Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

W zegarze z kalendarzem koło godzinowe ma dodatkowy wieniec napędzający duże koło 24-godzinne. Na tym kole są dwa kołeczki: jeden na górze (widać go) i drugi na dole po przeciwnej stronie. Kołeczki przestawiają gwiazdki: prawą z nazwą dnia tygodnia i lewą z datą. Wszystko powinno się dziać o północy, ale zsynchronizowanie tego to czcza igraszka, bo gwiazdki przestawia się ręcznie obracając wskazówkami kalendarza.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarze z kalendarzem koło godzinowe ma dodatkowy wieniec napędzający duże koło 24-godzinne. Na tym kole są dwa kołeczki: jeden na górze (widać go) i drugi na dole po przeciwnej stronie. Kołeczki przestawiają gwiazdki: prawą z nazwą dnia tygodnia i lewą z datą. Wszystko powinno się dziać o północy, ale zsynchronizowanie tego to czcza igraszka, bo gwiazdki przestawia się ręcznie obracając wskazówkami kalendarza.

Czyli dodatkowego zębnika nie ma, dzięki. Tutto e ciaro.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Pendulum siurpryza

http://www.aussieclocks.com/gallery_archive/2006%20aug%20168/Pendulum%20development/Aug%20168%20meeting%20part%202.html

Bardzo podoba mi się ten wspólny pomysł. Ustawianie wahadeł rocznikami z opisem producenta. Dlaczego My Polacy tego nie potrafimy.

Może otworzymy wątek Tytuł roboczy Dzień Wahadła i pokażemy wahadła, czegoś się wszyscy dowiemy. Na dzień dzisiejszy niech każdy z nas pokaże i opisze jedno,wg swojej opinii, ciekawe wahadło. Będzie super.

ps. czy z naszego forum też sobie coś wklejają i podglądają ?

pzdr

p

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Pendulum siurpryza

http://www.aussieclocks.com/gallery_archive/2006%20aug%20168/Pendulum%20development/Aug%20168%20meeting%20part%202.html

Bardzo podoba mi się ten wspólny pomysł. Ustawianie wahadeł rocznikami z opisem producenta. Dlaczego My Polacy tego nie potrafimy.

Może otworzymy wątek Tytuł roboczy Dzień Wahadła i pokażemy wahadła, czegoś się wszyscy dowiemy. Na dzień dzisiejszy niech każdy z nas pokaże i opisze jedno,wg swojej opinii, ciekawe wahadło. Będzie super.

ps. czy z naszego forum też sobie coś wklejają i podglądają ?

pzdr

p

Jestem za , ale w osobnym watku najlepiej aby miec latwy dostep a nie "kopac" posty :)

Oto kalendarz dzien pozniej:

gwn2.jpg

r0wt.jpg

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za , ale w osobnym watku najlepiej aby miec latwy dostep a nie "kopac" posty :)

Zrobione

W zegarze, o północy wyrównaj wszystkie wskazania.Paluszkiem.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarze, o północy wyrównaj wszystkie wskazania.Paluszkiem.P

Zrobilam juz teraz dla draki ale o polnocy zrobie drugi raz. Fajne to uczucie jak cosik tam przeskakuje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenoszę zagadnienie tutaj

Jedynie, co mnie w tych wczesnych wahadłach zastanawia, to pewne kątowe przesunięcie miejsca mocowania dolnego zawiesia w stosunku do osi regulacji ciężarków. To zjawisko potwierdza się w innych starszych obserwowanych wahadłach. Moim zdaniem ma to związek bezpośrednio z wychwytem cylindrowym, niejako do wyrównania drogi straconej, gdyż w wychwycie cylindrowym są minimalne różnice w powiązaniu z grubością rurki cylindrowej. Temat aktualnie w przemyśleniu, ale to jedyne racjonalne uzasadnienie. Taki miałem dylemat,ale się zakończył. Sposób nacięcia nie ma żadnego wpływu. P.

post-67478-0-84713800-1392295449.jpg

Pozdrawiam P

post-67478-0-77786000-1392295450_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Stan mojego posiadania zwiększył  się o mikrusa. Obecnie w obróbce. Robocze imię Toddler. Jak dam radę uruchomić to pokażę w lepszych szczegółach. Tymczasem jak widać.P.

post-67478-0-72227800-1392501451_thumb.jpg

post-67478-0-76734500-1392501452_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny gnypek. Podziwiam, że Ci jeszcze wolno mieć Colę pod ręką ;):P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześliczny, gratulacje! Szkoda, że tak szybko zniknął, bo może byśmy powalczyli, ale niech tam... Najważniejsze, że w rodzinie został. Niecierpliwie czekam na sesję i szczegóły  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześliczny, gratulacje! Szkoda, że tak szybko zniknął, bo może byśmy powalczyli, ale niech tam... Najważniejsze, że w rodzinie został. Niecierpliwie czekam na sesję i szczegóły  :)

Na otwartym polu nie byłoby żadnych szans. Toddler rzeczywiście jest atrakcyjny. Przede wszystkim  miły i ma się uczucie , że to bobas. Podstawowa wiedza jest tutaj. http://mb.nawcc.org/showthread.php?77964-Kienzle-Miniature-400-Day-Clock&highlight=Semispherical+Pendulum

Dzięki.P.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, miniatura Kienzle, nie wiele ich pozostalo. :) . Pozdr. R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, miniatura Kienzle, nie wiele ich pozostalo. :) . Pozdr. R

Dzięki. Z tego co było wyliczane oficjalnie to 2200 - 22, to jeszcze teoretycznie winno być 2178. Może znowu ktoś, gdzieś coś wykopie ze strychu, czy piwnicy. Pozdrawiam.P.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etap uruchamiania. Może koledzy podpowiedzą jak sprawdzić, jaki może mieć  impuls na stronę ,6 sec, czy 7,5 sec. Ilość zębów w kole wychwytowym 15. Kołki w wychwycie do ustawienia .Przerzutnik nie oryginalny, mz za krótki i za mało elastyczny, co ogranicza regulację. Dałem podkładki między nóżki ,a marmur, bo dosyć krzywo siedział,a strach dociągać. Na razie mam impuls 5sec na stronę, ale to nie problem. Włos 0.04 nie tak jak w książce,ale tam zapewne jest inna szerokość. Nadal przy tej szerokości za szybko chodzi. P.

post-67478-0-41645400-1392560311_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam zdjęcia grafik ze specjalną dedykacją dla Kol. Kumite. :)  

Dołączone zdjęcia grafik pochodzą z książki pt. Repair and Restore Your 400-Day Clock. Autor, Joseph Rabushka.

post-28411-0-40030900-1392677213_thumb.jpg

post-28411-0-28633500-1392677244_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-28411-0-76217300-1392677458_thumb.jpg

post-28411-0-77184900-1392677477_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-28411-0-62451500-1392677612_thumb.jpg

post-28411-0-69577000-1392677629_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro Publico Bono. 

Dziękuję ,na pewno się przyda, jak nie teraz , to w przyszłości. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wnosze nic nowego - ale, musze napisac - gratulacje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wnosze nic nowego - ale, musze napisac - gratulacje!!!

Ulan! Właśnie nie wiem, jak się zachować. Jeżeli , to do mnie z powodu zegara, to dziękuję,ale podkreślam przypadek. Jeżeli z braku znajomości angielskiego, trudno, mogę tylko ratować się filozofią Jana Himilsbacha, z zastrzeżeniem, że Sam Peckinpah nie proponował mi roli. P.

ps, własnie wyliczyłem okres wahań i mocno jestem zaskoczony, po potwierdzeniu wyliczeń, wkładam włosa jakiego trzeba i zegar pokażę. Ważne ,że się rusza. P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulan! Właśnie nie wiem, jak się zachować. Jeżeli , to do mnie z powodu zegara, to dziękuję,ale podkreślam przypadek.

Tak, szczescie sprzyja...aktywnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos aktywnych, czy może coś wiadomo na temat tych zegarów - z nazwą Chicago ?

Czy to niemiecka produkcja na rynek USA ?

"Vintage German 400 day anniversary clock Lebolt Company Chicago"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem amerykański jubiler, zajmujący się m. inn. dystrybucją zegarów w swoich salonach. Marka srebra Lebolt (Chicago) zarejestrowana w 1908 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Fibo ma racje.

post-38332-0-48452300-1392739424.jpg- stara fotka z jednego ze sklepow, jak widac zegary sprzedawali tez. Pozdr. R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etap uruchamiania. Może koledzy podpowiedzą jak sprawdzić, jaki może mieć  impuls na stronę ,6 sec, czy 7,5 sec.!!!. Tak myślałem,a okazało się zupełnie inaczej. Ilość zębów w kole wychwytowym 15. Kołki w wychwycie do ustawienia .Przerzutnik nie oryginalny, mz za krótki i za mało elastyczny, co ogranicza regulację. Dałem podkładki między nóżki ,a marmur, bo dosyć krzywo siedział,a strach dociągać. Na razie mam impuls 5sec na stronę, ale to nie problem. Włos 0.04 nie tak jak w książce,ale tam zapewne jest inna szerokość. Nadal przy tej szerokości za szybko chodzi. P.

Koniec wieńczy dzieło, chodzi. Impuls 4 sekundy na stronę. Teraz zobaczymy jak długo.P.

post-67478-0-13322300-1392881813_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.