Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Kozaq00 napisał(-a):

Dziś przymiarka, dziś kupiony 😀

IMG_7230_jpg.jpeg

IMG_7234_jpg.jpeg

IMG_7229.jpeg

Gratuluję. Trzeba się w końcu spotkać 😀 tym bardziej, że wróciłeś na forum. A czemu dwa egzemplarze obok siebie?? Wybierałeś zegarek bez wad?? 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję. Trzeba się w końcu spotkać 😀 tym bardziej, że wróciłeś na forum. A czemu dwa egzemplarze obok siebie?? Wybierałeś zegarek bez wad?? 😀

Dziękuję ! Faktycznie, sporo czasu mnie nie bylo. Kilka zegarków mi ubyło, jeden przybył. Drugi zostawiłem dla Ciebie ( ten większy ) 😛 a tak na serio to zamówiłem do Lublina dwa egzemplarze 38mm i 40mm. Zakupiłem 38, także 40 mm został.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziękuję ! Faktycznie, sporo czasu mnie nie bylo. Kilka zegarków mi ubyło, jeden przybył. Drugi zostawiłem dla Ciebie ( ten większy )  a tak na serio to zamówiłem do Lublina dwa egzemplarze 38mm i 40mm. Zakupiłem 38, także 40 mm został.
Gratulacje. Też niedawno mierzyłem oba w salonie i nie mogłem się zdecydować. W efekcie nie kupiłem żadnego. Szkoda, że nie zrobili jednego w wersji 39mm. Jaki masz nadgarstek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2025 o 09:32, just_nobody07 napisał(-a):

Dobrego tygodnia 

20250127_091815.jpg

38mm? Porównywałeś rozmiary przed zakupem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, just_nobody07 napisał(-a):

To 41 :)

20240608153149_BI9A9882.jpg

Jaką masz długość nadgarstka? Lug o to lug w 41 ma chyba ok. 49mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, meeehau napisał(-a):

Jaką masz długość nadgarstka? Lug o to lug w 41 ma chyba ok. 49mm.

A około 20 cm. Może 19,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):
8 godzin temu, Kozaq00 napisał(-a):
Dziękuję ! Faktycznie, sporo czasu mnie nie bylo. Kilka zegarków mi ubyło, jeden przybył. Drugi zostawiłem dla Ciebie ( ten większy ) emoji14.png a tak na serio to zamówiłem do Lublina dwa egzemplarze 38mm i 40mm. Zakupiłem 38, także 40 mm został.

Pokaż więcej  

Gratulacje. Też niedawno mierzyłem oba w salonie i nie mogłem się zdecydować. W efekcie nie kupiłem żadnego. Szkoda, że nie zrobili jednego w wersji 39mm. Jaki masz nadgarstek?

Dziękuję ! Również nie mogłem się zdecydować bo różnica jest niby mała, ale jednak zauważalna w wielkości. Na szczęście pomogła mi moja żona, która od razu wybrała, który lepiej leży 😀 nadgarstek mam 17-17,5 cm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś byłby chętny na spirita titanium 42mm? Zastanawiam się nad redukcją kolekcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam ,ja też mam longinesa piekielnika  z 1976r z błędem w napisach co do ilości kamieni, co o tym sądzicie koledzyIMG_20250112_104634.thumb.jpg.1d040c0926ae49e737d8335235090e92.jpgIMG_20250112_104829.thumb.jpg.df5fdd9baaa5b6764cca81b5a42707b7.jpg

Edytowane przez Bogdan-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu sądzić? Niedoróbka, firmie chluby nie przynosi.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czasami takie zegarki z literówkami stają się cenne i pożądane. Jak dla mnie wtopa i niedoróbka nie ma się czym ekscytować

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Jogi napisał(-a):

Photo-1738671930848-SWDZD07-J1-M.jpg

To 41mm?? Fajny zegarek jak go odbierasz?? Mi niestety po przymiarkach trochę ten słaby bezel jak w Certinie trochę irytuje ale szarego bym nosił 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
35 minut temu, kornel91 napisał(-a):

To 41mm?? Fajny zegarek jak go odbierasz?? Mi niestety po przymiarkach trochę ten słaby bezel jak w Certinie trochę irytuje ale szarego bym nosił 😀

Tak, to 41. Dzisiejszej ceny, nawet z 20% rabatem, bym nie zapłacił i w tym budżecie wybrałbym coś innego. Ale jak go kupowałem kilka lat temu, to ceny Longinesów były przyjemniejsze i po tamtej cenie kupiłbym jeszcze raz. Tylko tym razem chyba zielonego. ;)

Bezel faktycznie klika tak samo, jak w DS Action, ale mi to nie przeszkadza ani tutaj, ani w Certinie. Zapięcie paska jest takie sobie, a w bransolecie tragiczne (już raz mi się rozsypało). Sam pasek fajny, przyjemny w dotyku i dla mnie dość wygodny - tylko trzeba dobrze dociąć, niesymetrycznie. Dużą zaletą tego zegarka jest mechanizm, 4 lata już go mam, używam często (w różnych warunkach) i przyspiesza regularnie około 0.5 sekundy na dobę. Ale nie wiem, czy to jest standard, czy po prostu ja tak dobrze z mechanizmami ETA trafiam.

Zegarek jest też dość płaski i ma dobrze wyprofilowane uszy, dzięki czemu wygodnie się go nosi także na innych paskach, nie ciąży mi - nawet po kilkudziesięciu godzinach na nadgarstku i nie zahacza o rękawy.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Jogi napisał(-a):

Tak, to 41. Dzisiejszej ceny, nawet z 20% rabatem, bym nie zapłacił i w tym budżecie wybrałbym coś innego. Ale jak go kupowałem kilka lat temu, to ceny Longinesów były przyjemniejsze i po tamtej cenie kupiłbym jeszcze raz. Tylko tym razem chyba zielonego. ;)

Bezel faktycznie klika tak samo, jak w DS Action, ale mi to nie przeszkadza ani tutaj, ani w Certinie. Zapięcie paska jest takie sobie, a w bransolecie tragiczne (już raz mi się rozsypało). Sam pasek fajny, przyjemny w dotyku i dla mnie dość wygodny - tylko trzeba dobrze dociąć, niesymetrycznie. Dużą zaletą tego zegarka jest mechanizm, 4 lata już go mam, używam często (w różnych warunkach) i przyspiesza regularnie około 0.5 sekundy na dobę. Ale nie wiem, czy to jest standard, czy po prostu ja tak dobrze z mechanizmami ETA trafiam.

Dzięki. To ja mam podobnie z Aquisem zegarek świetny i też mam go 4 lata ale przy dzisiejszych cenach wybieram coś innego ale Oris nigdzie się nie wybiera i się nakręca na nadgarstku na jutro 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,wszystkie mechanizmy 706 mają napisane słownie i cyframi 17 kamieni tylko mój ma cyfrę 1 zamiast 17 podejrzewam że to jest jedyny taki zegarek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bogdan, być może jest jedyny.... ale  ma to taki wpływ na jego kolekcjonerską wartość jak zeszłoroczny śnieg;) 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, AnonimowyAlkoholik said:

Sekundnik trafia w indeksy?

Trafia, zdjęcie jest pod kątem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Bogdan, być może jest jedyny.... ale  ma to taki wpływ na jego kolekcjonerską wartość jak zeszłoroczny śnieg;) 

1) Bogdana czy zegarka? Zresztą, zeszłoroczny śnieg to też spora rzadkość w naszym klimacie.

2) A gdyby zastosować kryteria filatelistyczne, to wartość tego Longinesa byłaby ogromna. Normalnie Błękitny Mauritius.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję koledze  Ireo gdyż ten błąd popełniła firma światowa i to ma wartość .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi