Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo fajny, szanowana manufaktura - gratki

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie dwa niebieskie. niestety temu po lewej cos mechanizm lata w kopercie. czeka go wizyta u lekarza

post-6775-0-50089800-1354725461_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawszych rzeczy ostatnio nabytych:

molnianareczna1.JPG

molnianarecznawerk1.JPG

Koperta ma fabrycznie wstawione uszy które tak samo jak koperta są chromowane i jest to pierwsza warstwa fabryczna. Koperta jest fabrycznie przerobiona z kieszonkowej.Tarczę wymieniłem na nowszą aż o 11 lat,bo oryginalna była zbyt mocno zniszczona, ale jak zdobędę taką w stanie zadowalającym która tam oryginalnie była to rzecz jasna zmienie.Dekiel oryginalny oczywiście mam;- pod szkiełko poszedł najbardziej styrany.Komina z biglem również oryginalnie nie było ( wogóle nie został zamontowany), ale że jest to chwila roboty na ciepło to go wstawiłem, bo w tej postaci bardziej mnie się podoba. W razie gdyby mnie się taka postać znudziła to jednym pociągnięciem wracam do ustawień fabrycznych :D

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy egzemplarz. Faktycznie te uszy były fabryczne? :blink:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak . Te pierwsze mołnie były wynalażcze tak samo jak wiele 4302 z tamtego i ciut wcześniejszego okresu, zresztą podobnie było też z zimami które też spotkałem fabrycznie robione na naręczne np Zim Mirka.

zim2.jpg

zim1d.jpg

Wracając do zegarka a dokładniej do koperty był to podobny wariant z tym że z typowej kieszonkowej koperty,

0630A.jpg

gdzie koronka była identyczna, a wałek krótszy jak standardowy mołniowski gwintowany który to również wygląda na fabryczny wyrób. Można by rzec że to był ten zegarek w wersji naręcznej i do szczęścia brakuje mi tylko tej tarczy.

foto14res.jpg

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy model! ile to trzeba się uczyć jeszcze żeby wszystko wiedzieć ;) całe życie nie pomoże :D

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I żeby było weselej, to i tak wszystkiego się nie dowiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, Rosjanie mieli duzo ciekawych pomysłów, więc w gruncie rzeczy i te uszy zrobione tak, że 12 jest na miejscu 3 nie dziwi. W końcu kwestia ustawienia ręki i przyzwyczajenia

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko ruscy . Wcześniej takie wynalazki robili amerykańcy zwąc je zegarkami dla kierowców :) Szwajcarzy zaś( Cyma, Longines, Omega, Tavannes...... i kupa kupa no nameów) w tak przerabiane koperty z kieszonkowych(ciete kominy, często druciane uszy) wsadzali mechanizmy w wersjach krytych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie coś zupełnie z innej bajki.

Kompletny! srebrny ,damski cylinderek na niezłym chodzie z zaciskanym dekielkiem i oryginalną bransoletką.

Szer koperty 28 mm , porcelanowa tarcza i fajny rysunek na kopercie i tarczy.

Przesmarowałem i śmiga jak złoto.

Chyba pierwszy stary zegarek który podoba się mojej pani. :)

A tak z ciekawości , może ktoś wie z jakich lat???

Pozdrawiam

post-34994-0-52995700-1354819413_thumb.jpg

post-34994-0-71362900-1354819420.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata dwudzieste , lata trzydzieste chyba .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niello na rynek francuski z ok 1910r. werk 107-ka od AS-a. Z małych wpadł jakiś czas temu taki już męski z poczatku lat 20-tych od Alpiny na modowanej właśnie 107-ce:

alpina1.JPG

Z podobnych małych też męskich nabytych na giełdzie z myślą o śmiganiu na rowerze( bo mały i nie przeszkadza) został nabyty taki o to Hans Wilsdorf Geneva którego zasila jeden z głównych dostawców dla tegoż producenta Felsa 65

felsa65rolex.JPG

felsa65rolex1.JPG

zaś sam zegarek wygląda tak:

artdeco1.JPG

artdeco.JPG

Jednakże nie metki są kierunkiem o którym chcę tu napisać. Z ciekawszych rzeczy które to kilka dni temu wskoczyły głównie jako ciekawostki to taki o to doctor watch:

doctorwatch.JPG

Paskudny co prawda, jednakże tu ciekawe jest wnętrze pod względem konstrukcyjnym:

doctorwatchwerk.JPG

doctorwatchwerk1.JPG

Pomimo iż na pierwszy rzut oka mechanizm niczym się nie wyróżnia wszak napisałbym że jest gorszy jak przeciętny, to na uwagę zasługuje rozwiązanie centralnej sekundy które to po wojnie zostało zaczerpnietę do mechanizmów z tzw. prawdziwą centralną sekunda z tym że?:

