czeniu 0 #1451 Napisano 2 Lutego 2012 the end 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1452 Napisano 2 Lutego 2012 Łanie zachowany egzemplarz. Gratulacje A który z 8800 w srodku? Sprawdziłem i to musi być 8805 albo 8815, przy czym warto spradzic, ile ma "jewelsów" 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeniu 0 #1453 Napisano 3 Lutego 2012 Witam,Kamień ma niestety tylko jeden, ale lubię zegarki z tamtego okresu mają swój charakter dlatego ten wylądował w moich rękach.pozdrawiamczeniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #1454 Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) W zeszlym roku wyprzedalem swoja kolekcje Omeg i starsznie tego zaluje. Coz od tego Seamasterka zaczynam skladac kolekcje na nowo:) Uploaded with ImageShack.us Edytowane 4 Lutego 2012 przez maze123 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin666 0 #1455 Napisano 8 Lutego 2012 Sperina nawet w porządku. Zaskakująco ładna tarcza w stosunku do reszty. Tylko proszę Cię spartan wywal tą bransoletę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1456 Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) zbyszke @ swietne - gratuluje obu - astro rewelacyjny - uwielbiam te zegarki:)co do werku pytania to jest bardzo podobny do ktoregos z as (bardzo podobne mam w eberhardach) lub opcja 2 - minerva 89 pzdrRafal Nic dziwnego, ze pokazany werk podobny jest do mechanizmu A.Schilda, bo ten mechanizm,a własciwie mechanizmy, bazował właśnie na konstrukcji AS.A dlaczego napisałem w pluralu "mechanizmy"?- otóż (i to wyjaśnia podobieństwo do werku Eberhardta) utworzono ongiś mieszany zespół konstruktorów z Girard Perregaux, Favre-Leube, Eberhardta i Zodiaca w celu opracowania pierwszego mechanizmu pracującego z częstotliwością 36 tys wychyleń na godz, czyli 10 Hz. W następstwie czego te firmy zaczęly produkować zegarki tzw. HF (od high frequency) o takim szybkobieżnym chodzie. Zapoczątkowało to dość krótka modę na takie zegarki bo i kilka innych firm (np. Longines czy Seiko) stworzyły potem podobne konstrukcje. Moda ta własciwie przeminęła, bo pomimo oczywistych zalet takich szybkobieznych werków, wynikających z praw fizyki miały one tez poważne minusy , np trudności ze smarowaniem, szybsze zuzycie itd. Uznano, ze włąsciwym kompromisem pomiędzy zaletami wysokiej częstotliwości wychyleń, a kłopotami z tym związanymi jest obecnie tak popularna czestotliwość 28.800 wych/godz.Dodam, ze chociaż mechanizmy stosowane w zegarkach w/w 4 firm bazowały na tej samej konstrukcji AS i miały podobnie rozwiązany szybkobieżny balans, to różniły się wzajemnie różnymi szczegółami, tak że nie są wzajemnie zamienne. Edytowane 8 Lutego 2012 przez pg 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1457 Napisano 8 Lutego 2012 Werk tisska to ten sam werk co omega1481, rozni sie tylko okragla nalepka na moscie.(...) Nie mogę się z tym zgodzić, - choć konstrukcja obu tych werków jest identyczna to różnią się one nie tylko nalepką, ale i jakością wielu podzespołów, jak i precyzją wykonania. Podzespoły do Omegi były specjalnie dobierane ze ściślejszymi tolerancjami, a ponadtoTissotów, co osobiście widziałem (oczywiście nie pamiętam, czy widziałem te ok 40 lat temu montaż akurat modeli 1481/2481, ale była to ogólna zasada stosowana w produkcji w tym samym zakładzie werków do Omeg i Tissotów). 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1458 Napisano 9 Lutego 2012 Niedawno pokazywałem swojego pierwszego amerykańca a teraz czas na coś z innej beczki Mój pierwszy francuzik. Lip z I połowy lat 40. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #1459 Napisano 16 Lutego 2012 Niby nic takiego (i co prawda nie jest to stricte 'nowy' nabytek jako ze mam go juz kilka lat), ale jest 'vintage' no i dekiel, zawierajacy jego dokladny opis Pozdrowionka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #1460 Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) aha sygnowanie gruen guild pojawia sie w usa juz w 1916 r wiec towj zegarek moze byc jeszcze starszy niz zakladalem,cal.179 sprawdze z ksiazka ale wyglada ze wsyzsko sie zgadza jeszcze mala uawaga - gruen w latach 20 tych i 30 tych byl topem - zegarek kosztowal ponad 100 usd wiec cos jak dzisiejsze za 2- 3 tys usd Więcej, - Gruen produkował tez repetiery, chronografy, które kosztowały wtedy nawet ok 700 USD, czyli na "dzisiejsze" pieniądze ok 20 tys. USD! I nie były to zegarki biżuteryjne, których cene podbijają np. brylantuy. te- byly czesto podrabiane i skaldne juz w tym okresie aczkolwiek Twoj wyglada bardzo ok - nie umiem tylko wytlumacyzc tej Alpiny pozdrRafal Dość dawno temu zainteresowałem się Gruenem i nawet napisałem dłuższa wypowiedź w KMZiZ na temat jego historii,- OIDP związki Gruena z Alpiną polegały z grubsza na tym, ze Jean Aegler produkował niektóre mechanizmy dla zarówno Gruena jak i Rolexa w fabryce w Biel będącej wspólna własnością tych firm. Gruen zresztą miał udziały w przedsięwzięciach Aeglera i sprzedał je dopiero w 1930r. Aegler głównie działał pod firma Alpina, bywał jej prezesem i członkiem zarządu. Zegarki sygnowane Alpina Gruen ( i odwrotnie) zdarzają się od czasu do czasu na rynku.Moim zdaniem zegarek sygnowany Gruen, szczególnie Gruen Precision, do tego np z rezerwą chodu, albo tzw "Night & Day" jest szansą na relatywnie niedrogi zakup bardzo przyzwoitego zegarka vintage z całkiem zaszczytną i interesującą historią.Interesująco i wyczerpująco opisano historię Gruena z ciekawymi ilustracjami jego zegarków np. tutaj:http://www.pixelp.com/gruen/1929.html A tutaj:http://watch-wiki.org/index.php?title=Alpina-Gruen_Tecnoznaleźc można kilka innych zegarków AlpinaGruen Edytowane 17 Lutego 2012 przez pg 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #1461 Napisano 18 Lutego 2012 U mnie dzisiejszy zakup 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #1462 Napisano 18 Lutego 2012 No to ładnie! Ja też kupiłem dziś rano takiego cudaka tylko w wersji bieda Ale za to w stanie prawie NOS. Do przepolerowania tylko kopertka. 37mm bez koronki , z tyłu mały źrebak. Pokazuję mechanizm - bo nie często znajduje się taki stan w prawie czterdziestoletnim zegarku. Ful oryginał łacznie ze szkłem. Tylko pasek na razie założony na sztukę.(Jeszcze ciepły!) Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cudny 0 #1463 Napisano 18 Lutego 2012 Oto mój nowy nabytek: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin666 0 #1464 Napisano 18 Lutego 2012 Ale czyścioch z tego Seamastera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #1465 Napisano 18 Lutego 2012 cudny -piekna dosia - czy to valjoux 22????omesia fajna ale jak nos to nie poleruj - szkoda zegarka!!! pozdr Rafal 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #1466 Napisano 18 Lutego 2012 Nie mam zamiaru . Złe jest wrogiem gorszego. Umyłem jątylko delikatnie. I tak już zostanie. Jeszcze tylko jakiśch klimatyczny pasek z pomarańczowym szwem i do pudełka . A czasem na rękę . Pozdrawiam P.S. Poluję jeszcze na chronostopa , ale to długa droga finansowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #1467 Napisano 18 Lutego 2012 Nie mam zamiaru . Złe jest wrogiem gorszego. Umyłem jątylko delikatnie. I tak już zostanie. Jeszcze tylko jakiśch klimatyczny pasek z pomarańczowym szwem i do pudełka . A czasem na rękę . Pozdrawiam P.S. Poluję jeszcze na chronostopa , ale to długa droga finansowa Chronostopy nie są takie drogie ale jesli już isć w ten zegarek to imo tylko w seamaster'a z rotującym bezelem:) pozdr i życzę szybkiej realizacji Rafal 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #1468 Napisano 19 Lutego 2012 Cudny cudna ta Twoja Doxa . Super że udało Ci się ją ożywić. Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #1469 Napisano 20 Lutego 2012 Dosia anno domini 1937 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1470 Napisano 20 Lutego 2012 Piękna ta dosia. Nic z nią nie było robione?? 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #1471 Napisano 20 Lutego 2012 Jak nie była kombinowana to zajedwabista. Gratki i pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #1472 Napisano 20 Lutego 2012 Jak nie była kombinowana to zajedwabista. Gratki i pzdr.Zegarek był w chodzie do upadku komuny czyli ponad 50 lat !!! Teraz na spokojną starość dostał nową tarczę i pleksi, polerkę koperty i przegląd u zegarmistrza. Czy to dużo? 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1473 Napisano 20 Lutego 2012 Czyli już jasne czemu tak świetnie wygląda zwłaszcza tarcza. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #1474 Napisano 20 Lutego 2012 Czyli już jasne czemu tak świetnie wygląda zwłaszcza tarcza.Źle napisałem "nowa" tarcza. Jest po renowacji w Poznaniu. Największą trudność podobno stanowiło ponowne wypełnianie fosforem cyfrowych indeksów. 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartosz 86 45 #1475 Napisano 21 Lutego 2012 Zegarek był w chodzie do upadku komuny czyli ponad 50 lat !!! Teraz na spokojną starość dostał nową tarczę i pleksi, polerkę koperty i przegląd u zegarmistrza. Czy to dużo? ...o tarczę za dużo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach