Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.12.2023 o 22:03, MacPaul napisał(-a):

Dzień dobry

pytanie do kolegi dotyczące tego zegarka.

Posiadam go ponad 2 lata. To najgorszy zegarek jaki posiadam z automatów (Oris, Rado, Eterna, Junghans, Glycine, Certina). Chodzi o jego dokładnośc. Wpierw spóźniał się tak z 30-90 s/dobę ! Trzy razy był na regulacji (Poznań, Komasa) Praktycznie niewiele to zmieniło - spóźnienia do 30 doba. Często nie udało mu sie dotrwać do rana - słaba rezerwa chodu. Inne używane w podobnych warunkach dają radę. Nie używałem go teraz przez ponad pół roku i postanowiłem teraz go nosić w okresie przed świętami. I katastrofa. Teraz się już nie spóźnia a spieszy ! Prawie 5 min / doba !!! Nic z tego nie rozumiem. Co to za jakość mechanizmu ?! Czy masz (lub ktoś inny) ma podobne problemy ?

Jak to można rozwiązać ?

Może ktoś poleca jakiś serwis w Poznaniu (Skąpski, Komasa znam - odpada) na Gwarnej już nie funkcjonuje u KRUKA na Paderewskiego też)

z nadziejami pozdrawiam

Maciek

Temat wyjaśniony

koledzy mieli racje

zegarek był bardzo mocno namagnesowany (nie mam pojęcia w jaki sposób do tego doszło).

Po rozmagnesowaniu u zegarmistrza dokładność wróciła do poprzedniego poziomu czyli kilka sek (w zależności od naciągu) 

Testowałem teraz przez okres świąteczny - mało ruchu - nie starcza na dzień, dużo ruchu - starcza na ponad dzień.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy ten mechanizm można dokręcać ręcznie ? (koronką)

W Eternie - nie mogę w Glycine - mogę (oba maja ten sam mechanizm.

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, MacPaul napisał(-a):

Temat wyjaśniony

koledzy mieli racje

Brawo za wyjaśnienie. Najgorszym (dla mnie osobiście) zachowaniem na jakimkolwiek forum jest prośba o wsparcie, a następnie olanie tych samych ludzi po rozwiązaniu problemu. Uczymy się od siebie nawzajem (a pośrednio też od zegarmistrzów).

12 godzin temu, MacPaul napisał(-a):

Mam jeszcze jedno pytanie - czy ten mechanizm można dokręcać ręcznie ?

Nie tylko można, ale nawet trzeba - zawsze wtedy, gdy urochamiasz zegarek po dłuższej przerwie. Po to jest koronka. Potrząsanie zegarkiem automatycznym aby zaczął pracować to całkowity absurd. Koronki w automacie nie da się przekręcić - ma specjalne sprzęgiełko, które temu zapobiega. Śmiało nakręć go na 30 - 40 obrotów, ustaw prawidłową datę i godzinę, a resztę załatwi wahnik w trakcie noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rads napisał(-a):

Brawo za wyjaśnienie. Najgorszym (dla mnie osobiście) zachowaniem na jakimkolwiek forum jest prośba o wsparcie, a następnie olanie tych samych ludzi po rozwiązaniu problemu. Uczymy się od siebie nawzajem (a pośrednio też od zegarmistrzów).

Nie tylko można, ale nawet trzeba - zawsze wtedy, gdy urochamiasz zegarek po dłuższej przerwie. Po to jest koronka. Potrząsanie zegarkiem automatycznym aby zaczął pracować to całkowity absurd. Koronki w automacie nie da się przekręcić - ma specjalne sprzęgiełko, które temu zapobiega. Śmiało nakręć go na 30 - 40 obrotów, ustaw prawidłową datę i godzinę, a resztę załatwi wahnik w trakcie noszenia.

Wszystko się zgadza z tym nakręcaniem. Tylko wiesz, że przy niektórych mechanizmach nie zaleca się za często używać dokręcania. 

Jak kupiłem Hamiltona X-winda to trochę czytałem, że VJ7750 przy częstym dokręcaniu zużywa się jakaś część w mechanizmie.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien dobry Koledzy,

poszukuje koronki do mechanizmu 30L w kolorze złotym.

Technikalia:

wałek 1,2

tubus 2

Może ktoś ma w swoich zasobach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, rads napisał(-a):

Popytałbym raczej w dziale vintage. Jeśli nie tam i nie u zegarmistrzów, to pewnie tylko tak:

5.2mm - Used Gold Crown for Longines 30L Movement

Zawsze każda część mechaniczna zużywa się minimalnie, gdy pracuje - ale w przypadku koronki i naciągu to są lata (albo i całe dekady), zanim będą do wymiany. Każdy zegarmistrz i każdy producent zegarków zaleca nakręcenie koronką automatu w stanie spoczynku. Nie ma nawet jednego o którym słyszałem, który zalecałby potrząsanie, podrzucanie, wachlowanie czy kręcenie ósemek takim zegarkiem 😉 

Zespół naciągu jest często delikatniejszy w zegarkach automatycznych, więc być może faktycznie nie zaleca się nakręcania w ten sposób CODZIENNIE, ale przecież mówimy tu o sytuacjach, gdy odłożysz zegarek na kilka dni i wyczerpie się energia ze sprężyny lub zakładasz nienoszony zegarek po dłuższej przerwie. Ile takich "nakręceń" w ciągu roku zrobisz? Zakładam się o niepodrabianą stówę, że w taki sposób nakręcany Valjoux wytrzyma z oryginalną koronką i zębatką nie lata, a dziesięciolecia! W tym czasie 3 razy wymienisz w nim zespół wachnika ze zużytymi łożyskami.

Inna sprawa, że ludzie martwią się o koronkę i naciąg jakby były ze szkła, a zdają się kompletnie nie przejmować wstrząsaniem zegarkiem. Czopy osi balansu są cieńsze od ludzkiego włosa i choć współcześnie każdy już chyba zegarek ma lepszy czy gorszy system antywstrząsowy, to właśnie to jest najbardziej newralgiczna i delikatna część mechanizmu. Nie przestaje mnie to dziwić - zegarki mechaniczne w pierwszej kolejności nie tolerują właśnie wstrząsów, a w dalszej kolejności ingerencji wilgoci i pól magnetycznych. Tymczasem wielu użytkowników trzęsie zegarkami, aż mechanizm o mało nie wypadnie z koperty, pływają z nimi i nurkują przy każdej możliwej okazji (choć odradzają to wszyscy zegarmistrzowie, także w przypadku zegarków typu diver) oraz kładą je np. na komórce czy gotują z nimi na ręku na płycie indukcyjnej - ale jak mają nakręcić zegarek koronką, pada na nich blady strach i trzęsą im się ręce 😉😁

Jak zwykle celne spostrzeżenia :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Jak zwykle celne spostrzeżenia :)

Dzięki Marcin, tak po prawdzie to nie moje, tylko "tych, co się znają" 😉 W przypadku zegarków bardzo prawdziwe jest - nomen omen - spostrzeżenie Newtona, że sięgając po nową wiedzę, stoimy na ramionach gigantów.

Bardzo lubię czytać posty Marka Sirianniego, amerykańskiego zegarmistrza, znanego szerzej jako The Watch Doctor. Gość jest do bólu konkretny i rzetelny. Specjalizuje się w Rolexach, ale z tego co wiem naprawia wszystkie typy zegarków mechanicznych.

Pisze tak:

"Nakręcanie zegarka automatycznego

Aby zegarek automatyczny działał prawidłowo, sprężyna główna musi wytworzyć wystarczającą rezerwę mocy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zegarek automatyczny musi zostać najpierw nakręcony ręcznie, zanim zacznie działać automatycznie. Nazywa się to procesem inicjacji. Bez procesu inicjowania (chodu), zegarek nigdy nie będzie działał prawidłowo i stabilnie.

Aby uruchomić rezerwę chodu, zegarek należy nakręcić ręcznie. Obróć koronkę na godzinę 3, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, o około 40 obrotów. Ten ruch rozruchowy jest zwykle wystarczający dla większości zegarków automatycznych.

Po zakończeniu procesu inicjacji zegarek nakręci się automatycznie (odbudowując rezerwę chodu) za pomocą ciężarka oscylacyjnego, który obraca się się za każdym razem, gdy zmienia się pozycja zegarka pod wpływem ruchu ramienia i nadgarstka.

Zegarek z naciągiem automatycznym powinien być noszony co najmniej osiem godzin dziennie, aby zmaksymalizować rezerwę chodu. Jeśli nie jest to możliwe lub jeśli zegarek nie był na nadgarstku przez ponad 15-20 godzin, proces inicjowania należy powtórzyć."

Chodzi tutaj głównie o to, że koło balansu (zupełnie jak niegdyś wahadło) powinno byś stale zasilone odpowiednią siłą sprężyny naciągu, aby utrzymać niezmienną częstotliwość wahnięć. Jeden obrót koronki i wahnika (rotoru) to nie to samo - aby naciągnąć sprężynę za pomocą wahnika (ruchem nadgarstka) tyle samo, co w przypadku JEDNEGO obrotu koronki, musi on się obrócić SETKI razy.

Innymi słowy, potrząsając zegarkiem przez minutę czy dwie nakręcasz go nie tyle, ile przy paru obrotach koronką, a ledwie tyle, co o - przypuśćmy-  jej 1 ząbek. Zegarek będzie działał przez chwilę, ale naciąg sprężyny jest tak słaby, że koło balansu po chwili wyraźnie zwolni, zanim się znów zatrzyma - a przecież dokładnie nie o to nam chodzi, gdy zakładamy i chowamy pod mankietem zegarek 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od lat nie nakrecam zegarkow automatycznych koronka.

