Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

O żeś mi zadanie zrobił przy wieczorze... weź i zrób zdjęcie takiego czegoś, żeby było cokolwiek widać. Artystyczne nie jest, ale chyba czytelne. Coś tam poprawiłem z kolorem i światłami, żeby było widać. 

post-106813-0-66656200-1566932529_thumb.png

Fajnie, bo dość wczesny numer, większość ma już sporo późniejsze. Wyciąłem kawałek numeru, bo podobno nie powinno się podawać, chociaż zupełnie nie rozumiem dlaczego. No ale niech będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezły sprzęcik,jest gdzieś w necie ile sztuk wyszło tego modelu,a było ich dwanaście różnych firm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego akurat wyszło dużo, kilkanaście tysięcy (11?), ale na rzadsze mnie po prostu nie stać. Z resztą nie mam ciśnienia na całą dwunastkę. Ten kupiłem w przyzwoitych pieniądzach, ale miał sporo braków. Teraz jest lalunia, tak jak lubię. Widać, że używany, krew, pot, ślady kul... :D Ważne, że żaden magik nie malował lumy, nie chromował koperty itp. Jak patrzę na to, co jest wystawiane, to żal ściska, jak można zepsuć fajny zegarek. Już nawet widziałem, jak ktoś srebrzanką malował kopertę. Właśnie te rzadkie najczęściej są picowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę,że chociaż jeden rozumie żeby nie ruszać bo reszta to jak grochem o ścianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Renqien, świetny nabytek i dobra robota Miał być akurat Buren, czy się po prostu trafił?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jeden, nie jeden. Jest tu paru wariatów :D Pół roku walczę z Zenithem DH który był właśnie picowany i jeszcze mi koronki brakuje. Wymieniłem już wskazówki, szkiełko, kopertę, zrobiłem dokładnie tak, jak powinno być. Wiesz co to znaczy wyszukać do tego modelu te wszystkie części? Kopertę ktoś piłował, że pół milimetra zdjął ze średnicy, szkiełko od czapy, wskazówki jakieś stalowe oksydowane na niebiesko zdarł papierem ściernym do srebrnego, koronka za duża i za płaska... dramat. Udało mi się skompletować wszystko, nawet rocznik prawilny, bo różniły się '42 i późniejsze. Jeszcze tylko koronka... koronka... koronka... już mi się śni po nocach koronka. 

@marchewko, miał być wojak z krwi i kości, bo te mnie najbardziej interesują. Tym razem trafił się Buren. Są już inne w kolekcji, będą pewnie następne. Ważne, żeby wojskowe z wyraźnymi wojskowymi oznaczeniami. Żeby śmierdziały prochem, naftą i machorką :D

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałem napisać, nie jesteś sam, też jest zwolennikiem by pozostało w oryginale, bez względu na stan w jakim udało się zdobyć, ale do tego się dorasta, jak zaczynałem (wstyd się przyznać) też "odświeżałem".

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wczoraj kupiłem taką sztukę, że jeśli zdjęcia nie kłamały, to będzie sztos. Wprawdzie cywil i w nielubianym przeze mnie złotym kolorze, ale tarcza taka, że klękajcie narody. Dziś wysłali i mam nerwa takiego, że aż cały chodzę. Wiem, że zdjęcia kłamią, nie ufam dobrym fotografom i wiem, że dałem ciała na całej linii, ale kupiłem sercem. Trudno, najwyżej kilka stówek będzie w plecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam zacięcie, to nie lada wyzwanie. I cierpliwości życzę w oczekiwaniu na przesyłkę, pochwal się koniecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie tu... Lubię takie klimaty @renqien czekamy na jakieś foty nowego nabytku.... Tak jest jak oryginał to oryginał nieważne w jakim stanie niech opowiada swoją historię

Edytowane przez lobo82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek to niestety replika 0210 ale muszę przyznać, że nieźle zrobiona. Super sprawa, pasek bez dziurek, szkoda że teraz takich nie robią. Oczywiście, pierwsze co zrobiłem, to odpowiednio go "spatynowałem" przy użyciu sztuczek modelarskich, ale niestety, zdjęcie tego nie widzi :(

A gdzieś Ty taki fajny pasior znalazł? Szukam i szukam ...a tu pach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://af0210strap.com

Zamawiasz mailem, płacisz PayPalem i błyskawicznie masz u siebie. Bardzo komunikatywny gość to obsługuje, ale i tak nie zrozumiał, jak mu zasugerowałem robienie "postarzanej" wersji. Na szczęście materiał jest bardzo podatny na "patynowanie" metodami modelarskimi, więc można postarzyć samemu. Jeśli masz większy nadgarstek, ja mam dziewczęcy wręcz, to bierz dłuższą wersję i końcówkę na zakładkę. Lepiej się trzyma. Standardowa długość jest dla mikrusów takich jak ja i jest idealnie. Patent bez dziurek idealnie sprawdza się w upały, możesz dopasować pasek tak, żeby nie latał na nadgarstku, a jednocześnie nie ściskał i nie grzał skóry.

Tak przy okazji pochwal się, do czego ten pasior. Coś ostatnio temat wojaków umarł na tym forum, nikt nic nie pokazuje, nikt nic nie pisze...

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, świetna strona ...bardziej historyczna niż handlowa ;)

Podoba mi się to, że zadbali o szczegóły łącznie z klamerkami, sprzączkami, nadrukiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inicjatywa powstała na forum MWR, pasjonat podjął się zrobienia i wypaliło. Jak będę miał więcej czasu i spokoju to wypytam go o to woskowanie, bo kiedyś już o tym czytałem. Ciekawi mnie, skąd biorą taki wosk. 

Na eBay masz też sprzedawcę https://www.ebay.pl/sch/nato-international/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from= IW SUISSE, Bardzo dobra firma robiąca repliki i paski podobne do wojskowych. Ma nie tylko canvasy ale i pigskiny o które u nas trudno, a do wszelkich zegarków RAF, A.T.P i pochodnych wręcz obowiązkowe. Niestety, koszty wysyłki i celne zabijają. Trzeba mieć kogoś w Stanach i zrobić ściepę na kilka/kilkanaście sztuk, a potem wysłać to człowiekiem... znaczy samolotem z człowiekiem. Ja takich możliwości nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny Atlantic Ci się trafił  :)

Dziękuję :) Kupiony tutaj na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy model, ale i stan idealny.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jeden, nie jeden. Jest tu paru wariatów :D Pół roku walczę z Zenithem DH który był właśnie picowany i jeszcze mi koronki brakuje. Wymieniłem już wskazówki, szkiełko, kopertę, zrobiłem dokładnie tak, jak powinno być. Wiesz co to znaczy wyszukać do tego modelu te wszystkie części? Kopertę ktoś piłował, że pół milimetra zdjął ze średnicy, szkiełko od czapy, wskazówki jakieś stalowe oksydowane na niebiesko zdarł papierem ściernym do srebrnego, koronka za duża i za płaska... dramat. Udało mi się skompletować wszystko, nawet rocznik prawilny, bo różniły się '42 i późniejsze. Jeszcze tylko koronka... koronka... koronka... już mi się śni po nocach koronka. 

@marchewko, miał być wojak z krwi i kości, bo te mnie najbardziej interesują. Tym razem trafił się Buren. Są już inne w kolekcji, będą pewnie następne. Ważne, żeby wojskowe z wyraźnymi wojskowymi oznaczeniami. Żeby śmierdziały prochem, naftą i machorką :D

Mam do tego Zenitha sporo części, łącznie z kopertami... Jeśli coś chcesz napisz...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo fajnych nabytków.

Delbana rzadka ale indeksy w stylu dobrze znanym :-). Rozmiar zapewne także większy niż zwykle.

post-60800-0-30528700-1567413585_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff! Przyszedł i jest OK. Kamień z serca, bo naprawdę się obawiałem czy jakiejś lipy nie będzie, ale jest super. Czyściutki, zadbany, piękny. Na przyszłość moja rada, nie kupujcie sercem. Śliczne zdjęcia, obfity opis, efekty refleksów, podbity kontrast i nasycenie, to pierwsze wskazówki do zapalenia czerwonej lampki, jak mówi Marek. Tutaj okazało się, że nic złego nie ma miejsca, ale nie można dać się ponieść emocjom.

post-106813-0-43627600-1567423755_thumb.jpeg

No nie umiem robić zdjęć albo mój kalkulator się do tego celu nie nadaje. Pewnie będę molestował naszego forumowego "Rzeźnika" o pasek do tej Bulovy, to może jej zrobi jakieś porządne zdjęcie. On potrafi złapać klimat i wyciągnąć, co w zegarku najładniejsze. Mnie to jakoś nie wychodzi.

post-106813-0-25354400-1567423883_thumb.jpeg

Przy okazji, jako że nie przepadam za zegarkami w złotym kolorze, wpadł taki górnik. Nic wielkiego, ale stan wzorowy, a ten wzór od zawsze mi się podobał. Klasyczny Łucz, z klasycznym logo na tarczy. Jeden z planów zegarkowych zrealizowałem :)

post-106813-0-29289400-1567424834_thumb.jpeg

Nawet dupka wzorowa, żadnych przetarć i śladów po otwieraniu pogrzebaczem.

post-106813-0-19586400-1567424945_thumb.jpeg

Tak, to był dobry dzień :)

P.S. Przesyłka z Polski szła tyle samo, co z UK, bardzo śmieszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna jest!

Cóż, czasem tak jest, że serce wygrywa z rozumem i nic na to nie poradzisz Ale akurat Tobie się udało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie ucieszą zegarmistrza. U mnie nowe nabytki zawsze najpierw lecą na wymianę oleju. Koszt niewielki, a przynajmniej na następne kilka/naście lat spokój. Przy okazji majster zajrzy pod maskę, czy ktoś nie odstawił jakiejś rzeźby. Łucza raczej jestem pewny, ale Bulova to z Anglii, a tam bywają wynalazcy lepsi od Edisona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi