Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Misiek

Breitling

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Misiek

I tak za chwilę ktoś wejdzie na tę stronę i napisze, że przecież ten Breitling i tak jest oparty na Ecie, więc szkoda gadać na temat jego urody, skoro ETA "bije" w środku. Mnie ETA nie przeszakdza i w trzech wcieleniach służy mi bardzo dobrze. Swoją drogą kiedyś pewnie będzie tańszy Breitling for Bentley w wersji tourbillon... może wtedy... Dziś mniej, póki co, cieszy to, co mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

Ustawiłem jako tło pulpitu, nie wiem, jak teraz będę spał, wiedząc, że jest taki Breitling. Naprawdę, do tej pory najbardziej podobał mi się Navitimer 1952 QP. 11 komplikacji i ten design... Na to jeszcze było mnie stać, ale nawet na połowę z tych 130 tys. Euro będzie ciężko mi wyłożyć. Spodziewam się, że za rok, dwa będzie parę sztuk gdzieś na rynku. 1952 QP był w limitowanej serii 50 szt. ja widziałem już (łącznie z moim) trzy sztuki na rynku po zamknięciu sprzedaży. Ten jest w 100 szt. będzie chyba łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzę, że kiedyś będzie na Twojej ręce. To kwestia czasu. Cierpliwości...

Jeszcze jedną jego fotkę znalazłem:

breitling2005mullinertrbrenaud.jpg

Z tego, co wyszukałem, jego tourbillon produkowany jest w manufakturze Renaud&Papi, wykonujacej skomplikowane mechanizmy dla Audemars Piguet (jest ona zresztą własnością AP). Ta wersja, z diamentami i macicą perłową na cyferblacie, jest droższa od powyższej o ok. 25.000 euro i wykonana będzie w limitowanej do 10 sztuk liczbie egzemplarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

Ta wersja jest mocno "przegięta", nazbyt bliskowschodnio - raperska, jak dla mnie, ale brak ETY? To ciekawe, mam nadzieję, że ortodoksi przestaną mruczeć pod nosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy - same tourbillony w tych modelach Breitlinga wykonuje R&P, reszta to baaardzo mooocno zmodyfikowana ETA. Tak mocno, że to właściwie już nie jest ETA.

Zresztą - ETA używana jest nawet przez "niezależnych" i członków AHCI, a więc jak najbardziej odległych od "masówki" - vide Paul Gerber (model "Retro Twin" z 2004 r. ma ETA/Peseux 7001 po modyfikacjach)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótki opis:

BREITLING

Model: Mulliner Tourbillon

Movement: Mechanical hand-wound Breitling Caliber 18M, Tourbillon regulating system, COSC-certified chronometer

Function: Hours, minutes, seconds, pointer-type date display, 30-second chronograph functions with hand sweeping the dial in half a minute (providing 1/6th of a second display), 15-minute totalizer, rotation pinion bezel with variable tachometer (circular slide rule)

Case: Platinum, 750 (18K) yellow, rose of white gold

Domed antiglare sapphire crystal. Back with precious wood surround in a choice of six veneers to match those used by Bentley Water-resistant to 100 m

Dial: A choice of colour, hand-cut mother-of-pearl hour markers

Bracelet / Strap: Crocodile strap (in a choice of colours) or metal bracelet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

Aaaa Swisstime PressKits... Ale, co ciekawe, jeden z niewielu mechaników z ręcznym naciągiem. Nie jestem zegarmistrzem, czy to determinuje tourbillon, czy też, dla odmiany, zrobili taki naciąg, bo tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu to jest "manual tourbillon" i do automatyka się nie nadaje:

tourbillony20hy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

I to właśnie lubię na tym forum. Do pełni szczęścia człowiek potrzebuje czsami odrobinkę wiedzy technicznej, np. co to jest silnik "bokser"? Inaczej cieszenie się swoim subaru, czy porsche jest mniej przyjemne. To samo z Breitlingiem, nie znam się, ale już wiem, na czym polega tourbillon w Mullinerze. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

A ja będę nawaracał do płota z braćmi Breitling. Oto one (oni).

watchcollection0042es.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niech mi będzie wolno załączyć zbliżenie tourbillona Mullinera :-) :

n034breitling11qb.jpg

Złota śrubka łącząca klatkę tourbillona (u dołu) wyznacza i pozwala dodatkowo zorientować się w upływających sekundach odmierzanych obrotami koszyka (tourbillon jest minutowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

Jest przepiękny, a ja zachwycony, że taki tourbillon jest wreszcie udziałem Breitlinga. Dzięki za fotki, nie mam czasu na sprawdzanie nowości Breitlinga, mimo zaabonowania e-newslettera. Na szczęscie jest forum... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, te 4 śrubki mocujące łożysko tourbillona (dookoła kamienia) to zapewne jedne z najmniejszych jakie wykonano w dziejach zegarmistrzostwa... stąd tylko krok do nanotechnologii :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info z "Rzeczpospolitej" z 30.04.2005:

"Stare ople i nowy Bentley

Wśród prawie 200 tys. używanych samochodów sprowadzonych do Polski w tym roku około 82 proc. stanowiły auta z lat 1990 -1995, zaś bardzo stare auta, mające powyżej 25 lat, stanowiły zaledwie 0,5 proc. wszystkich kupionych prywatnie pojazdów. Z danych firmy Samar wynika, że najpopularniejszą marką jest Volkswagen. Od początku roku sprowadzono 43 tysiące tych aut. Na drugiej pozycji znalazł się Opel (36, 4 tys. sztuk), a na trzecim Ford (23 tys.) Najdroższym samochodem sprowadzonym do Polski przez ostatnie trzy miesiące jest Bentley z 2005 r. wart 580 tys. zł".

-------------------------------

No cóż - Breitling BENTLEY Mulliner Tourbillon (od 131.000 euro) przy obecnym kursie byłby niewiele tańszy :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnie to brzmi- ale to niestety prawda- są zegarki w cenie (albo i jeszcze droższe) najlepszych samochodów :shock:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to i tak "betka" w porównaniu z np. PP 5002 Sky-Moon-Tourbillon za 1.150.000 euro (ca 5 mln złotych)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale znalazłoby się więcej takich okazów, w szczególności sprzedawanych na różnego rodzaju aukcjach :(

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadza się, ale znalazłoby się więcej takich okazów, w szczególności sprzedawanych na różnego rodzaju aukcjach :(

Marcin

A tak, owszem: aktualna 1 dziesiątka:

1. PP Graves

16'000'000 CHF

2. Patek Philippe ("World Time")

No. 929693

6'603'500 CHF

3. Patek Philippe

The white gold "Calibre 89"

6'603'500 CHF

4. Patek Philippe

Calibre 89

4'950'000 CHF

5. Piguet&Capt

The Uncovered Amphora

4'018'500 CHF

6. Patek Philippe

No. 80897

3'528'000 CHF / 19'600'000 HK$

7. Vacheron Constantin

“King Fouad”, No. 402833, case No. 251058.

3'306'250 CHF

8.Patek Philippe

No. 868248

3'193'500 CHF

9.Patek Philippe

n°864471

3'063'500 CHF

10. Patek Philippe

Chronographe rattrapante

2'973'500 CHF

A przecież jest jeszcze taki Blancpain "Le Brassus 1735" za ponad 800.000 euro, UN "Czyngis Chan" za ponad 600.000euro, JLC "Gyrotourbillon", Daniel Roth "Sonnerie", FPJ "Sonnerie Souvereign" i całe mnóstwo innych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z dyspozycją Naczelnego Architekta Forum, link zapodany w 'archiwum' :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

No nic, trzeba znów wyciągnąć na wierzch...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

A jak już jest na wierzchu, to się pochwalę książką o Breitlingu "Breitling: The History of a Great Brand of Watches 1884 to the Present" Benno Richtera. I co w niej ciekawego? Pisałem o tym w historii Breitlinga, ale powiem i tu: jeśli kiedykolwiek będziecie w Stuttgarcie (np. u Haeffnera), to na rynku zobaczycie sklep z odzieżą firmy Breitling, ale, naturalnie, nie tego Breitlinga. Okazuje się jednak, że to nie przypadek. Rodzice założyciela firmy, Leona Breitlinga, pochodzili właśnie z okolic Stuttgartu, więc i przodkowie krawców Breitling musieli być spowinowaceni z zegarmistrzem Breitlingiem. Ot, taka ciekawostka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość niepokorny666

A jak sie ma sprawa z mechaniką Breitlinga?

U nas to dosc rzadki zegarek i trudno uzyskac opinie kogos kto używał Breitlinga przez 10-20 lat.

Ja słyszałem dobre opinie zegarmistrzów na temat tych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Misiek

Ja siedzę w Breitligach od 2000 r. i od tego czasu nie miałem żadnych problemów. Mój najstarszy Breitling Chronomat Vitesse był moją własnością przez 4 lata. Obecnie najdłuższy staż ma Navitimer Olympus - 14 miesięcy, a najmłodszy, Avenger Seawolf - 3. Wszystko bez zarzutów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.