Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

amroziuk

"TURBIJON" prototyp wykonany z budzika.

Rekomendowane odpowiedzi

Może narazie czasu nie mierzy ale za to jak przyciąga wzrok B)

IMG_5316.JPG

IMG_5317.JPG

Filmik - jak to się kręci.

Jeszcze zostało trochę dłubania przy ażurowaniu no i koniecznie niebieszczenie wkrętów ;)

Adam

P.S. Mechanizm bazowy budzik SLAVA.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniała rzecz!

Nie wiem co to jest, do czego służy, ale naprawdę bardzo ciekawe.

Muszę dodać, że kojarzy mi się z dowolnie wybraną częścią serii "PiłA" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam Ty to jesteś pozytywnie zakręcony :lol:

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręci się pięknie ;) Czekamy na więcej :lol:

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje radę ten cyborg :lol:

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna zabawka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz trochę poprawiony mechanizm.

Niestety nie ma powodu (ani czasu) żeby to dopieścić i popracować nad wykończeniem - ot taka sztuka dla sztuki ;)

FILM jak to się kręci 2

IMG_5404.JPG

Pomysł miałem aby zrobić taki model korzystając jedynie z detali jednego typu budzika. No i prawie się udało dotoczyłem tylko jedną stalową tulejkę.

Dziękuję za słowa poparcia i zrozumienia :P

Adam

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie tylko super :) to jest wydarzenie przełomowe pierwszy Polski turbillion a tu cisza wszyscy fachowcy od nowinek albo nie wiedzą albo udają ze nic się nie stało :lol: . Wszyscy klubowicze powinni dowiedzieć się o tym ze nasz klubowy kolega Adam przetarł szlak w tym temacie i jest pionierem Polskiego turbilliona i pokazał innym ze jest to możliwe.

Panie Prezesie naszego klubu takiego wydarzenia nie powinien Pan ignorować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd niby bierzesz Paweł twierdzenie ,że ja to ignoruję ?

bo drugie to ( za całym szacunkiem i sympatią dla Adama , którego lubię i szanuję ) to tourbillon sensu stricte to nie jest , więc pisanie o "to jest wydarzenie przełomowe pierwszy Polski turbillion " jest troszkę na wyrost ,a co do "pierwszego polskiego " to z przyjemnością wkleję wynalazki Pana F.Wieganda , ale to już w osobnym wątku.

Adam - przepraszam Cię za ten polemiczny wpis , ale niestety nie mogłem pozostawić tego bez odpowiedzi.

Wracająć do meritum , cieszę się ,że wychodzisz poza ramy dotychczasowych osiągnięć , więc nie tylko życzę Ci powodzenia , ale również widzę kolejny wykład na spotkaniu KMZiZ - pozdrowienia serdeczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to nie jest wydarzenie no to bardzo przepraszam jesteśmy potęgą w produkcji zegarków i o takich duperelach jak turbillion wykonany przez naszego kolegę z klubu nie ma sensu w ogóle co wspominać .No to gratuluję dobrego samopoczucia i Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam,szczerze gratuluje.Naprawde super jest widziec,ze cos sie dzieje.I nie wazne jest to,ze na razie nie ma wykonczenia a'la zegary za wielkie pieniadze - tak jak mowi Pawel,naleza Ci sie wielkie gratulacje :)

Na Twoim miejscu komentarze "specjalistow" bym pomijal.Obraca sie kompleks balansowy oraz wychwyt,wiec teoretyczny cel tourbillona (niwelowanie efektow grawitacji na czestotliwosc balansu) zostal osiagniety.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej podobają mi się te niebieskie śrubki :)

Pozdrowienia ze Świdnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku stąd biorę ze ignorujesz bo jako Prezes Naszego Klubu tak mi się wydaje ze powinieneś to wydarzenie jakoś nagłośnić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok temu mi umknęło, więc spóźnione gratulacje! :)

Kapitalny jest!

A może do tej pory powstało cos nowego w pracowni Adama?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie tylko super :)

Super jest to, że zaczęliście się na ten temat kłócić dokładnie po roku i dzięsięciu dniach od wydarzenia :lol:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie ma nad czym się spierać...

Bardzo dziękuję za uznanie i pochwały.

Jest to "odkrycie" coś jak rower u Niemca na strychu ;)

Mam sporo zwariowanych pomysłów ale czasu brak - tym mechanizmem chciałem sobie (i tylko sobie) coś udowodnić i się udało - teraz leży w szufladzie i czasem pocieszy oko. Wykonane jest to coś tylko jako prototyp bez wykończenia i smaku i tak niestety pozostanie. Może mój syn znajdzie za kilkanaście lat uśmieje się i "wygładzi"?

Pace pace ... :huh:

Właściwie ze względu na oś obrotu powinno to coś nazywać się karuzelką (karoussel) no i powinno być wyważone jako całość - no ale to tylko zabawka.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł - czy móglbyś się skupić i czytać ze ZROZUMIENIEM ?

Napisałem ,że Adamowi należą się wielkie gratulacje i jest temat na kolejne spotkanie - referat , więc dlaczego zarzucasz mi ,że nie chwalę osiągnięć?

Gwoli ścislości ( ma to być wątek EDUKACYNJY chociaż odgrzewany ) więc chodziło mi o usciślenie , skoro nawet sam Autor nie nazywa tego torbillonem :huh:

Ale nie ma co bić piany o rzeczy poboczne , więc proponuję ominąc wpisy "specjalistów" i kontynuować prace badawczo - rozwojowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, żarty sobie robicie?

Siedem osób zauważyło dość niespotykane w polskim świecie zegarkowym wydarzenie, jakim jest własnoręczne skonstruowanie tourbinki/karuzela (niepotrzebne skreślić).

Tylko siedem osób!

A jak Paweł zwrócił na to uwagę, to jeszcze go posądzono, że nie umie czytać ze zrozumieniem...

facepalm.jpg

ADAM - GRATULUJĘ! JESTEM POD OGROMNYM WRAŻENIEM!

SZKODA, ŻE WRZUCASZ TO DO SZUFLADY - SZKODA, ŻE NIE DOKOŃCZYSZ DZIEŁA.

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie czy mógłbyś udostępnić na forum wszystkim zainteresowanym a na pewno są tacy plany Twojego turbilliona bo na pewno jest wielu którzy by skopiowali ten wynalazek i powiększyli grono posiadaczy turbillionów :) Liczymy na Twoją pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do prośby Pawła - chętnie bym zobaczył jakiś fotoreportaż jak do tego doszedłeś!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio jestem zaskoczony że jeszcze prócz mojego syna komuś to się podoba.

Jak tylko znajdę trochę czasu zrobię więcej fotek i czar pryśnie - turbillon trafi pod strzechy :) to jest tak proste, że aż musi nie musi być drogie :)

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.