Obracam zegarek kilkanascie sekund lewo - prawo i na reke, niech sie nakreca.

Nigdy nie mialem problemu z dokladnoscia czy rezerwa chodu. 

Natomiast spostrzezenie jest jak najbardziej sluszne, jeden obrot koronki to duzo wiecej niz jeden obrot wahnika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Od lat nie nakrecam zegarkow automatycznych koronka.

Obracam zegarek kilkanascie sekund lewo - prawo i na reke, niech sie nakreca.

Ty to się nie wypowiadaj. Przy tylu różnych typach i modelach zegarków, z jakimi miałeś do czynienia, to wcale nie zdziwiłbym się, gdybyś tylko dmuchnął lekko na szkło, a on już miałby pełny naciąg 😄😉

A tak zupełnie przy okazji, to jakie mechanizmy automatyczne lubisz najbardziej? Wiem, że obaj jesteśmy fanami Powermatica (tego bez plastiku 😉 ), ale masz jakichś faworytów w tej kategorii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rads napisał(-a):

Ty to się nie wypowiadaj. Przy tylu różnych typach i modelach zegarków, z jakimi miałeś do czynienia, to wcale nie zdziwiłbym się, gdybyś tylko dmuchnął lekko na szkło, a on już miałby pełny naciąg 😄😉

A tak zupełnie przy okazji, to jakie mechanizmy automatyczne lubisz najbardziej? Wiem, że obaj jesteśmy fanami Powermatica (tego bez plastiku 😉 ), ale masz jakichś faworytów w tej kategorii?

Ja to nawet tego podlego P80 z plastikiem lubie - mam i dziala, psuc sie nie chce, chodzi dokladnie :) Mowimy ogolnie o automatach czy z racji watku Longines'a o ETA / SG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, cordi7 napisał(-a):

Mowimy ogolnie o automatach czy z racji watku Longines'a o ETA / SG?

Wszystkie na świecie 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle... przy tym ETA to bida 😄 ALE... ETA to pierwotnie oddział mechanizmów Eterna, a jak wiemy to właśnie oni zastosowali po raz pierwszy łożyska kulkowe w rotorze, bez których te cudeńka cienko by się obracały 😉

Zwłaszcza NOMOS zrobił na mnie wrażenie, ergonomia pracy wprost niesamowita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, rads napisał(-a):

Nieźle... przy tym ETA to bida 😄 ALE... ETA to pierwotnie oddział mechanizmów Eterna, a jak wiemy to właśnie oni zastosowali po raz pierwszy łożyska kulkowe w rotorze, bez których te cudeńka cienko by się obracały 😉

Zwłaszcza NOMOS zrobił na mnie wrażenie, ergonomia pracy wprost niesamowita.

To prawda. ETA 2824-2 to de facto mechanizm opracowany przez Eterne (1541), co widac ponizej:

Eta 2824: Die Geschichte des Eterna Werks und seiner Klone Sellita, La  Joux-Perret und Seagull

Ebauches SA Marken, die in der Eta aufgingen

A co do NOMOSa - srednio zegarek tej firmy wymaga do 10 - 29 zegarmistrzogodzin - jest wiec w zacnym towarzystwie, zwlaszcza biorac pod uwage ceny :) 

market-map-10-to-29-hours-per-watch.jpg

https://watchesbysjx.com/2022/11/watchmaking-market-map-2022.html

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, just_nobody07 napisał(-a):

20240109161510_BI9A9331 (1)-01-01.jpg

Maciek u Ciebie na fotkach nawet "najbrzydszy" zegarek wygląda mega 😍😝

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, tommly napisał(-a):

Maciek u Ciebie na fotkach nawet "najbrzydszy" zegarek wygląda mega 😍😝

Tomek,  czy Ty czasem nie obrażasz mojego poczucia estetyki? 😱 Przecież on jest piękny,  skrzywdziłem go tą fotką 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, just_nobody07 napisał(-a):

Tomek,  czy Ty czasem nie obrażasz mojego poczucia estetyki? 😱 Przecież on jest piękny,  skrzywdziłem go tą fotką 😆

Ale gdzież bym śmiał, sam się nawet nad nim zastanawiałem, ale jako że nie przepadam za paskami i pilotami, więc odpuściłem :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tommly napisał(-a):

Ale gdzież bym śmiał, sam się nawet nad nim zastanawiałem, ale jako że nie przepadam za paskami i pilotami, więc odpuściłem :D

Uff, dobrze,  że nie wiedziałem, że to pilot, bo też nie lubię 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, just_nobody07 napisał(-a):

Uff, dobrze,  że nie wiedziałem, że to pilot, bo też nie lubię 🤔

😝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

To jest raczej field watch, tak po mojemu.

Terenowy, pilot, dajwer, zwał jak zwał, ważne, że watch i na pasku 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi