Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

daktarin

Delbana - jak postrzegana jest marka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chciałbym dowiedzieć się od Was, jako osób zorientowanych w temacie, jak postrzegana jest marka Delbana? Czy jest to zegarek "dla ludu"?

Z tego co zdążyłem zorientować się na forum, nie cieszy się ona zbytnim uznaniem (w odróżnieniu chyba od popularności tych zegarków).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... nie jest źle ale mogło być lepiej . Oczywiście bez obrazy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarska niska półka....marka nie ma za wiele ciekawych pomysłów. Popularniejsze są stare Delbany....te nowe nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popularniejsze są stare Delbany....te nowe nie bardzo.

I być może dlatego marka również rozpoznawalna raczej przez starsze pokolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja mama dostała od mojego taty ładną Delbanę z naciągiem ręcznym na okrągłe urodziny. Nakręca codziennie, chwali sobie. Zawsze co Swiss, to Swiss :rolleyes:

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana jest dosc starą szwajcarską firmą - powstała w 1919r.

Produkowała i produkuje zegarki zegarki popularne - jest to raczej nizsza półka szwajcarskiego zegarmistrzostwa.

Może się mylę, ale nie spotkałem zadnego własnego mechanizmu delbany - firma bazowała na gotowych werkach m.in. ETA, Columba, Felsa.

W Polsce kojarzy się dobrze, bo w latach powojennych była jedną z niewielu marek szwajcarskich, które mozna było u nas dostać i stanowiła - obok atlantica i doxy - synonim szwajcarskiego zegarka. Jeśli chodzi o zegarki vintage tej marki, to cieszą się dużą popularnością, bo są rozpoznawalne, wiele osób zywi do nich sentyment, no i są niedrogie, a przyzwoicie zachowane egzemplarze ciagle chodzą bez problemów. Nie jest też trudno o części zamienne, a naprawy i serwis nie są drogie.

Delbana miała sporo modeli, które do dzisiaj mogą się podobać. Oferowała zegarki zarówno męskie, jak i damskie, przy czym zwraca uwagę duż liczba wzorów tarcz - niektóre naprawdę ładne i "sentymentalne". Słabą stroną są na ogół koperty, które wykonywane były z chromowanego lub pozłacanego mosiądzu, w związku z czym stare egzemplarze maja na ogół typowe wytarcia powłoki, rysy i wżery.

Co do nowych produktów delbany, to za wiele o nich nie wiem. Ciagle są to zegarki utrzymane raczej w klasycznym stylu i obecnie znacznie mniej popularne, niz kiedyś.

Krótko mówiąc - nie ma się czego wstydzić, ale też nie ma się czym chwalić :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, wizualnie "stare" Delbany to jedne z najładniejszych dostępnych u nas za czasów PRL zegarków szwajcarskich (pomimo w większości mniejszej od Atlantica Worldmastera, niekwestionowanego lidera sentymentalnych rankingów, średnicy).W środku "woły" robocze pracujące do dzisiaj. Jak napisali koledzy wiele osób, darzy je, ja także, do dziś sentymentem. Aktualnie produkowane i dostępne w naszych sklepach zegarki tej firmy to raczej, moim zdaniem, nic ciekawego.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście stare Delbany mogą się podobać - piękne tarcze, ładne nakładane indeksy, ciekawe wskazówki. Swego czasu popularna była Delbana - murzynek, z ładnie skontrastowaną tarczą.

Obecne modele - jak dla mnie- są bardzo zachowawcze i niczym się nie wyróżniają.

Można też zajrzeć do TEGO wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle Delbany - nawet kwarcowe - to kiedyś były dużo lepsze/ ładniejsze zegarki niż dzisiaj... u nas w rodzinie panuje, że tak powiem pewnego rodzaju sentyment do tej marki, jednak ja na dzień dzisiejszy nie kupiłbym nic z tej firmy w sensie obecnej (niedawnej) produkcji. Delbana jak już to tylko stara :). Oczywiście nie jest to przysłowiowy "Rolex", ale starsze Delbany to bardzo wdzięczne zegarki, całkiem ładne, nieźle zrobione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Oczywiście nie jest to przysłowiowy "Rolex", ale starsze Delbany to bardzo wdzięczne zegarki, całkiem ładne, nieźle zrobione ;) ...

To też wrzucę swoje trzy grosze.

Stare "klasyczne", gilszowane tarcze, złocone indeksy (a co Wam będę tłumaczył) to się po prostu musi znaleźć w kolekcji. Może nie obok ale przynajmniej pod Atlantic'iem. B)

8d006a2f4cd1cba1m.jpg

to mój rarytasik. Na dziadkową '50 jeszcze muszę poczekać i oby jak najdłużej.

A wszystkim skrytokrytykom mówię stanowcze - NIE!

Ręce precz od Delbany dziadka! B)

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbyt czesto spotykana na rynku amerykanskim, z nowa sie jeszcze nie spotkalem....

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.