Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mozna  prosic  o  zblizenie napisu na    tarczy  i numer  z tylu  na plycie ,kol  Anetta?

Napis na tarczy:

Camerer Cuss & Co

54 New Oxford

LONDON

Nie ma numeru mechanizmu tylko patent:

post-26878-0-14598000-1399309582_thumb.jpg

post-26878-0-18109000-1399309614_thumb.jpg

post-26878-0-61472900-1399309635.jpg

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super roczniaczki. Gratulacje. Czekam na prezentację Antona (tego, który ma dotrzeć w czwartek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wiem kto zajął pierwsze miejsce w teście odcięcia...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz boję się cokolwiek pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wiem kto zajął pierwsze miejsce w teście odcięcia...

Wylaczajac oczywiscie grono kobiet z naszego roczniakowego watku, prosze podac liste mezczyzn wg kolejnosci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szukaj takiego jak na zdjęciu poniżej.

attachicon.gifHarder R.jpg

To egzemplarz z niezwykle rzadką sygnaturą z tyłu  XXX R GW&CIE

Wziąłem kredyt we frankach i wykonałem zadanie - ale chyba jest "niedopracowany" - brakuje litery R - ma też wahadło o większej średnicy - 90 mm (te które wcześniej oglądałem mają 85 mm)  :o

post-57457-0-62308900-1399444576_thumb.jpg

post-57457-0-09648300-1399444592_thumb.jpg

post-57457-0-79708300-1399444625_thumb.jpg

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd.

post-57457-0-23152700-1399444699_thumb.jpg

post-57457-0-67008300-1399444714_thumb.jpg

post-57457-0-13948800-1399444731_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze

post-57457-0-90618500-1399444857_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gratuluje  kol  Kobas ,spowodowales u  mnie  nutke  zazdrosci,piekny zegar  ,niski  numer  z  okresu wspolpracy Hardera  z  GW Cie  lata okolo 1882 - 1884 , mysle  ze Twoj  to poczatek maja 1882 roku gdyz  do  marca 1882  zrobil  tzw  12  prototypow Hardera  dla  GW Cie.Pozniej  po czerwcu 1884 tarcze  byly tzw  three  patent dial.czyli  trzy patenty .

Ale  wrzuc  jeszcze  zdjecie  kotwicy  ,bardzo  prosze.

To  tylko  moja  opinia  ,pewnie  zaraz  wypowiedza  sie  fachowcy.

Piekny,mi  sie  podoba.

Widze  ze  chyba  w  miejsce  poloczenia  klosza  z  podstawa  jest wlozony jakis material  zeby  sie nie  kruszylo szklo,mam  tak  w  kilku  swoich  tez,dobry  wynalazek.

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zastanawiam się nad datowaniem tych zegarów. Czy nie jest tak, że Harder otrzymał patent w grudniu 1882 i pierwsze egzemplarze pojawiły się w styczniu 1883  ? - w międzyczasie doczytałem i rzeczywiście 1882 r

Dziękuję za miła opinię.

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedza JH podaje,że wykonano od kwietnia/maja 1882 do maja 1883r. 842 egzemplarze już w produkcji we współpracy z Schatz & Wintermantel , to sygnatura GW&Cie . Można szacować, że 70 miesięcznie, co daje Twojemu numerowi 334 około września /października1882r.

O ile jest jakaś nowa wiedza. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

do  usuniecia  dubel

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje  za  poprawke  kol Kumite,nie  jestem zbyt dobry w  tym  temacie  ale mysle  ze  i JH  nie wszystko  pisze .

Ogolnie zegar  ladny a  nawet  bardzo  ladny  jak  dla  mnie,z  drugiej strony  biorac produkcje  miesieczna  najpierw sie  musieli  rozkrecic  zeby produkowac  stala liczbe egzemplarzy na poziomie  70  miesiecznie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje  za  poprawke  kol Kumite,nie  jestem zbyt dobry w  tym  temacie  ale mysle  ze  i JH  nie wszystko  pisze .

Ogolnie zegar  ladny a  nawet  bardzo  ladny  jak  dla  mnie,z  drugiej strony  biorac produkcje  miesieczna  najpierw sie  musieli  rozkrecic  zeby produkowac  stala liczbe egzemplarzy na poziomie  70  miesiecznie .