Tutaj mamy 2 przekładnie wskazań od siebie odseparowane gdzie osobno jest przekładnia wskazań godzin i minut bezpośrednio zasilana poprzez sprzęgło(brak normalnego ćwiertnika) na wale bębna( jak w Roskoppfie),zaś reszta rozwiązana jest jak w stoperze 18 kA/h z wychwytem szwajcarskim prostym. W poźniejszych i obecnych mechanizmach cała przekładnia wskazań jest zasilana z centralnej sekundy(nie dotyczy oczywiście mechanizmów z fałszywą centralną sekundą ).Nadmienie tylko że jeszcze ciekawiej sprawa wygląda w doktorach z tamtych lat z subsekundą i odseparowaną centralną stop sekundą.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jakiegos cudaka wynajdziesz :-) Czyjej produkcji ten werk?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobre pytanie. Szczerze to jeszcze nie grzebałem w papirach by znaleźć producenta tego onego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nastepny....

No nie ma się do czego przyczepić, bo ładny jest. Ale jakby go tak na tokarkę i na okrągły przerobić, to dopiero byłby cymes :lol:

Gratulacje i niech Ci cyka :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiłuje tarcze na"kolo"i wstawie w koperte od Poljota bo pasuje...... ;)

Bedzie fajna pasowka... :P

Dziekuje Artur.......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiłuje tarcze na"kolo"i wstawie w koperte od Poljota bo pasuje...... ;)

Bedzie fajna pasowka... :P

Tak jest - to jest świetny pomysł i trzymam kciuki za realizację! Nie zapomnij pokazać jak wyszło :lol:

A żebym nie musiał sam sobie dać ostrzeżenia za pisanie jałowych postów, pokaże już nabytą od Kolegi Roberta, ale jeszcze będącą w drodze kieszonkę:

post-23302-0-92412400-1355099978_thumb.jpg

Więcej fotek i informacji zamieszczę w dziale o Amerykańcach, kiedy już będę miał ja w rękach

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada fajnie.....w Ameryce to wszytko lepsze ;) i wieksze..... :P

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nastepny....

No... całkiem przyjemny "cykacz" jednak zgodzę się tutaj z kolega Arturem że coś z tymi "kantami" trzeba zrobić... :huh:

No i żeby nie było to pochwalę się też swoim nabytym od kolegi Starego kienzle superia, który to zegarek Stary już w tym wątku prezentował - ale zrobię to jeszcze raz dla podkreślenia faktu braku kantów... :P

a5366391ab87dbe7med.jpg

55cd6f167732a7ffmed.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga fotka zdecydowanie lepsza i i ten garniak pasuje jak ulał do tej marynarki nic lepszego nie mogłeś założyć.Ciesze się, że jesteś zadowolony jak pisze, że warto to warto ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po SPA wróciła do mnie taka oto GODIVA na 17-tu kamyczkach. W jej środku tyka seruszko sygnowane "Delbana". Uratowałem ją u mego zegarmistrza przed złomową śmiercią. Od razu chwyciła mnie za serce jak tylko uśmiechnęła się do mnie w zegarmistrzowskich śmieciach. Nigdy wcześniej taka marka jak Godiva nie obiła mi się o uszy i jak to zwykle bywa muszę coś o niej poszukać.

post-46446-0-87242400-1355231381.jpg

post-46446-0-98435500-1355231395.jpg

post-46446-0-03804600-1355231409.jpg

post-46446-0-11444300-1355231418.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...No i nastepny....

A u mnie pierwszy ale ... 1000 ! 900! 30! SZEŚĆ!

- przyszedł:

f709bf17db1f6953m.jpg

A tak wygląda po małym spa:

a96631a8b748f303m.jpg

ps.

Marcinie. Mam tą zaprawkę ale nie miałem odwagi. Ten odprysk nie jest taki duży a w końcu to dziadek.... więc może niech tak zostanie??

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ta wyłażąca miedź zwłaszcza przy sekundniku razi. Osobiście bym łatał no i bardziej postarał sie przy indeksach jak zrobiłem to w przypadku poniżej:

podroznikmswojsk.JPG

gdzie wcześniej było tak:

ursusamswojsk.JPG

Jedyna wada to że to tera swieci całą noc jak łolera, no ale to zegar biurkowy jest i daje w miejsce gdzie tego oczekuje więc mu wybaczam.

ursusamswojskswieci.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No calkiem dobra robota! kaido Bylo malo ciekawie ale drobna kosmetyka i juz duzo lepiej. Fajny longinesik.

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi