Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

amroziuk

"TURBIJON" prototyp wykonany z budzika.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy się podoba??

To bardzo delikatnie powiedziene! Ja jestem zachwycony!

Jakbyś miał wyrzucić, to ja przygarnę ;-)

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie czekamy z niecierpliwością na fotki i instruktarz

Będzie będzie - tylko oderwę się od sprzątania i komputera.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Adam...fajnie to to się kręci...

to musiała być nie lada radocha uruchomić pierwszy raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Graulacje ! A fotorelacja wręcz obowiązkowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Adam ja również czekam na relację ale mam takie pytanie czy to jest to samo rozwiązanie co wychwyt karuzelowy w chińczykach czy to działa jakoś inaczej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Adam ja również czekam na relację ale mam takie pytanie czy to jest to samo rozwiązanie co wychwyt karuzelowy w chińczykach czy to działa jakoś inaczej ?

Zasada działania w obu przypadkach taka sama ale mój model niestety nie mierzy czasu bo jest wykonany z byle czego bez dorabiania kół. Aby taki mechanizm mógł odmierzać czas potrzeba wykonać specjalne koła dopasowane do przekładni chodu mechanizmu. Ja wykorzystałem gotowe detale z budzika SLAVA tylko po to aby można było poznać zasadę działania prawdziwego tourbillona. Przy kombinowaniu tego mechanizmu miałem sporo radości - pomimo jedynie odtwarzania już wymyślonego urządzenia już wiem co czuł Breguet ;)

Dziękuję za miłe słowa :P i przepraszam, że jeszcze nie porobiłem fotek rozłożonego mechanizmu, ale jak zwykle pomimo niedzieli brak mi czasu.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki już niebawem :)

ale trochę inne

Paweł zmotywował mnie no i .... robię działający zegar z Tourbillon - 100% Made in Poland a co tam... :(

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i .... robię działający zegar z Tourbillon - 100% Made in Poland a co tam... :)

Super! Świetnie, że Cię zmobilizowało zainteresowanie tematem :(

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczna wiadomość 3mam kciuki :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale trochę inne

Paweł zmotywował mnie no i .... robię działający zegar z Tourbillon - 100% Made in Poland a co tam... :(

No i bardzo pięknie. Czekam na fotki tego karuzela i oczywiście na fotorelację z tworzenia całego zegara!

Trzymam kciuki!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie,

fajnie, że nabrałeś ochoty na coś więcej. Życzę powodzenia i zapału do pracy. Następny w kolejce będzie, mam nadzieję, zegarek z turbinką.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję pomysłu i wykonania.

Kręci się świetnie. Śrubki są piękne :)

Teraz tylko zrób miniaturkę tego mechanizmy, żeby można było założyć na rękę ;) (nie wszyscy lubią nosić "patelnie" na ręce ;) )

...robię działający zegar z Tourbillon - 100% Made in Poland a co tam... :)

To dopiero będzie wydarzenie z mechaniki precyzyjnej.

Czekam jak i wielu innych Forumowiczów na ten zegar. :P

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly odzew na poczatku Panie Adamie to moze tylko wyraz konsternacji nas wszystkich,nie za bardzo wiedzielismy co napisac. ;)

Mysle ze osiagniecia polskiej mysli technicznej sa malo znane i zbyt niedoceniane.Niedawno rozmawialem z opiekunem muzeum we Francji i pytam sie go czy zna fabryke GB (z dawnych Prus lub Niemiec).Przyznal sie szczerze ze nie.W muzeum w La Chaux nie maja zadnego eksponatu Eppnera mimo ze tam zaczynal jeden z braci i robil nie tylko zegary wiezowe czy kieszonkowe.

Wiadomo ze mamy zdolnych ludzi tylko jest u Nas gorzej z dostepem do materialow i narzedzi.

Tak jak czytamy relacje Pawla z jego postepow tak samo bedziemy obserwowac postepy przy tourbillonie czy jak go tam zwal.

Podobnie jak przedmowcy zycze powodzenia i czekam z niecierpliwoscia na efekty ze zdjeciami.

Pozdrawiam.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie Brawo Brawo coraz więcej osób zauważa to przełomowe wydarzenie w Polskim zegarmistrzostwie liczba fanów rośnie a to zobowiązuje i nie każ nam zbyt długo czekać ;) bo przyjedziemy do Ciebie i pomożemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdążysz do maja ? :)

Będzie gotowy jak dobrze pójdzie do końca bieżącego tygodnia. Czekam na zakupione drobne materiały. W 90% już gotowe a prace trwały prawie całą niedzielę.

Ciągle jeszcze czekam na nieznane problemy które powinny wystąpić :) bo jak dotąd to... żeby tylko nie zapeszyć.

To będzie prototyp i tak też będzie wyglądał perlage czy inne wodotryski może później w wersji II (jeśli kiedyś powstanie)

Bardzo dziękuję za wsparcie mam nadzieję, że będzie działało żeby nie było wielkiej klapy B);)

Wykonanie tourbillona do mechanizmu kieszonkowego lub naręcznego to troszeczkę inna para kaloszy - wymaga większej pracy i kilku narzędzi których jeszcze nie mam. Jest to oczywiście wykonalne.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem pod wielkim wrażeniem i trzymam kciuki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam, jakieś wiadomości nowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/71890-tourbillon-made-in-poland-jednak-mozliwe/

Już zamieściłem fotki - walczyłem z fotkami całe popołudnie coś się zawieszało przy przesyłaniu filmu.

Może dlatego, że w HD?

Zgodnie z sugestiami wrzuciłem do tematu Polskich zegarków.

PozdrawiAM ;)

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! SUPER!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.