Zrobiono ponoć 12 prototypów wcześniej. Myślę ,że liczba prototypów 12 , tym bardziej,że wcześniej już były przerabiane beckery wystarczy do uruchomienia produkcji. Koncepcja roczniaka powstała ponad  10 lat wcześniej.

Wiadomo,że JH wszystkiego nie pisze i na pytania nie odpisuje,ale pisze,co na 100% wie. 

Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem kredyt we frankach i wykonałem zadanie - ale chyba jest "niedopracowany" - brakuje litery R - ma też wahadło o większej średnicy - 90 mm (te które wcześniej oglądałem mają 85 mm)  :o

Czy możesz pokazać wahadło od  spodu. Wydaje mi się,  że powinien tam być numer .

W moim składaku: podstawa i kolumny  Harder 3 kw 1882 + mechanizm Hauck ok 1904,  wahadło ma numer 196 w/g JH produkcja  3 kw. 1882r . Wahadło wygląda trochę inaczej niż Twoje, ma na krawędzi moletkę.

cały temat jest opisany tutaj 

http://mb.nawcc.org/showthread.php?56085-Post-Your-Ph-Hauck-400-Day-Clocks-Here/page13&highlight=haas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kotwica i wahadło

post-57457-0-89690000-1399478454_thumb.jpg

post-57457-0-82392100-1399478469_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd.

Gratulacje , milo jest zobaczyc cos tak pieknego :rolleyes: Fantastycznie Brawo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Mam pytanie dotyczące wahadła.

Czy możesz pokazać wahadło od  spodu. Wydaje mi się,  że powinien tam być numer .

W moim składaku: podstawa i kolumny  Harder 3 kw 1882 + mechanizm Hauck ok 1904,  wahadło ma numer 196 w/g JH produkcja  3 kw. 1882r . Wahadło wygląda trochę inaczej niż Twoje, ma na krawędzi moletkę.

cały temat jest opisany tutaj 

http://mb.nawcc.org/showthread.php?56085-Post-Your-Ph-Hauck-400-Day-Clocks-Here/page13&highlight=haas

Moje wahadło nie posiada na krawędzi moletki, jak wcześniej pisalem ma średnicę 90 mm - więc jest dosyć szerokie 

Czy dostępna jest wiedza jak wyglądały wahadła z tego okresu ?

Na moje "amatorskie" oko zegar wydaje się kompletny, posiada wszystkie śrubki, klosz jest lekko wyszczerbiony w okolicach podstawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Możesz mieć wahadło od JUFa 3 patentowego. Gdzieś podawano wymiary śr. 90mm, wys 10,5,mm waga ok 300g, wys, trzpienia 19mm, średnica obciążnika/regulatora 24,5, Czyli trochę późniejsze ok 1885r. W innych wcześniejszych JUfach wahadła z galeryjką też trzymają 90mm,P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i pozdrawiam serdecznie,oto następny zegar z mojej polki

post-70514-0-25963500-1399493355_thumb.jpg

post-70514-0-49392500-1399493373_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję.

Mam pytanie dotyczące wahadła.

Moje wahadło nie posiada na krawędzi moletki, jak wcześniej pisalem ma średnicę 90 mm - więc jest dosyć szerokie 

Czy dostępna jest wiedza jak wyglądały wahadła z tego okresu ?

Na moje "amatorskie" oko zegar wydaje się kompletny, posiada wszystkie śrubki, klosz jest lekko wyszczerbiony w okolicach podstawy.

To bardzo ładny i bardzo rzadko spotykany zegar. Gratuluję zakupu i mam nadzieję że będziemy go mogli wkrótce podziwiać na własne oczy i gratulować, gratulować i jeszcze raz gratulować i zachęcać do dalszych zakupów. :) 

Moim zdaniem, zegar jest oryginalny i w całości kompletny. Z tego co mi wiadomo na dzień dzisiejszy, to moletowane krawędzie na wahadłach były tylko w prototypach i to też nie we wszystkich i w pierwszej serii produkcyjnej. Twój roczniak pochodzi już z drugiej serii produkcyjnej i w tej serii nie było moletowanych krawędzi wahadeł. Za chwile dołączę zdjęcia wahadła od nieco młodszego brata bliźniaka. 

post-28411-0-06217900-1399495405_thumb.jpgpost-28411-0-84821600-1399495576_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.