardzo ładnym stanie LeJoura, który jest zgodnie z moją wiedzą zegarkiem wyprodukowanym pod marką LeJour dla amerykańskiej firmy przez Heuera właśnie. Szkło ma rysy, trzeba będzie wymienić bo to minerał, ale stan koperty a nawet bransolety - bez zarzutu

Czyli klasyczny poor-man-Heuer - voila!

WP_20150422_0051_zps1kjb0tyd.jpg

tu więcej o modelu:

http://www.onthedash.com/docs/LeJour.shtml

Pozdrawiam,

Edytowane przez Wasyl

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zacny :) A wymiana szkła może nie będzie potrzebna - pamiętam, że ktoś pisał o tym, że w Warszawie jest człowiek polerujący mineralne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowiek jest od dawna chory i interes nieczynny. Poza tym polerowanie minerału - 50 zł - nowe okrągłe płaskie szkło - pewnie z 7-10 zł :)

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wasyl

Jak zwykle ciekawy model i świetny stan, ale wiadomo - szczęściarz ;). Fajne materiały informacyjne. Gratuluję.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ale... byłbym zapomniał.

No więc zdobyłem właśnie "Koronę Mikrorotorów Heuera". Do 11,14 i 15 dołączył cal 12. Mission accomplished :D

WP_20150422_0011_zpsqks1llwr.jpg

WP_20150422_0111_zpsmesriuqp.jpg

WP_20150422_0101_zpsxvwtd9xj.jpg

Autavia 1163V, czyli Viceroy, rok produkcji 1972. To dobry rok, coś wiem na ten temat ;)

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Burza po ciszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tu nie gratulować, jeden ciekawszy od drugiego. Nie wspomnę o stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pół żartem pół serio: Przy takich snajperach, człowiek czuje się jakby strzelał ze śrutówki. Często coś trafi ale nie zawsze to na co polował. Gratuluję nabytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyście czytali uważnie temat  :)  ;) to byście zauważyli moje podanie do @Wasyla ...wystarczy napisać by dostać jednorazowe zezwolenie na zakup ciekawego egzemplarza :lol:

P.S Tomek -super ,gratuluję.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, dostałem, ale tylko na jeden (omega TV) . Kolejka jest długa, więc trzeba czekać na ponowne rozpatrzenie prośby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą kolejką to nieprawda jest!

Ja sprawy załatwiam kompleksowo czerpiąc z najlepszych wzorców:

A zmieniając temat - kupiłem jako niesprawny. Miał być dawcą organów na tzw. "zaś". Po włożeniu baterii okazało się, że "it's alive", chociaż sie przycina, pewnie suchy i brudny. O jego losie zadecydujemy z zegarmistrzem. A na razie zachwyćmy się wszyscy urodą tarczy :)

WP_20150424_0031_zpsk9rf98ud.jpg

WP_20150424_0011_zpspcqbljnk.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza rzeczywiście śliczna, gdyby była w innej kopercie byłby sam miód ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna, koperta złocona ?

taaaa... 80 mikronów, zero przetarć. brałem żółtą bo przecież na części miała być :D

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaa... 80 mikronów, zero przetarć. brałem żółtą bo przecież na części miała być :D

No i teraz jest problem. Miała być niesprawna, a tu takie rozczarowanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłeś w "sedno tarczy" :D taka nieprzyjemna niespodzianka :D

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dzisiaj świerzynka

Z forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi